Flaczki po zamojsku 173warzyw. Flaki myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Osączamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy 2 razy po 10 minut, przecedzamy. Do dużego garnka wkładamy flaki, zalewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę
magiczna kuchnia Kasi
Zupa a'la Flaki 245pietruszki 1 por 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz, sproszkowana słodka oraz ostra papryka inne przyprawy (np. specjalne do flaków; lub według uznania majeranek, lubczyk, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa itp.) KROK 1: Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku oraz pokroić w paski ok, 0,5 cm. Marchewkę oraz pietruszkę(...)odrobiną wody (tak by nie było grudek). Pozostały koncentrat dodać bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Przyprawić według uznania (ja dodałam połowę opakowania z przyprawami do flaków, porządnie sypnęłam majeranku oraz słodkiej i ostrej papryki). Gotować jeszcze około 10 minut. SMACZNEGO! :) Koszt: około 20 zł Ilość: 4 osoby
smacznieinatemat
Flaczki grzybowe 298flaczki z niemek. Składniki : 500 gram obgotowanych grzybów 2 średnie marchewki 1/2 por ( tylko biała część ) 1/2 selera 2 kostki rosołowe 3 litry wody 1 łyżka przyprawy do flaków sól, pieprz, magi do smaku 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego pieprz w ziarenkach. Sposób wykonania: Niemki oczyścić odciąć korzonki, obgotować w osolonej(...)wody. Dodać 2 kostki rosołowe, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Gotować 10 minut. Obgotowane niemki pokroić w paski, dodać do wywaru wsypać łyżkę przyprawy do flaków, gotować jeszcze 30 minut. Przygotować zasmażkę. Dodać do zupy, zagotować. Doprawić magi i mielonym pieprzem. Flaczki były pyszne
Darcia w kuchni
Smak wyspy Chios 177raptem 8 km na zachód od wybrzeży Turcji). Będąc już w Turcji błędem byłoby nie popłynąć promem do kraju Zorby. Wyspa Chios słynie m.in. z flaków wieprzowych, podobnych do polskich, z tym że grecy tuż przed podaniem dolewają coś kwaśnego do zupy - np. ocet winny, czosnkowy. Ale to nie wszystko, co mają do zaoferowania Grecy(...)Druga przystawka - smażony twardy ser owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło na pasticcio - zapiekankę makaronowa z bardzo lekkim sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod przykryciem delikantego beszamelu. Potrawa doprawiona
Right Behind The Kitchen
Flaczki wołowe z pomidorową nutką 191bieżącą wodą flaczki obgotować w dużym garnku. Następnie wodę zlać i znowu przepłukać pod bieżącą wodą. Jeszcze raz powtórzyć wszystko. Do dużego garnka wlać wywar, dolać wody. Wrzucić obgotowane flaki wołowe, pokrojoną w plasterki dużą marchew, korzeń pietruszki oczyszczony i pokrojony w talarki, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, plasterki wędzonego boczku, ząbek czosnku,przecier pomidorowy, paprykę w proszku
Kuchnia Pokoleń
Minestra di cavolo e riso 196flaków. Do tej pory bardzo popularna na ulicach Florencji. Składniki 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 500 g kapusty włoskiej 200 g ryżu 1,2 l wywaru z flaków wołowych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki parmezanu pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler kroimy na cienkie plasterki. Kapustę grubo szatkujemy
R'n'G Kitchen
A’la flaczki z kurczaka z pieczarkami 477Jeśli chodzi o składniki, to takie niezupełnie flaki, ale przyprawione tak jak tradycyjne flaki wołowe po warszawsku. Wersja dla osób, które prawdziwych nie lubią :) Z podanych ilości składników wychodzą dwie duże lub trzy mniejsze porcje, w zależności od apetytu. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 5 szklanek wody 3 ziela angielskie liść laurowy 15 dag niedużych pieczarek + łyżeczka sklarowanego
Kuchenne zapiski Edyty
Flaczki drobiowe. Pyszne danie z kurczaka i żołądków drobiowych. 244żołądków drobiowych - 2 duże marchewki - pietruszka korzeń - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - sól, czerwona mielona papryka, majeranek - listek laurowy, ziele angielskie 2 szt. - przyprawa do flaków - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie. Oczyszczone żołądki, udka i skrzydełka wkładam do dużego garnka, zalewam wodą, solę i gotuje na wolnym ogniu ok.pół godziny.Po tym czasie do gotującego się(...)listek i ziele wyrzucam lub co nieco zjadam :) Pokrojone mięso i warzywa wkładam do przecedzonego wywaru, zagotowuję, gorący doprawiam roztartym majerankiem, papryką mieloną i dwoma łyżkami przyprawy do flaków. W rondelku przygotowuję zasmażkę : roztapiam łyżkę masła,dodaję do niej łyżkę mąki, rozprowadzam letnią wodą tak aby nie było grudek i wlewam do gotujących się flaczków. Całość gotuję jeszcze
Kuchnia z widokiem na ogród
Flaki po florencku 295polecam przepis, bo jest tego wart. Minimalnie go zmodyfikowałam, jak to mam w zwyczaju, ale cały zamysł innośći od tradycji pozostał. Składniki : 1,2 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych 1 puszka (400 g) pomidorów pelati Primo Gusto 700ml wywaru z antrykotu 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 10 cm jasnego pora 2 marchewki 2 ząbki czosnku(...)cebulę pokroić w piórka i przełożyć na patelnię, dodać pokrojonego pora, selera naciowego, startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojony drobno czosnek, chili w proszku i zeszklić. Przelożyć do garnka. Flaki umyć, obgotować, przez około 1,5 godziny, ostudzić i pokroić w długie cienkie paseczki. Przełożyć do garnka z warzywami, zalać bulionem i dusić 30 minut
Gosia gotuje
Flaki z żołądków drobiowych na ostro-Trippa con ventriglio di pollame piccanti 249Flaki z żołądków drobiowych na ostro w/g Macieja Kuronia SKŁADNIKI(...)bulionem i wsypać sporo majeranku.Zrobić jasną zasmażkę z łyżki mąki i łyżki smalcu,dodać do flaczków,zagotować.Na koniec doprawić maggi! SMACZNEGO.to takie nietypowe flaczki ale również smaczne .. .Flaki z żołądków drobiowych na ostro w/g Macieja Kuronia Trippa con Stomaco di pollame Spicy / g Maciej Kuron ........................... INGREDIENTI 1 kg di pollame ventriglio tacchino , 3 carote , prezzemolo
w mojej kuchni
Sprawdzone sposoby na kaca 4880dużo potrzebnego akurat w naszym stanie cukru. Musi być schłodzona i świeża (dobrze nagazowana). 10. Porządne śniadanie - przy lżejszych odmianach kaca dobrze jest zjeść jajecznicę lub zupę (rosół, żurek, flaki). 11. Ważna jest też zasada "nie mieszania" alkoholi - pijemy jeden rodzaj trunku. Najlepiej czystą wódkę w rozsądnych ilościach. Kac po piwie i winie zwykle jest cięższy. 12. Po kilku(...)życzymy. Powyższe sposoby traktujcie z dystansem, pomagają one w zmniejszeniu objawów "kaca", ale najważniejszy w tym wszystkim jest umiar i zdrowy rozsądek. Ja dla swoich znajomych przygotowałam pikantne flaki, a Mąż zajął się przygotowaniem sutego śniadania. Mamy nadzieje, że wszyscy będą zdrowi i nikt nie będzie zalegał zbyt długo na kanapie
Pasja Smaku
Na rozgrzanie. Flaki po warszawsku 712Lubicie flaczki ? Ja bardzo i to od dziecka. Na różne święta, dla całej rodziny, przygotowywała je w dużym garnku ciotka Anna. Nikt nie gotował takich dobrych flaków jak Ona. Były mięciutkie, ugotowane w dobrym rosole, pachnące przyprawami i pyszne. Pamiętam, że zawsze pojawiały się też na stole kiedy wracaliśmy zmarznięci z cmentarza w dzień Wszystkich Świętych... To bardzo rozgrzewające(...)zwierzęcia jak inne mięso a dobrze przyrządzone są prawdziwym przysmakiem. Pamiętając smak z dzieciństwa dzisiaj sama przyrządzam takie flaczki dążąc do doskonałości.... Jeśli jednak ktoś za nic nie przełknie flaków pochodzenia zwierzęcego to może je przygotować z grzybów. Flaczki z żółciaka albo boczników są bardzo smaczne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Flaczki z boczniaków 503flaczki z boczniaków to warzywny zamiennik tradycyjnych, polskich flaków. Niestety za oryginalną potrawą nie przepadam – ma ona wiele zwolenników, ale to nie dla mnie. Pierwszy raz o flakach z boczniaków przeczytałam w książce „Dania z grzybów”. Bardzo mnie zainteresowała i postanowiłam zrobić swoją wersję. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Doskonała na chłodniejsze dni. Takie
Poezja smaku
Zupa z warzyw i mięsa rosołowego a 'la flaki 153dodać 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę imbiru, szczyptę gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej papryki czerwonej, opcjonalnie wegetę. (Zamiast można też użyć gotowej mieszanki przypraw do flaków którą można kupić w każdym markecie) Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić majerankiem. Smacznego
Andzia Pichci