duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:85/171)

Gołąbki bez mięsa 164

kapusta była wielka, bo chyba z 5 kg ważyła, więc zrobiłam też gołąbki bezmięsne.Dla mnie smakowały i na pewno zrobię jeszcze je nie raz.  kapusta 1 woreczek ryżu [ 100 g] 1 woreczek kaszy jęczmiennej [100 g] około 50 dkg pieczarek 1 cebula 1 -2 marchewki 1 jajko pieprz, majeranek, wegeta listek, ziele koncentrat pomidorowy śmietana koperek Z kapusty(...)Wystudzić.Cebulę pokroić w kostkę , marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, potem marchew i pieczarki .Dusić, aż pieczarki będą miękkie. Wystudzić, dodać do ryżu.  Dodać jajko, przyprawy i wymieszać .Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku [ na dno garnka wyłożyć 1-2 liście kapusty], dodać listek

Moje domowe kucharzenie
Wegański bigos lub kapusta z grzybami inaczej. 143

cebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu sól i mielony pieprz 2 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego olej Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż na pół i posiekać drobno. Prawdziwki zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 1 godzinę. Pieczarki pokroić

zadanie-gotowanie
Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami 150

godzin. Kapustę kilka razy wypłukać i osączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kapustę z cebulą. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać osączone i pokrojone grzyby, kostkę mięsną, ziele angielskie, liść laurowy i magii. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Mięso dokładnie obsmażyć na patelni i odstawić. Marchew obrać, pokroić

Nie tylko w kuchni
Zapiekana faszerowana kapusta włoska 140

pogrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę, po czym partiami dodawaj pieczarki. Do gotującej się wody wrzuć całą kapustę (nie odrywaj brzydkich liści- przydadzą się) i gotują ją max 15 minut. Dopraw cebulę i pieczarki i duś około 5 minut. Dorzuć soczewicę i dokładnie wymieszaj. Dolej 450-500 ml wody i gotuj farsz pod przykryciem, aż soczewice będzie

greenscarf
Pierogi z kapustą i pieczarkami 184

ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli i do duszenia pieczarek sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Przygotowanie farszu: Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, dolewamy(...)przygotowane pieczarki dusimy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek i dalej dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy, na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia kapusty (około 1 godziny

Smak mojego domu
Tarta z włoską kapustą i łososiową metką 104

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w ćwiartki, a boczek w słupki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim boczek. Dodać cebulę i kapustę chwilę trzymać na ogniu i zalać bulionem. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i majeranku, dusić z 10 - 15 min. Metkę pokroić w skośne plastry. Twaróg wymieszać z mlekiem i oliwą, wsypać łyżeczkę soli. Zagnieść z mąką, proszkiem

Gaździnka warzy
Wegański kapuśniak z młodej kapusty 184

skórki i dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki (większe na 6 – 8 kawałków), starsze ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. Kapustę poszatkować. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim – dusić na średnim ogniu, mieszając okazjonalnie przez około 5 minut. Dodać czosnek, marchewkę i seler wraz z około półtorej łyżeczki soli – kontynuować(...)duszenie przez dalsze 3 minuty. Dodać przyprawy – przesmażyć przez minutę. Następnie dodać ziemniaki i lubczyk, wlać wodę i zagotować pod przykryciem, na maksymalnym ogniu. Zmniejszyć ogień i po 2 minutach dodać kapustę, gotować dalsze 6 minut. Po tym czasie dodać por, passatę/koncentrat oraz majeranek i gotować jeszcze około 3 minuty lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Ugotowaną zupę

Even Better Food
Kapuśniak po indyjsku - przepis z Jadłonomii 1135

kolendra Sposób przygotowania W garnku podsmażyć przez 2-3 minuty czosnek, chilli i ziarna kuminu. Dodać ziemniaki i kapustkę, wymieszać i dusić 15 minut. Dolać pomidory i bulion i gotować 30-45 minut aż ziemniaki się ugotują a kapusta zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać ze świeżymi ziołami

W kuchni wieczorem
Gęsina w słodkiej kapuście 210

którym mowa w przepisie. Gęsina w słodkiej kapuście 2018-12-25 20:30:04 Doskonała gęsina w słodkiej kapuście. Nieskomplikowany przepis na danie, które zachwyci smakiem i aromatem zarówno na co dzień jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 2 nogi z gęsi (1kg) 700g białej kapusty głowiastej 2 średnie marchewki 1 fenkuł (koper włoski(...)dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy smalec. Dodajemy pokrojony fenkuł i marchewkę, podsmażamy chwilę mieszając. Dodajemy partiami kapustę, którą dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Dolewamy bulion, dodajemy grzyby oraz przyprawy – jałowiec, liść laurowy i pieprz. Dusimy dość spokojnie przez 40 minut pod przykryciem. W międzyczasie dolewamy wodę z grzybów (uwaga na osad!) oraz dosalamy

Kulinarna Pokusa
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 538

drobno posiekać. Pieczarki umyć i pociąć w drobną kostkę.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Posolić. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż pieczarki zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.Teraz czas na ciasto drożdżowe

Świat Domowej Kuchni
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 216

Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 172

mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym

karmelowy
Kapuśniak orientalny 102

rozgrzany olej wrzucamy posiekaną szalotkę, następnie czosnek oraz imbir-również posiekane. Mieszankę przelewamy gorącą wodą, odcedzamy, dodajemy do cebuli. Dusimy przez chwilę (10 min.), dodajemy gorący bulion drobiowy wymieszany z cukrem i sosem oraz grzyby mun. Gotujemy 5 min. Kapustę kroimy w dowolne kawałki (u nas mniej więcej 2 cm ), wrzucamy do zupy razem z makaronem. Gotujemy do jego miękkości

R'n'G Kitchen
Gołąbki z sosem warzywnym 228

kostkę, marchew i pieczarki zetrzeć na grubej tarce, a następnie przełożyć na patelnię, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mięso wyłożyć do miseczki, dodać ryż i wystudzone warzywa. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Kapustę parzyć w dużym garnku kilka minut na lekkim gazie (nie gotować), aż liście zaczną odchodzić od całej kapusty i lekko(...)kapusta będzie miękka. Przed podaniem gołąbki polać sosem warzywnym. Sos warzywny: 2 duże marchwie 1 pietruszka kawałek selera 5 dużych pieczarek 1 szklanka bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju sól pieprz Wszystkie warzywa i pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić warzywa. Chwilkę podsmażyć, podlać szklanką bulionu warzywnego i dusić

kuchnia doski
Zapiekane puree z mięsem mielonym i kapustą kiszoną. 179

boczku kroimy w kostkę smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy zmieloną na grubych oczkach łopatkę, smażymy do zrumienienia,   kapustę kroimy i gotujemy, dodajemy proszek z grzybów, smalec, sól, pieprz, miód oraz sok z cytryny, kilka kropel maggi,dusimy do miękkości, do garnka wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, ziemniaki przeciskamy przez praskę,  dodajemy do śmietany z gałką, majerankiem

Kuchnia Beaty