duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:91/171)

Przaśna kapusta z fasolą i grzybami wg Aleex 156

jest także przaśna kapusta z fasolą i suszonymi grzybami. Nie w każdym rejonie Polski to danie jest znane. A szkoda, bo szybko się je przygotowuje. Kapusta z dodatkami naprawdę dobrze smakuje. Jeśli jej nie znacie, koniecznie sięgnijcie po ten przepis. A jak u Was przygotowania do świąt? Menu już ustalone? Składniki: • 1,2 kg kiszonej kapusty • 2 cebule(...)fasolę odcedzić. 7. Kapustę posiekać, zalać wodą lub wywarem z grzybów (ewentualnie uzupełnić ilość wywaru wodą) i gotować do miękkości. Odcedzić. 8. Na patelni lub w garnku z grubym dnem zrumienić posiekaną w kostkę cebulę na niewielkiej ilości oleju. 9. Dodać do kapusty cebulkę oraz grzyby i fasolę oraz liście laurowe i ziele angielskie. 10. Całość dusić kilka minut, doprawić

W mojej kuchni
Marchewka duszona do obiadu 158

Zamiast sałatki z buraczków czerwonych , gotowanej kapusty czy innego rodzaju surówek polecam smakowitą odmianę do drugiego dania w postaci marchewki duszonej. Na lunch do pracy też się świetnie nadaje – w każdym razie my nią nie gardzimy . Jest prosta w składzie i łatwa w przyrządzeniu. Słodko-słona w smaku i najlepiej smakuje na ciepło. Polecam! Składniki: 1/2 kg marchewek

Lamarida.pl
Leczo z cukinii i resztek wędlin. 213

breję z cukinii i pomidorów ładnie zwaną leczo. I tego bym się trzymała, ponieważ wszystko się zgadza, a mianowicie: świeże warzywa duszone z pomidorami, okraszone czym tam kto ma. Za to bigos to potrawa z kapusty i mięsa, a więc niech tak zostanie. U mnie jak w każdym domu zostają resztki wędlin na które nie ma amatora. Zbieram takie

Dieta moja pasja
Groch z kapustą letnia wersja 195

szczypiorem dodać olej i pokrojoną  w grubsze kawałki kiełbasę razem wszystko przesmażyć 2. Do cebuli dodać pokrojoną na grube kawałki kapustę,  pokrojone plasterki marchewki i ziemniaki, różyczki kalafiora i groch. Wlać 1/2 szklanki wody dusić pod przykryciem ok 25 minut do odparowania wody. Dodać posiekane zioła, przyprawy, doprawić solą i pieprzem  posypać wszystko 1 łyżką mąki zamiesza

W królestwie smaków Beaty
Bigos z pekinki 157

pietruszkę i marchewki -obrane i starte na tarce o grubych oczkach .Smażyć około 5 minut razem. Przełożyć do garnka, dodać pokrojoną kapustę pekińską,pokrojone suszone pomidory i kiełbasę oraz przyprawy, koncentrat. Zalać całość wodą i dusić na wolnym ogniu  do miękkości.W razie potrzeby doprawić, można dać 1 łyżeczkę octu

Moje domowe kucharzenie
ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 218

masła suszone zioła Kapustę ugotować do miękkości, cebulę podsmażyć na maśle, dodać ugotowaną kapustę. Jeżeli lubimy bardziej kwaśny farsz to nie odciskamy kapusty. Upieczoną pierś kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy na patelni i doprawiamy, chwilę dusimy. Często bywa tak, że pozostaje mi z obiadu jakieś gotowane lub pieczone mięsko i wtedy wystarczy trochę pomysłu i farsz jest gotowy. Wszystko

harrisa
GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ 167

czarnego pieprzu. Wbiłam jajka. Wszystko dokładnie wymieszałam. Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki, dodać można łyżkę mąki ziemniaczanej. Na ostudzone liście kapusty nakładałam przygotowany farsz. Zawinięte gołąbki ułożyłam  ciasno w garnku. Polałam je bulionem i dusiłam na niewielkim ogniu przez około godzinę. Naprawdę polecam. Spróbujcie je przygotować. Smacznego

potrawyregionalne
tradycyjna wątróbka drobiowa z cebulą 186

mące cebulę obieramy i kroimy w talarki na rozgrzanej patelni obsmażamy wątróbkę na margarynie z dwóch stron, dodajemy cebulę i solimy dusimy pod przykryciem około 15 minut (jeśli trzeba podlewamy nieco wodą) podajemy z kiszoną kapustą lub małosolnym ogórkiem, ziemniakami lub pieczywem

zobacz ich smak
Quinoa z czerwoną soczewicą, kapustką, cukinią i mnóstwem innych warzyw oraz olejem arganowym - wege obiad! :) 127

łyżeczka oleju arganowego Przygotowanie: Cebulę poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę.  Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą. Komosę ryżową przepłucz 2-3 razy pod wodą. Ugotuj razem z soczewicą w 1,5 szklance

Zdrowie na języku :P
Bigos, Kapitan Philips 151

Rozgrzej olej w dużym garnku i dobrze podsmaż tofu na złoto, co chwilę mieszaj. Wrzuć pokrojone pieczarki i smaż minutę. Następnie dodaj kapustę i krótko podsmaż, mieszając. Dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej wodę. Duś ok. 2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Mistrzowski, trzymający w napięciu do ostatnich minut, zaskakujący

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapusta duszona z parówkami i lubczykiem 106

dojrzałe pomidory kilka gałązek lubczyku 1 pęczek szczyoiorku 2 zabki czosnku 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć i drobno pokroić, wrzucić do garnka,  zalać wodą, dodać soli, pieprzu i dusić prawie do miękkości. Dodać masło i poprzekrajane na pół i ponacinane parówki. Na koniec dodać obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory, pokrojony

Gosia gotuje
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 158

drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać oliwę z oliwek, dodać kapustę i utartą marchewkę, kminek, czarnuszkę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i pozostałe przyprawy: kardamon, gałkę

Delicious Titbits
1565. Gulasz drobiowy z kapustą 189

dodać przyprawy [ według gustu], podsmażyć na oliwie.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić, dodać marchewkę startą na grubej tarce i poszatkowaną kapustę, Chwilę razem przesmażyć, dodać podsmażone mięso z kurczaka, wlać wodę, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem / Braised Red Cabbage with Apple 89

jabłka, miodu i cytryny zasmażona kapusta jest idealnie wyważona w smaku. To fantastyczny dodatek do pożywnego gulaszu albo pieczonego drobiu i klusek śląskich. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam, smacznego:) Jeśli macie ochotę przygotować czerwoną kapustę zasmażaną do obiadu, przygotujcie również moje polędwiczki w sosie własnym : Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem, składniki: główka średniej wielkości czerwonej kapusty, 2 duże cebule, 2 ząbki(...)łyżki masła i 2 łyżki mąki Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem, przygotowanie: Poszatkować kapustę. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Kapustę przełożyć do dużego garnka, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, starte na wiórki jabłka, listki laurowe i ziele. Dodać 2 szklanki wody i dusić całość około 40 minut, do miękkości (gdyby

Lekcje w kuchni
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 396

ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam ją do cebuli.    Mieszając, chwilę smażyłam. Podlałam ją szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam.   Dodałam przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Buraki pokroiłam na słupki. Można je również zetrzeć

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania