Sezon na młodą kapustę rozpoczęty. Proponuje, szybki i smaczny pomysł na obiad :) Składniki: * 1 kg młodej kapusty ( połówka średniej główki) * 200 g kiełbasy ( u mnie żywiecka) * cebula * marchewka * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej * 1/2 łyżeczka majranku * 1/2 łyżeczka tymianku * pieprz ziołowy * sól * olej do smażenia * pęczek koperku Przygotowanie: Kiełbasę pokroić na dowolną wielkość i podsmażyć(...)mięso zacznie się rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć razem z kiełbasą, aż cebula zmięknie. Kapustę wypłukać i poszatkować grubiej. Do kapusty zetrzeć na tarce jarzmowej marchewkę. Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy ok. 5 minut. Następnie dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką majerankiem oraz tymiankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze
Kulinarne przygodyWykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na suchej patelni, podlać wodą i poddusić. – Kapustę pokroić w kostkę, dodać do cebuli, podlać odrobiną wody. – Dodać sól, pieprz, curry, majeranek i dusić pod przykryciem ok. 20 minut
To co kochamukładamy łączeniem do spodu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy gołąbki z każdej strony. Taka obsmażona kapust smakuje dużo lepiej. Resztkami kapusty wykładamy garnek o grubym dnie, na takim posłaniu układamy obsmażone gołąbki. Zalewamy rosołem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz, do tego co powstało w czasie duszenia, dodajemy rozgotowaną cukinię, czosnek
Dieta moja pasjakapustę bardzo lekko solimy i pieprzymy, wlewamy odrobinę wody, garnek przykrywamy nakrywką dusząc kapustę około 15-20 minut. Do uduszonej kapusty dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy, oraz kminek. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, oraz cukrem. Danie dusimy jeszcze przez dwie minuty, a następnie posypujemy drobno posiekanym szczypiorem i podajemy
Miód i pieprzmarchewki, pietruszki i seler oraz przyprawy. Zwiększyć ogień i podsmażać 5 minut mieszając. Wlać bulion i gotować dalej na średnim ogniu. Kapustę odsączyć i poszatkować. Można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Zalać w rondelku białym winem i dusić około 20 minut. Połączyć z resztą zupy. Dodać cukier i koncentrat. Gotować jeszcze około 1/2 godziny lub do miękkości wszystkich składników. Ziemniaki
zadanie-gotowaniedusimy. Do cebuli dodajemy kumin, posiekaną papryczkę i imbir. Całość dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie wrzucamy pomidory wraz z zalewą. Dusimy kolejne 5 min. Ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki. Wrzucamy do pomidorów, zalewamy bulionem. Kapustę szatkujemy, natkę siekamy, wrzucamy do zupy i gotujemy do jej miękkości. Całość doprawiamy curry i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G KitchenGrzyby i kapustę drobno kroję, jabłko ścieram. Cebulkę drobno siekam i smażę na oliwie z oliwek, dodaję starte jabłko, grzyby oraz kapustę i smażę całość 5-7 minut. Dodaję świeżą oraz suszoną żurawinę, wlewam wywar grzybowy i duszę całość 10-15 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Studzę. Ciasto drożdżowe Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam
Mango Papajakminek i gotujemy do miękkości. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kiełbasę z cebulą. Odcedzoną kapustę połączyć z kiełbasą i cebulą dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem .Dusić jeszcze przez 5 minut. Najlepiej smakuje odgrzewany na drugi dzień
magiczna kuchnia Kasiporozgniatać. Na patelni na kilku łyżkach oliwy z oliwek zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej skrojony seler naciowy, marchewkę i kapustę (w oryginale cavolo nero , można zastąpić włoską). Całość doprawić czosnkiem, szczyptą oregano, ostrą papryką i dusić przez kilka minut. Następnie wlać szklankę wody pozostałej po gotowaniu fasoli i kilka startych pomidorów lub ich wykrojonego miąższu. Gotować
Bon Ton Italiabazylia - szczypta oliwa grillowana pierś z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebuli i wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory oraz koncentrat i dusimy na malutkim ogniu przez około kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, dokładnie mieszamy, po czym przekładamy całość do malaksera i dokładnie rozdrabniamy na gęsty krem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMarchewki obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka.Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać marchewkę, kapustę, cebulę, orzechy ziemnei podsmażyć razem z mięsem.Wlać bulion, dodać sos sojowy, pieprz i dusić 20 min.Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem.Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym
Mix smakupokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć, zagotować, podnieść pokrywkę na 2 -3 minuty po zagotowaniu, znowu przykryć i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie do garnka dodać ugotowane ziemniaki razem z bulionem
Stare GaryPapryki pokroić w dużą kostkę. Do cebuli i mięsa dodać pieczarki, chwilę smażyć, dodać paprykę oraz pokrojoną w drobne paski kapustę pekińską. Wymieszać z koncentratem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem
Pasja Smakużeby zmiękły. Kaszę łączymy z grzybami i doprawiamy do smaku. W kapustę zawijamy nadzienie. Na dno dużego garnka układamy liście kapusty, po czym kolejno układamy w nim gołąbki. Najlepiej robić to warstwowo. Zalewamy je wodą i dusimy pod przykryciem około godziny. Sos: pomidory miksujemy w blenderze z dodatkiem koperku i przypraw oraz czosnku. Podgrzewamy, dodajemy śmietankę
Sajkofanka smakuminut, żeby zmiękły. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy oraz pomidory razem z sokiem. Dusimy do momentu, aż cały płyn zredukuje się. Odstawiamy do przestudzenia. W dużej misce mieszamy mielone mięso z kaszą i warzywami z patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na liście kapusty ułożone w tortownicy wykładamy 1/3 przygotowanego farszu i przykrywamy liściem kapusty. Powtarzamy te czynności, aż zużyjemy
Smakowity Blog KulinarnyDorsz gotowany na parze z niewielką ilością pora, do tego porcja duszonych warzyw. Danie pod każdym względem dietetyczne i bardzo smaczne. Kto zdrowo się odżywia zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI: 2 duże płaty dorsza - filet 1 por 3 marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz(...)czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę szatkujemy nożem. Pora kroimy na plastry. Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski. Różyczki brokuła rozdrabniamy. Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia, podlewamy wodą. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu , do czasu mieszając. Warzywa sprawdzamy czy są miękkie, wtedy
W kuchennym oknie Ewyprzygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem. Krokiety podałam z czerwonym barszczem . Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka domowa wegeta do smaku sol do smaku pieprz do smaku bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej(...)obrać i pokroić w plastry. Zmielone mięso przełożyć do garnka,dodać marchew, pietruszkę zalać przygotowanym wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć je do miseczki i poczekać, aż wystygnie. Do drugiego garnka przełożyć kapustę zalać wodą i gotować ją do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka odcisnąć i odstawić do wystygnięcia. Mięso, marchew
Krakowskie smaki Anidyni hokkaido 300 g pieczarek 600 g białej kapusty 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego smalec do podsmażenia mięsa papryka słodka, kminek sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie smalcu. Mięso umyj, pokrój na kawałki, przypraw słodką papryką i dodaj do cebuli. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie. Pieczarki
Ze smakiem i z pasjąKapusta włoska po młynarsku Kapusta włoska po młynarsku , czyli na biało . Jest jeden z lepszych przepisów na wykorzystanie tego zdrowego warzywa w kuchni . Smakuje genialnie , zarówno dzieciom jak i dorosłym . Przygotowanie zabiera niewiele czasu , gdyż robi się ją na ” krótko ” . Doskonale sprawdzi się jako danie główne u wegetarian , a także jako przystawka dla mięsożerców Pyszna o fajnej(...)pęczka , świeżego koperku 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Kapustę szatkujemy cienko . Wszelkie , głąbowate zgrubienia liści odrzucamy . Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło . Wrzucamy kapustę i mieszamy , smażąc na dość dużym ogniu . Jak liście zaczną tracić wigor – mięknąć , wlewamy mleko i dodajemy gałkę muszkatołową , czosnek , cukier i sól . Dusimy co jakiś czas mieszając . Około 10 minut . Po tym czasie zdejmujemy
Ogrodnik w podróżynakładać 1-2 łyżki farszu . Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.inspiracja był przepis Gessler.... Cavolo farcito con patate ...... INGREDIENTI : 1 testa
w mojej kuchniJeśli jednak akurat na obiad mamy mięso (smażone, duszone itd.) z kartoflami, obowiązkowo musi być też jakiś dodatek. Zimą najczęściej przynosimy z piwnicy jakiś słoik z przetworami (ogórki, grzyby, buraczki itd.). Czasami na stole pojawia się jakaś surówka. Latem natomiast często dodatkiem do obiadu są sezonowe warzywa: ogórki, fasolka szparagowa, kapusta lub kalafior z bułką tartą... i oczywiście surówki(...)pięknej pogodzie i kupiłam ogórki sałatkowe, z których powstała oczywiście mizeria. Czyli chyba mój ulubiony dodatek do obiadu. :) Przepis na mizerię znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo lubię też duszoną marchewkę (aż się prosi napisać marchewkę z groszkiem, ale za groszkiem to raczej nie przepadam - z wyjątkiem tego świeżego prosto ze strączka :)). Właśnie sobie uświadomiłam, że dawno nie było
blog.moje-pasje.infomięsa przygotowany jest na bazie wywaru z dodatkiem słodkiej śmietany. Uwielbiam duszone mięsa z sosami, np. zrazy wołowe zawijane, czy też wieprzowe , a tak przygotowany schab w sosie jest pyszny. Polecam Schab w sosie śmietanowym : 1 kg schabu 2 szklanki wrzącej wody włoszczyzna bez kapusty 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego sól(...)mięso z obu stron. Zalewamy mięso wrzącą wodą, wrzucamy włoszczyznę i podpieczoną nad gazem cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawiamy całość solą. Przykrywamy szczelną pokrywką i dusimy, aż mięso będzie miękkie a płyn się zredukuje. Wyjmujemy włoszczyznę i przyprawy, wlewamy słodką śmietanę mieszamy i gotujemy dosłownie przez chwilę, doprawiamy sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDąbrowskiej. Niewielki nawet dodatek dobrego oleju dodaje kapuście uroku zdecydowanie ;) No ale nic, M. zapragnął kapusty, a ja miałam szczerą chęć zrobić ją tak, żeby była przy okazji dla wszystkich. I zrobiła się - nie surowa, nie gotowana, nie smażona, nie duszona, zupełnie bez tłuszczu ale jak najbardziej gorąca, miękka, dobrze przyprawiona, i... smakująca jak gołąbki. Będzie więc przepis(...)kroimy w drobną kostkę i rzucamy na SUCHĄ patelnię, bez tłuszczu, - dokładamy do nich 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, mieszamy, - całość posypujemy płaską łyżeczką pieprzu, mieszamy, - połówkę białej kapusty szatkujemy i na bieżąco dorzucamy do kapusty, mieszając za każdym razem z dołu do góry, - CAŁY CZAS NIE DOLEWAMY ŻADNEJ WODY, ani tłuszczu, bo dieta, - kiedy cała kapusta (czyli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpotem w bułce tartej. Smażymy z jednej strony na rozgrzanym oleju. Przewracamy na drugą, obkładamy plastrami pomarańczy. Podsmażamy a później dusimy pod przykryciem aby pomarańcze się dogrzały i puściły sok. Możemy podać z ziemniakami i surówką z kapusty, papryki i innych warzyw. Post Pomysł na kurczaka w pomarańczach pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima to dobra pora na potrawy syte, treściwe. Kartacze takie
Obiad gotowyciepłej wodzie. Kapustę przepłukać dwukrotnie na sitku, posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekaną kapustę, posiekane grzyby oraz posiekaną żurawinę, starte jabłko, wlać wodę, w której moczyły się grzyby, wino. Całość dusić na małym ogniu ok. godziny. W razie konieczności dolać trochę wody. Doprawić do smaku. Wystudzić. Ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta
zadanie-gotowaniepołączyłam z przestygniętą cebulką jajkiem i przyprawami. Farsz musi być dobrze doprawiony, żeby gołąbki nie były za mdłe. Na ostudzone liście kapusty nakładałam po 2 łyżki farszu, zawinęłam. Gołąbki pokładałam ciasno w garnku. Polałam bulionem wymieszanym ze śmietaną. Dusiłam przez około 1 godzinę
Darcia w kuchnikiełbasy, 1/3 ziemniaków. Niektóre warstwy lekko oprószyłam solą i pieprzem pamiętając, że boczek i kiełbasa są słone. Wierzch przykryłam pozostałymi liśćmi kapusty. Całość podlałam ok. połową szklanki wody. Doprowadziłam do wrzenia, a następnie postawiłam na płytce ochronnej i dusiłam na małym ogniu pod szczelną przykrywką przez około pół godziny. W czasie duszenia starałam się nie odkrywać, żeby nie wypuszczać pary
Kuchenne zapiski Edytymasła. Dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na Gazkapustę pekińską (niezbyt drobno) oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew, a po chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy do momentu, aż warzywa odrobinę zmiękną, ale nadal będą chrupkie. Podajemy z ryżem. Selamat makan
Zofianasezamu. Dodajemy skrzydełka. Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili. Odrobinę solimy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Podajemy np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.Smacznego
Ostra na Słodkopiersi z kurczaka 2 łyżki sosu słodko- ostrego 0,5 szkl. bulionu warzywnego Bulion warzywny wlewamy do woku...por, kapustę pekińska szatkujemy i dodajemy do bulionu wrzucamy również kalafior rozdrobniony na różyczki i fasolkę zieloną...I dusimy do miękkości...po tym czasie odlewamy nadmiar wody..Grzybki mun jeśli były suszone to przyrządzamy z przepisu zamieszczonego na opakowaniu...Pieczarki
NaKońcuJęzyka