śliwek 2 duże gruszki 200 ml soku z jabłek 2 łyżki cukru/miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 5 cm kawałek imbiru kilka gożdzików 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego Wykonanie: śliwki odpestkować, pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Owoce umieścić w rondlu, wlać sok jabłkowy i zagotować. Dodać resztę składników/przypraw i gotować na małym ogniu do zagęszczenia sosu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona 1 opakowanie Knorr Sos sałatkowy włoski 1 łyżeczka KNORR Przyprawa czosnkowa grubo mielona 100 g tofu wędzonego 2 gruszki 10 szparagów zielonych 50 ml oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego Sałatę myję, osuszam i układam na talerzu. Morele kroję na pół, gruszki na ćwiartki. Od szparagów odcinam tylko główki na około 5 cm.Tofu(...)posypuję też KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona. Grilluje około pięć minut. Do słoiczka wsypuję Knorr Sos sałatkowy włoski, wlewam trzy łyżki oleju i ocet winny. Zakręcam i mieszam energicznie. Na sałacie układam zgrillowane morele, gruszkę, szparagi, pokrojone tofu, dodaję połówki truskawek. Polewam sosem
wesoła kuchniagrilla z gruszką, truskawkami,morelą, szparagami. Wersja wege. 1 doniczka sałaty strzępiastej 10 truskawek 4 morele 1 łyżeczka KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona 1 opakowanie Knorr Sos sałatkowy włoski 1 łyżeczka KNORR Przyprawa czosnkowa grubo mielona 100 g tofu wędzonego 2 gruszki 10 szparagów zielonych 50 ml oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego Sałatę myję, osuszam(...)posypuję też KNORR Przyprawa orientalna grubo mielona. Grilluje około pięć minut. Do słoiczka wsypuję Knorr Sos sałatkowy włoski, wlewam trzy łyżki oleju i ocet winny. Zakręcam i mieszam energicznie. Na sałacie układam zgrillowane morele, gruszkę, szparagi, pokrojone tofu, dodaję połówki truskawek. Polewam sosem
wesoła kuchniapleśniowy, który idealnie łączy słodką gruszkę i chrupiące orzechy, ale oczywiście można do tego użyć dowolnego sera. Jest to pyszna i elegancka przekąska, która zachwyci najbardziej wybrednych gości.Tartaletki gruszkowo-orzechoweSkładniki (7 szt):200 g mąki pszennej100 g margaryny Palmy z Kruszwicy1 żółtkoszczypta soli1-2 łyżki wodyFarsz:3-4 dojrzałe gruszki2 łyżki miodu2 łyżki octu balsamicznego150 ml śmietany kremówki1 jajkogarść(...)około 30 minut.2. Gruszki podzielić wzdłuż na ósemki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową i grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Jak gruszki są już gotowe wlać 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu balsamicznego. Wymieszać wszystko i potrzymać na patelni chwilę aż wszystko się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia.3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na kilka części. Każdy
UgotujmyTo.pljajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.Przekąska selerowo -gruszkowaSkładniki.4 kawałki selera naciowego1 gruszkaMarynata.2 łyżki octu ryżowego4 łyżki oleju sezamowegorozmaryn, melisasólpieprzWykonanieSkładniki marynaty wymieszać.10 cm kawałki selera naciowego, jeżeli są grube, to przekroić wzdłuż, oraz ćwiartki gruszek marynować 1 h. Wyjąć i grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej.Na każdym kawałku selera ułożyć ćwiartkę gruszki i przebić
Kulinarny karnet ChristopheraJeśli z wypieków zostaną Wam białka, przygotujcie pyszny deser bezowy z gruszką w syropie, lekkim kremem waniliowym i sosem toffee. Pojedyncze składniki deseru można przygotować z wyprzedzeniem , a całość złożyć przed samym podaniem. Krem toffee nie jest niezbędny, ale bardzo pasuje i nadaje deserowi charakteru. Blat bezowy można upiec 2-3 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać(...)jajek o rozmiarze M mała szczypta soli 150 g (1 i 1/2 szklanki) cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego GRUSZKA W SYROPIE 1 gruszka 1 szklanka wody 1/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny KREM 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30 %, schładzanej minimum 12 godzin 1/2 łyżki cukru
cool and mintymnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser! Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego Bio dr Gaja szczypta soli Karmel: 3-4 łyżki cukru 1-2 łyżki wody 6-7 łyżek śmietanki(...)dżemu/konfitury z gruszek - u mnie domowa ➞ przepis 1 gruszka 250-300 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Na blaszce
Kuchnia MagdaLenysłodka, czosnek niedźwiedzi -masło -ocet z wina musującego -cebula biała, posiekana -śmietanka 30% -drobno starty parmezan Cebulę szklimy na maśle klarowanym, solimy i pieprzymy. Dorzucamy gruszkę, dodajemy tymianku, podsmażamy kilka minut z łyżeczką octu. Na osobnej patelni smażymy na kilku kroplach oleju rzepakowego mięso, które wcześniej przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką. Mięso przekładamy do gruszki z cebulą, mieszamy
BaRepasOcet gruszkowy z pigwowcem i rokitnikiem to smaczny i zdrowy składnik naszej codziennej diety. Pity na czczo wpływa korzystnie na … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry Cornernapracować? Mam dla Was dwie proste, smaczne i wyszukane inspiracje- soczyste gruszki pieczone z gorgonzolą i sosem kakaowym oraz sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi. Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym, 8 szt. 4 gruszki Około 60 g sera gorgonzola 8 orzechów włoskich 2 łyżki słodkiego octu balsamicznego 1 łyżka kakao DecoMorreno 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny(...)świeżego tymianku do ozdoby Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować sos- wymieszać słodki ocet balsamiczny z kakao, miodem
Kraina Miodem Płynącaupodobań można przyrządzić łagodny lub pikantny. Składniki: 1 puszka ananasa ( 250 gram) 2 jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 5 dag rodzynek 2 szklanki cukru ¾ szklanki octu 1 łyżeczka soli szczypta cynamonu Wykonanie: Gruszki i jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać pokrojony z sokiem ananas i pokrojony czosnek. Rodzynki opłukać, włożyć do owoców razem z cukrem, octem, solą
Tradycyjna Kuchniaktóra bierze udział w konkursie #lubelloveinspiracje #Lubella jest właśnie ta sałatka z dodatkiem pieczonego buraka i ... gruszki ;) Połączenie nietypowe, ale jakże smaczne! Gruszka nadaje soczystości, burak ciekawego smaku, a łączy całość delikatny sos na bazie octu balsamicznego. Powiecie, że banał? Pewnie tak! Pamiętajcie tylko, że czasem te banały mają najlepsze wzięcie i mogę się założyć, że jak podacie(...)mini 5 warzyw spisał się po raz kolejny :) Składniki: 100g makaronu Lubella mini 5 warzyw 1 większy burak wraz z nacią 2 garści roszponki 1 gruszka Kilka łyżek sosu na bazie octu balsamicznego Odrobina soli i pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Miękki odcedzamy, polewamy 1 łyżką oleju, by zapobiec sklejeniu
Kuchnia w czekoladziepóźniej, a nie daj boże potrzeć nimi okolice oczu... słodki sos chili z gruszkami 0,5 kg papryczek chili, 25 dkg gruszek (np. konferencji), 0,5 szklanki brązowego cukru, 0,5 szklanki octu 10%, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka soli, pektyny, gumowe rękawiczki obrane gruszki pokrój dość drobno, włóż do garnka i zalej taką(...)przez 15-20 minut, aż skórka zacznie się przypiekać. przełóż do reklamówki lub zamykanej miski i ostudź. usuń pestki i skórki. miąższ papryczek dodaj do gruszek. zmiksuj, aż będzie wszystko zupełnie gładkie. dodaj ocet i pektyny*. zagotuj i trzymaj na ogniu zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. przelej do niewielkich słoików. * jeśli sos nie będzie stał długo, to można zrezygnować
Eksperyment sobotnitego powodu, że na babcinej działce nie było grusz? Nie wiem, fakt faktem, że marynowane gruszki są fajne, ale rzadko goszczą u nas. Dzisiaj zapraszam na gruszki, ale nie w occie jak robione zwykle, a z nutką korzenną i dodatkiem rodzynek (mąż nie będzie zadowolony ;). Już w czasie gotowania zalewy, pięknie pachnie w całej kuchni przyprawami. Jak ja lubię
Mieszam w Garnku120g gorącej wody - 100g mleka kokosowego - 3 łyżeczki sody + 2 łyżki octu 1. Słonecznik i fistaszki zmielić na "mąkę" i wymieszać z mąką kukurydzianą i kokosową oraz kakao. 2. Len zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić na chwilę. Sodę zalać octem, wymieszać i odstawić. 3. Zblendować na gładko gruszki, olej, ksylitol, mleko kokosowe, glut z lnu i mieszankę sodu(...)octem. 4. Masę dodać do suchych składników i wymieszać (najlepiej ręką w rękawiczce jednorazowej lub mikserem na małych obrotach). 5. Ciasto przełożyć do blaszki i upiec w 170°C przez 30-45 minut do względnie suchego patyczka. Można też przed upieczeniem na górę masy dodać ulubione owoce np. gruszki, wiśnie, maliny itp. Ciasto morelowe proteinowe Składniki: - 60g płatków owsianych
Candy Pandas