klasyczne flaczki wołowe ugotowane na mięsnym wywarze, z dodatkiem włoszczyzny i lekko zagęszczone zasmażką. Przygotowanie może być bardziej lub mniej czasochłonne – to zależy od tego, czy kupicie surowe flaki w płacie lub już podgotowane i pokrojone (szczegóły poniżej) . Zapraszam! Na obiad polecam… ** Mielone pieczone w boczku ** Klops (pieczeń rzymska) ** Zapiekanka z cukinią ** Ryba pieczona na ryżu(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 2,5 litra zupy: 1 kg flaków wołowych (surowych w płacie lub pokrojonych i obgotowanych) 1,5 litra wywaru mięsnego, bulionu lub rosołu 3 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki majeranku pół łyżeczki imbiru mielonego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej
Kulinarny S.O.S.robocie kuchennym, używając tarczy do ścierania. Zetrzeć także obrane ząbki czosnku. Ziemniaki przełożyć do dużej miski, wbić jajka, dodać słoninę z boczkiem i cebulą oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Flaki włożyć do ciepłej wody, bardzo starannie je wypłukać, przelewając kilkukrotnie wodę także wewnątrz flaków. Kiszkę ziemniaczaną można przygotować ręcznie, nakładając masę ziemniaczaną do flaka za pomocą łyżki. Prościej(...)jego długości, związać drugi koniec. Kiszkę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blachy (wcześniej naczynia wyłożyć papierem do pieczenia). Masę ziemniaczaną rozłożyć równomiernie po całym flaku, ponakłuwać go wykałaczką. W ten sam sposób przygotować pozostałe flaki. Kiszki ziemniaczane wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 1,5-2 godziny – w zależności od grubości flaków
niecodziennikparypapryka czerwona, seler naciowy, puszka pomidorów w zalewie, 3 ząbki czosnku, szklanka białego wina (opcjonalnie), łyżka papryki w proszku, oregano, liście laurowe, sól, pieprz, oliwa lub olej. Zrób tak: flaki zagotuj, odlej wodę, czynność powtórz, flaki zalej świeżą wodą i gotuj pod przykryciem przez godzinę. Jeśli nadal będą twardawe, gotuj dalej. W dużym garnku przesmaż na oleju posiekaną(...)pokrojoną w kostkę oraz pokrojony seler oraz paprykę, smaż wszytko kilka minut, wsyp paprykę w proszku, wymieszaj, wlej wino, zagotuj, chwilę odparuj, dorzuć pomidory, dopraw pozostałymi przyprawami. Teraz dodaj flaki wraz z warem. Wymieszaj, gotuj pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Artykuł Flaki po rzymsku. Zupełnie inne niż te, które jedliśmy do tej pory. PRZEPIS pochodzi z serwisu
Kulinarna Polskawołowych. Przyznam, że ja je uwielbiam, jednak w Anglii bardzo ciężko je dostać (bynajmniej ja na nie nie trafiłam) i dlatego od czasu do czasu gotuję zupę alternatywną dla flaków. Ugotowana jest z udek kurczaka, z dodatkiem majeranku i przyprawy do flaków smakuje prawie jak tradycyjne flaki :) Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa. W sam raz z pajdą(...)zielonej części pora * 4 liście laurowe (użyłam Skworcu ) * 5 ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu ) * sól do smaku * 4 łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do flaków (użyłam Skworcu ) * 2 łyżki mąki * 1 łyżka masła Wykonanie: Do garnka wlać wodę, włożyć mięso, pory, seler, pietruszkę, marchewkę pokrojoną w plasterki, ziele angielskie, liście laurowe i wsypać
Zrób to smacznieSkładniki: flaki wołowe krojone 1 kg. wywar z rosołu 1,5 litra, marchew starta 2 sztuki średnie, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, majeranek 2 łyżki, zasmażka: 3 łyżki mąki pszennej, 100 gram masła do zasmażki mąkę(...)podsmażam na suchej patelni, dużo tłuszczu nie wchłonie, flaki bardzo lubią dużej ilości marchewki startej, garnek emaliowany Silesia Rybnik "zobacz TUTAJ" jest doskonały do tego typu potraw użyłam flaki wołowe krojone obgotowane - do garnka wlać wywar, wsypać flaki, startą marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu z 30 minut na suchą patelnię wsypać mąkę
W Mojej Kuchni Lubięmich wpisach nie było flaków, z prostego powody, uważałam, że każdy wie jak je gotować. Jednak niedawno, pewien Pan wyprowadził mnie z błędu. Napisał, że u niego w domu gotowało się flaki na drobiu, i tylko taki wariant go interesuje. Poprosił także, aby napisać tak, żeby dziecko zrozumiało. Domyślam się, że nie dziecko będzie gotować(...)tylko dorosły, który próbuje swoich sił w kuchni.😉 paczka flaków ( około kg) kurczak 1,2 - 1,5 kg 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego łyżka ziaren pieprzu łyżeczka gorczycy opalona cebula marchew pietruszka kawałek pora 1/4 selera łyżka majeranku sól i pieprz do smaku Oraz: łyżka z brzuszkiem masła łyżka mąki zielenina gałka muszkatołowa Kurczaka
Dieta moja pasjapokrojonych w cienkie, poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. (Wikipedia) Przyrządzane są na różne sposoby. Ja gotuję tak, jak gotowała je moja mama i takie uwielbiam. 1 kg flaków wołowych (mrożonych, pokrojonych) 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (białej części) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej(...)papryki sól, pieprz Opcjonalnie: 3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu) Zasmażka: 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około 5 minut. Następnie - odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka z czystą wodą. Tym razem gotować 10-15 minut i powtórzyć powyższe czynności
Di gotujepora; 1/4 korzenia selera; 3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 łyżka majeranku; 1/2 łyżki przyprawy do flaków; 1 łyżka masła; 2 łyżki mąki pszennej; 2,5 litra zimnej wody; Sól; Pieprz; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Marchewki, pietruszkę(...)wsypać mąkę i energicznie mieszając podsmażać, aż powstanie złocista masa. Zestawić z ognia dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do zupy. Zupę przyprawić majerankiem, przyprawą do flaków, solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy. Zamiast 2 dużych udek do zupy można
Gospodyni Miejskaświęta i na święta. Mama kupowała taki wielki flak i obgotowywała go……to było straszne. Cieszę się, że mamy teraz możliwość kupienia prawie gotowych, podgotowanych, pokrojonych flaczków. Oszczędza nam to troszkę przykrego zapachu i dodatkowej pracy. Czyli sumując idę na łatwiznę, kupuję te podszykowane flaki w worku i działam. Na początku gotuję rosół z mięsa(...)uczuciem To teraz uczucia przełożę na składniki może * 90 dkg podgotowanych flaków wołowych * 3 ćwiartki z kurczaka * 2 marchewki * 1 pietruszka * majeranek * sól, pieprz, przyprawa do flaków * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 1/4 kostki masła * 1.5 łyżki mąki pszennej Falki wcześniej dwa razy krótko obgotowuję. Dodaję je do rosołu ugotowanego z podudzi, marchewki i pietruszki. Gotuję
Pieprzyć z Fantazjąbyły od święta i na święta. Mama kupowała taki wielki flak i obgotowywała go......to było straszne. Cieszę się, że mamy teraz możliwość kupienia prawie gotowych, podgotowanych, pokrojonych flaczków. Oszczędza nam to troszkę przykrego zapachu i dodatkowej pracy. Czyli sumując idę na łatwiznę, kupuję te podszykowane flaki w worku i działam. Na początku gotuję rosół z mięsa(...)uczuciem :) To teraz uczucia przełożę na składniki może :) * 90 dkg podgotowanych flaków wołowych * 3 ćwiartki z kurczaka * 2 marchewki * 1 pietruszka * majeranek * sól, pieprz, przyprawa do flaków * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 1/4 kostki masła * 1.5 łyżki mąki pszennej Falki wcześniej dwa razy krótko obgotowuję. Dodaję je do rosołu ugotowanego z podudzi, marchewki i pietruszki. Gotuję
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: flaki wieprzowe parzone świeże 1 kg + woda 1,5 litra do przegotowania, marchew 4 sztuki średnie, seler 1 mały kawałek, pietruszka korzeń 1 sztuka mała, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, woda 2,5 litra, przyprawa do flaków 1 opakowanie, pieprz mielony 1,5 łyżeczki, sól do smaku - ile potrzeba, majeranek 4 łyżki, mąka pszenna(...)łyżek, palma 1/2 kostki Flaki wieprzowe parzone wsypać do garnka zalać wodą i zagotować z 3minuty, wylać wszystko na durszlak. Marchew, seler, pietruszkę startą wsypać do garnka, wlać wodę, dodać przyprawę do flaków, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, łyżką zebrać pianę. Wsypać do wywaru flaki z durszlaka, gotować z 40 minut na średnim ogniu, pod koniec
W Mojej Kuchni LubięFLACZKI KUPOWAŁEM. - TU SIĘ MILIONY POLAKÓW CODZIENNIE PRZEZ TĘ KASĘ PRZEWIJAJĄ. JAK JA MAM WSZYSTKICH PAMIĘTAĆ? - NIE UDAWAJ PAN TERAZ GŁUPIEGO TYLKO PATRZ! I wyciąga z reklamówki słoik z flakami, tak do połowy zjedzony. - NO I PO CO MI TO? - NO POWĄCHA PAN! ZEPSUTE! Otwiera ten słoik, zajebało trupem na pół sklepu, ale nie wiem, czy to kwestia upływu(...)sobie, nie no kurwa, aż czegoś takiego to chyba nie będzie. Po chwili się okazało, że jednak będzie, bo do sklepu włazi kobieta trzymająca przez ściereczkę kuchenną garnek z flakami – rzeczywiście gorącymi, bo aż para leciała. Podchodzi do tej naszej kasy, kładzie garnek, wyciąga z niego taką drewnianą łyżkę i ją podsuwa kasjerowi pod nos. - NO SAM PAN SPRÓBUJ
Marder&Marder ManufactureFlaki z koziej brody, czyli wegetariański odpowiednik flaków z wykorzystaniem grzyba siedzunia sosnowego, znanego bardziej pod nazwą kozia broda. Zupa ta jest rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnych flaków doskonale znanych w kuchni polskiej , a zwłaszcza kuchni śląskiej . Mówią, że smaku nie do odróżnienia od tradycyjnych flaków, oceńcie proszę sami Przepis na flaki z koziej brody Składniki(...)muszkatołową ). Podgotowujemy 10 minut . Zupę podajemy na ciepło . Zobacz również #wegetariańskie #zupy #bezglutenu #bezorzechów #bezjajek #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #szybkie<30min #kuchniapolska #kuchniaśląska #grzyby #bulion #majeranek #masło #marchew Artykuł Flaki z koziej brody (keto, Low carb) pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisDobrze do rzeczy w takim razie. Flaki. Kto ich nie jadł? Myślę, że mało kto nie jadł flaczków. Chociaż zdaję sobie sprawę że nie każdy je lubi. A flaki z boczniaka? Co o tym myślicie? Dziś napiszę o super prawie szybkich i bardzo smacznych flaczkach z boczniaka. Składniki: * 500 g boczniaka * 1,5 l bulionu drobiowego ( jeśli(...)doprowadziłam do wrzenia na patelni, zasypałam mąką i przemieszałam. Dolałam do flaczków. Na sam koniec przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, paprykami i gałką. Można dodać również gotowej przyprawy do flaków. Roztarłam majeranek w dłoniach i posypałam danie. Gdy flaki z boczniaka chwilkę odstały nalewałam do misek . Przed podaniem dekorowałam koperkiem. Smacznego! Lidka Artykuł Flaki z boczniaka pochodzi
Pieprzyć z Fantazją