gruszki w occie - 516 przepisów (strona:18/35)

Pyszne sałatki wielkanocne – co zrobić na świąteczny stół? 9 sprawdzonych przepisów 99

zaszaleć i przygotować wyśmienitą sałatkę z gruszką, orzechami i parmezanem. Efekt wow gwarantowany! 200 g świeżego szpinaku młode listki/baby 150 g sera białego 150 g łuskanych orzechów włoskich (część można posiekać) 1 duża gruszka (np. konferencja czy lukasówka) pokrojona w cienkie plasterki 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku

Rozdomowiona
Sałatka z rukolą i czerwonymi burakami 99

pietruszki, 1 łyżeczka miodu i łyżka octu jabłkowego- wymieszać ocet z miodem Przygotowanie : Ugotowane buraki obrać i pokroić w kostkę, polać miodem z octem Obraną cebulę pokroić w małe piórka Rukolę i natkę umyć - osuszyć, natkę pokroić Na dnie salaterki ułożyć rukolę, na niej pokrojoną cebulę z  wymieszaną i pokrojoną w kostkę gruszką, dodać osączone z nadmiaru soku pokrojone

Proste Potrawy
Buraczki z serem kozim i karmelizowaną gruszką 103

Pomysł na przystawkę z buraczków czerwonych, sera koziego oraz karmelizowanych gruszek powstał podczas oglądania jednej z kulinarnych rywalizacji. Choć danie składa się z czerwonych buraków na zimno oraz gorących gruszek zapiekanych z cukrem, to całość tworzy bardzo udaną kompozycję. Do tego dodaliśmy ostry i wyrazisty ser kozi, a także pikantny sos z czosnku i pietruszki. Przepis na takie buraczki czerwone(...)ciekawą w smaku przystawkę. Składniki na buraczki z serem kozim i karmelizowaną gruszką 1 / 2 kg buraków czerwonych 1 ser kozi 3 gruszki 1 pęczek natki pietruszki 3 1 / 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 łyżka rumu 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 2 łyżki octu z granatu sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraczki wyszorować, gotować

niecodziennikpary
Sałatka z rukolą i boczkiem 139

inną wersję tej sałatki ;-) Składniki: rukola roszponka pokrojone w plasterki awokado pokrojona w plasterki lub kostkę gruszka orzechy włoskie podgrzane z miodem 100-150 g boczku podsmażonego na patelni (można pół na pół z szybką parmeńską) Dressing: 5 łyżek oliwy 4 łyżki octu winnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu zioła prowansalskie Sposób wykonania: 1. Sałaty opłukać, osuszyć ułożyć

Kuchnia domowa Ani
Tarta serowa z gruszką i żurawiną 150

śmietany kremówki 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 90 g cukru pudru 4 gruszki 4 łyżki żurawiny świeżej cytryna beza: 2 białka 100 g cukier kryształ 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, skórkę pomarańczową, puder, żółtka, wodę i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma(...)serową. Gruszki obieram i kroję na pół, wydrążam nasiona. Skrapiam sokiem z cytryny. Układam na serze wgłębieniem do góry. W ser wciskam żurawinę. Białka temp pokojowa ubijam z odrobiną soli na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukier i dalej ubijam. Cukier ma się rozpuścić i dopiero kolejna jego porcja. Na końcu dodaję mąkę, i ocet winny

wesoła kuchnia
TORT BEZOWY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I GRANATEM 150

startej czekolady   dodatkowo 3 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 2 gruszki ziarna granatu A jak to zrobić: Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier ciągle miksując, aż białka staną się lśniące. Na koniec dodać mąkę i ocet ciągle miksując. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, narysować koła o średnicy około(...)posypać ziarnami granatu i ułożyć jeden na drugim. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Dodać masło i wymieszać. Do karmelu włożyć obrane i pokrojone w ósemki gruszki, smażyć aż pokryją się sosem i zmiękną. Posypać cynamonem i wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Wierzch tortu udekorować gruszkami, polać lekko sosem karmelowym i posypać ziarnami granatu i odrobiną startej czekolady

Kuchnia w opałach
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami) 364

tradycyjny jabłecznik, który znam dzięki kochanej Mamie.  Ale uszlachetniłam go gruszkami z działkami oraz suszonymi morelami. A do biszkoptu dodałam kakao i przyprawę do szarlotki. Wypróbujcie ten przepis. Nie tylko w Lidlu czuć święta ... Jedząc to ciasto też ;) Składniki na biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z gruszką, rukwią wodną i miętą 159

Upały azjatyckie mamy. Ciężko, duszno, gorąco. Najchętniej człowiek by spał w hamaku, słuchając oceanu. Zamiast tego musi sapać w tramwaju, słuchając zgiełku miasta i różnych mądralińskich

slodkokwasnapl
Czernina z kluchami 130

jada, ten nie jest Polakiem. :P Wywar: kaczka z podrobami włoszczyzna liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek, sól suszone jabłka/ śliwki/ gruszki (lub wszystkich po trosze) szklanka krwi kaczej 2,5 łyżki mąki pszennej łyżka octu, lub kwasek cytrynowy cukier Kluchy: kilka średnich ziemniaków łyżeczka soli mąka pszenna Wywar przygotowujemy niemal identycznie, jak rosół. Z tym, że tutaj

Kuchenna Kontrrewolucya
agrest marynowany z pieprzem 117

agrestu, 400 g cukru, 1,1 l wody, 250 ml octu 10% 1/3 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu, 12 goździków Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest, brzoskwinie , czereśnie z imbirem , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich(...)Pasteryzować około 15-20 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 20 minut słoiki o pojemności 720 ml. Do słoika 720 ml wchodzi około 370 g agrestu. Agrest w occie jest dobry do mięs, drobiu, pasztetów....  Kieliszek do whisky single malt

królestwo garów
Dorsz z gruszką i żurawiną 76

Pyszny świąteczny dorsz z sosem żurawinowym kwaskowym i słodką soczystą gruszką. Pycha na świątecznym stole będzie w sam raz.         2 gruszki 1 łyżka masła klarowanego 1 cytryna 3 kawałki filetu dorsza sól, pieprz przyprawa do ryb koper świeży sos: 125 ml wina czerwonego 2 łyżki octu balsamico 1 laska cynamonu dwie gwiazdki anyżu sól, pieprz(...)godzinę albo dłużej do lodówki. Sos: Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam wino, ocet balsamiczny, dodaję cukier, miód, laskę cynamonu, gwiazdki anyżu i gotuję na wolnym ogniu. Żurawina zrobi się miękka, rozgniatam ją widelcem i redukuję sos. Doprawiam solą, pieprzem. Na końcu wyjmuję cynamon i anyż. Gruszki obieram i kroję w plastry. Na patelni rozpuszczam masło i przesmażam gruszki. Wykładam

wesoła kuchnia
Salatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 142

pleśniowym i orzechami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat  1 duża gruszka 50 g niebieskiego sera pleśniowego 2 garści włoskich orzechów 1 łyżka soku z cytryny Miodowy vinegret: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miody 1 łyżka octu balsamicznego 1 malutki ząbek czosnku świeżo zmielony czarny pieprz  sól himalajska Wykonanie: Ząbek czosnku drobno

Kulinarne przygody Gatity
czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami... 186

sól - szczypta, kakao 3 łyżki, woda 1,5 szklanki, aronia dżem 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ocet jabłkowy 1/4 szklanki KREM: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 3 łyżki, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 2 sztuki DODATKI: gruszki 6 sztuk/ w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba do tego ciasta najlepiej sprawdza się forma silikonowa, nie trzeba(...)łyżką w formie wymieszać dżem aroniowy (użyłam swój, jest w moich przepisach) lub kupny, pół szklanki dżemu wymieszać z wodą do suchych składników wlać wodę z dżemem, olej rzepakowy, ocet jabłkowy i łyżką wszystko wymieszać piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, do suchego patyczka przestudzone ciasto nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka ze świeżym szpinakiem, melonem, gruszką i serkiem burgos 165

coś lekkiego, zainspirowałam się trochę pomysłem Karola Okrasy i zamarynowałam cebulkę w oliwie i sosie balsamico (Karol marynował w oliwie i occie cherry) Składniki: 1 garść liści świeżego szpinaku,  1/2 serka burgos,  1 plaster melona, kawałek gruszki, 1 plasterek szynki serrano, 1 łyżka jagód goji Symbio , 1/3 szalotki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu balsamico. Przygotowanie

Aga w kuchni
Zaskocz bliskich 206

plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj

Gotuj z Natką

Proponowane wyszukiwania