duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:87/171)

Kapusta postna na soku z buraków- potrawa wigilijna 132

umyć i zalać w garnku sokiem z buraków. Posolić do smaku i gotować pół godziny. Następnie suszone grzyby drobno pokruszyć i dodać do kapusty wraz ze śmietaną, masłem i cukrem do smaku. Wymieszać dokładnie i dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Na koniec gotowania doprawić świeżo mielonym pieprzem

Tradycyjna Kuchnia
Paszteciki z kapustą i grzybami. 146

wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą , kapustę zalewamy wodą i gotujemy 1/2 godz. następnie łączymy, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu kolejne pół godz.  farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy

Kuchnia Beaty
Udka z kapustą i ananasem babci Basi 315

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej z dodatkiem ananasa z puszki. JEST TO DANIE O POSMAKU SŁODKO -KWAŚNYM ! Składniki : 1 kg kapusty kiszonej, 4 całe udka z kurczaka , 1 puszka ananasów, kilka suszonych grzybów, kilka liści laurowych, (2-3 szt. ) pieprz ziołowy Appetita, lub inny. vegeta w opakowaniu czerwonymPODRAVKA, papryka słodka(...)pieprzem ziołowym i zwykłym , oraz słodką papryką. Na patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy je ok. 15 min. Podpieczone mięso wyjmujemy na talerz . W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę , a na nią podsmażone mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem : W rondelku topimy masło, dodajemy miód i ketchup. Wszystko mieszamy i w razie potrzeby

Pysznosci Babci Basi
Zupa gołąbkowa 173

minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, marchewkę, seler i pietruszkę, wsypać sól i pieprz cayenne. Wymieszać i dusić razem kilka minut. Wlać około 3 litry bulionu, gotować około 15-20 minut. Wsypać ryż, oraz kapustę i gotować kolejne 20-25 minut, aż kapusta będzie prawie miękka. Dodać pomidory oraz koncentrat, 1 płaską łyżeczkę cukru i świeżo zmielony

W garach u Gosi
Krokiety z kapustą i grzybami 130

dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego dno zalewamy wodą i dusimy, co jakiś czas mieszając (mi zajęło to około 30 minut, pieczarki się skurczyły, cebula zmiękła, a woda wyparowała)  mieszamy kapustę z pieczarkami w przyprawiamy wg. smaku nakładamy do gotowych naleśników farsz i zwijamy krokiety następnie obtaczamy krokiety

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
MŁODA KAPUSTA NA CIEPŁO Z BOCZKIEM I KOPERKIEM + FILMIK 155

Młoda kapusta na ciepło z koperkiem i boczkiem to danie szybkie w przygotowaniu. Młoda kapusta i koperek to dla mnie danie idealne, smaczne i takie domowe.  SKŁADNIKI :   1-2 główki młodej kapusty ( małe główki lub jedna większa) 20 dkg boczku wędzonego  1 cebula 1 pęczek koperku 1/2 l bulionu liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach sól(...)PRZYGOTOWANIE :   Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy wszystko pod przykryciem około 15-20 minut. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni aż boczek znacznie się wytopi.  Dodajemy podpieczony boczek do kapusty, mieszamy. Kapustę doprawiamy do smaku solą

Kulinarne Fantazje Marioli
Łazanki z mięsem mielonym i kapustą kwaszoną z grzybami. 163

opakowaniu, odcedzam. Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej głębokiej patelni, kiedy straci kolor, dodaję przyprawy oprócz soli i pieprzu. Mieszam i duszę na wolnym ogniu do miękkości ( jakieś 10-15 minut). Kiedy mięso jest miękkie dodaję do niego ugotowana kapustę z grzybami i makaron. Dokładnie mieszam i ewentualnie doprawiam solą czy pieprzem, w razie potrzeby dla zaostrzenia smaku i rozluźnienia konsystencji

Kuchnia z widokiem na ogród
Duszony karczek z marchewką 99

Delikatny obiad dla każdego. Karczek duszony z warzywami, idealnie nadaję się na obiad dla wszystkich, nawet tych co się odchudzają. Obiad ten nie zawiera dużo tłuszczu, więc jest w miarę zdrowy. Jest na tyle doprawiony, że absolutnie nie jest mdły jak może wydawać się zdrowy obiad. Mięso jest na tyle miękkie, że nie trzeba go kroić, samo się rozpada(...)minut, po czym należy zajrzeć czy nie trzeba dolać wody. Jeśli woda całkowicie wyparowała, dolewamy pół szklanki lub szklankę. Dusimy następne 2 godziny w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami i surówką Przepis na surówkę znajdziecie tutaj:  Surówka z kapusty

Klasyka Gotowania
Naleśniki z duszonym mięsem 151

Jeśli pozostało Wam mięso duszone z poprzedniego dnia można go wykorzystać jako dodatek do naleśników. Ja podałam z sosem barbecue, ale możecie podać z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym swoim ulubionym. Najlepiej smakuje podane bezpośrednio po usmażeniu naleśników, kiedy są ciepłe. Mięso można również podać z tortillą lub plackami ziemniaczanymi. Za każdym razem smaczne danie. Mięso(...)Smażyć  naleśniki z dwóch stron. Dodatkowo 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe sos barbecue lub inny swój ulubiony Na usmażone naleśniki układać poszarpaną karkówkę, ogórki pokrojone w kostkę, paprykę i poszatkowaną kapustę pekińską. Polać sosem i złożyć naleśnik. Po wierzchu można polać sosem. naleśniki z duszonym mięsem

O kuchni z uczuciem
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście 266

często przyrządzam karkówkę. Można z niej przygotować wiele pysznych dań, można ją smażyć, dusić, grillować oraz piec. Dla mnie to mięso o idealnym smaku, a po upieczeniu jest miękkie i rozpada się na włókna. Tym razem dodatkiem jest kapusta kiszona, która powoduje, że mięso jest bardzo kruche i ma konkretny

To co kocham
Bigos tradycyjny 161

przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie możecie przygotować większą ilość i zamrozić część. Będzie(...)pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 2 łyżki oleju roślinnego 3 szklanki wody 30 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku, kilka ziaren jałowca Przygotowanie

Życie ze smakiem
Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim 347

przysmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę, podlać wodą dodać , suszone grzyby, listek laurowy, majeranek, ziele angielskie pieprz i sól, dusić pod przykryciem do miękkości, dolewać wodę w razie potrzeby. Z mąki i smalcu przygotować średnią zasmażkę , dodać do kapusty, wymieszać. doprawić do smaku w razie potrzeby Kapustę przełożyć do garnka rzymskiego lub innego naczynia żaroodpornego. Karczek przysmażyć

Gotowanie jest łatwe
Surówka z czerwonej kapusty a'la coleslaw 407

zrobić go w wersji kolorowej? No właśnie! Zaopatrzyłam się w zgrabną główkę czerwonej kapusty i przystąpiłam do dzieła. Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu na tę twardość. Ale kiedy się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo(...)taka surówka pięknie wygląda, prawda? Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej . Żarłoczek taką właśnie woli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Żeberka na ostro z piwem i kapusta zasmażaną 158

surowego 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki Kapustę szatkujemy żeby nie była zbyt długa. Wrzucamy do garnka i zalewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości. W tym czasie na patelni smażymy nasz brzuszek, jak tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i całość smażymy

Piekielna Kuchnia Pati
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bigos z ciecierzycą 190

wigilijny z ciecierzycą (ok. 2 kg) 200 g potrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 2 duże garście suszonych grzybów leśnych 3 łyżki oliwy 2 cebule sól, pieprz, sos sojowy, 4-6 sztuki ziele angielskie, 2 liście laurowy, majeranek, kolendra puszka(...)garnku na bigos. Siekamy drobno suszone śliwki. Cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oleju/oliwie. Dokładamy na patelnie miękkie posiekane grzyby i dusimy razem. Do zagotowanej wody dokładamy 3 łyżki oliwy, podsmażoną cebulę z grzybami. Doprawiamy. Kapustą przelewamy wodą 1-2 razy w zależności od kwasowości produktu. Siekamy. Wkładamy do wody z przyprawami. Gotujemy wszystko około godziny. Dodajemy odsączoną ciecierzycę

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania