smaków. Zobacz przepis Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku Na Różycu, słynnym placu targowym na warszawskiej Pradze, który czasy świetności ma dawno za sobą, do dzisiaj można kupić kultowe flaki po warszawsku sprzedawane, jak przed laty, w słoiku. W środku, oprócz flaków oczywiście, jest solidny mięsny pulpet. W naszym przepisie flaki są z boczniaków. W środku jest
Niedzielny kucharzszklanki wywaru, na reszcie wywaru można ugotować np. krupnik - zawsze gotuję osobno flaczki w szybkowarze. Na tarce grubsze zetrzeć włoszczyznę, na maśle w garnku podsmażyć, wsypać przyprawę do flaków, wlać pokrojone z wywarem żołądki, gotować na średnim ogniu z 10 minut. Masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotego koloru zasmażki, od razu dodać do zupy mieszając(...)gotować z 3 minuty, do smaku dodać paprykę chilli, pieprz kolorowy, podawać z pieczywem - z żołądków z kurczaka są bardzo smaczne flaczki, z przyprawą do flaków smakują wyśmienicie i mogą śmiało konkurować z flaczkami tradycyjnymi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśledzia po japońsku ( 6 zł) wołowy tatar (15 zł) golonkę gotowaną w ciemnym piwie (18 zł) kotlet schabowy marynowany w mleku (18 zł) żurek (9,50 zł) flaki (9,50 zł) bigos ze śliwkami i czerwonym winem ( 9,50 zł) żeberka duszone w miodzie i piwie (16 zł) pierogi ruskie i z mięsem (13-15 zł) placek(...)espresso (15 zł) Warto tu wpaść na tradycyjne dania naszej rodzimej kuchni. Mnie szczególnie przypadł do gustu smalec, śledzik i galareta. Zjadłabym też po raz kolejny placek po węgiersku, flaki i żeberka. Trzeba też zwrócić uwagę na bardzo fajny i dopracowany wystrój lokalu i ciekawe motywy graficzne na ścianach. Jest tu przytulnie i miło. Setka - Jedz
Kulinarne przygody Gatitymuszkatołowa sól imbir sproszkowany 2 ząbki czosnku 150 ml słodkiej śmietany 1 płaska łyżka mąki Przygotowanie Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem. Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę, pietruszkę(...)wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty, patelnię zdjąłem z ognia, dodałem oba rodzaje papryki w proszku, dokładnie wymieszałem. Dusiłem jeszcze kilka minut. Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki, dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, imbirem, gałką muszkatołową i zgniecionym czosnkiem. Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką
R'n'G Kitchenmenu i bardzo szybko znikają. Najbardziej smakują mi takie na ostro, dobrze doprawione z dodatkiem przecieru pomidorowego. Taki właśnie sposób podania mam dla Was dzisiaj. Polecam! Składniki: 1 kg flaków wołowych parzonych białych 1 duża pietruszka 2 marchewki kawałek selera 1 mały por 2 liście laurowe 7 kulek ziela angielskiego 150 g przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka(...)paprykę ostrą , słodką, gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem. Wszystko zagotować w razie potrzeby dolać wodę i zagęścić zupę mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać do garnka z flaki i ponownie zagotować. Flaczki wołowe
O kuchni z uczuciemOszukane flaki z prawdziwymi flakami mają wspólne jedynie przyprawy:). Żołądki, które wielu mogą odrzucać zastąpiłam mięsem drobiowym. To jedna z moich ulubionych zup, robiłam ją już kilka razy(...)Najlepiej smakuje z pieczywem. 1 kg elementów kurczaka, u mnie 6 udek 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por 1 cebula 2 łyżki przyprawy do flaków 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 10 kulek ziela angielskiego 2 duże liście laurowe sól, pieprz 1. Udka przekładamy
Szefowa kuchniminut i znów wymieniamy wodę. Po raz trzeci wymieniamy wodę i gotujemy je około 25 minut. Po wyciągnięciu flaki kroimy na dosyć drobne paski (nie za grube i nie za cienkie). Po tym jak rosół już będzie prawie gotowy, wyciągamy włoszczyznę, przecedzamy wywar i wrzucamy do rosołu flaczki(...)Dodajemy pokrojone w paski lub starte na tarce warzywa, które zostawiliśmy (marchew, pietruszkę, seler) i gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu, aż flaki staną się miękkie (ok 1,5 -2 godz). Pozostałą cebulę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy cebula stanie się szklista, dosypujemy mąkę i słodką paprykę i robimy zasmażkę ( mieszając
OliveandThymeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nie każdy lubi podroby. Ja uwielbiam ☺ Wymyśliłam taki zamiennik dla flaczków. Bardzo przyzwoicie smakuje. Dla tych, którzy nie lubią zapachu i smaku tradycyjnych flaków może to być dobra alternatywa. Na nadchodzące święta potrawa idealna 👌 Można przygotować dwa dni wcześniej i wtedy jest najlepsza, później wystarczy tylko podgrzać. Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych(...)udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora, 1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa (szczypta), papryka słodka, pieprz, sól lub torebka gotowej przyprawy do flaków -2 łyżki przecieru pomidorowego - do zasmażki: 1 łyżka masła, 1 mała cebula
Kulinarne przemyslenialitry rosołu 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 cebula Sól 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka przyprawy do flaków Majeranek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte opieńki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odcedzamy(...)pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do rosołu, gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy obydwie papryki, lekko przesmażamy, dodajemy do flaków. Dodajemy przyprawę do flaków, doprawiamy do smaku solą, majerankiem
Bajeczna Kuchniatradycyjnymi flakami nie przepadam więc robię sobie flaczki z żołądków drobiowych. Przygotowuje je tak samo jak zwykłe flaki tylko po prostu zamiast flaków daje żołądki. Żołądki bardzo lubię więc taka wersja flaczków jest dla mnie przepyszna. składniki: 1 kg żołądków z kurczaka 1,5 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek
Monia miesza i gotujetrochę udziwnić i dodać innych rozgrzewających smaków i się udało, konsystencja ta sama jednak smak zupełnie innych- nowy i pyszny. Spróbujcie sami ocenicie :) Składniki: 500 g flaków wołowych wcześniej ugotowanych 2,5 litra bulionu wołowo - drobiowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka oregano przyprawy słodka papryka, ostra papryka, sól(...)odrobina gałki muszkatołowej 1 starta marchewka i pietruszka świeża pietruszka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ugotowane wcześniej flaki, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy majeranek, oregano, świeżą pietruszkę, gałkę muszkatołową i świeży imbir. Jeżeli gotowaliście bulion na kurczaki i wołowinie możecie
Niezły MłynekUwielbiam flaki dom owe ale nie za często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach lub mrożone. Ale te domowe są najlepsze. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu gotowało się żołądki wołowe, potem czyściło, kroiło w paski i gotowało pyszne flaczki z dużą ilością białych warzyw(...)ostro. Niestety do dzis pamiętam ten nieprzyjemny zapach gotowanych świeżych żołądków ale jakoś mi to nie przeszkadza i lubię flaki. Na szczęście w sklepach możemy kupić gotowe ugotowane już i pokrojone, choć przyznam że nie wiem czym są czyszczone bo są bielutkie nie takie jak gotowane w domowych warunkach. Nie każdy lubi flaczki ale je lubię i już, oczywiście
Ewa w kuchnikorzeń sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa 2 czubate łyżki majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Przygotowanie Flaki zagotowałem około 20 minut, przecedziłem. Czynność powtórzyłem. Ponownie zalałem wodą i zagotowałem, aż były miękkie. Wołowinę z kością, opłukałem, zalałem 2 litrami wody. Po zagotowaniu usunąłem szumowiny. Dodałem oczyszczoną(...)włoszczyznę , ziele angielskie , sól. Gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie. Rosół przecedziłem, marchewkę i pietruszkę pokroiłem w paski. Mięso wołowe pokroiłem w kostkę. Miękkie flaki po odcedzeniu dodałem do rosołu wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Wrzuciłem wołowinę. Dodałem koncentrat pomidorowy. Masło stopiłem na patelni , dodałem mąkę , rozprowadziłem szklanką rosołu i połączyłem z resztą zupy. Dodałem przyprawy
R'n'G KitchenSkładniki: 4 kg ziemniaków szklanka mąki 1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi sól- ok. 2 łyżek pieprz- około 2 łyżek flaki- jelita cienkie -4 sztuki po ok.1 metrze długości smalec -kilka plastrów- z kostki Wykonanie(...)patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce, zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na blasze, nakłuwamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia miało jak uciekać i kiszka
Z Majeczką w kuchnialbo nie.. " Na ziemiach polskich potrawa ta była znana już w XIV w. i należała do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły ." - to taka ciekawostka. Składniki: 800g flaków wieprzowych (obgotowanych) 300g włoszczyzny w paski 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, vegeta majeranek, ziele angielskie Natka pietruszki, liść laurowy 2 łyżki mąki, śmietana (opcjonalnie do zagęszczenia zupy) 2 łyżki(...)koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Flaki płuczemy dwukrotnie. Gotujemy z włoszczyzną do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy zagotowujemy . Z mąki i śmietany sporządzamy zawiesinę, zagęszczamy nią zupę ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze prze ok 10 minut
Garnkowe fanaberie