ostra papryka słodka papryka gałka muszkatołowa sól pieprz czarny pieprz czerwony Przygotowanie Flaki oczyściłem, opłukałem, trzykrotnie zalewałem wodą, gotowałem, osączyłem. Zalałem świeżą wodą, posoliłem, gotowałem 4 godziny. Miękkie flaki ostudziłem, pokroiłem w paski. Włoszczyznę, goleń wołową i obraną cebulę zalałem 1,5 l wody, gotowałem 50 minut, przecedziłem, wywarem zalałem flaki. Z masła i łyżki mąki zrobiłem(...)dodałem jajka , bułkę tartą, sól i pieprz oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobiłem. Z masy uformowałem klopsiki, obtoczyłem w mące, gotowałem 5 minut w osolonej wodzie. Dodałem do flaków, zagotowałem, doprawiłem do smaku
R'n'G Kitchenlaurowe i gotowałem powoli jak rosół do miękkości wołowiny, aby smaki z mięsa przeszły do wywaru. Mięso wyjąłem z rosołu, ostudziłem, po oddzieleniu od kości, pokroiłem w paski. Przygotowane flaki wrzuciłem do wywaru i powoli gotowałem do miękkości. Kiedy flaki się gotowały, obrałem marchew, pietruszkę i seler. Starłem na tarce na dużych oczkach. Obrałem cebulę i pokroiłem(...)kostkę. Do miękkich flaków wrzuciłem pokrojone korzenie i gotowałem, aż warzywa będą miękkie Dodałem pokrojoną wołowinę. Cebulę przysmażyłem kilka minut na smalcu, dodałem 2 czubate łyżki mąki i zrobiłem zasmażkę. Podczas smażenia zasmażki mieszałem ją, żeby się nie przypaliła od spodu. Gdy zasmażka się zezłociła rozprowadziłem ją zimną wodą (powinna wystarczyć 1 szklanka) i dokładnie wymieszałem, żeby nie porobiły
R'n'G KitchenKawałek selera ½ pora 2 plastry dyni- około 20 dag 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do flaków 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki do zawiesiny Natka pietruszki Sposób przygotowania: Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej(...)zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić. Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, por pokroić w pół krążki. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy ziele angielskie
Wanilia i Kardamonkońcu flaków jeszcze nigdy wcześniej nie gotowałam i to może być ciekawe doświadczenie. Przystąpiliśmy więc do dzieła. Tata kupił wszystkie składniki, no i wieczorem zaczęliśmy gotowanie, a że flaków było dużo wzięliśmy naprawdę wielki garnek. Z początku niezbyt przyjemnie pachniało, ale potem było już tylko lepiej. Gdy flaczki były gotowe, było już dość późno, stanowczo zbyt późno(...)końcu było ciepło i mogłyby się zepsuć, a poza tym obiad był już gotowy. Po chwili przyszedł wujek z uśmiechem od ucha do ucha i mówi, że dziękuje za flaki i że mamy sobie nie myśleć, że będziemy je u niego jedli, bo on sobie je schował do zamrażalki, by mieć więcej dla siebie. No i wszystkim nam się
Smakowy Rajalbo się kocha, albo nienawidzi. Ja je uwielbiam i nie przeszkadza mi ich pochodzenie, gdyż dobrze przygotowane są prawdziwym rarytasem. Na dwie porcje: 0,5 kg flaków wołowych 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera 2 kostki rosołowe (lub 3 szklanki prawdziwego rosołu, lub bulionu) 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku(...)gałka muszkatałowa majeranek magii sól, pieprz 2 łyżki oleju Flaki należy zalać woda i gotować 10 minut, następnie wodę odlać, zalać świeżą i jeszcze raz gotować. Dla pewności pozbycia się przykrego zapachu czynność tą należy wykonać 3 razy. Do garnka wlać 3 szklanki wody (lub rosół), włożyć kostki rosołowe, wszystkie przyprawy i flaki. Gotować
Jadło i czytadłoopisie zasmażka, 1 łyżeczka kolendra mielona, 1 łyżeczka kurkuma mielona, 1 łyżeczka gorczyca mielona, 1 łyżeczka pieprz ziołowy, 1 łyżeczka chili suszona mielona, 2 łyżki majeranek, - do smaku maggi flaki wołowe zagotować w wodzie z 5 minut i wylać na sito, opłukać do wywaru rosołowego z kurczaka i wołowiny włożyć opłukane flaki, pokrojona drobno marchewkę z rosołu(...)gotować z 40 minut na mniejszym ogniu zamiast gotowej przyprawy do flaków zrobiłam swoje smaki: kolendrę, gorczycę, kurkumę, pieprz ziołowy, chilli, majeranek wymieszać i wsypać pod koniec gotowania do flaków zasmażka: 2 łyżki mąki chwilę prażyć na suchej patelni mieszając i dać 4 łyżki masła - mieszając zrobić zasmażkę na złocisto i dać do flaków mieszając - gotować
W Mojej Kuchni Lubięuprzedniego pytania : "Co to jest?" Jadłem, później pytałem. Zachęcam do "zaryzykowania" i degustacji. Amatorzy tego dania będą w "siódmym niebie". Składniki: 900 g flaków wołowych 500 g kości wołowych 2 pęczki włoszczyzny 200 g kapusty włoskiej 1 cebula 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 120 ml śmietany(...)muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 2 łyżki majeranku 6 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 ząbki czosnku sól Przygotowanie: Flaki kilkukrotnie płuczemy w ciepłej wodzie. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odcedzamy. Czynność tę wykonujemy dwukrotnie. Włoszczyznę obieramy. Połowę warzyw kroimy w drobną kostkę, które podsmażamy na połowie oleju. Drugą
R'n'G KitchenFlaki wielu osobom źle się kojarzą, co wydaje się być faktem dość zrozumiałym. Już tak po prostu ktoś skrzywdził pyszną zupę z przedżołądków wołowych, nazywając ją flakami i nic na to nie poradzimy. Od dziecka mimo wszystko ją uwielbiam i zawsze zachęcam do próbowania tych, którzy mają złe skojarzenia. ;) 1kg przedżołądków wołowych (flaków) 1kg mięsa wołowego rosołowego(...)będzie gotowy, wyjmujemy z niego mięso oraz warzywa i przyprawy. Przyprawiamy go dobrze solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Dorzucamy również pół łyżeczki ostrej papryki. Do wywaru wrzucamy obgotowane flaki i wszystko razem mieszamy. Wciąż na małym ogniu, całość gotujemy jeszcze przez około pół godziny. Ugotowaną marchew i pietruszkę kroimy w słupki. Gdy flaki w garnku będą miękkie
Kuchenna KontrrewolucyaFlaczki z kurczaka. Słowińska i Bałkańska kultura słynie z jedzenia flaków. Zazwyczaj polskie flaki przyrządzane są z flaków wołowych i uważane są za jedną z najsmaczniejszych zup Polski. Ta wersja flaczków różni się od tradycyjnej zupy, tym, że wykonana jest z innego gatunku mięsa . Osobiście nie przepadam za oryginalną wersją i dlatego powstał(...)mąki i masła przygotuj zasmażkę. Dodaj ją do gotujących się flaczków. Przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj kolejne 5 – 10 minut. Większość z nas jest sceptycznie nastawiona do jedzenia flaków i uwierz mi ja także. Mało tego flaków nie zjem, ale ta wersja z kurczakiem jest jak najbardziej smaczna i polecam j każdemu. W tym przepisie się zakochałam
Zdrowy Styl JoannyFlaki wołowe to przysmak kuchni polskiej, znane już od XIV w. Jest to sycąca zupa mięsna, której głównym składnikiem są fragmenty żołądka wołowego. Na ich przygotowane potrzeba 3-4 godziny, mięso musi być mięciutkie i dobrze doprawione. To danie to prawdziwa uczta smaków, polecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI : 500 g flaków wołowych blanszowanych(...)pieprzu. Wlewamy 2 litry wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Następnie udo z kurczaka wyjmujemy i obieramy od kości, oraz kroimy. Do podgotowanego na półmiękko mięsa dodajemy flaki, oraz mięso z udka, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, oraz wlewamy następne 2 litr wody. Gotujemy około 1 godziny aż mięso będzie miękkie. Jarzyny ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę obieramy
Kulinarne Fantazje Mariolipieczywo - ile potrzeba mięso z kury rosołowej, szponder obrać dokładnie z kości, wodę z rosołem zagotować, dodać obrane mięso, pokrojoną w kostkę włoszczyznę z rosołu wsypać opakowanie przyprawy do flaków, gotować z 5 minut na małym ogniu masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotej zasmażki, dodać od razu do zupy, mieszać do zagotowania, wsypać również majeranek(...)najlepiej smakują z pieczywem na dobry, sycący, rozgrzewający obiad - flaki bardzo lubię, ale dla odmiany zrobiłam a`la flaki z kury rosołowej, podstawa to dobra przyprawa do flaków i zasmażka..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: woda 1,5-2 litry, flaki wołowe sparzone 50 dag opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 10 dag, przyprawa do flaków 1 opakowanie, mąka pszenna 2 łyżki, margaryna 1/4 kostki, bułki pszenne(...)potrzeba do garnka wlać wodę, wsypać porcję mrożonej włoszczyzny (mam zawsze z lata startą w zamrażarce), można użyć świeżej włoszczyzny pół pęczka dodać ziele angielskie, liście laurowe, opakowanie flaków wołowych (nie trzeba ich gotować i wylewać wody), kostkę rosołową, trochę pokrojonego w kosteczkę boczku wędzonego, gotować z 40 minut na średnim ogniu wsypać przyprawę do flaków i majeranek
W Mojej Kuchni Lubięcebula biała 1 cebula czerwona Mały kawałek pora ½ papryczki chili Pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe Sól morska do smaku Grubo mielony pieprz czarny 1 łyżka przyprawy do flaków 1 płat świeżego ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Jak wykonać flaczki z sosem Łowicz? Flaki ugotować w osolonym wrzątku prawie do miękkości, odcedzić na durszlaku. Boczek pokroić(...)dynię posiekać w kostkę, marchewkę i por w cieniutkie plasterki. W naczyniu żaroodpornym włożyć dno połową boczku, następnie rozłożyć warstwę flaków, posypać solą, pieprzem oraz przyprawą do flaków, rozłożyć wszystkie warzywa, dodać liście laurowe, posypać oraz posiekaną natką pietruszki zalać ciemnym sosem Łowicz, na wierzchu ułożyć resztę pokrojonego boczku. Włożyć do piekarnika piec 50 minut
Wanilia i Kardamonselera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego. Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek. Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut. Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!). Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę(...)połączyć z flakami. Całość podgotować kolejne kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku. (*) Flaczki można przygotować na wywarze warzywnym - wtedy idealnie nadadzą się dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. (**) Zamiast przyprawy do flaków można użyć odrobiny papryki słodkiej, chilli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Di gotuje