flaki - 557 przepisów (strona:6/38)

flaczki z żołądków kurczaka... 235

litra, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka Oczyszczone żołądki w garnku szybkowara zalać wodą i tylko zagotować, wodę wylać , żołądki opłukać, do szybkowara wlać wodę, wsypać włoszczyznę  pokrojoną w kostkę(...)zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować żołądki 40 minut, wystudzić. Durszlak postawić na garnku, wylać na durszlak żołądki, pokroić je w paski, wsypać do wywaru, dodać przyprawę do flaków i zagotować. Cebulę podsmażyć na smalcu na złocisto, wsypać mąkę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty mieszając, zasmażkę wlać do wywaru i wymieszać. Do flaczków wsypać pieprz mielony, flaczki

W Mojej Kuchni Lubię
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 176

już w czwartek! Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku Na Różycu, słynnym placu targowym na warszawskiej Pradze, który czasy świetności ma dawno za sobą, do dzisiaj można kupić kultowe flaki po warszawsku sprzedawane, jak przed laty, w słoiku(...)środku, oprócz flaków oczywiście, jest solidny mięsny pulpet. W naszym przepisie flaki są z boczniaków. W środku jest też pulpet, ale z pęczaku. Przepis na wegetariańskie flaki już w piątek! Trzy dania z jednego Kasza, oprócz walorów żywieniowych i zdrowotnych ma jeszcze jedną ważną właściwość: doskonale nadaje się do gotowania w stylu mix&match , polegającego

Niedzielny kucharz
A'LA FLACZKI Z ŻOŁĄDKÓW I PIERSI Z KURCZAKA 147

marchewki * kawałek selera * kawałek pietruszki * kawałek pora * 1 łyżeczka świeżego, posiekanego lubczyku * 2 liście laurowe (użyłam  Skworcu ) * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do flaków (użyłam  Skworcu ) * 2 płaskie łyżeczki majeranku (użyłam  Skworcu ) * sól, pieprz do smaku * 1 łyżka masła * 1 łyżka mąki pszennej * około 2 litrów wody Wykonanie: Żołądki pokroić(...)dodać ponownie do wywaru, który cały czas musi się gotować z żołądkami. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać do wywaru. Na końcu wsypać majeranek i przyprawę do flaków.  Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać ją do zupy. W razie potrzeby doprawić zupę, całość gotować jeszcze około 5 minut

Zrób to smacznie
callos con garbanzos (flaki z cieciorką) 339

Składniki (na 4 osoby): 1/2 kg flaków wołowych obgotowanych 200g cieciorki 2 spore pomidory 1 nóżka wieprzowa 2 kawałki kaszanki 1 kawałek chorizo (od biedy może być kiełbasa surowa polska, dojrzewająca) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe wędzona ostra papryka sól pieprz Do garnka włożyć flaki, nogę, liście laurowe, 1/2 cebuli drobno posiekanej, zalać zimną(...)pokroić na ósemki, czosnek posiekać. Wszystko razem usmażyć na oliwie z oliwek, dodając solidną łyżeczkę wędzonej papryki. Całość przełożyć do blendera i zmiksować na sos. Po godzinie gotowania, do flaków dodać sos, cieciorkę, kaszankę i chorizo. Dusić na małym ogniu kolejną godzinę. Po tym czasie wyjąć nogę, chorizo i kaszankę z garnka. Obrać mięso z nogi – powinno samo

stajnia gołębie od kuchni
Flaki z boczniaka 221

rzeczy w takim razie. Flaki. Kto ich nie jadł? Myślę, że mało kto nie jadł flaczków ...mniaaam. Chociaż zdaję sobie sprawę że nie każdy je lubi. A flaki z boczniaka? Co o tym myślicie? Dziś napiszę o super prawie szybkich i smacznych flaczkach z boczniaka. Gotowałam je i właściwie tylko zdjęcia zostały. Dobre i to, dobrze(...)nieduża pietruszka * 1/5 kostki masła * 1,5 łyżki mąki * majeranek * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa lub gotowa przyprawa do flaków Dziś pewnie w wielu domach był rosół na stole, więc mamy gotową bazę do flaczków :D Jeśli nie mam rosołu z niedzieli to gotuję korpus, udko albo skrzydełka razem

Pieprzyć z Fantazją
szybkowar-flaki z żołądków drobiowych... 279

minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, żołądki pokroić na paseczki wywar z szybkowara przelać do garnka, dodać porcję mrożonej włoszczyzny, zagotować dodać kostkę rosołową, kucharka, przyprawę do flaków, wsypać pokrojone żołądki i gotować z 20 minut zasmażka: 1/2 kostki masła klarowanego rozgrzać na patelni, dodać 1 pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na złocisto, dodać(...)łyżki mąki pszennej i podsmażyć na złocisto zasmażkę zasmażkę dodać do flaków, mieszając doprowadzić do lekkiego zagęszczenia zupy, na koniec dodać majeranek, zdjąć z ognia, można na talerzu doprawić przyprawą w płynie flaki z żołądków smakują wybornie z pieczywem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Flaki tradycyjne 295

łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przyprawy do smaku: majeranek listki laurowe pieprz czarny w ziarnkach ziele angielskie sól imbir gałka muszkatołowa papryka ostra i słodka Sposób wykonania: 1. Flaki zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy przez około 5 - 10 minut.  Następnie przecedzamy mięso, przelewamy zimną wodą i jeszcze raz przekładamy do garnka. Gotujemy kolejne 10 minut i znów(...)gałką muszkatołową, majerankiem i papryką. Gotujemy wszystko razem jeszcze około 30 minut. 4. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i mieszając podgrzewamy do uzyskania ciemnej zasmażki. Podlewamy bulionem z flaków i energicznie mieszamy dla uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy z powrotem do flaków, mieszamy i ewentualnie całość doprawiamy do smaku. 5.Flaki podajemy gorące z bułką

Qchnia po prostu
Drobiowe flaczki. 164

drugiego garnka. Udka oddzielić od kości, pokroić w kawałki, żołądki i serca pokroić w paseczki, wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować, do gotujących się flaczków dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę z rosołu. Jeśli nie mamy przyprawy do flaków, można dodać: imbir mielony lub mały kawałek utartego korzenia imbiru, pieprz, paprykę(...)muszkatołową, majeranek. Wszystko gotować około 10 min. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmazke, następnie wlać trochę zupy, mieszając żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, gotować około 5 min, doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z pieczywem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
flaczki po zamojsku 206

lepiej niż te kupione już gotowe krojone.  Aby uprościć przygotowanie można użyć gotowej mieszanki mrożonej marchewka z groszkiem, wtedy zaoszczędzimy czas na krojeniu marchewki. Składniki: ok. 750 g flaków w całości lub ciętych porcja rosołowa  2 duże marchewki 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 4 ziemniaki korzeń pietruszki kawałek selera cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele(...)angielskie sól pieprz majeranek 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu natka pietruszki Jeżeli używamy flaków w całości, należy je najpierw gotować około dwóch godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę, aż będą miękkie. Wystudzić, oczyścić z błon i tłuszczu i pokroić w paseczki, jeszcze raz dobrze wypłukać na durszlaku. Jeśli używamy krojonych flaków, wystarczy je ugotować do miękkości i odlać wodę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
flaczki babci Cylki (zabielane z kurczakiem) 165

byłam z początku przekonana, ale są bardzo smaczne. Choć dla mnie bardziej smakują jak taka lekka zupa mięsna niż tradycyjne flaki ale bardzo je lubię. Składniki: 500 g flaków wołowych ciętych obgotowanych 500 g fileta z kurczaka 2 marchewki pietruszka biała kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 2 cebule szklanka wody z ogórków szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej(...)takiej z butelki) 3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego majeranek ziela angielskie sól pieprz liście laurowe czosnek Mięso z kurczaka pokroić, flaki wypłukać. Warzywa obrać, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić na ogień, dodać flaki i mięso. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki, wodę z ogórków i przyprawić, dodać czosnek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) 392

Flaczki od jednych zbierają gromy, inni nie potrafią ich sobie odmówić. Niektórzy nie wezmą ich do ust, ale my lubimy flaczki zarówno flaki wołowe, flaki wieprzowe, czy flaczki drobiowe Flaki do tej pory przygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką(...)muszkatałową i czerwoną papryką. Przykładowy przepis na Flaki . Tym razem postanowiłam przygotować żołądki drobiowe (flaczki drobiowe)   SKŁADNIKI na flaczki drobiowe 1/2 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 1/2 selera, 2 marchewki, 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 żeberka wieprzowe 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1 łyżka majeranku + świeży majeranek 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaki w trzech odsłonach. Każda inna, wszystkie pyszne. Jest też przepis wegański 144

także przepis wegański na flaczki z boczników dla tych, którzy nie chcą nawet myśleć o jedzeniu krowich żołądków. Na pewno znajdziecie swój ulubiony. Bez tej przyprawy nie ma flaków. Lepszych nie jedliśmy. Jak ugotować? Zobacz przepis Flaki po rzymsku. Zupełnie inne niż te, które jedliśmy do tej pory. PRZEPIS Fałszywe flaczki z boczniaków. Przepis na pyszną zupę grzybową(...)mięsa Artykuł Flaki w trzech odsłonach. Każda inna, wszystkie pyszne. Jest też przepis wegański pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Flaczki z żołądków drobiowych 204

pozornie sporo czasu, ale w rzeczywistości długi jest czas gotowania , a nie przygotowania . Dlatego nie muszą się tego dania specjalnie obawiać nawet osoby raczej „małoczasowe”. W rzeczywistości zarówno tradycyjne flaki jak i ich wersję drobiową można przygotować na różne sposoby. Prezentowany niżej technicznie wykazuje sporo podobieństw do rosołu czy bulionu, więc może się niektórym wydać „znajomy”. Flaczki z żołądków(...)drobiowych 2015-01-29 12:50:12 Drobiowa, ale w żadnym wypadku nie gorsza wersja tradycyjnej zupy dla zwolenników różnego rodzaju podrobów. Mniej problematyczna w przygotowaniu niż flaki wołowe, więc może przypaść do gustu osobom, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g żołądków indyczych 500g pręgi wołowej z kością marchewka

Kulinarna Pokusa
smaczne żołądki z kurczaka a`la flaczki... 113

sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki seler kawałek, pietruszka 1 korzeń, marchew 3 sztuki większe, por mały, sól do smaku, pieprz mielony 2 łyżeczki, przyprawa do flaków 1/2 opakowania margaryna 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, kurkuma 2 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki Świeże żołądki z kurczaka oczyścić z błonek, skórki grubszej, dobrze(...)pary gotować w szybkowarze 40 minut, po spuszczeniu ciśnienia żołądki wlać na durszlak postawionym na misce, wywar do flaczków. Ostudzone żołądki pokroić nożyczkami kuchennymi na paski do garnka jak flaki tradycyjne. Wlać wywar z miski, dodać przyprawę do flaków, starte warzywa, sól, pieprz mielony, gotować do miękkości warzyw. Na patelni roztopić margarynę lub palmę (margaryna lub palma najlepiej

W Mojej Kuchni Lubię
Flaczki z boczniaków (wegańskie) 126

Flaczki z boczniaków, czyli wege zamiennik tradycyjnych polskich flaków, przygotowywanych na żołądkach wołowych. Idealnym ich zamiennikiem są bez wątpienia boczniaki, grzyby delikatne w smaku o zbliżonej do flaków strukturze. Co więcej, dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw dodajemy temu charakteru tradycyjnych flaków. Kto nie próbował, niech zwłaszcza spróbuje Zobacz również więcej przepisów na zupy oraz zamienniki mięsa Przepis

WegePrzepis
„Kaszubka” kiełbasa którą zrobi każdy 672

łyżek czosnku granulowanego 6 łyżek gorczycy białej-ziarno 6 łyżek soli 6 łyżek majeranku suszonego-otartego 4 łyżki cukru 0,5 litra zimnej wody pieprz czarny, mielony do smaku Flaki wieprzowe, cielęce lub wołowe do kiełbasy 29-32 czyli w typie śląska, toruńska itp.. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso podziel na dwie części. Jedną rozdrobnij szarpakiem o 3 otworach(...)listy oraz pieprz do smaku. Mieszaj wytrwale i namiętnie przez około 5 minut do czasu, aż ręce Ci omdleją z wysiłku Lub użyj mieszadła do ciasta chlebowego ;). Następnie flaki, które zakupiłeś i które capią niefajnie po otwarciu. Zapewne będą z opakowania vacum.. Przepłukuj zimną wodą i nałóż na końcówkę do nadziewania kiełbas. Na końcu zrób supełek i wbij

Ogrodnik w podróży
Flaki 124

Flaki wołowe to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Zapraszam po mój ulubiony przepis, po który sięgam z ogromną przyjemnością nie tylko wtedy, gdy robi się naprawdę zimno.  - bardzo dokładny opis wykonania - porady dotyczące zakupu idealnych flaków - szybki i prosty sposób na ugotowanie bazy pod flaki

AniaGotuje.pl
FLACZKI Z KANI + FILMIK 142

Flaki z kani są przepyszne i smakują miłośnikom flaków tych wołowych oraz lubiących grzyby, w dodatku łatwe w przygotowaniu, polecam każdemu.  SKŁADNIKI :   4 duże kanie ( grzyby ) około 50 g masła 1,5 litra bulionu  1 marchewka, cebula, kawałek selera 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 duża łyżka majeranku(...)dusimy 15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy podsmażone kanie, oraz wszystkie przyprawy, chwilke gotujemy.  Na patelni robimy zasmażkę i jak ostygnie wsypujemy ją do zupy, energicznie mieszamy.  Flaki podajemy gorące, polecam.                                          Zapraszam do obejrzenia filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa regionalna, opiekana w piekarniku 145

chłodnym miejscu . Po tym czasie dodajemy przyprawy, sól , cukier, wodę ( lub rosół ). Mieszamy wytrwale, co najmniej 4-5 minut az masa zacznie robić się kleista i zwarta. Masą nabijamy flaki dowolnej grubości, ja miałam akurat takie do kiełbasy śląskiej i wyszła genialnie. Mogą być też grubsze, wtedy tylko czas opiekania musisz sobie dostosować samodzielnie. Kiełbasę odwieś na kilka godzin(...)ruszcie, po środku, tak żeby pojedyncze kiełbaski się nie stykały ze sobą Opiekamy około 30-40 minut, co 15 minut obracając pęta kiełbasy na inna stronę. Jeśli użyłeś flaków do kiełbas śląskich, czyli tych cienkich. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odwieszamy powtórnie w chłodne miejsce do ostygnięcia na dobę lub testujemy na gorąco . Jeszcze taka wskazówka

Ogrodnik w podróży
Flaki z żołądków drobiowych 126

flaków również podkreśli smak * miałam małego pora i do flaczków dodałam kawałek białej i zielonej łodygi * po oczyszczeniu żołądków może zostać ich odrobinę mniej Smacznego! Lidka Przyprawa do flaków firmy Tensmak. W składzie znajdziemy tylko same naturalne składniki. Bardzo smaczna. Artykuł Flaki z żołądków drobiowych pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Flaki 164

zupę jem od dzieciństwa, zawsze mi smakowała, chociaż wiem, że nie wszyscy tak mają :) Jest bardzo prosta w wykonaniu pod warunkiem, że mamy flaki oczyszczone, pokrojone i obgotowane Co potrzeba: 1 kg oczyszczonych, pokrojonych i obgotowanych flaków, 1 czubata łyżka majeranku, 1 czubata łyżka kucharka, 1 liść laurowy, 4 szt. ziela angielskiego, 1 płaska łyżeczka pieprzu Wykonanie: Flaki zalewamy wodą do 2,5 litra, dodajemy majeranek, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kucharka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, mieszamy. Gotujemy na mniejszym płomieniu bez przykrycia 1,5 godziny. Smacznego :)) flaczki

Bułka z Chlebem
Flaczki na opieńkach 149

opieniek 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera korzeniowego 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 90 g koncentratu pomidorowego ostra papryka  1 opakowanie przyprawy do flaków sól, pieprz  Zasmażka: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Umyłem opieńki. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 30 minut ). Ostudziłem(...)pokroiłem w paski. Ugotowałem wywar na udkach z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i małej zielonej części pora ( około 40 minut ). Dodałem pokrojone w słupki warzywa, przyprawę do flaków. Wszystko gotowałem ok. 20 minut, dodałem pokrojone opieńki, doprawiłem przyprawą do flaków, solą, pieprzem oraz papryką, dodałem koncentrat pomidorowy. Przygotowałem zasmażkę z masła, przeciśniętego przez praskę czosnku

R'n'G Kitchen
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 189

smaków. Zobacz przepis Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku Na Różycu, słynnym placu targowym na warszawskiej Pradze, który czasy świetności ma dawno za sobą, do dzisiaj można kupić kultowe flaki po warszawsku sprzedawane, jak przed laty, w słoiku. W środku, oprócz flaków oczywiście, jest solidny mięsny pulpet. W naszym przepisie flaki są z boczniaków. W środku jest

Niedzielny kucharz
smaczne żołądki drobiowe a`la flaczki... 189

szklanki wywaru, na reszcie wywaru można ugotować np. krupnik - zawsze gotuję osobno flaczki w szybkowarze. Na tarce grubsze zetrzeć włoszczyznę, na maśle w garnku podsmażyć, wsypać przyprawę do flaków, wlać pokrojone z wywarem żołądki, gotować na średnim ogniu z 10 minut. Masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotego koloru zasmażki, od razu dodać do zupy mieszając(...)gotować z 3 minuty, do smaku dodać paprykę chilli, pieprz kolorowy, podawać z pieczywem - z żołądków z kurczaka są bardzo smaczne flaczki, z przyprawą do flaków smakują wyśmienicie i mogą śmiało konkurować z flaczkami tradycyjnymi..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Warszawska Setka - kuchnia rodem z PRL-u 216

śledzia po japońsku ( 6 zł) wołowy tatar (15 zł) golonkę gotowaną w ciemnym piwie (18 zł) kotlet schabowy marynowany w mleku (18 zł) żurek (9,50 zł) flaki (9,50 zł) bigos ze śliwkami i czerwonym winem ( 9,50 zł) żeberka duszone  w miodzie i piwie (16 zł) pierogi ruskie i z mięsem (13-15 zł) placek(...)espresso (15 zł) Warto tu wpaść na tradycyjne dania naszej rodzimej kuchni. Mnie szczególnie przypadł do gustu smalec, śledzik i galareta. Zjadłabym też po raz kolejny placek po węgiersku, flaki i żeberka. Trzeba też zwrócić uwagę na bardzo fajny i dopracowany wystrój lokalu i ciekawe motywy graficzne na ścianach. Jest tu przytulnie i miło. Setka - Jedz

Kulinarne przygody Gatity
Flaczki wołowe z mięsem wołowym 159

muszkatołowa sól imbir sproszkowany 2 ząbki czosnku 150 ml słodkiej śmietany 1 płaska łyżka mąki Przygotowanie Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem.  Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę, pietruszkę(...)wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty, patelnię zdjąłem z ognia, dodałem oba rodzaje papryki w proszku, dokładnie wymieszałem. Dusiłem jeszcze kilka minut. Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki, dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, imbirem, gałką muszkatołową i zgniecionym czosnkiem. Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką

R'n'G Kitchen
Flaczki wołowe 185

menu i bardzo szybko znikają. Najbardziej smakują mi takie na ostro, dobrze doprawione z dodatkiem przecieru pomidorowego. Taki właśnie sposób podania mam dla Was dzisiaj. Polecam! Składniki: 1 kg flaków wołowych parzonych białych 1 duża pietruszka 2 marchewki kawałek selera 1 mały por 2 liście laurowe 7 kulek ziela angielskiego 150 g przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka(...)paprykę ostrą , słodką, gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem. Wszystko zagotować w razie potrzeby dolać wodę i zagęścić zupę mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać do garnka z flaki i ponownie zagotować. Flaczki wołowe

O kuchni z uczuciem
Oszukane "flaki" z kurczaka / Flaczki drobiowe 284

Oszukane flaki z prawdziwymi flakami mają wspólne jedynie przyprawy:). Żołądki, które wielu mogą odrzucać zastąpiłam mięsem drobiowym. To jedna z moich ulubionych zup, robiłam ją już kilka razy(...)Najlepiej smakuje z pieczywem.  1 kg elementów kurczaka, u mnie 6 udek  3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por 1 cebula  2 łyżki przyprawy do flaków 1 łyżeczka czosnku granulowanego  2 łyżeczki słodkiej papryki  2 łyżki majeranku  10 kulek ziela angielskiego 2 duże liście laurowe sól, pieprz  1. Udka przekładamy

Szefowa kuchni
M(I)ĘSKIE DANIE - FLACZKI WOŁOWE 193

minut i znów wymieniamy wodę. Po raz trzeci wymieniamy wodę i gotujemy je około 25 minut.             Po wyciągnięciu flaki kroimy na dosyć drobne paski (nie za grube i nie za cienkie). Po tym jak rosół już będzie prawie gotowy, wyciągamy włoszczyznę, przecedzamy wywar i wrzucamy do rosołu flaczki(...)Dodajemy pokrojone w paski lub starte na tarce warzywa, które zostawiliśmy (marchew, pietruszkę, seler) i gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu, aż flaki staną się miękkie (ok 1,5 -2 godz). Pozostałą cebulę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy cebula stanie się szklista, dosypujemy mąkę i słodką paprykę i robimy zasmażkę ( mieszając

OliveandThyme
Żołądki inaczej 228

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nie każdy lubi podroby. Ja uwielbiam ☺ Wymyśliłam taki zamiennik dla flaczków. Bardzo przyzwoicie smakuje. Dla tych, którzy nie lubią zapachu i smaku tradycyjnych flaków może to być dobra alternatywa. Na nadchodzące święta potrawa idealna 👌 Można przygotować dwa dni wcześniej i wtedy jest najlepsza, później wystarczy tylko podgrzać.  Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych(...)udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora,  1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa (szczypta), papryka słodka, pieprz, sól lub torebka gotowej przyprawy do flaków -2 łyżki przecieru pomidorowego - do zasmażki: 1 łyżka masła, 1 mała cebula

Kulinarne przemyslenia
Flaczki z opieniek 195

litry rosołu  3 marchewki 1 pietruszka  Kawałek selera Kawałek pora 1 cebula Sól 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka przyprawy do flaków Majeranek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte opieńki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odcedzamy(...)pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do rosołu, gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy obydwie papryki, lekko przesmażamy, dodajemy do flaków. Dodajemy przyprawę do flaków, doprawiamy do smaku solą, majerankiem

Bajeczna Kuchnia
Flaczki z żołądków drobiowych 300

tradycyjnymi   flakami  nie przepadam więc robię sobie flaczki z żołądków drobiowych. Przygotowuje je tak samo jak zwykłe flaki tylko po prostu zamiast flaków daje żołądki. Żołądki bardzo lubię więc taka wersja flaczków jest dla mnie przepyszna. składniki: 1 kg żołądków z kurczaka 1,5 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek

Monia miesza i gotuje
Flaki po warszawsku inaczej 220

trochę udziwnić i dodać innych rozgrzewających smaków i się udało, konsystencja ta sama jednak smak zupełnie innych- nowy i pyszny. Spróbujcie sami ocenicie :) Składniki:   500 g flaków wołowych wcześniej ugotowanych 2,5 litra bulionu wołowo - drobiowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka oregano przyprawy słodka papryka, ostra papryka, sól(...)odrobina gałki muszkatołowej 1 starta marchewka i pietruszka świeża pietruszka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ugotowane wcześniej flaki, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy majeranek, oregano, świeżą pietruszkę, gałkę muszkatołową i świeży imbir. Jeżeli gotowaliście bulion na kurczaki i wołowinie możecie

Niezły Młynek
Domowe flaki wołowe 200

Uwielbiam flaki dom owe ale nie za często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach lub mrożone. Ale te domowe są najlepsze. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu gotowało się żołądki wołowe, potem czyściło, kroiło w paski i gotowało pyszne flaczki z dużą ilością białych warzyw(...)ostro. Niestety do dzis pamiętam ten nieprzyjemny zapach gotowanych świeżych żołądków ale jakoś mi to nie przeszkadza i lubię flaki. Na szczęście w sklepach możemy kupić gotowe ugotowane już i pokrojone, choć przyznam że nie wiem czym są czyszczone bo są bielutkie nie takie jak gotowane w domowych warunkach. Nie każdy lubi flaczki ale je lubię i już, oczywiście

Ewa w kuchni
Flaczki wołowe swojskie 176

korzeń sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa 2 czubate łyżki majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Przygotowanie   Flaki zagotowałem około 20 minut, przecedziłem. Czynność powtórzyłem. Ponownie zalałem wodą i zagotowałem, aż były miękkie. Wołowinę z kością, opłukałem, zalałem 2 litrami wody. Po zagotowaniu usunąłem szumowiny. Dodałem oczyszczoną(...)włoszczyznę , ziele angielskie , sól. Gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie. Rosół przecedziłem, marchewkę i pietruszkę pokroiłem w paski. Mięso wołowe pokroiłem w kostkę. Miękkie flaki po odcedzeniu dodałem do rosołu wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Wrzuciłem wołowinę. Dodałem koncentrat pomidorowy. Masło stopiłem na patelni , dodałem mąkę , rozprowadziłem szklanką rosołu i połączyłem z resztą zupy. Dodałem przyprawy

R'n'G Kitchen
KISZKA ZIEMNIACZANA 482

Składniki: 4 kg ziemniaków  szklanka mąki  1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi  sól- ok. 2 łyżek  pieprz- około 2 łyżek  flaki- jelita cienkie -4 sztuki po ok.1 metrze długości  smalec -kilka plastrów- z kostki  Wykonanie(...)patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce, zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na blasze, nakłuwamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia miało jak uciekać i kiszka

Z Majeczką w kuchni
Domowe flaczki 177

albo nie..   " Na ziemiach polskich potrawa ta była znana już w XIV w. i należała do ulubionych potraw króla  Władysława Jagiełły ." - to taka ciekawostka. Składniki: 800g flaków wieprzowych (obgotowanych) 300g włoszczyzny w paski 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, vegeta majeranek, ziele angielskie Natka pietruszki, liść laurowy 2 łyżki mąki, śmietana (opcjonalnie do zagęszczenia zupy) 2 łyżki(...)koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Flaki płuczemy dwukrotnie. Gotujemy z włoszczyzną do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy zagotowujemy . Z mąki i śmietany sporządzamy zawiesinę, zagęszczamy nią zupę ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze prze ok 10 minut

Garnkowe fanaberie
Tradycyjne flaczki wołowe 208

Jest kilka wersji ich przygotowania. Podaję ten tradycyjny. Czego potrzebujemy: 1 kg  suchych mrożonych flaków wołowych. korpus z indyka,  25 dag. szponder wołowy włoszczyzna przyprawa do flaków sól pieprz majeranek Wykonanie: Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu. Flaczki zalewamy wodą(...)zagotowaniu, odlewamy wodę kilka razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego wyjmujemy warzywa , mięso. Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy przyprawą solą, pieprzem.na koniec wsypujemy majeranek. Jeśli preferujemy gęste zupy, to robimy zasmażkę i rozprowadzamy wywarem. . SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy