gruszki w occie - 516 przepisów (strona:31/35)

Faszerowane papryki z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem 224

Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 224

gotowanej już potrawy.  Co możemy dodać do barszczu, aby zachował swój czerwony kolor? Aby barszcz zachował swój intensywny kolor czerwony należy dodać odrobinę soku z cytryny, czy octu najlepiej balsamicznego. Problemy z barszczem* Za kwaśny - gdy barszcz jest zbyt kwaśny najprościej jest dosypać do niego trochę cukru. W przypadku gdy zamierzamy zabielić barszcz można dodać słodką śmietankę co zneutralizuje(...)szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad rok.  Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto czekoladowe 191

Ta wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Magiczne smaki serów włoskich D.O.P. 183

ręką. Na warsztatach i degustacjach podaję go w formie przystawki z owocami i warzywami, w daniach głównych, zupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia. Spróbujcie dodać startego Parmezanu do mielonego mięsa, a efekt będzie piorunujący. Ja go dodaję nawet do lodów i deserów! Parmezan(...)Gorgonzoli Piccante (dojrzewa około 80 dni, ma dobrze rozwiniętą, zielonkawą pleśń). Gorgonzola doskonale trafia w nasze kulinarne gusta, idealnie pasuje do lokalnych i ogólnodostępnych składników np. polskich gruszek lub orzechów. Najwięcej Gorgonzoli D.O.P. produkuje się w prowincji Novary – aż 45%, Pavia (22%) i Mediolan (15%). Moją osobistą misją jest edukowanie konsumentów w zakresie znajomości produktów najwyższej jakości. W Akademii

Codzienna kuchnia niecodzienna
94 przepisy na drugie śniadanie 228

śliwką, musli, kokosem i chia Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną(...)czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Pięć okrążeń i bliskie spotkanie trzeciego stopnia. Patisony. 155

sercem, czystym zachwytem, bez grama rozsądku. Wracam po coś, co już i tak czeka na mnie w domu, ale zwyczajnie nie mogę się oprzeć pokusie. Kolejna siatka pomidorów, cukinie, gruszki. Przecież piękna nigdy nie dość, a jeśli ma przybrać postać pysznego jedzenia, to kto mógłby się oprzeć?!   Kiedy więc wybrałam się do W. dzień zaczęłam oczywiście od wyprawy(...)miodu sól, pieprz świeże listki mięty i bazylii Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy. Trzymać na średnim ogniu aż cebula zmięknie, wtedy dodać ocet balsamiczny i miód. Wymieszać i dalej trzymać na ogniu do momentu aż cebula się skarmelizuje. Patisony umyć, odciąć zielone końcówki i pokroić na średniej grubości plasterki. Na patelni rozgrzać część

KUCHARNIA
Nalewka cytrynowa 862

Nalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta z bakłażana z papryką 158

zróbcie to wedle Waszego gustu. Parę słów o bakłażanie Bakłażan, oberżyna, czyli psianka podłużna, nazywana też gruszką miłości to fioletowe warzywo, swoim kształtem faktycznie przypominające nieco wydłużoną gruszkę. Bakłażan ma swoich zagorzałym wielbicieli, ale także przeciwników. A to ze względu na jego charakterystyczny smak, który nie każdemu przypada do gustu. Ja bakłażana kocham miłością pierwszą i niewinną za piękny kształt(...)bakłażanem i adżiką ------------------------------------------------------------- Pasta z bakłażana Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2  upieczone bakłażany 1  upieczona papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ocet winny Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki i przesmażamy go na 1 łyżce oliwy, aż będzie szklisty. Z bakłażana zdejmujemy skórkę. Upieczone warzywa  kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy czosnek

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami 227

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami to orzeźwiająca, lekka propozycja na szybka przekąskę. Trzeba przyznać, że w takim towarzystwie szpinak smakuje wyśmienicie i nawet osoby, które za

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 114

się szybko, są bardzo zdrowe, bogate w złożone węglowodany, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długo, możemy je w łatwy sposób modyfikować, dodając do nich świeże owoce: jabłka, gruszki czy śliwki, domowej roboty konfitury, ale również polecam Ci dodatek startej marchwi czy dyni. Zawsze do tego typu śniadań dodawaj aromatyczne, korzenne przyprawy tj. cynamon ma właściwości przeciwzapalne i reguluje(...)tarce jedną marchewkę lub kawałek dyni, dodaj laskę cynamonu, i gwiazdkę anyżu całość gotuj, jak zwykle 2- do rondelka z płatkami dodaj pokrojone w grubą kostkę jabłko lub gruszkę, całość świetnie się rozpraży, owsiankę posyp cynamonem i płatkami migdałowymi, całość, będzie smakowała jak szarlotka 3- do kaszy jaglanej dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy, po ugotowaniu masę zblenduj mikserem na gładki

SMYKWKUCHNI
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 101

obranych i pokrojonych w plasterki 5 szalotek pokrojonych w ćwiartki i obranych pół litra soku jabłkowego 150 ml octu jabłkowego 2 liście laurowe kawałek kory cynamonu 10 truskawek pokrojonych w plasterki jajko 350 ml oleju łyżeczka musztardy Dijon łyżka octu pęczek bazylii pęczek liści rzodkiewki 100 g słonecznika – uprażonego na patelni czubata łyżka cukru olej Przepis na rostbef(...)ocet jabłkowy, liście laurowe, cynamon, wkładamy do garnuszka i redukujemy na dużym ogniu na możliwie gęsty syrop. Zalewamy nim pokrojone w cienkie plastry buraki i ćwiartki szalotki. Solimy lekko. Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy truskawki. Z liści rzodkiewki, słonecznika, bazylii i ząbku czosnku miksujemy pesto dolewając niewielką ilość oliwy i doprawiając solą. Ukręcamy gęsty majonez z jajka, musztardy, octu

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania