duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:84/171)

Młoda kapusta na gęsto z koperkiem 110

kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Ugotowaną kapustę odcedzamy, zostawiając 1/3 wody. Podsmażoną cebulę dodajemy do kapusty. Kapustę ponownie podgrzewamy. Odgarniamy na bok garnka kapustę z cebulą. W wodzie rozpuszczamy mąkę, starannie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Dusimy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku, mieszamy. Podajemy z posiekanym koperkiem

Moja smaczna kuchnia
Bigos po cygańsku 233

pozostałym tłuszczu przesmażamy podgrzybki ok 10 min aż odparuje z nich woda i dodajemy do kapusty. Kapustę podlewamy czerwonym winem, wodą z kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz pokrojone śliwki,dusimy ok 45 min.  Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje najlepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą

W kuchennej krainie
Młoda kapusta duszona z wędzonką 101

boczek. Dodałem do niego cebulę. Po kilku minutach dodałem startą marchew. Smażyłem wszystko razem kilka minut, po czym przełożyłem zawartość patelni do garnka z kapustą. Dodałem mięso z udek. Dorzuciłem posiekany koperek, dokładnie wymieszałem i dusiłem razem przez ok.15 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym

R'n'G Kitchen
Krokiety z kapustą, pieczarkami i żółtym serem 158

smażenia Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut.  Na środek naleśnika nakładam farsz, łyżeczkę startego żółtego

Gotowanie i blogowanie
Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek 107

patelni roztapiam masło (3 łyżki), dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut.   Piekarnik nagrzewam do 190*C. Na środek każdej

Gotowanie i blogowanie
domowe sajgonki z kurczakiem 2356

milimy lub drobno siekamy i przekładamy na dużą rozgrzaną z tłuszczem patelnie, dodajemy czosnek oraz imbir i smażymy na średnim ogniu. Następnie dodajemy marchewkę, kapustę, cebulę oraz pokrojonego w cienkie paski pora. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 min. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Na środek każdego kwadratu z ciasta umieszczamy ok. 2 łyżki farszu. Dolny

Domowy Smak Jedzenia
Młoda kapusta z suszonymi śliwkami i koperkiem 106

bulionu + 2 szklanki wody sól i pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Kapustę szatkujemy drobno i wrzucamy do garnka, całość podlewamy bulionem i dusimy około 2-2,5 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i dolewając odrobinę wody, by nic się nie przypaliło. Pod sam koniec

Mango Papaja
Młoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku 150

angielskie liść laurowy Do dzieła!!!Siekamy kapustę i gotujemy ją w osolonej wodzie ok 40 minut - aż kapusta będzie miękka. Odlewamy wodę a pod kapustę podlewamy troszkę oleju, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy aż nadmiar pozostałych płynów odparuje. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, czosnek i pietruszkę i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło lub zimno jako

sierotka maRysia w kuchni
Wigilijna kapusta na wywarze grzybowym 136

cytryny do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki tłuszczu Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na ½ godziny. Zagrzać wywar grzybowy, włożyć kapustę i gotować około 20 minut bez przykrycia. Przyprawić do smaku , dusić następne 20 minut, połączyć z zasmażką zrobioną z mąki i tłuszczu, zagotować i odstawić. Polecam podawać z fasolą „Jaś” ugotowaną na sypko

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki w kapuście włoskiej 129

kładziemy porcję nadzienia, boki liścia zwijamy do środka  a potem formujemy gołąbki. Dno garnka, w którym będziemy  gotować gołąbki  wykładamy liście kapust, które nam zostały, ściśle układamy gołąbki, zalewamy gorąca wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Dodajemy vegetę lub kostki rosołowe . warianty gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub samodzielnie

Smakowite Dania
Kapusta modra zasmażana 119

ziela angielskie i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę poszatkować i zeszklić na łyżce smalcu, dodać odcedzoną kapustę, starte na tarce na grubych oczkach jabłko, pozostałe przyprawy i dusić około 10 minut

Jadło i czytadło
Gołąbki bez zawijania a'la kotlety. 179

wodą i formować okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory,  pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić. Przykryć pokrywką i dusić na małum ogniu 35 minut, aż pomidory się prawie rozpadną. Można ewentualnie podlać 2-3 łyżkami wody. Wyłożyć na talerz, udekorować listkami bazylii

Gosia gotuje
25 dań z pomidorami! 342

cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella

Moja smaczna kuchnia
Przetwory. Zimowa sałatka z białej kapusty 249

dań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone. Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków. Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli  jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików i w razie czego

Smaczna Pyza
Łazanki z młodą kapustą 126

250g makaronu łazanki   2 kiełbaski śląskie   cebula   ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego   sól pieprz 2 łyżki oleju Kapustę opłukać, poszatkować i przełożyć do większego garnka. Wlać ok 1/2 szkl wody i dusić do miękkości. W połowie gotowania zdjąć pokrywkę aby woda odparowała. W tym samym czasie drobno posiekana cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać

Smakołyki Asi