smażenia Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut. Na środek naleśnika nakładam farsz, łyżeczkę startego żółtego
Gotowanie i blogowaniepatelni roztapiam masło (3 łyżki), dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut. Piekarnik nagrzewam do 190*C. Na środek każdej
Gotowanie i blogowaniemilimy lub drobno siekamy i przekładamy na dużą rozgrzaną z tłuszczem patelnie, dodajemy czosnek oraz imbir i smażymy na średnim ogniu. Następnie dodajemy marchewkę, kapustę, cebulę oraz pokrojonego w cienkie paski pora. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 min. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Na środek każdego kwadratu z ciasta umieszczamy ok. 2 łyżki farszu. Dolny
Domowy Smak Jedzeniabulionu + 2 szklanki wody sól i pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Kapustę szatkujemy drobno i wrzucamy do garnka, całość podlewamy bulionem i dusimy około 2-2,5 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i dolewając odrobinę wody, by nic się nie przypaliło. Pod sam koniec
Mango Papajaangielskie liść laurowy Do dzieła!!!Siekamy kapustę i gotujemy ją w osolonej wodzie ok 40 minut - aż kapusta będzie miękka. Odlewamy wodę a pod kapustę podlewamy troszkę oleju, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy aż nadmiar pozostałych płynów odparuje. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, czosnek i pietruszkę i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło lub zimno jako
sierotka maRysia w kuchnicytryny do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki tłuszczu Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na ½ godziny. Zagrzać wywar grzybowy, włożyć kapustę i gotować około 20 minut bez przykrycia. Przyprawić do smaku , dusić następne 20 minut, połączyć z zasmażką zrobioną z mąki i tłuszczu, zagotować i odstawić. Polecam podawać z fasolą „Jaś” ugotowaną na sypko
Tradycyjna Kuchniakładziemy porcję nadzienia, boki liścia zwijamy do środka a potem formujemy gołąbki. Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy liście kapust, które nam zostały, ściśle układamy gołąbki, zalewamy gorąca wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Dodajemy vegetę lub kostki rosołowe . warianty gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub samodzielnie
Smakowite Daniaziela angielskie i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę poszatkować i zeszklić na łyżce smalcu, dodać odcedzoną kapustę, starte na tarce na grubych oczkach jabłko, pozostałe przyprawy i dusić około 10 minut
Jadło i czytadłowodą i formować okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory, pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić. Przykryć pokrywką i dusić na małum ogniu 35 minut, aż pomidory się prawie rozpadną. Można ewentualnie podlać 2-3 łyżkami wody. Wyłożyć na talerz, udekorować listkami bazylii
Gosia gotujecukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella
Moja smaczna kuchniadań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone. Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków. Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików i w razie czego
Smaczna Pyza250g makaronu łazanki 2 kiełbaski śląskie cebula ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 2 łyżki oleju Kapustę opłukać, poszatkować i przełożyć do większego garnka. Wlać ok 1/2 szkl wody i dusić do miękkości. W połowie gotowania zdjąć pokrywkę aby woda odparowała. W tym samym czasie drobno posiekana cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać
Smakołyki Asikapusta była wielka, bo chyba z 5 kg ważyła, więc zrobiłam też gołąbki bezmięsne.Dla mnie smakowały i na pewno zrobię jeszcze je nie raz. kapusta 1 woreczek ryżu [ 100 g] 1 woreczek kaszy jęczmiennej [100 g] około 50 dkg pieczarek 1 cebula 1 -2 marchewki 1 jajko pieprz, majeranek, wegeta listek, ziele koncentrat pomidorowy śmietana koperek Z kapusty(...)Wystudzić.Cebulę pokroić w kostkę , marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, potem marchew i pieczarki .Dusić, aż pieczarki będą miękkie. Wystudzić, dodać do ryżu. Dodać jajko, przyprawy i wymieszać .Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku [ na dno garnka wyłożyć 1-2 liście kapusty], dodać listek
Moje domowe kucharzeniecebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu sól i mielony pieprz 2 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego olej Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż na pół i posiekać drobno. Prawdziwki zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 1 godzinę. Pieczarki pokroić
zadanie-gotowaniegodzin. Kapustę kilka razy wypłukać i osączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kapustę z cebulą. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać osączone i pokrojone grzyby, kostkę mięsną, ziele angielskie, liść laurowy i magii. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Mięso dokładnie obsmażyć na patelni i odstawić. Marchew obrać, pokroić
Nie tylko w kuchni