gruszki w occie - 516 przepisów (strona:13/35)

Sałatka z gruszką, granatem i serem pleśniowym polana sosem truskawkowym 157

humor i przywołać letnie smaki, przygotowałam sałatkę na bazie młodych liści szpinaku, botwinki oraz rukoli podaną z ciepłą, podsmażoną gruszką, ziarenkami granatu i serem pleśniowym. Całość polałam słodko-kwaśnym sosem truskawkowym przygotowanym na bazie konfitury z truskawek, soku pomarańczowego i octu balsamicznego. Uwierzcie mi na słowo, że poniższy sos idealnie skomponował się ze składnikami sałatki. 😋 #lowicz #dzem #konfitura(...)truskawki Składniki na 2 porcje: 2 garście mieszanki młodych liści: szpinaku, botwinki, rukoli 100 g sera pleśniowego typu lazur 1 duża gruszka 1/2 granatu sos truskawkowy 1/2 słoiczka konfitury niskosłodzonej z truskawek firmy Łowicz  1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek soku z pomarańczy szczypta soli Na samym początku przygotować sos truskawkowy: do słoiczka wlać

Ugotować
Sałatka owocowa ze śliwkami 165

śliwkami. Trzeba korzystać póki jeszcze są.składniki:8 śliwek węgierek1 gruszka1 nektarynka16 kulek ciemnych winogron2 łyżki miodu1 łyżka soku z cytryny1 łyżka octu winnego JamarZe śliwek i nektarynki usunąć pestki, pokroić na małe kawałki. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na małe kawałki. Winogrona przekroić na pół. Pokrojone owoce włożyć do miski. Miód wymieszać

Monia miesza i gotuje
Chutney brzoskwiniowo – gruszkowy 230

brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżka startego imbiru 200g rodzynek 1 szklanka octu jabłkowego Cebulę pokroić w kostkę i w garnku wymieszać z cukrem. Odstawić. W tym czasie możemy przygotować gruszki i brzoskwinie, obierając je ze skóry i pozbywając się pestek i gniazd nasiennych. Kiedy cebula puści sok, można zacząć podgrzewać(...)małym ogniu. Po 5-10minutach dorzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie i gruszki. Chwilę podusić po czym wsypać rodzynki i przyprawy. Czosnek należy dodać rozgnieciony. Dusić, aż chutney będzie gęsty, wlewając pod koniec ocet. Gorący przekładać do czystych słoiczków. Słoiki powinny się pozamykać, więc pasteryzacja nie jest potrzebna. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania

https:KKuchniaMniam
Sałatka z rukolą, szynką hiszpańską i gruszką 77

opakowania) 2 pomidory 100 g szynki hiszpańskiej (lub innej dojrzewającej) 100 g sera sałatkowego typu feta 3 łyżki orzechów włoskich + łyżka miodu 1 mała gruszka Dressing: 5 łyżek oliwy 3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu zioła prowansalskie Sposób wykonania: 1. Rukolę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Szybkę obsmażyć na patelni, lekko rozdrobnić na mniejsze kawałki

Kuchnia domowa Ani
Sushi z kaszą jaglaną i gruszką 121

listki nori 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Dodajemy sok z cytryny, ocet i cukier, mieszamy ręcznie, masa będzie klejąca. Gruszkę obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na 6 części. Listek nori układamy na macie bambusowej, rozkładamy połowę kaszy delikatnie ugniatając, zostawiamy na końcu

kulinarnyswiatdomi
Kiszonki i fermentacje 180

kilku dniach lub tygodniach cieszyć oczy i podniebienia, brylować w towarzystwie i podkręcać własny metabolizm? Wszystko. Baron kisi botwinę, dynię, jarmuż, cukinię, czosnek, borkuły, rzodkiewki, buraki, gruszki i porzeczki. Do tego robi octy z jabłek i wiśni, zakwasy z chleba i kaszy gryczanej. A jakby tego wszystkiego było mało, to zdradza też przepisy, jak to wszystko potem jeść, do czego

GRUBY WAŁEK
Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry 215

Ciągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z

naRuszcie
CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE 145

fantastycznym pomysłem na kolację na ciepło albo np. imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 grzanki ) * dobre, świeże pieczywo – 4 kromki CHUTNEY GRUSZKOWY: * gruszka – 1 szt * cebula – 1 szt * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * czosnek – 1 ząbek * ocet jabłkowy – 1 łyżeczka * sól, pieprz, chili, cynamon – do smaku * olej do woka z ryżu i chili House of Asia – 2 łyżki GRZYBY SHITAKE(...)szczypiorek * biały sezam House of Asia * orzechy ziemne SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CHUTNEY: Na oleju do woka podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, ocet winny, łyżeczkę miodu i doprawiamy do smaku – mieszamy. GRZYBY SHITAKE: Grzyby moczymy ok. 1 szkl ciepłej ody przez ok 30-40 minut

Ostra na Słodko
Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 150

Gotowanie sprawia mi ogromną radość każdego dnia. Tak dawno nie jadłam sałatki z rukoli w takiej kombinacji smakowej. Każdy zna to połączenie, gruszki, rukola, orzechy włoskie, miód i dobrej jakości ser pleśniowy. Od siebie dodałam o wiele więcej.  Od kilku lat tak pokochałam rukolę, że nie wyobrażam sobie bez niej mojego gotowania. Rukolę wkładam do kanapek, sałatek, mieszam(...)łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami plus 2 łyżki oliwy z zalewy 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie wielokwiatowym 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek pomarańczowej Przygotowanie: Na dużym talerzu układamy rukolę. Gruszkę obieramy i kroimy w paski razem z camembertem, a osączone oliwki w kostkę, układamy na rukoli. Winogrona dzielimy na połówki, usuwamy pestki i układamy

Moja smaczna kuchnia
Ciasto z gruszkami, Folk dookoła świata 121

szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka brązowego cukru 3-4 łyżki kakao ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka ulubionego mleka 3 łyżki octu (dałam domowej roboty jabłkowy) 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli migdałowego zapachu 4-5 twardych gruszek olej do natłuszczenia formy Nagrzej piekarnik do 180°C-190°C. W misce wymieszaj mleko z octem. Dodaj pozostałe mokre składniki

Qlinarnie i Qlinarnie
Śliwki w occie 181

serwować do pieczonych zimnych mięs czy deski serów. Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania np. gruszek, dzięki któremu zyskają piękny różowy kolor. Wspaniale również podkreśli smak wigilijnego barszczu. 1 kg śliwek węgierek 125 ml octu spirytusowego 10% 25 dkg cukru

Atlas Smaków
Kaczka w marynacie słodko - kwaśnej 123

udka i 2 piersi z kaczki) 100 g suszonych śliwek 70 ml sosu sojowego ciemnego 70 ml miodu płynnego 50 ml octu balsamicznego 1 cytryna 4 ząbki czosnku 1 duże jabłko 1 duża gruszka świeżo mielony pieprz kolorowy, suszony majeranek, chili WYKONANIE Z kaczki wyciąć udka i piersi (korpus będzie idealny do rosołu), umyć i zostawić na 30 minut(...)temperatury 200 ° C. Udka i kacze piersi posypać delikatnie świeżo mielonym pieprzem kolorowym i majerankiem. Jabłko i gruszkę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki przekroić na pół i przełożyć do garnuszka. Dodać sos sojowy, miód, ocet balsamiczny, sok wyciśnięty z całej cytryny, szczyptę chili, obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, po czym podgrzać, aż marynata będzie

Passions hobbies life
Krem dyniowo gruszkowy z makaronem z soczewicy 49

marchewki 1 kg dyni 2 korzenie pietruszki 1 kawałek por biała część 1 kawałek selera 2 gruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów włoskich sos balsamico, śmietana 30 % 50 g sera niebieskiego sól, pieprz, płatki chili olej rzepakowy 2 łyżki octu winnego  makaron z soczewicy czerwonej Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Warzywa obieram, z dyni wydrążam pestki(...)wlewam litr wody, dodaję marchewkę, por, seler, korzeń pietruszki. Gotuję wywar na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaję dynię pokrojoną, gruszkę, ale nie dolewam wody,bo dynia puści dużo soku. Na patelni przesmażam cebulę i czosnek na oleju,wlewam ocet winny. Dodaję do zupy, całość miksuję blenderem. Zupę doprawiam solą, pieprzem, chili, dodaję ser niebieski, sos balsamico. Na patelni przesmażam

wesoła kuchnia
Sałatka z gruszką, serem brie i orzechami 183

wyrzutów sumienia (przymykając oko na zawarty ser brie);) Składniki: Sałatka sałata - dowolna (u mnie miks sałat z burakiem) gruszka - 1 większa, pokrojona w plasterki ser brie - ok. 100g, pokrojonego w plastry orzechy włoskie - garść, posiekanych Miodowy sos winegret: oliwa - 1/4 szklanki ocet balsamiczny - ok. 1 łyżeczki musztarda - 1 łyżeczka miód - 1 niepełna łyżeczka sól, pieprz Wykonanie: Sałatę dokładnie myjemy, porywamy(...)wyrzutów sumienia (przymykając oko na zawarty ser brie);) Składniki: Sałatka sałata - dowolna (u mnie miks sałat z burakiem) gruszka - 1 większa, pokrojona w plasterki ser brie - ok. 100g, pokrojonego w plastry orzechy włoskie - garść, posiekanych Miodowy sos winegret: oliwa - 1/4 szklanki ocet balsamiczny - ok. 1 łyżeczki musztarda - 1 łyżeczka miód - 1 niepełna łyżeczka sól, pieprz Wykonanie: Sałatę dokładnie myjemy, porywamy

Pogotujmy.pl