flaki - 557 przepisów (strona:11/38)

Tradycyjna biała kiełbasa 129

popchnąć mięso, tak aby pojawiło się ono na końcu rurki do nadziewania, wyłączyć. Wieprzową osłonkę lekko zsunąć z końcówki, zawiązać jej koniec. Ponownie włączyć najniższe obroty i powoli wypełniać flak mięsem, uważając aby masy nie było za dużo lub nie pojawiły się pęcherzyki powietrza. Co 10-15 cm okręcić flak kilka razy wokół własnej osi, aby powstały mniejsze kawałki kiełbasy(...)Końcówkę flaka związać, odłożyć kiełbaski i przystąpić do robienia kolejnych. Gdy całe mięso jest już użyte do kiełbasek, podgrzać wodę do ok. 70 o C. Wrzucić kiełbaski i kontrolując temperaturę (nie powinna przekraczać 80 o C), parzyć je przez 30 minut. Wyjąć i przestudzić. Tradycyjna biała kiełbasa parzona nadaje się od razu do zjedzenia, można ją także usmażyć na patelni

niecodziennikpary
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 203

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Flaczki z żołądków drobiowych z mięsem 238

Flaczki z żołądków drobiowych z mięsem Tradycyjne flaki robione są z żołądków wołowych. Ja dzisiaj polecam jednak małą odmianę, czyli pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupkę a’la flaczki z żołądków drobiowych. Rewelacyjny pomysł na obiad dla miłośników podrobów!     Składniki: ok 1 kg żołądków drobiowych 1 ćwiartka z kurczaka ok. 5-6 skrzydełek z kurczaka 1 marchew

Blog z Apetytem
Biała kiełbasa chrzanowa , domowe wędliny 178

chińczyka, za kilka złotych, na 3 kg -wystarcza w zupełności . Delikatnie nakładamy flaki na końcówkę ( wcześniej , należy je wypłukać pod bieżącą wodą ) i nadziewamy co jakiś czas zawijając flak , na dowolnym odcinku ,żeby uzyskać małe kiełbaski . Gotowy wyrób wstawiamy w misce do lodówki , i na drugi dzień , kiedy przyprawy w kiełbasie się połączą , możemy je usmażyć , najlepiej z cebulką

Ogrodnik w podróży
Biała kiełbasa czosnkowa , domowe wędliny 217

kiełbasy ( bez niej nie mamy co zaczynać ) ja mam malutkiego chińczyka, na 3 kg -wystarcza w zupełności . Delikatnie nakładamy flaki na końcówkę i nadziewamy co jakiś czas zawijając flak ,żeby uzyskać małe kiełbaski . Gotowy wyrób wstawiamy w misce do lodówki , i na drugi dzień , kiedy przyprawy w kiełbasie się połącza możemy gotować , grillować ,smażyć ,dusić lub wędzić ..co tylko

Ogrodnik w podróży
Domowy ketchup – szybko, smacznie, zdrowo 170

Wiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe sposoby na ketchup 216

Ketchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Flaki z żołądków indyczych po mojemu 269

Zrobiłam je trochę inaczej jak wszystkie przepisy na flaczki. Podczas gotowania, smakuje i dodaje, dodaje aż uzyskam zadowalający mnie smak. Ciekawa jestem waszych opinii. Dla mnie

Kuchnia Pokoleń
Flaczki cielęce w rosole 307

powonienia! Zastanawiam się czasami kto wymyślił tę dziwną nazwę: flaki/flaczki. Rozmawiałam jakiś czas temu z moją koleżanką, która była zdziwiona, że to tak naprawdę jest żołądek, a nie żadne flaki. Deklarowała, że i tak nie ruszy tego, ale jestem pewna, że gdyby zjadła nie wiedząc co je, to polubiłaby flaczki. Tak jak i ja je polubiłam kiedyś, choć przyrzekałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne flaczki 168

height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg oczyszczonych i pociętych flaków wieprzowych ( są bardziej delikatne niż wołowe ) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej , mielonej papryki 3-4 kostki bulionu na żeberkach sól

Ogrodnik w podróży
Flaki z kapustą pekińską i pieprzem syczuańskim 194

Dzisiaj miał być zupełnie inny przepis, ale zrobiliśmy flaki z kapustą pekińską i syczuańskim pieprzem i to było tak dobre (w sumie jest bo jeszcze trochę zostało) i tak ciekawe w smaku, że chyba warto od razu się tym podzielić. … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Flaczki cielece 128

Dzisiaj danie przygotowywane przez moja mamę, bo wstyd się przyznać ale flaków jeszcze nigdy sama nie robiłam... smakują mi takie jakie przygotowuje moja mama i nie wchodzę jej w paradę :) Dzisiaj proponuje delikatne, pyszne flaczki cielęce, które o wiele bardziej mi smakują niż wołowe. I jak się okazuje wcale nie są trudne do przygotowania. Dobra, tradycyjna, polska kuchnia nigdy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Flaczki wieprzowe na rosole 284

papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony pieprz , majeranek , świeżo starta gałka muszkatołowa , sól , 3-4 łyżki oleju , 2-3 łyżki mąki pszennej . Flaki najlepiej kupić wyczyszczone i obgotowane, ja najbardziej lubię cielęce i wieprzowe. Jeśli są w jednym płacie, pokroić je w paseczki. Flaczki wypłukać, zalać wodą i obgotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kiszka kartoflana pieczona 326

surowych ziemniaków, 500 g ziemniaków ugotowanych, 30 dkg  wędzonego boczku - pokrojony w kostkę 2 cebule - pokrojone w kostkę jajko pieprz jelita wieprzowe olej lub smalec. przygotowanie Przygotować flaki*. Ziemniaki obrać i umyć. 1/3 ziemniaków  (500g) ugotować, pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Dodatkowo można rozdrobnić je nożem malaksera. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec(...)folią aluminiową , polać olejem, ułożyć na niej kiszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinę. Włączyłam też dodatkowe górne dopiekanie Kiszka powinna być brązowa z chrupiącym flakiem. Aby uniknąć pękania, po ok 10 min od rozpoczęcia pieczenia należy kiszkę ponakłuwać. Podawać np.  z kiszoną kapustą. Smacznego! * Sposób przygotowania  dotyczy tradycyjnych os łonek (jelit) zabezpieczonych solą

Stare Gary
Lasagne bożonarodzeniowa 666

posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej ( ja używam surowej kiełbasy polskiej z Lidla ), najlepiej, żeby dało się wyjąć mięso z flaka 250 g chudej mielonej wołowiny 250 g pieczarek, posiekanych 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub ostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki(...)cayenne, do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki naczynie do zapiekania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię o wysokich ściankach na średnim ogniu. Wrzuć na nią mieloną wołowinę oraz kiełbasę wyjętą z flaka (jeżeli mięso nie da się wyjąć z flaka, po prostu je posiekaj) i smaż, cały czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Jeżeli nie będzie dość tłuste, aby samo się smażyć

Chilli Czosnek i Oliwa