opakowania) 2 pomidory 100 g szynki hiszpańskiej (lub innej dojrzewającej) 100 g sera sałatkowego typu feta 3 łyżki orzechów włoskich + łyżka miodu 1 mała gruszka Dressing: 5 łyżek oliwy 3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu zioła prowansalskie Sposób wykonania: 1. Rukolę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Szybkę obsmażyć na patelni, lekko rozdrobnić na mniejsze kawałki
Kuchnia domowa Anilistki nori 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Dodajemy sok z cytryny, ocet i cukier, mieszamy ręcznie, masa będzie klejąca. Gruszkę obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na 6 części. Listek nori układamy na macie bambusowej, rozkładamy połowę kaszy delikatnie ugniatając, zostawiamy na końcu
kulinarnyswiatdomikilku dniach lub tygodniach cieszyć oczy i podniebienia, brylować w towarzystwie i podkręcać własny metabolizm? Wszystko. Baron kisi botwinę, dynię, jarmuż, cukinię, czosnek, borkuły, rzodkiewki, buraki, gruszki i porzeczki. Do tego robi octy z jabłek i wiśni, zakwasy z chleba i kaszy gryczanej. A jakby tego wszystkiego było mało, to zdradza też przepisy, jak to wszystko potem jeść, do czego
GRUBY WAŁEKCiągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z
naRuszciefantastycznym pomysłem na kolację na ciepło albo np. imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 grzanki ) * dobre, świeże pieczywo – 4 kromki CHUTNEY GRUSZKOWY: * gruszka – 1 szt * cebula – 1 szt * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * czosnek – 1 ząbek * ocet jabłkowy – 1 łyżeczka * sól, pieprz, chili, cynamon – do smaku * olej do woka z ryżu i chili House of Asia – 2 łyżki GRZYBY SHITAKE(...)szczypiorek * biały sezam House of Asia * orzechy ziemne SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CHUTNEY: Na oleju do woka podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, ocet winny, łyżeczkę miodu i doprawiamy do smaku – mieszamy. GRZYBY SHITAKE: Grzyby moczymy ok. 1 szkl ciepłej ody przez ok 30-40 minut
Ostra na SłodkoGotowanie sprawia mi ogromną radość każdego dnia. Tak dawno nie jadłam sałatki z rukoli w takiej kombinacji smakowej. Każdy zna to połączenie, gruszki, rukola, orzechy włoskie, miód i dobrej jakości ser pleśniowy. Od siebie dodałam o wiele więcej. Od kilku lat tak pokochałam rukolę, że nie wyobrażam sobie bez niej mojego gotowania. Rukolę wkładam do kanapek, sałatek, mieszam(...)łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami plus 2 łyżki oliwy z zalewy 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie wielokwiatowym 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek pomarańczowej Przygotowanie: Na dużym talerzu układamy rukolę. Gruszkę obieramy i kroimy w paski razem z camembertem, a osączone oliwki w kostkę, układamy na rukoli. Winogrona dzielimy na połówki, usuwamy pestki i układamy
Moja smaczna kuchniaszklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka brązowego cukru 3-4 łyżki kakao ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka ulubionego mleka 3 łyżki octu (dałam domowej roboty jabłkowy) 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli migdałowego zapachu 4-5 twardych gruszek olej do natłuszczenia formy Nagrzej piekarnik do 180°C-190°C. W misce wymieszaj mleko z octem. Dodaj pozostałe mokre składniki
Qlinarnie i Qlinarnieserwować do pieczonych zimnych mięs czy deski serów. Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania np. gruszek, dzięki któremu zyskają piękny różowy kolor. Wspaniale również podkreśli smak wigilijnego barszczu. 1 kg śliwek węgierek 125 ml octu spirytusowego 10% 25 dkg cukru
Atlas Smakówudka i 2 piersi z kaczki) 100 g suszonych śliwek 70 ml sosu sojowego ciemnego 70 ml miodu płynnego 50 ml octu balsamicznego 1 cytryna 4 ząbki czosnku 1 duże jabłko 1 duża gruszka świeżo mielony pieprz kolorowy, suszony majeranek, chili WYKONANIE Z kaczki wyciąć udka i piersi (korpus będzie idealny do rosołu), umyć i zostawić na 30 minut(...)temperatury 200 ° C. Udka i kacze piersi posypać delikatnie świeżo mielonym pieprzem kolorowym i majerankiem. Jabłko i gruszkę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki przekroić na pół i przełożyć do garnuszka. Dodać sos sojowy, miód, ocet balsamiczny, sok wyciśnięty z całej cytryny, szczyptę chili, obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, po czym podgrzać, aż marynata będzie
Passions hobbies lifemarchewki 1 kg dyni 2 korzenie pietruszki 1 kawałek por biała część 1 kawałek selera 2 gruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów włoskich sos balsamico, śmietana 30 % 50 g sera niebieskiego sól, pieprz, płatki chili olej rzepakowy 2 łyżki octu winnego makaron z soczewicy czerwonej Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Warzywa obieram, z dyni wydrążam pestki(...)wlewam litr wody, dodaję marchewkę, por, seler, korzeń pietruszki. Gotuję wywar na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaję dynię pokrojoną, gruszkę, ale nie dolewam wody,bo dynia puści dużo soku. Na patelni przesmażam cebulę i czosnek na oleju,wlewam ocet winny. Dodaję do zupy, całość miksuję blenderem. Zupę doprawiam solą, pieprzem, chili, dodaję ser niebieski, sos balsamico. Na patelni przesmażam
wesoła kuchniawyrzutów sumienia (przymykając oko na zawarty ser brie);) Składniki: Sałatka sałata - dowolna (u mnie miks sałat z burakiem) gruszka - 1 większa, pokrojona w plasterki ser brie - ok. 100g, pokrojonego w plastry orzechy włoskie - garść, posiekanych Miodowy sos winegret: oliwa - 1/4 szklanki ocet balsamiczny - ok. 1 łyżeczki musztarda - 1 łyżeczka miód - 1 niepełna łyżeczka sól, pieprz Wykonanie: Sałatę dokładnie myjemy, porywamy(...)wyrzutów sumienia (przymykając oko na zawarty ser brie);) Składniki: Sałatka sałata - dowolna (u mnie miks sałat z burakiem) gruszka - 1 większa, pokrojona w plasterki ser brie - ok. 100g, pokrojonego w plastry orzechy włoskie - garść, posiekanych Miodowy sos winegret: oliwa - 1/4 szklanki ocet balsamiczny - ok. 1 łyżeczki musztarda - 1 łyżeczka miód - 1 niepełna łyżeczka sól, pieprz Wykonanie: Sałatę dokładnie myjemy, porywamy
Pogotujmy.plsól, pieprz szklanka bulionu warzywnego, domowego łyżka mąki do zagęszczenia sosu Na marynatę: 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka octu balsamicznego białego Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Gruszkę i ser kroimy w plasterki. Mięso oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony smarujemy marynatą. Następnie układamy po 2 plasterki gruszki i plaster sera, zwijamy ciasno
Smak mojej kuchniorzechy chrupią … a dodatek dresingu przyjemnie orzeźwia!Świetna odmiana na kolację , którą każdemu polecam!SKŁADNIKI:-gruszka – 2szt-ser kozi – 100g-orzechy pekan – 50g-świeża rukola – 1garść-olej Kujawski z bazylią – 2łyżkiDRESSING:-miód – 4łyżki-ocet balsamiczny – 1łyżka-sok z cytryny(...)1łyżeczka-świeża bazylia – 1pęczek-cukier puder – 1łyżeczka-olej Kujawski z bazylią – 1łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:DRESSING:Bazylię drobno siekamy.Mieszamy z olejem smakowym, miodem, octem balsamicznym i odrobiną soku z cytryny.Zagęszczamy cukrem pudrem. GRUSZKI:Gruszki kroimy na 3 części.Układamy na rozgrzanym grillu.Grillujemy po ok. 5min. z każdej strony smarując odrobiną oleju bazyliowego. CAŁOŚĆ:Części grillowanych gruszek przekładamy świeżą
Ostra na Słodkoostatnio w małych ilościach bardzo polubiłam!) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka ulubione przyprawy oliwa z oliwek 1 gruszka świeży szpinak baby kilka kulek winogrona pomidor obrany ze skórki świeża bagietka z serem camembert kilka orzechów włoskich ocet balsamiczny, np. Develey Wykonanie: Pierś obtoczyć w ulubionych przyprawach. Odstawić na godzinkę do lodówki(...)patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć pierś z obu stron na złoty kolor. Na talerzu ułożyć liście szpinaku, pokrojoną i obraną gruszkę, winogrona, kawałki pomidora. Na środek wyłożyć pierś z kurczaka i posypać orzechami. Skropić octem balsamicznym. Pysznie komponuje się z podgrzaną bagietką w towarzystwie sera camembert. :) Smacznego
Trufelkowo