dań mięsnych ( surówka ). Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g) 2 cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Kapustę oczyściłem, poszatkowałem, włożyłem do miski i zalałem wrzącą wodą. Pozostawiłem(...)ciągu 5 minut, przełożyłem na sito, zahartowałem zimną wodą i osączyłem. Gruszki obrałem, pokroiłem na ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w plasterki. Skropiłem sokiem cytrynowym. Wymieszałem z kapustą i porami. Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem ze śmietaną , solą, pieprzem, cukrem, zielem angielskim i octem. Pietruszkę po umyciu i osuszeniu drobno posiekałem, dodałem do sosu. Sałatkę polałem sosem, delikatnie
R'n'G KitchenPyszna sałatka ze słodką gruszką, słonym serem pleśniowym i chrupiącymi orzechami. składniki: 2 średnie gruszki 1 łyżka cukru, 1 łyżka wody 50 g rukoli 100 g sera pleśniowego, najlepiej gorgonzoli garść orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oleju 1 łyżka octu balsamicznego wykonanie: Cukier i wodę podgrzewam na patelni do rozpuszczenia cukru. Dodaję obrane i pokrojone w półplasterki gruszki
babka w formieSałatka z owocami jesieni. Śliwki dwa gatunki, winogrono, gruszki. Uwielbiam sałatki z owocami. Podałam ją z serem brie i pestkami dyni. Sałatka powstała z tego co było w lodówce. 1/2 główka sałaty masłowej 5 śliwek węgierek 4 śliwki duże 1 gruszka 1 łyżka pestek dyni 10 gron winogrono ciemne 30 g kabanosów 10 oliwek czarnych sos vinaigrette koper(...)świeży, natka pietruszki kawałek sera brie 1 cebula szalotka olej rzepakowy sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody 1 łyżka octu winnego czosnek granulowany sól 1/2 łyżeczki musztardy Sałatę myję osuszam i strzępię na talerzu. Gruszkę kroję na ćwiartki i przesmażam na patelni grillowej na odrobinie oleju. Śliwki myję kroję na pół układam na sałacie, dodaję gruszki, winogrono
wesoła kuchniaczerwonych Poltino - 2 marchewki - 1 pietruszka - 4 ząbki czosnku - 1 cebula opalona nad ogniem - 1 jabłko w całości z łupiną, polecam szarą renetę - 1/2 gruszki z łupiną - 1/2 szklanki suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków - sól - pieprz - ocet spirytusowy 10%, ok. 3-4 łyżek - cukier Dodatkowo: - 40 dag białej fasoli Jaśka - sól 1. Fasolę zalewany zimną wodą dzień wcześniej i odstawiamy
Apetyczna babeczkagrzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką papryką, salsę pomidorową z ostrą papryką i pomarańczami, paprykowy barbecue z kawą. Wyobraźcie sobie morelowy czatnej
GRUBY WAŁEKnią padł mój wybór. Sałatka z kaszy jęczmiennej z gruszką i camembertem - przepis na 2-3 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 100g kaszy jęczmiennej, 50g sera camembert, gruszkę, garść orzechów włoskich, 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, dowolne kiełki. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: ząbek czosnku, łyżkę syropu klonowego, łyżkę octu winnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz
Z notatnika dietetykaokoło 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu balsamicznego, 250 ml białego wytrawnego wina. Przyrządzenie dania rozpocząłem od wyfiletowania piersi gęsi, które kupiłem razem z mostkiem, choć prościej byłoby kupić(...)pokrojone buraki i gruszki ułożyłem na talerzu na przemian. Po około 40 minutach pieczenia bez przykrycia wyjąłem naczynie żaroodporne z piekarnika i wyjąłem z niego gęsie piersi, które odłożyłem na bok. Na małą patelnię dodałem 2 łyżki miodu i podgrzewałem na średnim ogniu, kiedy zaczął się pienić dodałem do niego 100 ml octu balsamicznego - ostrzegam, iż początkowo tak przygotowywany
Wyprawy kulinarnejuż tylko oczekiwanie, aż się wszystko wyzłoci w piekarniku. Świetna konsystencja, wytrawny smak przeplatany słodyczą gruszek i przysmażoną cebulką w objęciach majeranku, lubczyku i innych smakowitych ziółek i w końcu orzechów, które dodają całości ciekawej konsystencji i posmaku, który wspaniale komponuje się z gruszkami. Pieczony pasztet z przypieczoną skórką świetnie się rozsmarowuje na kanapkach i idealnie komponuje się w duecie(...)fasoli z gruszkami - wegański Potrzebujesz: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 gruszki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju 3 puszki białej fasoli 100g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 gałązki rozmarynu / 1 łyżeczka suszonego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka octu jabłkowego
Kuchnia w Słońcu Skąpanakonsystencji, dla której kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka(...)niego buraczki i łodyżki. Dodaj ocet balsamiczny (lub miód i cytrynę) i smaż do czasu, aż buraczki zrobią się al dente- 2-3 minuty. Zdejm z patelni. Krok 6 Przygotuj dresing – wlej wszystkie składniki do słoiczka, zakręć go i mocno potrząśnij, aż powstanie gładka emulsja. Na talerz wyłóż liście botwinki, na niej ułóż gruszkę i morele, ser, usmażone buraczki
Niedzielny kucharzktórej kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy(...)niego buraczki i łodyżki. Dodaj ocet balsamiczny (lub miód i cytrynę) i smaż do czasu, aż buraczki zrobią się al dente- 2-3 minuty. Zdejm z patelni. Krok 6 Przygotuj dresing – wlej wszystkie składniki do słoiczka, zakręć go i mocno potrząśnij, aż powstanie gładka emulsja. Na talerz wyłóż liście botwinki, na niej ułóż gruszkę i morele, ser, usmażone buraczki
Niedzielny kucharzminut. Składniki na placek ze śliwkami i gruszkami 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 2 jajka ½ kostki masła - roztopionego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa 10 śliwek węgierek 1 duża gruszka 1 szczypta soli cukier puder do posypania Jak zrobić placek ze śliwkami i gruszkami Przygotowanie naszego jesiennego ciasta z owocami zaczynamy(...)wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na spód wykładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone owoce - wydrylowane śliwki oraz pokrojone na ćwiartki gruszki. Jesienne przepisy: Szarlotka z pianką i kruszonką , Galaretka z winogron , Domowy ocet jabłkowy , Sernik dyniowy Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut - aż ciasto będzie złote, a owoce rozpieczone
Korniszonkiminut. Składniki na placek ze śliwkami i gruszkami 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 2 jajka ½ kostki masła - roztopionego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa 10 śliwek węgierek 1 duża gruszka 1 szczypta soli cukier puder do posypania Jak zrobić placek ze śliwkami i gruszkami Przygotowanie naszego jesiennego ciasta z owocami zaczynamy(...)wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na spód wykładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone owoce - wydrylowane śliwki oraz pokrojone na ćwiartki gruszki. Jesienne przepisy: Szarlotka z pianką i kruszonką , Galaretka z winogron , Domowy ocet jabłkowy , Sernik dyniowy Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut - aż ciasto będzie złote, a owoce rozpieczone
Gotujemy i jemyjest tutaj głównym składnikiem, pięknie komponuje się z papryką i czosnkiem, ale o tym już poniżej ;-) SKŁADNIKI: - oberżyna (inaczej bakłażan lub też gruszka miłosna ;-) ) - 4 szt. czerwonej papryki - 4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - ocet balsamiczny - sok z limonki - 1 łyżeczka cukru - sól - oregano - bazylia Oberżynę cieniutko obieram, kroję na cieńkie plastry, smażę na patelni z obydwu stron do momentu
Wielopokoleniowomożna :P brak mleka w lodówce ;) jednak można w wodzie z dodatkiem octu. Tak na oko 1 litr wody, 50 ml octu ;) Dwa razy tak robimy i odcedzamy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy i sparzamy, studzimy. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy z majonezem i kawiorem
R'n'G Kitchenpudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie 6 gruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 słoika dżemy gruszkowo-pigwowego na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier(...)lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, posypać cukrem i podlać lekko wodą. Dusić pod przykryciem, aż gruszki zmiękną i lekko się zaczną rozpadać. Dodać dżem i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem
Kuchnia w opałach