duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:86/171)

schab zapiekany w kapuście włoskiej 128

mógł, ale jednak w garach siedziałam ja. Pamiętam jak w pewnym momencie poczułam się bezradna, bezsilna i byłam potwornie zmęczona. Pieczarki duszone wylądowały na kuchennej podłodze.... Wtedy też połączyłam dwie rzeczy: schab i kapustę młodą. Mózg mi pracował na największych obrotach a była już 22 godzina w sobotę :D Miałam zamarynowany schab i główkę kapusty.... Przepis na schab parzony

Pieprzyć z Fantazją
Naleśniki z farszem z młodej kapusty 160

mleka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz z młodą kapustą: 1/2 małej główki młodej kapusty 350 g pieczarek 100 g  wędzonego boczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier świeży koperek, świeży tymianek Naleśniki : Składniki zmiksować ze sobą na gładkie ciasto. Usmażyć naleśniki. Farsz: Młodą kapustę pokroić, ugotować i odcedzić. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Boczek pokroić(...)kostkę i smażyć aż się zrumieni i wytopi się z niego część tłuszczu. Dodać do boczku pieczarki i je usmażyć. Następnie dodać ugotowaną kapustę i koncentrat pomidorowy. Doprawić nieco solą i niewielką ilością pieprzu. Całość dusić na średnim ogniu przez kilka minut aż składniki się przegryzą. Na koniec dodać świeżo posiekany koperek, trochę świeżego tymianku (jeśli mamy) i doprawiamy

My simple kitchen
Szybka młoda kapusta z bazylią 197

przepis na szybką młodą kapustę z bazylią. Młoda kapusta znów króluje na straganach. Osobiście muszę przyznać, że ją po prostu uwielbiam i przygotowuję na wiele różnych sposobów. Dziś dzielę się z Wami jednym z nich. Szybka młoda kapusta z bazylią , to idealny pomysł na prosty i sycący obiad. Każdy kto lubi młodą kapustę i smak świeżej bazylii będzie takim daniem(...)będzie bezmięsne Przygotowanie: Siekamy cebulkę i chwilę podsmażamy na maśle. Młodą kapustę posiekaj w w robocie kuchennym Magimix . Wystarczy nałożyć odpowiednią tarczę, pociąć kapustę na mniejsze kawałki i po chwili wszystko jest gotowe. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do podsmażonej cebulki, mieszamy, lekko soli i całość podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy słodką czerwoną paprykę

Słodkie okruszki
Dymfoki.. 168

mięso razem (dodałam tylko zgnieciony czosnek 4 sztuki).. Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty..na samym dole położyć skórę z boczku i następnie warstwami.. ziemniaki, marchew, mięso i tak do samej góry, plus na końcu znów liście kapusty.. ja podlałam jeszcze nieco białym winem bo piwa było szkoda :-) Dusić w żarze przez około dwie godziny

Gaździnka warzy
Smażona wątróbka cielęca z białym winem 145

wątróbkę - ok 1,5 minuty z każdej strony. Teraz można wątróbkę posolić i popieprzyć :-)  Przekładamy usmażoną wątróbkę na patelnię z cebulką i dusimy całość pod przykryciem ok. 2 minut  Gotową wątróbkę podajemy z kiszoną kapustą :-) Zachęcam do wypróbowania przepisu. Wątróbka jest mięciutka, a dzięki kolendrze i białemu winu smakuje wyśmienicie

Marta próbuje
Młoda kapusta 178

szklanki wody łyżka masła sól, pieprz pęczek kopru Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, kroję na pół, połówki też na pół. Odkrawam głąba, kapustę drobno szatkuję. Układam w garnku, zalewam wodą, dodaję liście i ziele, duszę na średnim ogniu. Gdy po kilkunastu minutach jest miękka dodaję łyżkę masła, solę i pieprzę. Na koniec dodaję świeży koper, wyłączam gaz i podaję

Zasmakuj Kuchni
ŻEBERKA W KAPUŚCIE PO BAŁKAŃSKU 166

pół plasterki i przesmażyć na oleju ze smażenia żeberek doprawiając przyprawą uniwersalną.Kapustę obrać z zepsutych liści , drobno poszatkować i dodać do cebuli.Na kapuście ułożyć żeberka ,ziemniaki obrane i przekrojone na pół,podlać bulionem i dusić do miękkości,potem dodać wyciśnięty czosnek , tymianek , doprawić jeszcze przyprawą uniwersalną jak potrzeba.Gotować jeszcze z 10 minut , mieszając od czasu do czasu, zgasić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Colcannon 129

danie irlandzkie, nie mogłem pominąć koniczyny, o której właściwościach pisałem już tutaj , ale i innych składników obecnych w tradycyjnej kryzysowej kuchni :) Składniki: - ziemniaki - kapusta - pokrzywa - komosa biała - koniczyna - inne :) Wykonanie: Wszystko poza ziemniakami kroimy i dusimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy na miękko. Gnieciemy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Możemy jeszcze zapiec. Danie tak popularne, że śpiewają o nim piosenki :) Colcannon

Kryzysowa Książka Kucharska
Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów 183

Mięso ze schabu duszone w syropach jest delikatne, miękkie, kruche, soczyste i bardzo aromatyczne i uprzedzając pytania, nie jest za słodkie tylko ma lekki posmak

Moje Małe Czarowanie
Sycący obiad zimowy IV, rzeszowskie murale 183

zdjęciu: surówka (seler naciowy + kapusta stożkowa + suszona żurawina + jogurt naturalny + przyprawy), pikantno-słodki kotlet sojowy , duszone grzyby leśne z kwaśną śmietaną, kule ziemniaczane, ogórki kiszone. Trasą rzeszowskich murali  Rynek i Osiedle 1000-lecia: -> ul. Sokoła (scena ze spektaklu Szajny "Deballage" i widok Rzeszowa)  -> ul. Grunwaldzka (bombowiec "Łoś", do którego silniki były produkowane w rzeszowskiej

Qlinarnie i Qlinarnie
KLUSKI ŚLĄSKIE 262

Kluski śląskie to popularne kluski z dziurką, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Podaję je najczęściej z sosem pieczarkowym albo od mięsa duszonego. No i oczywiście nie wyobrażam sobie klusek śląskich na obiad bez kapusty kiszonej.  Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków *  około 250 g  mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Ziemniaki ostrugać. Ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe

Zrób to smacznie
"Na grzyby" - podsumowanie akcji 163

AGLIO) Jesienne risotto z grzybami leśnymi Jesienna zupa grzybowa Marynowane grzybki leśne Dynia, grzyby, topinmbur - risotto Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami Lazania z borowikami; scenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami Krem

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z kapustą i pieczarkami 150

pieczarki poszatkować w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia do odparowania płynu. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy na patelnię. Chwilę dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na naleśnik ( najlepiej wykorzystać naleśniki jeszcze ciepłe, z samego dołu stosu :) ) i formujemy krokiety

Atlas Smaków
Młoda kapusta duszona z boczkiem 124

garnku. Jak już się zarumieni dodać pół kostki margaryny, następnie pokrojoną w cieńkie plastry marchew. Odczekać aż marchew lekko zmięknie. Dodać posiekaną kapustę ( nie za drobno, żeby się nie  rozgotowała).Wlać pół szklanki wody. Dusić około 30 min, od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia doprawić sosem sojowym i cukrem i dosypać posiekaną natkę i koperek

Jemy Pijemy
Młoda kapusta z marchewką i koperkiem 111

szklanki białego wina 3/4 łyżeczki soli Na margarynie lub maśle podsmażyć pokrojoną w cienkie plastry marchew. Odczekać aż lekko zmięknie. Dodać posiekaną kapustę ( nie za drobno, żeby się nie  rozgotowała). Podlewać winem. Doprawić solą. Dusić około 25 min, od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia dodać posiekany koperek. Doskonały dodatek do obiadu jak również fajne samodzielne

Jemy Pijemy