duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:92/171)

Sałatka z makaronem z zupek chińskich 178

łyżką majonezem. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja użyłam tarki do marchewki po koreańsku) i chwilę dusimy na patelni. Kurczaka drobno kroimy, dodajemy go do marchewki i smażymy przyprawiając solą, pieprzem, papryką słodką i tymiankiem. Kapustę drobno siekamy. Kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki łączymy z makaronem. Dodajemy resztę majonezu i dokładnie mieszamy. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Słoneczny kurczak curry 174

kostkę i podsmażamy na oleju. Wrzucamy na patelnię mięso, dodajemy starte ze skórką jabłko i orzeszki. Podlewamy wodą i dusimy. Kuskus zalewamy wodą dodajemy 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i łyżkę oliwy. na patelnię dodajemy grubo starta marchewkę i poszatkowaną kapustę pekińską. Zdejmujemy z ognia, na patelnię wkładamy kuskus i wszystko razem mieszamy

Państwo Wojtczuk gotują
Strudel z kapustą i grzybami 113

mniejsze kawałki, natkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać borowiki i całość smażyć kilka minut. Kapustę przelać zimną wodą i odsączyć. Posiekać i dodać razem z żurawiną do grzybów i cebuli. Zalać wszystko bulionem i dusić na średnim ogniu około 20 minut, aż bulion wyparuje. Od czasu do czasu zamieszać.Pod koniec doprawić pieprzem i solą

wyzwania kuchenne
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 188

bazarze nie było zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty. Składniki:główka włoskiej kapusty 1/2 kg pieczarek 1 szklanki ryżu 2 marchewki 1 por (biała część) ząbek czosnku 1 pietruszka 1 cebulaodrobina papryczki chilli  sól, pieprz3 łyżki(...)cebulą i porem dusić na maśle. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i papryczkę. Kapustę włożyć do dużego garnka do zimnej wody, chwilę podgotować do momentu swobodnego odcięcia liści. Każdy liść z kapusty

pieprzny smaczek
Wietnamskie zawijaski – Sajgonki 289

smaków Do dzieła!!! Cebulę bardzo drobno siekamy a marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach - wszystko razem dusimy. Dodajemy bardzo drobno pokrojonego kurczaka - niemalże posiekanego. Razem smażymy. Na koniec gdy już nasze składniki są miękkie dodajemy drobno posiekaną kapustę pekińską - całość przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków i sosem sojowym (sosu nie żałujemy). Makaron kruszymy drobno

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka po chłopsku . 157

Zapraszam :)    Składniki :  Około 1 kg karkówki 2 duże cebule 4 marchewki średniej wielkości 1 szklanka   Kwaszonej kapusty firmy Orzech Vegeta , pieprz do smaku ,szczypta rozmarynu  1 łyżka papryki słodkiej 1 płaska łyżka ziół prowansalskich  4 łyżki oliwy około 5 ziemniaków 1 szklanka dowolnego bulionu  Wykonanie : Mięso umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić(...)wymieszać. W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić mięso i cebulę pokrojoną w piórka , chwilkę podsmażyć, następnie wlać bulion i dusić na małym ogniu około 30 minut    . Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Ziemniaki obrać umyć i pokroić w grubą kostkę ,kapustę odcedzić z wody   wymieszać z mięsem i przełożyć do naczynia żaroodpornego . Piec w temperaturze 180 stopni około

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami 161

parze. Ale to Ty decydujesz jak chcesz je przyrządzić. Może to być zapiekanie, duszenie. Farsz także możesz dać taki jaki lubisz. Mój składa się z czarnej soczewicy i pieczarek. Są pyszne! Zdradzę pewien sekret... do pieczarek zawsze dodaję pieprz ziołowy. Smak nie ma sobie równych! liście kapusty  8 szt. Na farsz: czarna soczewica  1 szklanka pieczarki(...)łyżkę oliwy i przesmażyć, dodając sól, pieprz i pieprz ziołowy. Wymieszać razem z soczewicą. Faszerować liście kapusty i zawijać. Ułożyć w naczyniu do parowania. Parować ok 15- 20 minut. Przygotować sos: rozgrzać oliwę, dodać passatę pomidorową. Wcisnąć czosnek, dodać zioła i chwilkę dusić. Gołąbki polać sosem i podawać np. z natką pietruszki

AZgotuj!
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 210

Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie, które świetnie nadaje się na rodzinny obiad. Proste składniki, ale w mniej niż zazwyczaj typowej formie. Szwedzkie ziemniaki hasselback pieczone w piekarniku są pyszne, a robi je się bardzo łatwo, warto spróbować. Są chrupiące z zewnątrz – dzięki grzebieniowi, jaki powstaje podczas ich nacinania. Robiła je kiedyś moja mama(...)Doskonałe do grillowanej ryby, ale też świetne do dań mięsnych. Nie można zapomnieć także o jarmużu – ta coraz popularniejsza kapusta o orzechowym posmaku jest wyjątkowo zdrowa i na dodatek bardzo smaczna – u mnie tym razem w formie duszonej. Łosoś z ziemniakami hasselback: 4 filety z łososia kilkanaście małych ziemniaków (długości

Poezja smaku
Sałatka gyros 402

majonez* ketchup pikantny lub łagodny* olej do smażeniaSposób wykonaniaFilety pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki, ogórki w kostkę, a kapustę d cienkie paseczki.Mięso podsmażyć na oliwie, następnie wlać 1/3 szklanki wody z rozpuszczoną w niej przyprawą gyros i dusić na średnim ogniu , aż do odparowania wody.Wyjąć mięso do naczynia, w którym będzie robiona sałatka i na tym samym

Mix smaku
Obiad bez mięsa 266

układamy dno pojemnika do gotowania na parze. Resztę kapusty szatkujemy i dokładamy aż do wypełnienia pojemnika. Kapusta w trakcie gotowania zmniejsza objętość więc nie martwimy się tym, że nie całą upchniemy do pojemnika od razu. W drugim pojemniku gotujemy groch - we wkładce do duszenia - z dodatkiem wody. Dodajemy przyprawy (bez soli) i po kilka łyżek oleju do każdego koszyczka. Nastawiamy

prawdziwe jedzenie
Łazanki czy makaron z kapusą? 156

wkładamy cebulę i smażymy z 10 minut, następnie dokładamy obrane i pokrojone w większe kawałki pieczarki . Całość dusimy aż wszystko będzie miękkie i wyparuje woda, która się wydzieliła z pieczarek. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do dużego garnka przekładamy ugotowany makaron, kapustę kiszoną, cebulkę z pieczarkami i wszystko mieszamy. Jeśli po dokładnym wymieszaniu okaże się, że potrawa jest mało

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Gołąbki z modrej kapusty 144

rulon. Robimy  gołąbki sporej wielkości Gołąbki układamy w wysokim rondlu, zalewamy 1 szklanką rosołu. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 30 minut aż gołąbki będą miękkie. Gołąbki podajemy z sosem śmietankowym, ale będą również smakować bez niczego. Mówię Wam te gołąbki w modrej kapuście to była rewelacja. The post Gołąbki z modrej kapusty appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wolno duszone żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą z boczkiem 200

dodawałam zbyt wielu składników w postaci warzyw itp, gdyż zrobiłam je do dość bogatych w składniki Tłuczonych ziemniaków z podduszoną kiszoną kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami . To holenderski Stamppot. Podane razem uzupełniają się wystarczająco. Można pod koniec duszenia dodać dla koloru kilka kawałków marchwi, ale uważam, że najważniejsze aby nie przedobrzyć. Wielu top-shefów stosuje zasadę 5 głównych składników(...)plasterki kiełbasy oraz sól i pieprz do smaku. Czosnek przy długim duszeniu dodaję na samym końcu gdyż jego aromat jest najintensywniejszy na krótko po dodaniu do potrawy. Po dłuzszym duszeniu jego olejki eteryczne ulatniaja się. Można natomiast wraz z cebulą wrzucić kilka zabków czosnku w łupinie, które potem można z niej łatwo wycisnąć. Zamieszać i podduszać wszystko jeszcze bez dolewania

Sztuka gotowania w/g Samiry
Bigos z kiszonej kapusty 187

cebuli i mięsa  sól,pieprz,przyprawa do bigosu Przygotowanie: Kapustę wkładamy do gara i zalewamy wodą. Wody tyle aby przykryła całkowicie kapustę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy i odlewamy wodę.  Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy do ugotowanej kapusty i odstawiamy na bok. Łopatkę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy(...)ugotowanej kapusty. Teraz na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju smażymy mięso z łopatki. Usmażone i miękkie mięso również dodajemy do kapusty.  Zostaje nam jeszcze wołowina w sosie własnym. Mięso wyjmujemy z puszki, kroimy w grubszą kostkę lub kawałki i dodajemy do kapusty i pozostałych mięs. Ponownie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do bigosu. Mieszamy dokładnie i dusimy

Życie zaczyna się w kuchni
Bigos z kiszonej kapusty 199

cebuli i mięsa  sól,pieprz,przyprawa do bigosu Przygotowanie: Kapustę wkładamy do gara i zalewamy wodą. Wody tyle aby przykryła całkowicie kapustę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy i odlewamy wodę.  Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy do ugotowanej kapusty i odstawiamy na bok. Łopatkę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy(...)ugotowanej kapusty. Teraz na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju smażymy mięso z łopatki. Usmażone i miękkie mięso również dodajemy do kapusty.  Zostaje nam jeszcze wołowina w sosie własnym. Mięso wyjmujemy z puszki, kroimy w grubszą kostkę lub kawałki i dodajemy do kapusty i pozostałych mięs. Ponownie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do bigosu. Mieszamy dokładnie i dusimy

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa belgijska (Potage belge) 119

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na maśle. Do niej dodajemy pokrojone w kostkę mięso, poszatkowaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, sól (1/2 łyżeczki), pieprz i cukier. Chwilę razem dusimy, zalewamy wrzątkiem (1,5 l) i gotujemy 90 min na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno pokrojone jabłko, gotujemy

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta w leczo 116

kiełbasę. Smażyłem kilka minut. Dodałem pokrojone warzywa, smażyłem 2 minuty. Następnie dodałem syrop klonowy, zamieszałem, smażyłem ok. 10 min, aż papryka zmiękła. Kapustę posiekałem, dość grubo. Dodałem do warzyw razem z papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszałem, dusiłem kolejne 20 minut. Na koniec wlałem pomidory, doprawiłem solą, pieprzem. Gotowałem 5 minut

R'n'G Kitchen
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 217

sporym garnku wyłożyć połowę, wcześniej posiekanej kiszonej kap[usty. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na kapuście ułożyć golonki i pozostałą kapustę. Podlać całość bulionem lub 1,5 szklanki bulionu i 1,5 szklanki cydru i dusić do miękkości 2 godziny. W międzyczasie można golonki obrócić podawać z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilijna kapusta z grochem 202

ostudzenia. Groch wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na oleju. Kapustę drobno siekamy, dodajemy razem z grochem do podsmażonej cebuli i przez kilka minut razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem

Bajeczna Kuchnia
Prażonki 325

ziemniaki, buraki, cebula, mięcho, sól i pieprz. Na górę całego kociołka rozkładamy pokrojony w mniejsze kawałki smalec, a następnie całość przykrywamy liśćmi kapusty. Rozpalamy ognisko w celu uzyskania żaru. Garnek szczelnie zamykamy i stawiamy go na żarze. Dusimy przez co najmniej godzinę. Po godzinie duszenia danie jest gotowe. Możemy je teraz dobrze przemieszać i rozłożyć na talerze. Smacznego! Dlaczego zamieściłem

Proste-przepisy.pl
Golabki pierogowe 139

ziemniaki połączyć w misce z uprażoną cebulą .  Wyrobić masę doprawiając ziołami ,solą i pieprzem.  Gotowy farsz układać na liściach kapusty i zawijać.  Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 30 minut- w szybkowarze krócej w garnku na palniku dłużej-do 40 minut

w mojej kuchni
Wątróbka we własnym sosie 173

cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko podsmażamy przez parę minut, przekładamy do rondla z wątrobą posypujemy majerankiem przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez chwilę na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiszoną kapustą . Smacznego

kgwjanczewo
Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami 151

kapusty mąka do panierki olej do smażenia Farsz: Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć ok 10 minut. Kapustę opłukać, odcisnąć i poszatkować. Dodać do smażących się pieczarek, wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy płat nakładać porcję farszu, zwijać roladki. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami

Smakołyki Asi
Gulasz warzywny 167

kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cukinię kroimy w dość grube półplastry, marchewkę w plastry, paprykę w kostkę, seler naciowy i kapustę siekamy.  3. Wszystkie warzywa dorzucamy do cebuli, podsmażamy przez około 15 minut.  4. Całość dusimy przez około 40 minut, do miękkości warzyw, co jakiś czas podlewając wodą.  5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy

Szefowa kuchni
Miszmasz w cieście francuskim 222

olej na patelni i obsmażamy mięso. Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem

W kuchennym oknie Ewy
Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami czyli mój pomysł na Papirus i mięso z rosołu 152

mogli też w ten sposób przemycić swoim niejadkom porcję bardzo zdrowej, a nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Ja podałam je z duszoną marchewką ale doskonałym dodatkiem do nich może być też surówka ze świeżej lub kiszonej kapusty” Czytaj więcej

Wiem co jem
dziczyzna 156

dzika   pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie   żeberka z dzika w jałowcu    żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana z dzikiem comber z zająca potrawka z zająca pasztet z zająca   bażant bażant w miodzie kuropatwa pieczona

królestwo garów
Uszka z kapustą i grzybami 205

Kapustę drobno szatkujemy i lekko solimy.Wymoczone grzyby gotujemy . Na maśle smażymy drobno  posiekaną cebulę, dodajemy  kapustę z liśćmi  laurowymi  i zielem angielskim, ugotowane i pokrojone grzyby z wywarem i wszystko dusimy do miękkości . Nadzienie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Do lekko przestudzonego nadzienia  wbijamy surowe jajko , aby masa się nie rozpadała . Zagniatamy ciasto, cienko rozwałkowujemy

Smakowite Dania
Uszka z kapustą i grzybami 267

barszczu. Odsączone grzyby kroimy na drobne kawałki. Kapustę siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. W garnuszku umieszczamy kapustę, grzyby oraz podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Dusimy całość na małym ogniu przez co najmniej godzinę uważając by dno się nie przypaliło. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Wykładamy na talerz

Kolizje Smaków
Smażone krewetki w tempurze 165

liście oddzielnie (końcówki będziemy smażyć najpierw aby zmiękły). Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy końcówki kapusty, solimy. Następnie dodajemy grzybki mun, podsmażamy 5 min i dodajemy miód, pieprz i kozieradkę. Dusimy wszystko 5-10 min. Teraz musimy rozrobić nasz panierkę. Woda musi być bardzo zmrożona! Ustawiamy małą

Zainspiruj się kuchnią