flaki - 557 przepisów (strona:4/38)

pyszne flaki wieprzowe z marchewką i zasmażką... 118

Składniki: flaki wieprzowe parzone świeże 1 kg + woda 1,5 litra do przegotowania, marchew 4 sztuki średnie, seler 1 mały kawałek, pietruszka korzeń 1 sztuka mała, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, woda 2,5 litra, przyprawa do flaków 1 opakowanie, pieprz mielony 1,5 łyżeczki, sól do smaku - ile potrzeba, majeranek 4 łyżki, mąka pszenna(...)łyżek, palma 1/2 kostki Flaki wieprzowe parzone wsypać do garnka zalać wodą i zagotować z 3minuty, wylać wszystko na durszlak. Marchew, seler, pietruszkę startą wsypać do garnka, wlać wodę, dodać przyprawę do flaków, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, łyżką zebrać pianę. Wsypać do wywaru flaki z durszlaka, gotować z 40 minut na średnim ogniu, pod koniec

W Mojej Kuchni Lubię
Sos pieczarkowy 101

FLACZKI KUPOWAŁEM. - TU SIĘ MILIONY POLAKÓW CODZIENNIE PRZEZ TĘ KASĘ PRZEWIJAJĄ. JAK JA MAM WSZYSTKICH PAMIĘTAĆ? - NIE UDAWAJ PAN TERAZ GŁUPIEGO TYLKO PATRZ! I wyciąga z reklamówki słoik z flakami, tak do połowy zjedzony. - NO I PO CO MI TO? - NO POWĄCHA PAN! ZEPSUTE! Otwiera ten słoik, zajebało trupem na pół sklepu, ale nie wiem, czy to kwestia upływu(...)sobie, nie no kurwa, aż czegoś takiego to chyba nie będzie. Po chwili się okazało, że jednak będzie, bo do sklepu włazi kobieta trzymająca przez ściereczkę kuchenną garnek z flakami – rzeczywiście gorącymi, bo aż para leciała. Podchodzi do tej naszej kasy, kładzie garnek, wyciąga z niego taką drewnianą łyżkę i ją podsuwa kasjerowi pod nos. - NO SAM PAN SPRÓBUJ

Marder&Marder Manufacture
Flaki z koziej brody (keto, Low carb) 188

Flaki z koziej brody, czyli wegetariański odpowiednik flaków z wykorzystaniem grzyba siedzunia sosnowego, znanego bardziej pod nazwą kozia broda. Zupa ta jest rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnych flaków doskonale znanych w kuchni polskiej , a zwłaszcza kuchni śląskiej . Mówią, że smaku nie do odróżnienia od tradycyjnych flaków, oceńcie proszę sami Przepis na flaki z koziej brody Składniki(...)muszkatołową ). Podgotowujemy 10 minut . Zupę podajemy na ciepło . Zobacz również #wegetariańskie #zupy #bezglutenu #bezorzechów #bezjajek #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #szybkie<30min #kuchniapolska #kuchniaśląska #grzyby #bulion #majeranek #masło #marchew Artykuł Flaki z koziej brody (keto, Low carb) pochodzi z serwisu WegePrzepis

WegePrzepis
Flaki z boczniaka 114

Dobrze do rzeczy w takim razie. Flaki. Kto ich nie jadł? Myślę, że mało kto nie jadł flaczków. Chociaż zdaję sobie sprawę że nie każdy je lubi. A flaki z boczniaka? Co o tym myślicie? Dziś napiszę o super prawie szybkich i bardzo smacznych flaczkach z boczniaka. Składniki: * 500 g boczniaka * 1,5 l bulionu drobiowego ( jeśli(...)doprowadziłam do wrzenia na patelni, zasypałam mąką i przemieszałam. Dolałam do flaczków. Na sam koniec przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, paprykami i gałką. Można dodać również gotowej przyprawy do flaków. Roztarłam majeranek w dłoniach i posypałam danie. Gdy flaki z boczniaka chwilkę odstały nalewałam do misek . Przed podaniem dekorowałam koperkiem. Smacznego! Lidka Artykuł Flaki z boczniaka pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Flaki po polsku z wołowymi klopsikami 107

ostra papryka słodka papryka gałka muszkatołowa sól pieprz czarny pieprz czerwony Przygotowanie Flaki oczyściłem, opłukałem, trzykrotnie zalewałem wodą, gotowałem, osączyłem. Zalałem świeżą wodą, posoliłem, gotowałem 4 godziny. Miękkie flaki ostudziłem, pokroiłem w paski. Włoszczyznę, goleń wołową i obraną cebulę zalałem 1,5 l wody, gotowałem 50 minut, przecedziłem, wywarem zalałem flaki. Z masła i łyżki mąki zrobiłem(...)dodałem jajka , bułkę tartą, sól i pieprz oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobiłem. Z masy uformowałem klopsiki, obtoczyłem w mące, gotowałem 5 minut w osolonej wodzie. Dodałem do flaków, zagotowałem, doprawiłem do smaku

R'n'G Kitchen
Flaczki cielęce po zamojsku 133

laurowe i gotowałem powoli jak rosół do miękkości wołowiny, aby smaki z mięsa przeszły do wywaru. Mięso wyjąłem z rosołu, ostudziłem, po oddzieleniu od kości, pokroiłem w paski. Przygotowane flaki wrzuciłem do wywaru i powoli gotowałem do miękkości. Kiedy flaki się gotowały, obrałem marchew, pietruszkę i seler. Starłem na tarce na dużych oczkach. Obrałem cebulę i pokroiłem(...)kostkę. Do miękkich flaków wrzuciłem pokrojone korzenie i gotowałem, aż warzywa będą miękkie Dodałem pokrojoną wołowinę. Cebulę przysmażyłem kilka minut na smalcu, dodałem 2 czubate łyżki mąki i zrobiłem zasmażkę. Podczas smażenia zasmażki mieszałem ją, żeby się nie przypaliła od spodu. Gdy zasmażka się zezłociła rozprowadziłem ją zimną wodą (powinna wystarczyć 1 szklanka) i dokładnie wymieszałem, żeby nie porobiły

R'n'G Kitchen
Flaki z dynią i fasolą 197

Kawałek selera ½ pora 2 plastry dyni- około 20 dag 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do flaków 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki do zawiesiny Natka pietruszki Sposób przygotowania: Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej(...)zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić. Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach,  por pokroić w pół krążki.  Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy ziele angielskie

Wanilia i Kardamon
Flaczki wołowe 193

końcu flaków jeszcze nigdy wcześniej nie gotowałam i to może być ciekawe doświadczenie. Przystąpiliśmy więc do dzieła. Tata kupił wszystkie składniki, no i wieczorem zaczęliśmy gotowanie, a że flaków było dużo wzięliśmy naprawdę wielki garnek. Z początku niezbyt przyjemnie pachniało, ale potem było już tylko lepiej. Gdy flaczki były gotowe, było już dość późno, stanowczo zbyt późno(...)końcu było ciepło i mogłyby się zepsuć, a poza tym obiad był już gotowy. Po chwili przyszedł wujek z uśmiechem od ucha do ucha i mówi, że dziękuje za flaki i że mamy sobie nie myśleć, że będziemy je u niego jedli, bo on sobie je schował do zamrażalki, by mieć więcej dla siebie. No i wszystkim nam się

Smakowy Raj
Flaki wołowe 226

albo się kocha, albo nienawidzi. Ja je uwielbiam i nie przeszkadza mi ich pochodzenie, gdyż dobrze przygotowane są prawdziwym rarytasem.     Na dwie porcje: 0,5 kg flaków wołowych 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera 2 kostki rosołowe (lub 3 szklanki prawdziwego rosołu, lub bulionu) 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku(...)gałka muszkatałowa majeranek magii sól, pieprz 2 łyżki oleju Flaki należy zalać woda i gotować  10 minut, następnie wodę odlać, zalać świeżą i jeszcze raz gotować. Dla pewności pozbycia się przykrego zapachu   czynność tą należy wykonać 3 razy. Do garnka wlać 3 szklanki wody (lub rosół), włożyć kostki rosołowe, wszystkie przyprawy i flaki. Gotować

Jadło i czytadło
flaczki wołowe... 190

opisie zasmażka, 1 łyżeczka kolendra mielona, 1 łyżeczka kurkuma mielona, 1 łyżeczka gorczyca mielona, 1 łyżeczka pieprz ziołowy, 1 łyżeczka chili suszona mielona, 2 łyżki majeranek, - do smaku maggi flaki wołowe zagotować w wodzie z 5 minut i wylać na sito, opłukać do wywaru rosołowego z kurczaka i wołowiny włożyć opłukane flaki, pokrojona drobno marchewkę z rosołu(...)gotować z 40 minut na mniejszym ogniu zamiast gotowej przyprawy do flaków zrobiłam swoje smaki: kolendrę, gorczycę, kurkumę, pieprz ziołowy, chilli, majeranek wymieszać i wsypać pod koniec gotowania do flaków zasmażka: 2 łyżki mąki chwilę prażyć na suchej patelni mieszając i dać 4 łyżki masła - mieszając zrobić zasmażkę na złocisto i dać do flaków mieszając - gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Flaki po lwowsku 68

uprzedniego pytania : "Co to jest?" Jadłem, później pytałem. Zachęcam do "zaryzykowania" i degustacji. Amatorzy tego dania będą w "siódmym niebie".      Składniki:       900 g flaków wołowych 500 g kości wołowych 2 pęczki włoszczyzny 200 g kapusty włoskiej 1 cebula 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 120 ml śmietany(...)muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 2 łyżki majeranku 6 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 ząbki czosnku sól       Przygotowanie:         Flaki kilkukrotnie płuczemy w ciepłej wodzie. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odcedzamy. Czynność tę wykonujemy dwukrotnie. Włoszczyznę obieramy. Połowę warzyw kroimy w drobną kostkę, które podsmażamy na połowie oleju. Drugą

R'n'G Kitchen
Pikantne flaki w rosole (dršťková polévka) 212

Flaki wielu osobom źle się kojarzą, co wydaje się być faktem dość zrozumiałym. Już tak po prostu ktoś skrzywdził pyszną zupę z przedżołądków wołowych, nazywając ją flakami i nic na to nie poradzimy. Od dziecka mimo wszystko ją uwielbiam i zawsze zachęcam do próbowania tych, którzy mają złe skojarzenia. ;) 1kg przedżołądków wołowych (flaków) 1kg mięsa wołowego rosołowego(...)będzie gotowy, wyjmujemy z niego mięso oraz warzywa i przyprawy. Przyprawiamy go dobrze solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Dorzucamy również pół łyżeczki ostrej papryki. Do wywaru wrzucamy obgotowane flaki i wszystko razem mieszamy. Wciąż na małym ogniu, całość gotujemy jeszcze przez około pół godziny. Ugotowaną marchew i pietruszkę kroimy w słupki. Gdy flaki w garnku będą miękkie

Kuchenna Kontrrewolucya
Flaczki z kurczaka. 117

Flaczki z kurczaka. Słowińska i Bałkańska  kultura słynie z jedzenia flaków. Zazwyczaj polskie flaki przyrządzane są z flaków wołowych i uważane są za jedną z  najsmaczniejszych zup Polski. Ta wersja flaczków różni się od tradycyjnej zupy, tym, że wykonana jest z innego gatunku mięsa . Osobiście nie przepadam za oryginalną wersją i dlatego powstał(...)mąki i masła przygotuj zasmażkę. Dodaj ją do gotujących się flaczków. Przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj kolejne 5 – 10 minut. Większość z nas jest sceptycznie nastawiona do jedzenia flaków i uwierz mi ja także. Mało tego flaków nie zjem, ale ta wersja z kurczakiem jest jak najbardziej smaczna i polecam j każdemu. W tym przepisie się zakochałam

Zdrowy Styl Joanny
FLAKI WOŁOWE Z 3 RODZAJÓW MIĘS + FILMIKI 232

Flaki wołowe to przysmak kuchni polskiej, znane już od XIV w. Jest to sycąca zupa mięsna, której głównym składnikiem są fragmenty żołądka wołowego. Na ich przygotowane potrzeba 3-4 godziny, mięso musi być mięciutkie i dobrze doprawione. To danie to prawdziwa uczta smaków, polecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI :  500 g flaków wołowych blanszowanych(...)pieprzu. Wlewamy 2 litry wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Następnie udo z kurczaka wyjmujemy i obieramy od kości, oraz kroimy. Do podgotowanego na półmiękko mięsa dodajemy flaki, oraz mięso z udka, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, oraz wlewamy następne 2 litr wody. Gotujemy około 1 godziny aż mięso będzie miękkie. Jarzyny ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę obieramy

Kulinarne Fantazje Marioli
pyszna zupa a`la flaki z mięsa rosołowego... 190

pieczywo - ile potrzeba mięso z kury rosołowej, szponder obrać dokładnie z kości, wodę z rosołem zagotować, dodać obrane mięso, pokrojoną w kostkę włoszczyznę z rosołu wsypać opakowanie przyprawy do flaków, gotować z 5 minut na małym ogniu masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotej zasmażki, dodać od razu do zupy, mieszać do zagotowania, wsypać również majeranek(...)najlepiej smakują z pieczywem na dobry, sycący, rozgrzewający obiad - flaki bardzo lubię, ale dla odmiany zrobiłam a`la flaki z kury rosołowej, podstawa to dobra przyprawa do flaków i zasmażka..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
flaki wołowe... 160

Składniki: woda 1,5-2 litry, flaki wołowe sparzone 50 dag opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 10 dag, przyprawa do flaków 1 opakowanie, mąka pszenna 2 łyżki, margaryna 1/4 kostki, bułki pszenne(...)potrzeba do garnka wlać wodę, wsypać porcję mrożonej włoszczyzny (mam zawsze z lata startą w zamrażarce), można użyć świeżej włoszczyzny pół pęczka dodać ziele angielskie, liście laurowe, opakowanie flaków wołowych (nie trzeba ich gotować i wylewać wody), kostkę rosołową, trochę pokrojonego w kosteczkę boczku wędzonego, gotować z 40 minut na średnim ogniu wsypać przyprawę do flaków i majeranek

W Mojej Kuchni Lubię
Flaczki pod francuską czapą 234

cebula biała 1 cebula czerwona Mały kawałek pora ½ papryczki chili Pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe Sól morska do smaku Grubo mielony pieprz czarny 1 łyżka przyprawy do flaków 1 płat świeżego ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Jak wykonać flaczki z sosem Łowicz? Flaki ugotować w osolonym wrzątku prawie do miękkości, odcedzić na durszlaku. Boczek pokroić(...)dynię posiekać w kostkę, marchewkę i por  w cieniutkie plasterki. W naczyniu żaroodpornym włożyć dno połową boczku, następnie rozłożyć warstwę flaków, posypać solą, pieprzem oraz przyprawą do flaków, rozłożyć wszystkie warzywa, dodać liście laurowe,  posypać oraz posiekaną natką pietruszki zalać ciemnym sosem Łowicz, na wierzchu ułożyć resztę pokrojonego boczku. Włożyć do piekarnika piec 50 minut

Wanilia i Kardamon
Flaczki z kani 197

selera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego. Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek. Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut. Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!). Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę(...)połączyć z flakami. Całość podgotować kolejne kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku. (*) Flaczki można przygotować na wywarze warzywnym - wtedy idealnie nadadzą się dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. (**) Zamiast przyprawy do flaków można użyć odrobiny papryki słodkiej, chilli, pieprzu i gałki muszkatołowej

Di gotuje
Zupa- Flaki 178

Danie pochodzi ze wschodu Europy Uwielbiam ta zupę Składniki: 1 kg flaków ciętych wołowych lub wieprzowych Dzięki takim  flakom mamy z głowy zapach tak intensywny i wielogodzinne  gotowanie  kindziuka  2 marchewki 1 cebula 1 korzeń  pietruszki 1 seler korzeń  Smalec 2 -3 łyżki Mąka  (w zależności jak chcemy zagęścić zupę(...)papryka,liść  laurowy,ziele angielskie,majeranek Nie pisze ilości ponieważ każdy  ma swój smak Sposób: Flaki myjemy i gotujemy  okolo 30 minut Zlewamy Wodę płuczemy flaki i myjemy  garnek Raz jeszcze wstawiamy flaki i gotujemy około 30 min dodajemy kostki wołowe,liść  laurowy,ziele angielskie Następnie  warzywa  pokrojona marchew przeciętna

Viola cooks with passion
Flaczki drobiowo - wołowe 218

drobiowo - wołowe SKŁADNIKI : 1 udko z kurczaka bez skóry 400 g polędwiczek drobiowych 1 - 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 500 g wołowych flaków 2 łyżki przyprawy do flaków sól i pieprz czosnek granulowany majeranek PRZYGOTOWANIE : Do garnka przekładamy udko z polędwiczkami, dodajemy obrane warzywa, zalewamy wodą, solimy i gotujemy bulion.  Do drugiego garnka przekładamy wypłukane flaki(...)bulionu wyciągamy mięso i warzywa.  Z udka obieramy mięso i wraz z polewaczkami kroimy w paseczki, warzywa w kostkę.  Do bulionu przekładamy mięso, warzywa i ugotowane flaki. Całość doprawiamy przyprawą do flaków, czosnkiem oraz majerankiem, pieprzem i solą.  Gotujemy całość przez 20-25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowe flaczki wołowe. 128

sól pieprz mielony zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania :   M ięso wołowe i warzywa wraz z cebulą zalać wodą ( 8 szklanek ), dodaj ziarna pieprzu, sól, ugotuj rosół. Flaki wrzuć od wrzącej wody i zagotuj, po zagotowaniu wodę odlej. Czynność tę powtórz 3-4 razy. Gotowy rosół odcedzić, połączyć z flakami ( Z mięsa możesz przygotować nadzienie(...)pasztecików ) . Tłuszcz ( masło lub margarynę ) rozpuść, wsyp mąkę , wymieszaj, smaż, aż zasmażka spieni się i zbieleje. Dodaj ją do rosołu z flakami. Flaki wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku mieloną gałką muszkatołową , majerankiem, mielonym pieprzem i solą , jeszcze raz zagotuj. Podawaj gorące z kromkami chleba lub bułką.  Udekoruj zieloną natką pietruszki

Przepisy i porady kulinarne
Flaczki wołowe 180

gotować do miękkości mięsa.  Warzywa obrać, opłukać, dodać w połowie gotowania wołowiny, gotować .  Ugotowane mięso i warzywa, wyjąć, ostudzić, pokroić mięso w paski, warzywa w kostkę.  Flaki wrzucić do garnka, obgotować 2 razy po 10 minut, odcedzić, za każdym razem przelać dobrze wrzątkiem.  Następnie przełożyć flaki do bulionu, gotować do miękkości flaków, dodać(...)pozostałe przyprawy. Na samym końcu dodać pokrojone mięso i warzywa.  Zasmażka:  Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami, zagotować, doprawić do smaku.  Podawać z pieczywem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Flaki wieprzowe 213

gotować aż zmiękną do ugotowanych warzyw  Przełożyć miękkie mięso pokrojone w kostkę i wlać cały wywar z mięsa oprócz cebuli i czosnku  które razem się gotowały 3. - Flaki opłukać włożyć do garnka zagotować wodę odcedzić jeżeli są to flaki kupne  powtórzyć czynność 2 -3 razy ja używam swojskich flaków z blanszowanych więc wylewam(...)wodę jeden raz gdy są twarde gotuję aż zmiękną 4. - miękkie flaki odcedzić włożyć do warzyw doprawić tymiankiem pieprzem solą dodać  majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną  zieleninę pietruszkę lubczyk i seler Zupa najlepiej smakuje na następny dzień  Zupę można zagęścić zasmażką ja nie dawałam nie chciałam do zupy dodawać

W królestwie smaków Beaty
Boczniaki à la flaki 151

Tradycyjne flaki przygotowuje się z wołowych, cielęcych lub drobiowych żołądków i trzeba je długo gotować. Znam takich, którzy z tego powodu nie wezmą flaków do ust. Dla nich "flaki" przyrządzam z gotowanych boczniaków. Boczniak ostrygowaty jest grzybem występującym na martwym drewnie drzew liściastych. Kupując je w sklepie, lepiej wybierać te mniejsze, z lekko podwiniętym brzegiem kapelusza(...)owocniki są jędrne i mają delikatny miąższ. Aby dłużej zachowały świeżość, grzyby należy przechowywać w lodówce wraz z ogonkami, które odcina się tuż przed przygotowaniem potrawy. Do zrobienia boczniakowych "flaków" wykorzystuję także ogonki - po ugotowaniu pozostają one mięsiste i konsystencją przypominają prawdziwe flaki. Składniki (na średni garnek): 500 g boczniaków 2 średniej wielkości marchewki 1 korzeń pietruszki

W SMAK
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 198

przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.   Trippa czyli flaki Przyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok surowych flaków w sklepie mięsnym w Mercado Centrale we Florencji, które wyglądały niczym włochata pierzynka. Mój Mąż, wielki ich miłośnik, zamówił sobie flaki w restauracji w Montepulciano. Podano mu je arcy po włosku - zapieczone z serem i sosem pomidorowym. Desery Najsławniejszym toskańskim deserem, którego popularność daleko przekroczyła granice tego regionu, jest oczywiście tiramisu . Choć o miano stolicy tiramisu pretenduje także

Chilli Czosnek i Oliwa