Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gotowanej już potrawy. Co możemy dodać do barszczu, aby zachował swój czerwony kolor? Aby barszcz zachował swój intensywny kolor czerwony należy dodać odrobinę soku z cytryny, czy octu najlepiej balsamicznego. Problemy z barszczem* Za kwaśny - gdy barszcz jest zbyt kwaśny najprościej jest dosypać do niego trochę cukru. W przypadku gdy zamierzamy zabielić barszcz można dodać słodką śmietankę co zneutralizuje(...)szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad rok. Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany
Ciastka - domowe słodkościTa wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ręką. Na warsztatach i degustacjach podaję go w formie przystawki z owocami i warzywami, w daniach głównych, zupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia. Spróbujcie dodać startego Parmezanu do mielonego mięsa, a efekt będzie piorunujący. Ja go dodaję nawet do lodów i deserów! Parmezan(...)Gorgonzoli Piccante (dojrzewa około 80 dni, ma dobrze rozwiniętą, zielonkawą pleśń). Gorgonzola doskonale trafia w nasze kulinarne gusta, idealnie pasuje do lokalnych i ogólnodostępnych składników np. polskich gruszek lub orzechów. Najwięcej Gorgonzoli D.O.P. produkuje się w prowincji Novary – aż 45%, Pavia (22%) i Mediolan (15%). Moją osobistą misją jest edukowanie konsumentów w zakresie znajomości produktów najwyższej jakości. W Akademii
Codzienna kuchnia niecodziennaśliwką, musli, kokosem i chia Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną(...)czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka
Moja smaczna kuchniasercem, czystym zachwytem, bez grama rozsądku. Wracam po coś, co już i tak czeka na mnie w domu, ale zwyczajnie nie mogę się oprzeć pokusie. Kolejna siatka pomidorów, cukinie, gruszki. Przecież piękna nigdy nie dość, a jeśli ma przybrać postać pysznego jedzenia, to kto mógłby się oprzeć?! Kiedy więc wybrałam się do W. dzień zaczęłam oczywiście od wyprawy(...)miodu sól, pieprz świeże listki mięty i bazylii Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy. Trzymać na średnim ogniu aż cebula zmięknie, wtedy dodać ocet balsamiczny i miód. Wymieszać i dalej trzymać na ogniu do momentu aż cebula się skarmelizuje. Patisony umyć, odciąć zielone końcówki i pokroić na średniej grubości plasterki. Na patelni rozgrzać część
KUCHARNIANalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zróbcie to wedle Waszego gustu. Parę słów o bakłażanie Bakłażan, oberżyna, czyli psianka podłużna, nazywana też gruszką miłości to fioletowe warzywo, swoim kształtem faktycznie przypominające nieco wydłużoną gruszkę. Bakłażan ma swoich zagorzałym wielbicieli, ale także przeciwników. A to ze względu na jego charakterystyczny smak, który nie każdemu przypada do gustu. Ja bakłażana kocham miłością pierwszą i niewinną za piękny kształt(...)bakłażanem i adżiką ------------------------------------------------------------- Pasta z bakłażana Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 upieczone bakłażany 1 upieczona papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ocet winny Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki i przesmażamy go na 1 łyżce oliwy, aż będzie szklisty. Z bakłażana zdejmujemy skórkę. Upieczone warzywa kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy czosnek
Kulinarne przygody GatitySałatka ze szpinakiem i truskawkami to orzeźwiająca, lekka propozycja na szybka przekąskę. Trzeba przyznać, że w takim towarzystwie szpinak smakuje wyśmienicie i nawet osoby, które za
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się szybko, są bardzo zdrowe, bogate w złożone węglowodany, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długo, możemy je w łatwy sposób modyfikować, dodając do nich świeże owoce: jabłka, gruszki czy śliwki, domowej roboty konfitury, ale również polecam Ci dodatek startej marchwi czy dyni. Zawsze do tego typu śniadań dodawaj aromatyczne, korzenne przyprawy tj. cynamon ma właściwości przeciwzapalne i reguluje(...)tarce jedną marchewkę lub kawałek dyni, dodaj laskę cynamonu, i gwiazdkę anyżu całość gotuj, jak zwykle 2- do rondelka z płatkami dodaj pokrojone w grubą kostkę jabłko lub gruszkę, całość świetnie się rozpraży, owsiankę posyp cynamonem i płatkami migdałowymi, całość, będzie smakowała jak szarlotka 3- do kaszy jaglanej dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy, po ugotowaniu masę zblenduj mikserem na gładki
SMYKWKUCHNIobranych i pokrojonych w plasterki 5 szalotek pokrojonych w ćwiartki i obranych pół litra soku jabłkowego 150 ml octu jabłkowego 2 liście laurowe kawałek kory cynamonu 10 truskawek pokrojonych w plasterki jajko 350 ml oleju łyżeczka musztardy Dijon łyżka octu pęczek bazylii pęczek liści rzodkiewki 100 g słonecznika – uprażonego na patelni czubata łyżka cukru olej Przepis na rostbef(...)ocet jabłkowy, liście laurowe, cynamon, wkładamy do garnuszka i redukujemy na dużym ogniu na możliwie gęsty syrop. Zalewamy nim pokrojone w cienkie plastry buraki i ćwiartki szalotki. Solimy lekko. Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy truskawki. Z liści rzodkiewki, słonecznika, bazylii i ząbku czosnku miksujemy pesto dolewając niewielką ilość oliwy i doprawiając solą. Ukręcamy gęsty majonez z jajka, musztardy, octu
Ugotowane pozamiatane