gruszki w occie - 516 przepisów (strona:17/35)

Sałatka z czerwonej kapusty ze śliwką 214

czerwonej kapusty     - 1 kg śliwek     - 1 duża twarda gruszka     - 3 łyżeczki soli Zalewa:     - 1 i 1/2  litra wody     - 3/4 szklanki cukru     - 1 i 3/4 szklanki octu     - 3 liście laurowe     - 6 ziaren ziela angielskiego

Apetyczna babeczka
Sałatka z figami i kozim serem 152

kilka plastrów koziego sera pleśniowego rozgrzewający dressing: 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki chilli kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie: Sałatka: Owoce i sałatę dokładnie umyj. Figi podziel na ćwiartki a gruszki pokrój w paski. Przygotuj sałatkę bezpośrednio na talerzach. Talerze wyłóż sałatą a następnie układaj kolejno pokrojony ser i owoce. Posyp połamanymi

Ze smakiem i z pasją
Ciasto czekoladowe z gruszką i bananem (bezglutenowe) 148

jagód i polewy czekoladowej, ale można ciasto posypać jedynie cukrem pudrem. SKŁADNIKI 1 jajko 1 banan 1 gruszka 50 g masła 1 gorzka czekolada (100 g) 90 g cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka zmielonej kawy 160 g mąki gryczanej 1 łyżeczka octu (u mnie winny) 1 łyżeczka sody WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C, dno okrągłej formy tortowej(...)pokroić (wręcz posiekać na maleńkie kawałki). Do miski wbić jajko, dodać cukier trzcinowy, banana, gruszkę, wlać ostudzoną masę czekoladową i mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać zmieloną kawę i stopniowo wsypywać mąkę, mieszając by nie powstały grudki. Na koniec dodać sodę i ocet, szybko wymieszać, przelać ciasto do formy, wyrównać górę i od razu włożyć do piekarnika

Passions hobbies life
Sałatka magdeburska 234

dań mięsnych ( surówka ). Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g) 2 cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie   Kapustę oczyściłem, poszatkowałem, włożyłem do miski i zalałem wrzącą wodą. Pozostawiłem(...)ciągu 5 minut, przełożyłem na sito, zahartowałem zimną wodą i osączyłem. Gruszki obrałem, pokroiłem na ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w plasterki. Skropiłem sokiem cytrynowym. Wymieszałem z kapustą i porami. Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem ze śmietaną , solą, pieprzem, cukrem, zielem angielskim i octem. Pietruszkę po umyciu i osuszeniu drobno posiekałem, dodałem do sosu. Sałatkę polałem sosem, delikatnie

R'n'G Kitchen
sałatka z rukoli z gruszką i serem 46

Pyszna sałatka ze słodką gruszką, słonym serem pleśniowym i chrupiącymi orzechami. składniki: 2 średnie gruszki 1 łyżka cukru, 1 łyżka wody 50 g rukoli 100 g sera pleśniowego, najlepiej gorgonzoli garść orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oleju 1 łyżka octu balsamicznego wykonanie: Cukier i wodę podgrzewam na patelni do rozpuszczenia cukru. Dodaję obrane i pokrojone w półplasterki gruszki

babka w formie
Jesienna sałatka ze śliwkami i gruszką 126

Sałatka z owocami jesieni. Śliwki dwa gatunki, winogrono, gruszki. Uwielbiam sałatki z owocami. Podałam ją z serem brie i pestkami dyni. Sałatka powstała z tego co było w lodówce. 1/2 główka sałaty masłowej 5 śliwek węgierek 4 śliwki duże 1 gruszka 1 łyżka pestek dyni 10 gron winogrono ciemne 30 g kabanosów 10 oliwek czarnych sos vinaigrette koper(...)świeży, natka pietruszki kawałek sera brie 1 cebula szalotka olej rzepakowy sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody 1 łyżka octu winnego czosnek granulowany sól 1/2 łyżeczki musztardy Sałatę myję osuszam i strzępię na talerzu. Gruszkę kroję na ćwiartki i przesmażam na patelni grillowej na odrobinie oleju. Śliwki myję kroję na pół układam na sałacie, dodaję gruszki, winogrono

wesoła kuchnia
Barszcz czerwony postny z fasolą 153

czerwonych Poltino - 2 marchewki - 1 pietruszka - 4 ząbki czosnku - 1 cebula opalona nad ogniem - 1 jabłko w całości z łupiną, polecam szarą renetę - 1/2 gruszki z łupiną - 1/2 szklanki suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków - sól - pieprz - ocet spirytusowy 10%, ok. 3-4 łyżek - cukier Dodatkowo: - 40 dag białej fasoli Jaśka  - sól 1. Fasolę zalewany zimną wodą dzień wcześniej i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Wielka księga słoików 138

grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką papryką, salsę pomidorową z ostrą papryką i pomarańczami, paprykowy barbecue z kawą. Wyobraźcie sobie morelowy czatnej

GRUBY WAŁEK
Sałatka z kaszy jęczmiennej z gruszką i camembertem 68

nią padł mój wybór. Sałatka z kaszy jęczmiennej z gruszką i camembertem - przepis na 2-3 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 100g kaszy jęczmiennej, 50g sera camembert, gruszkę, garść orzechów włoskich, 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,  dowolne kiełki. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: ząbek czosnku, łyżkę syropu klonowego, łyżkę octu winnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz

Z notatnika dietetyka
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 216

około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu balsamicznego, 250 ml białego wytrawnego wina. Przyrządzenie dania rozpocząłem od wyfiletowania piersi gęsi, które kupiłem razem z mostkiem, choć prościej byłoby kupić(...)pokrojone buraki i gruszki ułożyłem na talerzu na przemian. Po około 40 minutach pieczenia bez przykrycia wyjąłem naczynie żaroodporne z piekarnika i wyjąłem z niego gęsie piersi, które odłożyłem na bok.  Na małą patelnię dodałem 2 łyżki miodu i podgrzewałem na średnim ogniu, kiedy zaczął się pienić dodałem do niego 100 ml octu balsamicznego - ostrzegam, iż początkowo tak przygotowywany

Wyprawy kulinarne
Orzechowy pasztet z fasoli z gruszkami 143

już tylko oczekiwanie, aż się wszystko wyzłoci w piekarniku. Świetna konsystencja, wytrawny smak przeplatany słodyczą gruszek i przysmażoną cebulką w objęciach majeranku, lubczyku i innych smakowitych ziółek i w końcu orzechów, które dodają całości ciekawej konsystencji i posmaku, który wspaniale komponuje się z gruszkami. Pieczony pasztet z przypieczoną skórką świetnie się rozsmarowuje na kanapkach i idealnie komponuje się w duecie(...)fasoli z gruszkami - wegański Potrzebujesz: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 gruszki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju 3 puszki białej fasoli 100g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 gałązki rozmarynu / 1 łyżeczka suszonego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka octu jabłkowego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Środa: Sałatka z botwinki koziego sera i moreli 123

konsystencji, dla której kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka(...)niego buraczki i łodyżki. Dodaj ocet balsamiczny (lub miód i cytrynę) i smaż do czasu, aż buraczki zrobią się al dente- 2-3 minuty. Zdejm z patelni. Krok 6 Przygotuj dresing – wlej wszystkie składniki do słoiczka, zakręć go i mocno potrząśnij, aż powstanie gładka emulsja. Na talerz wyłóż liście botwinki, na niej ułóż gruszkę i morele, ser, usmażone buraczki

Niedzielny kucharz
Sałatka z botwinki, moreli i koziego sera 106

której kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe.   Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy(...)niego buraczki i łodyżki. Dodaj ocet balsamiczny (lub miód i cytrynę) i smaż do czasu, aż buraczki zrobią się al dente- 2-3 minuty. Zdejm z patelni. Krok 6 Przygotuj dresing – wlej wszystkie składniki do słoiczka, zakręć go i mocno potrząśnij, aż powstanie gładka emulsja. Na talerz wyłóż liście botwinki, na niej ułóż gruszkę i morele, ser, usmażone buraczki

Niedzielny kucharz
Super szybki placek ze śliwkami i gruszkami 149

minut. Składniki na placek ze śliwkami i gruszkami 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 2 jajka ½ kostki masła - roztopionego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa 10 śliwek węgierek 1 duża gruszka 1 szczypta soli cukier puder do posypania Jak zrobić placek ze śliwkami i gruszkami Przygotowanie naszego jesiennego ciasta z owocami zaczynamy(...)wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na spód wykładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone owoce - wydrylowane śliwki oraz pokrojone na ćwiartki gruszki. Jesienne przepisy: Szarlotka z pianką i kruszonką , Galaretka z winogron , Domowy ocet jabłkowy , Sernik dyniowy Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut - aż ciasto będzie złote, a owoce rozpieczone

Korniszonki
Super szybki placek ze śliwkami i gruszkami 129

minut. Składniki na placek ze śliwkami i gruszkami 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 2 jajka ½ kostki masła - roztopionego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa 10 śliwek węgierek 1 duża gruszka 1 szczypta soli cukier puder do posypania Jak zrobić placek ze śliwkami i gruszkami Przygotowanie naszego jesiennego ciasta z owocami zaczynamy(...)wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na spód wykładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone owoce - wydrylowane śliwki oraz pokrojone na ćwiartki gruszki. Jesienne przepisy: Szarlotka z pianką i kruszonką , Galaretka z winogron , Domowy ocet jabłkowy , Sernik dyniowy Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut - aż ciasto będzie złote, a owoce rozpieczone

Gotujemy i jemy

Proponowane wyszukiwania