smaczne żołądki z kurczaka a`la flaczki... 114sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki seler kawałek, pietruszka 1 korzeń, marchew 3 sztuki większe, por mały, sól do smaku, pieprz mielony 2 łyżeczki, przyprawa do flaków 1/2 opakowania margaryna 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, kurkuma 2 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki Świeże żołądki z kurczaka oczyścić z błonek, skórki grubszej, dobrze(...)pary gotować w szybkowarze 40 minut, po spuszczeniu ciśnienia żołądki wlać na durszlak postawionym na misce, wywar do flaczków. Ostudzone żołądki pokroić nożyczkami kuchennymi na paski do garnka jak flaki tradycyjne. Wlać wywar z miski, dodać przyprawę do flaków, starte warzywa, sól, pieprz mielony, gotować do miękkości warzyw. Na patelni roztopić margarynę lub palmę (margaryna lub palma najlepiej
W Mojej Kuchni Lubię
Flaczki z boczniaków (wegańskie) 126Flaczki z boczniaków, czyli wege zamiennik tradycyjnych polskich flaków, przygotowywanych na żołądkach wołowych. Idealnym ich zamiennikiem są bez wątpienia boczniaki, grzyby delikatne w smaku o zbliżonej do flaków strukturze. Co więcej, dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw dodajemy temu charakteru tradycyjnych flaków. Kto nie próbował, niech zwłaszcza spróbuje Zobacz również więcej przepisów na zupy oraz zamienniki mięsa Przepis
WegePrzepis
„Kaszubka” kiełbasa którą zrobi każdy 672łyżek czosnku granulowanego 6 łyżek gorczycy białej-ziarno 6 łyżek soli 6 łyżek majeranku suszonego-otartego 4 łyżki cukru 0,5 litra zimnej wody pieprz czarny, mielony do smaku Flaki wieprzowe, cielęce lub wołowe do kiełbasy 29-32 czyli w typie śląska, toruńska itp.. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso podziel na dwie części. Jedną rozdrobnij szarpakiem o 3 otworach(...)listy oraz pieprz do smaku. Mieszaj wytrwale i namiętnie przez około 5 minut do czasu, aż ręce Ci omdleją z wysiłku Lub użyj mieszadła do ciasta chlebowego ;). Następnie flaki, które zakupiłeś i które capią niefajnie po otwarciu. Zapewne będą z opakowania vacum.. Przepłukuj zimną wodą i nałóż na końcówkę do nadziewania kiełbas. Na końcu zrób supełek i wbij
Ogrodnik w podróży
Flaki 124Flaki wołowe to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Zapraszam po mój ulubiony przepis, po który sięgam z ogromną przyjemnością nie tylko wtedy, gdy robi się naprawdę zimno. - bardzo dokładny opis wykonania - porady dotyczące zakupu idealnych flaków - szybki i prosty sposób na ugotowanie bazy pod flaki
AniaGotuje.pl
FLACZKI Z KANI + FILMIK 142Flaki z kani są przepyszne i smakują miłośnikom flaków tych wołowych oraz lubiących grzyby, w dodatku łatwe w przygotowaniu, polecam każdemu. SKŁADNIKI : 4 duże kanie ( grzyby ) około 50 g masła 1,5 litra bulionu 1 marchewka, cebula, kawałek selera 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 duża łyżka majeranku(...)dusimy 15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy podsmażone kanie, oraz wszystkie przyprawy, chwilke gotujemy. Na patelni robimy zasmażkę i jak ostygnie wsypujemy ją do zupy, energicznie mieszamy. Flaki podajemy gorące, polecam. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa regionalna, opiekana w piekarniku 145chłodnym miejscu . Po tym czasie dodajemy przyprawy, sól , cukier, wodę ( lub rosół ). Mieszamy wytrwale, co najmniej 4-5 minut az masa zacznie robić się kleista i zwarta. Masą nabijamy flaki dowolnej grubości, ja miałam akurat takie do kiełbasy śląskiej i wyszła genialnie. Mogą być też grubsze, wtedy tylko czas opiekania musisz sobie dostosować samodzielnie. Kiełbasę odwieś na kilka godzin(...)ruszcie, po środku, tak żeby pojedyncze kiełbaski się nie stykały ze sobą Opiekamy około 30-40 minut, co 15 minut obracając pęta kiełbasy na inna stronę. Jeśli użyłeś flaków do kiełbas śląskich, czyli tych cienkich. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odwieszamy powtórnie w chłodne miejsce do ostygnięcia na dobę lub testujemy na gorąco . Jeszcze taka wskazówka
Ogrodnik w podróży
Flaki z żołądków drobiowych 126flaków również podkreśli smak * miałam małego pora i do flaczków dodałam kawałek białej i zielonej łodygi * po oczyszczeniu żołądków może zostać ich odrobinę mniej Smacznego! Lidka Przyprawa do flaków firmy Tensmak. W składzie znajdziemy tylko same naturalne składniki. Bardzo smaczna. Artykuł Flaki z żołądków drobiowych pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją
Flaki 164zupę jem od dzieciństwa, zawsze mi smakowała, chociaż wiem, że nie wszyscy tak mają :) Jest bardzo prosta w wykonaniu pod warunkiem, że mamy flaki oczyszczone, pokrojone i obgotowane Co potrzeba: 1 kg oczyszczonych, pokrojonych i obgotowanych flaków, 1 czubata łyżka majeranku, 1 czubata łyżka kucharka, 1 liść laurowy, 4 szt. ziela angielskiego, 1 płaska łyżeczka pieprzu Wykonanie: Flaki zalewamy wodą do 2,5 litra, dodajemy majeranek, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kucharka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, mieszamy. Gotujemy na mniejszym płomieniu bez przykrycia 1,5 godziny. Smacznego :)) flaczki
Bułka z Chlebem
Flaczki na opieńkach 149opieniek 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera korzeniowego 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 90 g koncentratu pomidorowego ostra papryka 1 opakowanie przyprawy do flaków sól, pieprz Zasmażka: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Umyłem opieńki. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 30 minut ). Ostudziłem(...)pokroiłem w paski. Ugotowałem wywar na udkach z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i małej zielonej części pora ( około 40 minut ). Dodałem pokrojone w słupki warzywa, przyprawę do flaków. Wszystko gotowałem ok. 20 minut, dodałem pokrojone opieńki, doprawiłem przyprawą do flaków, solą, pieprzem oraz papryką, dodałem koncentrat pomidorowy. Przygotowałem zasmażkę z masła, przeciśniętego przez praskę czosnku
R'n'G Kitchen
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 189smaków. Zobacz przepis Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku Na Różycu, słynnym placu targowym na warszawskiej Pradze, który czasy świetności ma dawno za sobą, do dzisiaj można kupić kultowe flaki po warszawsku sprzedawane, jak przed laty, w słoiku. W środku, oprócz flaków oczywiście, jest solidny mięsny pulpet. W naszym przepisie flaki są z boczniaków. W środku jest
Niedzielny kucharz
smaczne żołądki drobiowe a`la flaczki... 189szklanki wywaru, na reszcie wywaru można ugotować np. krupnik - zawsze gotuję osobno flaczki w szybkowarze. Na tarce grubsze zetrzeć włoszczyznę, na maśle w garnku podsmażyć, wsypać przyprawę do flaków, wlać pokrojone z wywarem żołądki, gotować na średnim ogniu z 10 minut. Masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotego koloru zasmażki, od razu dodać do zupy mieszając(...)gotować z 3 minuty, do smaku dodać paprykę chilli, pieprz kolorowy, podawać z pieczywem - z żołądków z kurczaka są bardzo smaczne flaczki, z przyprawą do flaków smakują wyśmienicie i mogą śmiało konkurować z flaczkami tradycyjnymi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Warszawska Setka - kuchnia rodem z PRL-u 216śledzia po japońsku ( 6 zł) wołowy tatar (15 zł) golonkę gotowaną w ciemnym piwie (18 zł) kotlet schabowy marynowany w mleku (18 zł) żurek (9,50 zł) flaki (9,50 zł) bigos ze śliwkami i czerwonym winem ( 9,50 zł) żeberka duszone w miodzie i piwie (16 zł) pierogi ruskie i z mięsem (13-15 zł) placek(...)espresso (15 zł) Warto tu wpaść na tradycyjne dania naszej rodzimej kuchni. Mnie szczególnie przypadł do gustu smalec, śledzik i galareta. Zjadłabym też po raz kolejny placek po węgiersku, flaki i żeberka. Trzeba też zwrócić uwagę na bardzo fajny i dopracowany wystrój lokalu i ciekawe motywy graficzne na ścianach. Jest tu przytulnie i miło. Setka - Jedz
Kulinarne przygody Gatity
Flaczki wołowe z mięsem wołowym 159muszkatołowa sól imbir sproszkowany 2 ząbki czosnku 150 ml słodkiej śmietany 1 płaska łyżka mąki Przygotowanie Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem. Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę, pietruszkę(...)wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty, patelnię zdjąłem z ognia, dodałem oba rodzaje papryki w proszku, dokładnie wymieszałem. Dusiłem jeszcze kilka minut. Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki, dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, imbirem, gałką muszkatołową i zgniecionym czosnkiem. Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką
R'n'G Kitchen
Flaczki wołowe 185menu i bardzo szybko znikają. Najbardziej smakują mi takie na ostro, dobrze doprawione z dodatkiem przecieru pomidorowego. Taki właśnie sposób podania mam dla Was dzisiaj. Polecam! Składniki: 1 kg flaków wołowych parzonych białych 1 duża pietruszka 2 marchewki kawałek selera 1 mały por 2 liście laurowe 7 kulek ziela angielskiego 150 g przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka(...)paprykę ostrą , słodką, gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem. Wszystko zagotować w razie potrzeby dolać wodę i zagęścić zupę mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać do garnka z flaki i ponownie zagotować. Flaczki wołowe
O kuchni z uczuciem
Oszukane "flaki" z kurczaka / Flaczki drobiowe 284Oszukane flaki z prawdziwymi flakami mają wspólne jedynie przyprawy:). Żołądki, które wielu mogą odrzucać zastąpiłam mięsem drobiowym. To jedna z moich ulubionych zup, robiłam ją już kilka razy(...)Najlepiej smakuje z pieczywem. 1 kg elementów kurczaka, u mnie 6 udek 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por 1 cebula 2 łyżki przyprawy do flaków 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 10 kulek ziela angielskiego 2 duże liście laurowe sól, pieprz 1. Udka przekładamy
Szefowa kuchni
M(I)ĘSKIE DANIE - FLACZKI WOŁOWE 193minut i znów wymieniamy wodę. Po raz trzeci wymieniamy wodę i gotujemy je około 25 minut. Po wyciągnięciu flaki kroimy na dosyć drobne paski (nie za grube i nie za cienkie). Po tym jak rosół już będzie prawie gotowy, wyciągamy włoszczyznę, przecedzamy wywar i wrzucamy do rosołu flaczki(...)Dodajemy pokrojone w paski lub starte na tarce warzywa, które zostawiliśmy (marchew, pietruszkę, seler) i gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu, aż flaki staną się miękkie (ok 1,5 -2 godz). Pozostałą cebulę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy cebula stanie się szklista, dosypujemy mąkę i słodką paprykę i robimy zasmażkę ( mieszając
OliveandThyme
Żołądki inaczej 228adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nie każdy lubi podroby. Ja uwielbiam ☺ Wymyśliłam taki zamiennik dla flaczków. Bardzo przyzwoicie smakuje. Dla tych, którzy nie lubią zapachu i smaku tradycyjnych flaków może to być dobra alternatywa. Na nadchodzące święta potrawa idealna 👌 Można przygotować dwa dni wcześniej i wtedy jest najlepsza, później wystarczy tylko podgrzać. Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych(...)udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora, 1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa (szczypta), papryka słodka, pieprz, sól lub torebka gotowej przyprawy do flaków -2 łyżki przecieru pomidorowego - do zasmażki: 1 łyżka masła, 1 mała cebula
Kulinarne przemyslenia
Flaczki z opieniek 195litry rosołu 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 cebula Sól 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka przyprawy do flaków Majeranek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte opieńki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odcedzamy(...)pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do rosołu, gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy obydwie papryki, lekko przesmażamy, dodajemy do flaków. Dodajemy przyprawę do flaków, doprawiamy do smaku solą, majerankiem
Bajeczna Kuchnia
Flaczki z żołądków drobiowych 300tradycyjnymi flakami nie przepadam więc robię sobie flaczki z żołądków drobiowych. Przygotowuje je tak samo jak zwykłe flaki tylko po prostu zamiast flaków daje żołądki. Żołądki bardzo lubię więc taka wersja flaczków jest dla mnie przepyszna. składniki: 1 kg żołądków z kurczaka 1,5 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek
Monia miesza i gotuje
Flaki po warszawsku inaczej 220trochę udziwnić i dodać innych rozgrzewających smaków i się udało, konsystencja ta sama jednak smak zupełnie innych- nowy i pyszny. Spróbujcie sami ocenicie :) Składniki: 500 g flaków wołowych wcześniej ugotowanych 2,5 litra bulionu wołowo - drobiowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka oregano przyprawy słodka papryka, ostra papryka, sól(...)odrobina gałki muszkatołowej 1 starta marchewka i pietruszka świeża pietruszka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ugotowane wcześniej flaki, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy majeranek, oregano, świeżą pietruszkę, gałkę muszkatołową i świeży imbir. Jeżeli gotowaliście bulion na kurczaki i wołowinie możecie
Niezły Młynek
Domowe flaki wołowe 200Uwielbiam flaki dom owe ale nie za często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach lub mrożone. Ale te domowe są najlepsze. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu gotowało się żołądki wołowe, potem czyściło, kroiło w paski i gotowało pyszne flaczki z dużą ilością białych warzyw(...)ostro. Niestety do dzis pamiętam ten nieprzyjemny zapach gotowanych świeżych żołądków ale jakoś mi to nie przeszkadza i lubię flaki. Na szczęście w sklepach możemy kupić gotowe ugotowane już i pokrojone, choć przyznam że nie wiem czym są czyszczone bo są bielutkie nie takie jak gotowane w domowych warunkach. Nie każdy lubi flaczki ale je lubię i już, oczywiście
Ewa w kuchni
Flaczki wołowe swojskie 176korzeń sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa 2 czubate łyżki majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Przygotowanie Flaki zagotowałem około 20 minut, przecedziłem. Czynność powtórzyłem. Ponownie zalałem wodą i zagotowałem, aż były miękkie. Wołowinę z kością, opłukałem, zalałem 2 litrami wody. Po zagotowaniu usunąłem szumowiny. Dodałem oczyszczoną(...)włoszczyznę , ziele angielskie , sól. Gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie. Rosół przecedziłem, marchewkę i pietruszkę pokroiłem w paski. Mięso wołowe pokroiłem w kostkę. Miękkie flaki po odcedzeniu dodałem do rosołu wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Wrzuciłem wołowinę. Dodałem koncentrat pomidorowy. Masło stopiłem na patelni , dodałem mąkę , rozprowadziłem szklanką rosołu i połączyłem z resztą zupy. Dodałem przyprawy
R'n'G Kitchen
KISZKA ZIEMNIACZANA 482Składniki: 4 kg ziemniaków szklanka mąki 1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi sól- ok. 2 łyżek pieprz- około 2 łyżek flaki- jelita cienkie -4 sztuki po ok.1 metrze długości smalec -kilka plastrów- z kostki Wykonanie(...)patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce, zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na blasze, nakłuwamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia miało jak uciekać i kiszka
Z Majeczką w kuchni
Domowe flaczki 177albo nie.. " Na ziemiach polskich potrawa ta była znana już w XIV w. i należała do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły ." - to taka ciekawostka. Składniki: 800g flaków wieprzowych (obgotowanych) 300g włoszczyzny w paski 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, vegeta majeranek, ziele angielskie Natka pietruszki, liść laurowy 2 łyżki mąki, śmietana (opcjonalnie do zagęszczenia zupy) 2 łyżki(...)koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Flaki płuczemy dwukrotnie. Gotujemy z włoszczyzną do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy zagotowujemy . Z mąki i śmietany sporządzamy zawiesinę, zagęszczamy nią zupę ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze prze ok 10 minut
Garnkowe fanaberie
Tradycyjne flaczki wołowe 208Jest kilka wersji ich przygotowania. Podaję ten tradycyjny. Czego potrzebujemy: 1 kg suchych mrożonych flaków wołowych. korpus z indyka, 25 dag. szponder wołowy włoszczyzna przyprawa do flaków sól pieprz majeranek Wykonanie: Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu. Flaczki zalewamy wodą(...)zagotowaniu, odlewamy wodę kilka razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego wyjmujemy warzywa , mięso. Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy przyprawą solą, pieprzem.na koniec wsypujemy majeranek. Jeśli preferujemy gęste zupy, to robimy zasmażkę i rozprowadzamy wywarem. . SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewy
Flaki z boczniaków 202wersja przypadnie do gustu tym którzy nie przepadają za tradycyjnymi mięsnymi flakami. Flaki z boczniaków to po prostu pyszna aromatyczna zupa grzybowa. ok. 400 gramów boczniaków 200 gramów włoszczyzny mrożonej lub 1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora. 1,5 litra dowolnego bulionu lub wody 4/5 kulek ziela angielskiego 3 duże liście laurowe pół płaskiej
Andzia Pichci
Kiszka ziemniaczana 186Tradycja za wschodu Europy , Narody Słowiańskie: Białoruś,Polska ( wschodnia część),Ukraina,Rosja Kochammmmmmmmmm!!!!! W Anglii bardzo ciężko jest dostać flaki akurat do tej potrawy. Ponieważ flak na kiełbasę się nie na daje potrzebujemy kiszkę tzw. pasztetową Składniki: (6 osób) 5 kg ziemniaków 1 kg.kiszek 300g boczku wędzonego 3 cebule 3 ząbki czosnku sól,pieprz,majeranek do smaku smalec,olej(...)surowe jajka około 2 szklanek wody(po raz pierwszy sprawdziłam tą metodę i powiem wam że cisto było miękkie a kiszka nie pękła podczas pieczenia) Flaki oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i resztek,(pozostawiając troszkę tłuszczu) Płuczemy pod biedzącą wodą,jeśli kupujemy kiszki solone a zazwyczaj tak jest radzę pozostawić na noc w wodzie często zmieniając wodę. Ziemniaki tarkujemy
Viola cooks with passion
Domowa kaszanka 164się żeby dodać surową. ( Krew należy przecedzić przez sitko, żeby nie było żadnych skrzepów. Wszystko dokładnie wymieszałam. Tak przygotowany farsz napełniam flaki, które wcześniej wymoczyłam w zimnej wodzie. Flaki nie mogą być napełnione zbyt mocno, kaszanka przy parzeniu pęcznieje i może popękać.Moje kaszanki miały po około 15 - 20 cm. Flak co jakiś czas zwijałam. Żeby przy parzeniu
Darcia w kuchni
Flaki na ostro z woka 273Jeśli macie w domu flaki (bo kupiliście do poprzedniego przepisu na zupę tajską i część Wam została), to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was. Tak na szybko. Flaki (oczywiście oczyszczone i oprawione) wystarczy chwilę podgotować (10-20 minut w zależności jakiej … Czytaj dalej
slodkokwasnapl
Flaczki z kurczaka 84Flaki to dość popularna polska zupa. Jedni ją kochają, inni wprost przeciwnie... Ja fanką flaczków nigdy nie byłam i nigdy nie będę, w przeciwieństwie do niektórych członków mojej rodziny. Trzeba było pójść na pewien kompromis i tak w mojej kuchni zagościły "flaczki" z kurczaka! Doskonała alternatywa dla osób, które nie lubią flaków wołowych czy wieprzowych. Flaczki z kurczaka
Z notatnika dietetyka
Flaczki z boczniaków 111Nigdy nie byłam fanką flaków. Nie przemawia do mnie ani wygląd, ani smak, a już szczególnie zapach (zwłaszcza podczas wstępnej obróbki...). Na szczęście jednak sztuka oszustwa i podróbek w kuchni jest stara jak świat, i tak jak można zrobić pasztet bez mięsa, paprykarz z kaszy jaglanej czy smalec z fasoli, tak można zrobić flaczki bez flaków. Wystarczy sięgnąć
Z notatnika dietetyka
Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce 120zamiennikiem schabowego. W środku miękki i soczysty, a z zewnątrz chrupiący, rewelacyjnie smakuje zwłaszcza z sosem śmietanowo-koperkowym . Zobacz również więcej przepisów na zamienniki mięsa oraz przepis na flaki z koziej brody . Pozostałe przepisy z grzybami znajdziecie tutaj Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości(...)każdej ze stron). Kozia broda a’la schabowy świetnie smakuje podana z ziemniakami i surówką, albo jako samodzielne danie np. z sosem śmietanowo-koperkowym . Zobacz koniecznie przepis na flaki z koziej brody ! Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów! Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri
WegePrzepis
Kasza kukurydziana jak gotować 134gotować żurek ? Rosół jak gotować? Jak gotować amarantus? kasza quinoa jak gotować Ryba miruna jak smażyć? Jak smażyć steki? Kasza kukurydziana jak gotować Gotowanie na parze przepisy Jak gotować flaki? Łosoś jak smażyć? Ryba jak smażyć? jak smażyć boczek Kuskus jak gotować Jak smażyć na patelni grillowej Jak długo piec żeberka w rękawie? Jak długo piec boczek w piekarniku(...)gotować żurek ? Rosół jak gotować? Jak gotować amarantus? kasza quinoa jak gotować Ryba miruna jak smażyć? Jak smażyć steki? Kasza kukurydziana jak gotować Gotowanie na parze przepisy Jak gotować flaki
Podstawy Gotowania
Gulasz z łopatki wieprzowej 140bidi-language:#0400;} 400 g łopatki wieprzowej 125 g pieczarek 3 ogórki kiszone 3 łyżki oleju rzepakowego 1 puszka fasoli piękny Jaś 1 papryka 20 g przyprawy do flaków 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Sól, pieprz Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę, pieczarki, fasolę(...)wraz z zalewą, szklankę wrzątku oraz przyprawę do flaków, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dusimy pod przykryciem 45 min. dodajemy pokrojoną paprykę uzupełniamy płyn (100 ml wrzątku). Dusimy jeszcze przez kwadrans. Masło rozgrzewamy na patelni, wsypujemy mąkę, podsmażamy. Wlewamy wywar, mieszamy, dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false
R'n'G Kitchen
Kuchnia polska dla obcokrajowców 137Polaków nasza kuchnia jest najsmaczniejsza i najlepsza na świecie. Bo co można zarzucić schabowemu z zasmażaną kapustą i ziemniaczkami, albo smacznym flakom, czy pysznemu rosołowi. Lecz kilka naszych polskich potraw dla obcokrajowców jest niesmacznym daniem, dziwnym daniem, a czasem nawet obrzydliwym daniem. Na szczęście, aby wszystko wyrównać, to my Polacy tak samo mówimy o kuchni innych krajów. Tam również(...)Natomiast dla rodowitego Wocha dziwnym wydaje się np. słynny w Polsce bigos. Lecz po degustacji wielu Włochów pozostaje jego fanem. Jednak niewielu mieszkańców świata zdoła się przekonać do polskich flaków. Wielu z nich polskie flaczki uważa za bardzo egzotyczną potrawę i obrzydliwą potrawę podobnie, jak nie smakują im potrawy z podrobów, albo nawet galareta z nóżek. Zaskoczeniem dla wielu
ProstePesto.pl
Solianka 167zdecydowanie wolę większą ilość boczku niż kiełbasy. Ale to już Twój wybór jak podzielisz proporcje mięsa. Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zalewajka – flaki – flaki z boczniaków – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem
nietylkopasta.pl
Pasztetowa (i trochę o podrobach) 167podzieleniu na ćwiartki tuszy zwierzęcej. Źle się kojarzą, mają zdecydowanie pejoratywny wydźwięk (chociaż są tacy, co uwielbiają i życia bez niech sobie nie wyobrażają). Jeśli już mówimy o flakach czy wątróbce, to mamy raczej na myśli proste potrawy serwowane w barach. Inaczej zaś rzecz się ma w kuchni europejskiej (tzn. niekoniecznie polskiej). Podroby są tam bardzo cenione, zwykle uchodzą(...)przysmak. I są zdecydowanie droższe niż wszelkie szynki czy schaby. Bo podroby to nie tylko wątróbka czy flaki. Podroby to bardzo szeroki temat. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Przepisy na ulubione zupy 400zapas, można je mrozić lub wekować . Są zdrowe i pożywne . A które zupy według Was cieszą się największą popularnością? Ja najbardziej lubię jeść rosół, Piotrek grochówkę i flaki. Natomiast w naszym kraju według badań najpopularniejszą i najczęściej zamawianą zupą w restauracjach jest żurek. Zaś na weselnych stołach wciąż króluje czerwony barszcz z pasztecikiem i rosół z makaronem, choć ostatnio(...)najchętniej zjadanych zup w naszym domu: Rosół z kury i domowa bulionetka. Rosół wołowy z makaronem Zupa pomidorowa z mięsem mielonym Zupa ogórkowa Grochówka z kiełbasą i boczkiem Flaki wołowe najlepsze Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) Zupa szparagowa ekspresowa Barszcz wigilijny z uszkami. Barszcz ukraiński Zupa gulaszowa z papryką Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym . Zupa ziemniaczana z grzybami . Zalewajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaki z żołądków drobiowych 155flaków również podkreśli smak * miałam małego pora i do flaczków dodałam kawałek białej i zielonej łodygi * po oczyszczeniu żołądków może zostać ich odrobinę mniej Smacznego! Lidka Przyprawa do flaków firmy Tensmak. W składzie znajdziemy tylko same naturalne składniki. Bardzo smaczna
Pieprzyć z Fantazją
Zupy wielkanocne – przepisy 248szpinakowa Zupa z jarmużem Zupa kapuśniak z białą kiełbasą Zupa jarzynowa na białej kiełbasie Zupa pomidorowa na białej kiełbasie Zupa pomidorowa na wołowinie Flaki wołowe Przepis na flaki Zupa krem z marchwi i pomarańczy Zupa krem z batatów Zupa krem z ciecierzycy Zupa krem czosnkowa Krem buraczkowy Barszcz na zakwasie z soczewicą i pęczakiem Zupa buraczkowa z kaszą
Dorota Smakuje
Flaczki wołowe w rosole 138samodzielnie flaczki ale miałam jakieś opory. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny. Flaczki wyszły wyśmienicie. Koniecznie zróbcie je w Waszym domu. Polecam. Składniki: na 4 porcje 500 g flaków wołowych blanszowanych 170 g wołowiny 120 g marchwi 100 g selera ( korzeń ) 40 g pietruszki ( korzeń ) Mała cebula Sól Pieprz Majeranek Woda Wykonanie: Flaki przekładamy na sito. Porządnie
Smaki Ewy
Wegetariańskie "Flaczki" z boczniaków 270wielbicielką jednogarnkowych gotowanych i duszonych potraw. Wspominając moje ulubione flaki wieprzowe robione przez mamę postanowiłam spróbować z wersją wegetariańską. Wyszły mocno doprawione (oczywiście nieco inne niż tradycyjne "mięsne" flaki), o niesamowitym grzybowym aromacie. Składniki (4 porcje) -500 g boczniaków -1 duża marchew -1 pietruszka korzeniowa -1 cebula -2 ząbki czosnku -100 ml passaty pomidorowej lub 2 łyżki
Zielona Kuchnia
szybkowar-mix drobiowy a`la flaczki... 228żołądki indycze 5 sztuk, żołądki drobiowe 70 dag, podudzia z kurczaka 4 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, marchew 4 sztuki, woda 2 litry, przyprawa do flaków 1 opakowanie, kostka rosołowa 2 sztuki, zasmażka - w opisie, pomidory 4 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba oczyszczone żołądki, podudzia(...)przez durszlak do innego garnka, odcedzone podroby pokroić a`la flaczki, wsypać do wywaru i zagotować pomidory ze skórką umyte pałką blendera zmiksować dokładnie do wywaru wsypać przyprawę do flaków, kostki rosołowe, pokrojone drobno marchewki , wlać zmiksowane pomidory i gotować z 10 minut 4 łyżki masła stopić na patelni, wsypać 3 łyżki mąki i podsmażyć złocistą zasmażkę mieszając
W Mojej Kuchni Lubię
Flaki 322marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżka przyprawy do flaków 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki jarzynka sól, … Czytaj dalej Flaki
czarrna od kuchni
Flaczki wołowe w pomidorach 248listopadowym Świętem Zmarłych. Tego dnia spotykaliśmy się w gronie rodzinnym, w domu Babci, razem szliśmy na cmentarz a potem wracaliśmy na wspólny, późny obiad. Na rozgrzanie przeważnie były właśnie flaki, takie tradycyjne na rosole, w których specjalizowała się ciocia Ania, a do flaczków obowiązkowo świeża bułka . W czasach mojego dzieciństwa podroby jadało się bardzo często i nie było(...)także, i nikt nie wybrzydzał. To było takie świąteczne danie, jedzone w gronie najbliższych a przygotowane z miłością więc dobrze kojarzy mi się do dzisiaj. Ale nie zawsze robię flaki tak samo. Czasami przygotowuję flaczki jarskie z grzybów a z tymi tradycyjnymi lubię coś pokombinować żeby uzyskać nieco inny smak. Z pomidorami, ziołami, przyprawione na ostro, smakują wybornie. Jeśli
Smaczna Pyza
FLACZKI Z PIERSI KURCZAKA 283selera 1 łyżka mąki 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1,5 l wody 2 łyżki vegety 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do flaków sól pieprz Sposób wykonania: Wodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej(...)piersi kurczaka pokrojone w paseczki, marchew i seler. Gotuj 20 minut. Warzywa wyjmij, ostudź, pokrój w cienkie paski. Dodaj je do garnka. Zupę dopraw do smaku vegetą, przyprawą do flaków, solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę z papryką i dokładnie wymieszaj. Zasmażkę zalej szklanką
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Flaczki drobiowe 249łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe łyżeczka czerwonej papryki w proszku świeżo mielony czarny pieprz szczypta mielonej gałki muszkatołowej majeranek ew. przyprawa do flaków k ostka rosołowa lub sól, vegetta czego używamy opcjonalnie: 2 łyżka masła 2-3 płaskie łyżki mąki na zasmażkę Przygotowanie: Przygotować żołądki, umyć, surowe pokroić w paseczki. Wrzucić(...)mięsem drobiowym. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu. W trakcie gotowania wyjąć miękkie mięso drobiowe, obrać z kości i z powrotem dodać do flaków. Teraz już gotować do miękkości. Ja gotuję w szybkowarze co znacznie skraca czas gotowania. Gdy mięso jest już miękkie dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić jeśli to konieczne. Jeśli lubimy zaciągane zupy można
W garach u Gosi
Flaki z boczniaków 212Potrawa wyglądająca jak flaki, a która nimi nie jest. Warta spróbowania! Post Flaki z boczniaków pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne
Pancook
Flaczki drobiowe babci Basi 303każdy lubi flaki wieprzowe lub wołowe , więc polecam: flaczki drobiowe – łatwe w przygotowaniu , delikatne no i smaczne. Składniki : 2 większe filety z kurczaka, włoszczyzna, liść laurowy, łyżka majeranku, łyżka magii, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka vegety ( najlepiej w czerwonym opakowaniu ), ziele angielskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, po 3 łyżki mąki i margaryny, 1 szklanka wody, 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)oczkach i wrzucić do gotującego się wywaru. Włożyć pokrojone mięso i znów chwilę gotować razem mięso z warzywami. Z mąki , margaryny oraz szklanki wody zrobić zasmażkę , wlać ją do flaków i zagotować. Na koniec dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku. Smacznego
Pysznosci Babci Basi
Flaczki wołowe 166płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól ,gałka muszkatołowa imbir sproszkowany 150 ml słodkiej śmietany 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki Przygotowanie Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę(...)Oliwę rozgrzałem na patelni , wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty , patelnie zdjąłem z ognia , dodałem oba rodzaje papryki w proszku , dokładnie wymieszałem. Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki , dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola , pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką ilością bulionu, wlałem
R'n'G Kitchen
Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami / Chicken and sun dried tomato soup 239dzisiaj zaprezentować. Przedstawiam flaczki drobiowe z suszonymi pomidorami i grzybami, które są bardzo szybkie w przygotowaniu i na pewno posmakują każdemu. Pozwoliłam sobie na rozpisanie mieszanki przypraw do flaków na jej części pierwsze, ale jeżeli komuś wygodniej stosować gotowe mieszanki to bardzo proszę:) W oryginale przepisu są też użyte borowiki, które zamieniłam na brązowe pieczarki, gdyż akurat miałam(...)łyżki suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w plasterki 100 g borowików (lub pieczarek) pokrojonych w plasterki 100 ml śmietanki 36% 2-3 łyżki przyprawy do flaków lub: 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczka mielonego imbiru 1 listek laurowy 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
karmelowy
Flaki "na niby" 191dobra, chwila prawdy - nigdy nie gotowałam prawdziwych flaków... Chociaż sama je lubię(...)jakoś innych chętnych nigdy nie było więc i gotowanie tego typu dania mijało się z celem :-( a szkoda, bo na przykładzie poniższej zupy, okazuje się, że potrafię odpowiednio flaki przyprawić. Te nibyflaki jedzą, a wręcz się nimi zajadają :-) Najczęściej robię je w poniedziałek, na rosole gotowanym w niedzielę - jest szybko i nic się nie zmarnuje :-) Poniżej rozpisałam
Czary - gary w kuchni
Polska biała kiełbasa – od podstaw 406Najwięcej kolagenu mają karkówka i łopatka, dlatego były drobniej mielone – żeby uwolnić go jak najwięcej. A po co mięso musi się skleić? Po to, żeby przy krojeniu czy zdejmowaniu flaka na talerzu zostały Wam plasterki i zwarta kiełbaska, a nie mielone mięso przypominające swoją formą kotleta mielonego po spotkaniu z dynamitem. Jak dla mnie to najbardziej żmudny i najbardziej przykry(...)parzę albo od razu zamrażam świeżą kiełbasę. Jelita naszykowane i namoczone wcześniej nadziewamy na natłuszczony olejem lejek do nadziewania kiełbas, wypuszczamy przez maszynkę odrobinę masy, usuwamy z końcówki flaka powietrze i zawiązujemy go na końcu. Zimną masę kiełbasianą wolno przepuszczamy przez nadziewarkę i odkręcamy pojedyncze kiełbaski – ani za ciasne, ani za luźne, bez powietrza w środku. Można odkręcanie (czyli dzielenie
Karo in the Kitchen
Flaczki po zamojsku 173warzyw. Flaki myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Osączamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy 2 razy po 10 minut, przecedzamy. Do dużego garnka wkładamy flaki, zalewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę
magiczna kuchnia Kasi
Zupa a'la Flaki 245pietruszki 1 por 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz, sproszkowana słodka oraz ostra papryka inne przyprawy (np. specjalne do flaków; lub według uznania majeranek, lubczyk, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa itp.) KROK 1: Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku oraz pokroić w paski ok, 0,5 cm. Marchewkę oraz pietruszkę(...)odrobiną wody (tak by nie było grudek). Pozostały koncentrat dodać bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Przyprawić według uznania (ja dodałam połowę opakowania z przyprawami do flaków, porządnie sypnęłam majeranku oraz słodkiej i ostrej papryki). Gotować jeszcze około 10 minut. SMACZNEGO! :) Koszt: około 20 zł Ilość: 4 osoby
smacznieinatemat
Flaczki grzybowe 298flaczki z niemek. Składniki : 500 gram obgotowanych grzybów 2 średnie marchewki 1/2 por ( tylko biała część ) 1/2 selera 2 kostki rosołowe 3 litry wody 1 łyżka przyprawy do flaków sól, pieprz, magi do smaku 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego pieprz w ziarenkach. Sposób wykonania: Niemki oczyścić odciąć korzonki, obgotować w osolonej(...)wody. Dodać 2 kostki rosołowe, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Gotować 10 minut. Obgotowane niemki pokroić w paski, dodać do wywaru wsypać łyżkę przyprawy do flaków, gotować jeszcze 30 minut. Przygotować zasmażkę. Dodać do zupy, zagotować. Doprawić magi i mielonym pieprzem. Flaczki były pyszne
Darcia w kuchni
Smak wyspy Chios 177raptem 8 km na zachód od wybrzeży Turcji). Będąc już w Turcji błędem byłoby nie popłynąć promem do kraju Zorby. Wyspa Chios słynie m.in. z flaków wieprzowych, podobnych do polskich, z tym że grecy tuż przed podaniem dolewają coś kwaśnego do zupy - np. ocet winny, czosnkowy. Ale to nie wszystko, co mają do zaoferowania Grecy(...)Druga przystawka - smażony twardy ser owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło na pasticcio - zapiekankę makaronowa z bardzo lekkim sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod przykryciem delikantego beszamelu. Potrawa doprawiona
Right Behind The Kitchen
Flaczki wołowe z pomidorową nutką 191bieżącą wodą flaczki obgotować w dużym garnku. Następnie wodę zlać i znowu przepłukać pod bieżącą wodą. Jeszcze raz powtórzyć wszystko. Do dużego garnka wlać wywar, dolać wody. Wrzucić obgotowane flaki wołowe, pokrojoną w plasterki dużą marchew, korzeń pietruszki oczyszczony i pokrojony w talarki, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, plasterki wędzonego boczku, ząbek czosnku,przecier pomidorowy, paprykę w proszku
Kuchnia Pokoleń
Minestra di cavolo e riso 196flaków. Do tej pory bardzo popularna na ulicach Florencji. Składniki 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 500 g kapusty włoskiej 200 g ryżu 1,2 l wywaru z flaków wołowych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki parmezanu pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler kroimy na cienkie plasterki. Kapustę grubo szatkujemy
R'n'G Kitchen
A’la flaczki z kurczaka z pieczarkami 477Jeśli chodzi o składniki, to takie niezupełnie flaki, ale przyprawione tak jak tradycyjne flaki wołowe po warszawsku. Wersja dla osób, które prawdziwych nie lubią :) Z podanych ilości składników wychodzą dwie duże lub trzy mniejsze porcje, w zależności od apetytu. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 5 szklanek wody 3 ziela angielskie liść laurowy 15 dag niedużych pieczarek + łyżeczka sklarowanego
Kuchenne zapiski Edyty
Flaczki drobiowe. Pyszne danie z kurczaka i żołądków drobiowych. 244żołądków drobiowych - 2 duże marchewki - pietruszka korzeń - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - sól, czerwona mielona papryka, majeranek - listek laurowy, ziele angielskie 2 szt. - przyprawa do flaków - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie. Oczyszczone żołądki, udka i skrzydełka wkładam do dużego garnka, zalewam wodą, solę i gotuje na wolnym ogniu ok.pół godziny.Po tym czasie do gotującego się(...)listek i ziele wyrzucam lub co nieco zjadam :) Pokrojone mięso i warzywa wkładam do przecedzonego wywaru, zagotowuję, gorący doprawiam roztartym majerankiem, papryką mieloną i dwoma łyżkami przyprawy do flaków. W rondelku przygotowuję zasmażkę : roztapiam łyżkę masła,dodaję do niej łyżkę mąki, rozprowadzam letnią wodą tak aby nie było grudek i wlewam do gotujących się flaczków. Całość gotuję jeszcze
Kuchnia z widokiem na ogród
Flaki po florencku 295polecam przepis, bo jest tego wart. Minimalnie go zmodyfikowałam, jak to mam w zwyczaju, ale cały zamysł innośći od tradycji pozostał. Składniki : 1,2 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych 1 puszka (400 g) pomidorów pelati Primo Gusto 700ml wywaru z antrykotu 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 10 cm jasnego pora 2 marchewki 2 ząbki czosnku(...)cebulę pokroić w piórka i przełożyć na patelnię, dodać pokrojonego pora, selera naciowego, startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojony drobno czosnek, chili w proszku i zeszklić. Przelożyć do garnka. Flaki umyć, obgotować, przez około 1,5 godziny, ostudzić i pokroić w długie cienkie paseczki. Przełożyć do garnka z warzywami, zalać bulionem i dusić 30 minut
Gosia gotuje
Flaki z żołądków drobiowych na ostro-Trippa con ventriglio di pollame piccanti 249Flaki z żołądków drobiowych na ostro w/g Macieja Kuronia SKŁADNIKI(...)bulionem i wsypać sporo majeranku.Zrobić jasną zasmażkę z łyżki mąki i łyżki smalcu,dodać do flaczków,zagotować.Na koniec doprawić maggi! SMACZNEGO.to takie nietypowe flaczki ale również smaczne .. .Flaki z żołądków drobiowych na ostro w/g Macieja Kuronia Trippa con Stomaco di pollame Spicy / g Maciej Kuron ........................... INGREDIENTI 1 kg di pollame ventriglio tacchino , 3 carote , prezzemolo
w mojej kuchni
Sprawdzone sposoby na kaca 4880dużo potrzebnego akurat w naszym stanie cukru. Musi być schłodzona i świeża (dobrze nagazowana). 10. Porządne śniadanie - przy lżejszych odmianach kaca dobrze jest zjeść jajecznicę lub zupę (rosół, żurek, flaki). 11. Ważna jest też zasada "nie mieszania" alkoholi - pijemy jeden rodzaj trunku. Najlepiej czystą wódkę w rozsądnych ilościach. Kac po piwie i winie zwykle jest cięższy. 12. Po kilku(...)życzymy. Powyższe sposoby traktujcie z dystansem, pomagają one w zmniejszeniu objawów "kaca", ale najważniejszy w tym wszystkim jest umiar i zdrowy rozsądek. Ja dla swoich znajomych przygotowałam pikantne flaki, a Mąż zajął się przygotowaniem sutego śniadania. Mamy nadzieje, że wszyscy będą zdrowi i nikt nie będzie zalegał zbyt długo na kanapie
Pasja Smaku
Na rozgrzanie. Flaki po warszawsku 712Lubicie flaczki ? Ja bardzo i to od dziecka. Na różne święta, dla całej rodziny, przygotowywała je w dużym garnku ciotka Anna. Nikt nie gotował takich dobrych flaków jak Ona. Były mięciutkie, ugotowane w dobrym rosole, pachnące przyprawami i pyszne. Pamiętam, że zawsze pojawiały się też na stole kiedy wracaliśmy zmarznięci z cmentarza w dzień Wszystkich Świętych... To bardzo rozgrzewające(...)zwierzęcia jak inne mięso a dobrze przyrządzone są prawdziwym przysmakiem. Pamiętając smak z dzieciństwa dzisiaj sama przyrządzam takie flaczki dążąc do doskonałości.... Jeśli jednak ktoś za nic nie przełknie flaków pochodzenia zwierzęcego to może je przygotować z grzybów. Flaczki z żółciaka albo boczników są bardzo smaczne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza