przepis na szybką młodą kapustę z bazylią. Młoda kapusta znów króluje na straganach. Osobiście muszę przyznać, że ją po prostu uwielbiam i przygotowuję na wiele różnych sposobów. Dziś dzielę się z Wami jednym z nich. Szybka młoda kapusta z bazylią , to idealny pomysł na prosty i sycący obiad. Każdy kto lubi młodą kapustę i smak świeżej bazylii będzie takim daniem(...)będzie bezmięsne Przygotowanie: Siekamy cebulkę i chwilę podsmażamy na maśle. Młodą kapustę posiekaj w w robocie kuchennym Magimix . Wystarczy nałożyć odpowiednią tarczę, pociąć kapustę na mniejsze kawałki i po chwili wszystko jest gotowe. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do podsmażonej cebulki, mieszamy, lekko soli i całość podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy słodką czerwoną paprykę
Słodkie okruszkimięso razem (dodałam tylko zgnieciony czosnek 4 sztuki).. Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty..na samym dole położyć skórę z boczku i następnie warstwami.. ziemniaki, marchew, mięso i tak do samej góry, plus na końcu znów liście kapusty.. ja podlałam jeszcze nieco białym winem bo piwa było szkoda :-) Dusić w żarze przez około dwie godziny
Gaździnka warzywątróbkę - ok 1,5 minuty z każdej strony. Teraz można wątróbkę posolić i popieprzyć :-) Przekładamy usmażoną wątróbkę na patelnię z cebulką i dusimy całość pod przykryciem ok. 2 minut Gotową wątróbkę podajemy z kiszoną kapustą :-) Zachęcam do wypróbowania przepisu. Wątróbka jest mięciutka, a dzięki kolendrze i białemu winu smakuje wyśmienicie
Marta próbujeszklanki wody łyżka masła sól, pieprz pęczek kopru Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, kroję na pół, połówki też na pół. Odkrawam głąba, kapustę drobno szatkuję. Układam w garnku, zalewam wodą, dodaję liście i ziele, duszę na średnim ogniu. Gdy po kilkunastu minutach jest miękka dodaję łyżkę masła, solę i pieprzę. Na koniec dodaję świeży koper, wyłączam gaz i podaję
Zasmakuj Kuchnipół plasterki i przesmażyć na oleju ze smażenia żeberek doprawiając przyprawą uniwersalną.Kapustę obrać z zepsutych liści , drobno poszatkować i dodać do cebuli.Na kapuście ułożyć żeberka ,ziemniaki obrane i przekrojone na pół,podlać bulionem i dusić do miękkości,potem dodać wyciśnięty czosnek , tymianek , doprawić jeszcze przyprawą uniwersalną jak potrzeba.Gotować jeszcze z 10 minut , mieszając od czasu do czasu, zgasić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidanie irlandzkie, nie mogłem pominąć koniczyny, o której właściwościach pisałem już tutaj , ale i innych składników obecnych w tradycyjnej kryzysowej kuchni :) Składniki: - ziemniaki - kapusta - pokrzywa - komosa biała - koniczyna - inne :) Wykonanie: Wszystko poza ziemniakami kroimy i dusimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy na miękko. Gnieciemy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Możemy jeszcze zapiec. Danie tak popularne, że śpiewają o nim piosenki :) Colcannon
Kryzysowa Książka KucharskaMięso ze schabu duszone w syropach jest delikatne, miękkie, kruche, soczyste i bardzo aromatyczne i uprzedzając pytania, nie jest za słodkie tylko ma lekki posmak
Moje Małe Czarowaniezdjęciu: surówka (seler naciowy + kapusta stożkowa + suszona żurawina + jogurt naturalny + przyprawy), pikantno-słodki kotlet sojowy , duszone grzyby leśne z kwaśną śmietaną, kule ziemniaczane, ogórki kiszone. Trasą rzeszowskich murali Rynek i Osiedle 1000-lecia: -> ul. Sokoła (scena ze spektaklu Szajny "Deballage" i widok Rzeszowa) -> ul. Grunwaldzka (bombowiec "Łoś", do którego silniki były produkowane w rzeszowskiej
Qlinarnie i QlinarnieKluski śląskie to popularne kluski z dziurką, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Podaję je najczęściej z sosem pieczarkowym albo od mięsa duszonego. No i oczywiście nie wyobrażam sobie klusek śląskich na obiad bez kapusty kiszonej. Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * około 250 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ziemniaki ostrugać. Ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe
Zrób to smacznieAGLIO) Jesienne risotto z grzybami leśnymi Jesienna zupa grzybowa Marynowane grzybki leśne Dynia, grzyby, topinmbur - risotto Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami Lazania z borowikami; scenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami Krem
Weekendy w domu i ogrodziepieczarki poszatkować w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia do odparowania płynu. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy na patelnię. Chwilę dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na naleśnik ( najlepiej wykorzystać naleśniki jeszcze ciepłe, z samego dołu stosu :) ) i formujemy krokiety
Atlas Smakówgarnku. Jak już się zarumieni dodać pół kostki margaryny, następnie pokrojoną w cieńkie plastry marchew. Odczekać aż marchew lekko zmięknie. Dodać posiekaną kapustę ( nie za drobno, żeby się nie rozgotowała).Wlać pół szklanki wody. Dusić około 30 min, od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia doprawić sosem sojowym i cukrem i dosypać posiekaną natkę i koperek
Jemy Pijemyszklanki białego wina 3/4 łyżeczki soli Na margarynie lub maśle podsmażyć pokrojoną w cienkie plastry marchew. Odczekać aż lekko zmięknie. Dodać posiekaną kapustę ( nie za drobno, żeby się nie rozgotowała). Podlewać winem. Doprawić solą. Dusić około 25 min, od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia dodać posiekany koperek. Doskonały dodatek do obiadu jak również fajne samodzielne
Jemy Pijemyumyć i zalać w garnku sokiem z buraków. Posolić do smaku i gotować pół godziny. Następnie suszone grzyby drobno pokruszyć i dodać do kapusty wraz ze śmietaną, masłem i cukrem do smaku. Wymieszać dokładnie i dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Na koniec gotowania doprawić świeżo mielonym pieprzem
Tradycyjna Kuchniawszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą , kapustę zalewamy wodą i gotujemy 1/2 godz. następnie łączymy, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu kolejne pół godz. farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy
Kuchnia BeatyBędzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej z dodatkiem ananasa z puszki. JEST TO DANIE O POSMAKU SŁODKO -KWAŚNYM ! Składniki : 1 kg kapusty kiszonej, 4 całe udka z kurczaka , 1 puszka ananasów, kilka suszonych grzybów, kilka liści laurowych, (2-3 szt. ) pieprz ziołowy Appetita, lub inny. vegeta w opakowaniu czerwonymPODRAVKA, papryka słodka(...)pieprzem ziołowym i zwykłym , oraz słodką papryką. Na patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy je ok. 15 min. Podpieczone mięso wyjmujemy na talerz . W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę , a na nią podsmażone mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem : W rondelku topimy masło, dodajemy miód i ketchup. Wszystko mieszamy i w razie potrzeby
Pysznosci Babci Basiminut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, marchewkę, seler i pietruszkę, wsypać sól i pieprz cayenne. Wymieszać i dusić razem kilka minut. Wlać około 3 litry bulionu, gotować około 15-20 minut. Wsypać ryż, oraz kapustę i gotować kolejne 20-25 minut, aż kapusta będzie prawie miękka. Dodać pomidory oraz koncentrat, 1 płaską łyżeczkę cukru i świeżo zmielony
W garach u Gosidużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego dno zalewamy wodą i dusimy, co jakiś czas mieszając (mi zajęło to około 30 minut, pieczarki się skurczyły, cebula zmiękła, a woda wyparowała) mieszamy kapustę z pieczarkami w przyprawiamy wg. smaku nakładamy do gotowych naleśników farsz i zwijamy krokiety następnie obtaczamy krokiety
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMłoda kapusta na ciepło z koperkiem i boczkiem to danie szybkie w przygotowaniu. Młoda kapusta i koperek to dla mnie danie idealne, smaczne i takie domowe. SKŁADNIKI : 1-2 główki młodej kapusty ( małe główki lub jedna większa) 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 pęczek koperku 1/2 l bulionu liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach sól(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy wszystko pod przykryciem około 15-20 minut. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni aż boczek znacznie się wytopi. Dodajemy podpieczony boczek do kapusty, mieszamy. Kapustę doprawiamy do smaku solą
Kulinarne Fantazje Marioliopakowaniu, odcedzam. Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej głębokiej patelni, kiedy straci kolor, dodaję przyprawy oprócz soli i pieprzu. Mieszam i duszę na wolnym ogniu do miękkości ( jakieś 10-15 minut). Kiedy mięso jest miękkie dodaję do niego ugotowana kapustę z grzybami i makaron. Dokładnie mieszam i ewentualnie doprawiam solą czy pieprzem, w razie potrzeby dla zaostrzenia smaku i rozluźnienia konsystencji
Kuchnia z widokiem na ogródDelikatny obiad dla każdego. Karczek duszony z warzywami, idealnie nadaję się na obiad dla wszystkich, nawet tych co się odchudzają. Obiad ten nie zawiera dużo tłuszczu, więc jest w miarę zdrowy. Jest na tyle doprawiony, że absolutnie nie jest mdły jak może wydawać się zdrowy obiad. Mięso jest na tyle miękkie, że nie trzeba go kroić, samo się rozpada(...)minut, po czym należy zajrzeć czy nie trzeba dolać wody. Jeśli woda całkowicie wyparowała, dolewamy pół szklanki lub szklankę. Dusimy następne 2 godziny w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami i surówką Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: Surówka z kapusty
Klasyka GotowaniaJeśli pozostało Wam mięso duszone z poprzedniego dnia można go wykorzystać jako dodatek do naleśników. Ja podałam z sosem barbecue, ale możecie podać z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym swoim ulubionym. Najlepiej smakuje podane bezpośrednio po usmażeniu naleśników, kiedy są ciepłe. Mięso można również podać z tortillą lub plackami ziemniaczanymi. Za każdym razem smaczne danie. Mięso(...)Smażyć naleśniki z dwóch stron. Dodatkowo 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe sos barbecue lub inny swój ulubiony Na usmażone naleśniki układać poszarpaną karkówkę, ogórki pokrojone w kostkę, paprykę i poszatkowaną kapustę pekińską. Polać sosem i złożyć naleśnik. Po wierzchu można polać sosem. naleśniki z duszonym mięsem
O kuchni z uczuciemczęsto przyrządzam karkówkę. Można z niej przygotować wiele pysznych dań, można ją smażyć, dusić, grillować oraz piec. Dla mnie to mięso o idealnym smaku, a po upieczeniu jest miękkie i rozpada się na włókna. Tym razem dodatkiem jest kapusta kiszona, która powoduje, że mięso jest bardzo kruche i ma konkretny
To co kochamprzede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie możecie przygotować większą ilość i zamrozić część. Będzie(...)pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 2 łyżki oleju roślinnego 3 szklanki wody 30 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku, kilka ziaren jałowca Przygotowanie
Życie ze smakiemprzysmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę, podlać wodą dodać , suszone grzyby, listek laurowy, majeranek, ziele angielskie pieprz i sól, dusić pod przykryciem do miękkości, dolewać wodę w razie potrzeby. Z mąki i smalcu przygotować średnią zasmażkę , dodać do kapusty, wymieszać. doprawić do smaku w razie potrzeby Kapustę przełożyć do garnka rzymskiego lub innego naczynia żaroodpornego. Karczek przysmażyć
Gotowanie jest łatwezrobić go w wersji kolorowej? No właśnie! Zaopatrzyłam się w zgrabną główkę czerwonej kapusty i przystąpiłam do dzieła. Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu na tę twardość. Ale kiedy się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo(...)taka surówka pięknie wygląda, prawda? Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej . Żarłoczek taką właśnie woli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasurowego 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki Kapustę szatkujemy żeby nie była zbyt długa. Wrzucamy do garnka i zalewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości. W tym czasie na patelni smażymy nasz brzuszek, jak tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i całość smażymy
Piekielna Kuchnia Patiwigilijny z ciecierzycą (ok. 2 kg) 200 g potrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 2 duże garście suszonych grzybów leśnych 3 łyżki oliwy 2 cebule sól, pieprz, sos sojowy, 4-6 sztuki ziele angielskie, 2 liście laurowy, majeranek, kolendra puszka(...)garnku na bigos. Siekamy drobno suszone śliwki. Cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oleju/oliwie. Dokładamy na patelnie miękkie posiekane grzyby i dusimy razem. Do zagotowanej wody dokładamy 3 łyżki oliwy, podsmażoną cebulę z grzybami. Doprawiamy. Kapustą przelewamy wodą 1-2 razy w zależności od kwasowości produktu. Siekamy. Wkładamy do wody z przyprawami. Gotujemy wszystko około godziny. Dodajemy odsączoną ciecierzycę
Przepysznik - BLW i nie tylko