flaki - 557 przepisów

Jak gotować flaki? 76

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X JAK GOTOWAĆ FLAKI? Jak gotować flaki? Poznaj najlepsze sposoby i czas gotowania. Smakowite przepisy na flaki, które zachwycą Twoje podniebienie CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do gotowania flaków Flaki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które może wydawać się skomplikowane do przygotowania, ale z odpowiednimi wskazówkami, stanie się łatwiejsze i smaczne(...)rozdziale dowiesz się, jak krok po kroku gotować flaki, aby uzyskać idealny efekt – aromatyczny i soczysty. Wybór i przygotowanie składników Wybór odpowiednich flaków: Najważniejszym składnikiem flaków są, oczywiście, flaki. Możesz wybrać flaki wołowe lub wieprzowe, zależnie od preferencji smakowych. Pamiętaj, aby zakupić świeże flaki o dobrej jakości od zaufanego dostawcy. Przygotowanie flaków

Podstawy Gotowania
Flaki wołowe. Jak zrobić pyszne flaki jak u mamy 164

Przepis na flaki wołowe. Jak zrobić pyszne flaki jak u mamy. Ugotowałam zupę na obiad. Jedni ją uwielbiają, drudzy mówią, że nigdy nie zjedzą bo jest obrzydliwa: zupa FLAKI! Myślałam, że już ugotowałam w swoim życiu najlepsze flaki , ale bardzo się myliłam, najlepsze flaki wołowe ugotowałam teraz. Pyszne flaki jak u mamy są gotowane(...)wołowinie, z tartymi grubo warzywami, ze złotą zasmażką, doprawione papryką słodką i ostrą, świeżo zmieloną gałką muszkatałową i imbirem, z dodatkiem majeranku. SĄ BOSKIE w smaku! Flaki wołowe to danie, które od zawsze gości na polskich stołach, to jedno z najbardziej znanych zup polskiej kuchni, często wywołuje kulinarne kontrowersje, gdyż jedni je kochają inni nienawidzą, nigdy nie skosztowawszy flaków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaczki (Flaki) 79

Flaczki (Flaki) to potrawa kuchni polskiej przygotowywana w formie zupy. Jej podstawą jest żołądek wołowy, warzywa oraz przyprawy. Bardzo często do tej zupy dodawane są również inne gatunki mięsa takie jak chociażby wołowina czy mięso drobiowe . Z całą pewnością jest to zupa, która wywołuje sprzeczne emocje, gdyż albo się ją uwielbia albo się za nią nie przepada(...)mówić smak oraz specyficzny zapach flaków zapewne nie wszystkim przypadają do gustu. Odpowiednie obgotowanie flaków, dodanie do ich gotowania innych gatunków mięsa, użycie warzyw oraz wykorzystanie do ich doprawienia sporej ilości przypraw, jest według mnie podstawą genialnego smaku tejże zupy. Flaki wyśmienicie sprawdzają się jako danie gorące stąd też śmiało podać można je na uroczystościach typu imieniny

MeCooks
Flaki z klopsikami 61

Przepis na flaki wołowe na rosole Czy flaki z klopsikami to to samo co flaki po warszawsku? Dzisiaj tradycyjny przepis na flaki z pulpetami, doskonałe ciepłe danie na imprezę. Prosty przewodnik jak ugotować flaki krok po kroku z klopsikami . Flaki wołowe na rosole drobiowym uwielbiam, to mój faworyt. Nie lubię zaś flaków wołowych(...)wołowinie dlatego też nie gotuję i będę polecać. Cóż, każdy ma swój ulubiony przepis flaczki, poza tradycyjnymi flakami na rosole drobiowym, mam jeszcze innego faworyta. Są to flaki z klopsikami i flaki po zamojsku. Każdy ma prawo wybrać jaki przepis na flaki najbardziej mu odpowiada. Moja propozycja na dziś, to wołowe flaki z klopsikami

Dieta moja pasja
Flaki z mięsem drobiowym 103

Flaki – nazwa tej potrawy pochodzi z jednego z głównych składników, czyli z fragmentów żołądka wołowego, który jest oczyszczony i pokrojony w cienkie poprzeczne paski. Używa się także żołądków wieprzowych. Flaki znane były już w XIV wieku i były uwielbianym posiłkiem króla Władysława Jagiełły. Znane są również w innych kuchniach m. in. czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej(...)kuchniach azjatyckich. Różnią się od polskich flaków sposobem doprawienia. Surowe flaki są bogate w związki wapnia i zawierają go więcej niż mięso. Dostępne są świeże lub jako gotowy produkt w słoikach lub puszkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Flaki z mięsem drobiowym 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje

ProstePesto.pl
Flaki wołowe 296

aktualnie panującą za oknem aurę, doskonale nadają się na obiad w chłodniejsze dni. Nie tylko rozgrzewają, ale również pozostawiają uczucie sytości przez dłuższy czas. Mało kto jednak wie, że flaki są bogatym źródłem białka, wapnia, żelaza i witamy B12. Dodatkowo zawierają znikomą ilość tłuszczu – około 2 gram w 100g flaków. Skąd jednak pochodzą flaki? Znane(...)przecież nie tylko w Polsce, ale również w Czechach, na Węgrzech gdzie podawane są z dodatkiem ostrej papryki, w Austrii. Pierwsze wzmianki na temat flaków pochodzą z XIV wieku z dworu Kazimierza Wielkiego. Specjalnie dla niego jego nadworny kucharz przygotował zupę z wnętrzności odyńca. Król był nią tak zachwycony, że nie wierząc w zapewnienia kucharza dotyczące pochodzenia składników nazwał

Jacob Tastes
Flaki 148

Zapraszam Was po pyszny przepis na pyszne flaki. Flaki wołowe to tradycyjna, jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest ona przygotowywana bardzo często na wszelkiego rodzaju uroczystości, spotkania, wesela. Flaczki wołowe to klasyczne danie, które nie tylko w Polsce cieszy się popularnością, zyskało ją również na całym świecie. Jej aromat, bogaty smak i odżywcze składniki sprawiają, że jest jedną(...)ulubionych zup wielu kultur. Zupa z flaków wołowych może być podawana samodzielnie lub jako część większego posiłku i jest zwykle doprawiana ziołami i przyprawami dla dodania smaku. Jej gęsta konsystencja sprawia, że jest to idealna pozycja w menu na mroźne zimowe wieczory jednak równie chętnie spożywana jest w innych porach roku. Przeczytajcie przepis do końca, podaję

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
flaki w wołowym bulionie 175

wołowe Dziś pragnę przybliżyć  danie, za którym można wprost przepadać,  tak jak w przypadku mojej skromnej osoby. Lub można potrawy tej, szczerze nie cierpieć. Osobami nie lubiącymi flaków, nie będziemy się tu zajmować, bowiem i tak z pewnością, nie będą czytały poniższego tekstu. Skupmy się zatem, na skreśleniu kilku zdań, skierowanych do miłośnikach wołowych flaków. Otóż(...)powszechnie wiadomo, że flaki przygotować można na kilka sposobów. Jeden z nich zakłada  użycia zasmażki, która zagęszcza całość tworząc danie gęstym i zawiesistym ( tym przepisem zajmiemy się innym razem). Kolejną metodą, jest gotowanie flaków w wołowym wywarze, do którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw i aromatyczne przyprawy. I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki

Miód i pieprz
Flaki – przepis Babci 156

Najważniejsze aby się nie śpieszyć! Tak zawsze mówiła Babcia gotując flaki i nie tylko. Być może i coś w tym jest. Ponieważ przepis ten jest w mojej rodzinie od zawsze i smakuje nam niezmiennie. Flaki to danie na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Zimą to idealna potrawa na szybką rozgrzewkę po powrocie do domu. Rzecz jasna, ile rodzin(...)tyle również przepisów na najlepsze, idealne flaki . Jedni gotują tylko na rosole wołowym, inni, tak jak my na drobiowym. Mnie szczerze mówiąc nie smakują te przygotowane na wołowinie. Być może to właśnie kwestia przyzwyczajenia. Flaki na rosole drobiowym są bardziej rasowe, wyraziste w smaku. Nasz przepis to propozycja przygotowania tego wyjątkowego dania w sposób być może inny niż

Kuchnia Na Wypasie
Flaczki (flaki) wołowe na rosole 194

rosół z kości, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, czosnku. Ugotowane jarzyny wyjąć i zetrzeć na tarce albo pokroić (dowolną ilość wg uznania) i podsmażyć na oleju. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki i przesmażone jarzyny. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na małym ogniu aż flaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, oraz suszonym majerankiem(...)łyżki margaryny ( margarynę rozpuszczamy na gorącej patelni i dodajemy mąkę, mieszamy i chwile smażymy a potem dodajemy do zupy nadal gotując zupę). Jest to przepis jest z parzonych flaków. Jeśli gotujemy z flaków surowych, należy je wyczyścić, wymoczyć, obgotować, zmienić   wodę i następnie gotować do miękkości.  Flaki wołowe na rosole

Bon Appetit Małgorzaty
Flaki 189

szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek lub natka pietruszki Flaki czyścimy pod bieżącą wodą i obgotowujemy. Zmieniamy wodę, znów doprowadzamy do wrzenia i drugi raz wymieniamy wodę. Po takim zabiegu zniknie nieprzyjemny zapach. Jeśli flaki są spore możemy(...)teraz pokroić. Wlewamy znów wodę i tym razem gotujemy ok. 2 godzin. Zawsze gotuję osobno flaki i bulion (rosół). W tym czasie z mięsa wołowego z kością lub mięsa drobiowego (lub to i to) gotujemy bulion, także ok. 2 godzin.  Jeśli nie mamy gotowego wywaru z warzyw to gotujemy warzywa razem z mięsem, przy czym wkładamy je później

prawdziwe jedzenie
Flaki 203

flakami nie przepadam ale mój mężuś lubi więc mu ugotowałam. Poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe flaki - gotowane więc wystarczyło dodać tylko bulion, warzywa oraz przyprawy. Flaki jadłam bardzo dawno i doprawiałam tak na oko i oczywiście z podpowiedzią męża. Jednak flaczki wyszły pyszne, mężuś zadowolony i ja nawet troszkę zjadłam ale dla mnie trochę za ostre(...)takie miały być :) składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 2-2,5 l bulionu ( u mnie z mięska wieprzowego) 1 marchewka 1 mały seler 2-3 łyżki majeranku 3 listki laurowe Kamis kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Kamis do smaku gałka muszkatołowa Kamis do smaku biały pieprz mielony Kamis

Monia miesza i gotuje
Flaki na rosole wołowym 151

Flaki mają chyba tyle zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak „babcinych” flaków. Ostre flaki na rosole wołowym, jadłam je właściwie w Boże Narodzenie, które w dzieciństwie spędzaliśmy na wsi. Pamiętam długie spacery w mroźne dni i później grzanie się właśnie przy takich flakach. Wszystko wtedy(...)było inne, takie… bezproblemowe, wieczna zabawa i wręcz śmieszne problemy, miło powspominać. Zbliżają się Święta wielkimi krokami i miałam ogromną ochotę na flaki, a że nie lubię „gotowców”, które jakoś do mnie nie przemawiają postanowiłam spędzić kilka godzin na przyrządzaniu flaków, takich jakie robiła babcia. Wyszły naprawdę pyszne. Rozgrzewające, dla mnie idealne. Składniki: Rosół wołowy

dom-agi.pl
Klasyczny przepis na flaki po zamojsku 59

Flaki wołowe z pomidorami Tradycyjne flaki wołowe na rosole drobiowym w pomidorach, czyli flaki po zamojsku. Flaki z koncentratem pomidorowym dobre latem, ale jeszcze lepsze zimą na rozgrzewkę. To przepis na jedną z wielu zup, gdzie główną rolę odgrywają flaki wołowe surowe lub obgotowane. Flaki po warszawsku, flaki tradycyjne czy flaki z klopsikami, które najlepsze? Jesień i zimna to najlepszy czas na rozgrzewające zupy. Stary przepis na flaki po zamojsku Czym się różnią flaki po zamojsku od zwykłych flaków? Różnica jest widoczna na pierwszy rzut oka. Te zwykłe są jasne, można powiedzieć białe, z po zamojsku są czerwone. To największa różnica, cała reszta jest taka sama. Dobry

Dieta moja pasja
FLAKI WEGAŃSKIE, Z BOCZNIAKÓW 226

przedstawiam Wam przepis na smakowite flaczki z... boczniaków. Dla niewtajemniczonych mogą "robić" za flaki wołowe. Identycznie przyprawione, z podobną strukturą. Trudne do odróżnienia. Moja córka stroniąca od typowych flaków, nie chciała tych nawet spróbować (niedowierzała iż można przygotować flaki z grzybów, a jednak dało się). Polecam nie tylko weganom, nam bardzo przypadły do gustu. Pyszności!:-) Inspiracją(...)flaczki był przepis znaleziony na Jadłonomii, doprawienie jest już mojego autorstwa, tak samo bowiem doprawiam flaki wołowe, które czasami (choć niestety rzadko) bywają u nas również. Składniki: - 1kg grzybów boczniaków - 2 marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - 2 cebule - 1-2 łodygi selera naciowego - 2 łyżki aromatycznego majeranku - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba) - 1/2 garści świeżego lubczyku

Smaczne Zdrowe