duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:82/171)

Kapuśniak z mięsem mielonym i okrą 105

mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1/2 małej główki białej kapusty 3-4 suszone grzyby 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka strąków okry kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Grzyby obgotowujemy, kroimy w paski(...)dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone, przy pomocy szpatułki rozdrabniamy na mniejsze fragmenty. Następnie wrzucamy jarzyny wraz z ziemniakami oraz grzyby, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (około 5-7 min). Do rondla wrzucamy poszatkowaną kapustę i kaszę, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 min, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości kaszy. Po 5 minutach

R'n'G Kitchen
Łazanki z boczkiem i oscypkiem 90

kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni. Po kilku minutach dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy , cały czas mieszając, do chrupkości boczku. Do całości dodajemy poszatkowaną kapustę, ½ część pokrojonego w drobną kostkę sera, dolewamy szklankę bulionu, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie dodajemy osączony makaron, dokładnie łączymy, dosypujemy posiekany koperek, pozostały ser. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. /* Style

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta z pieczarkami 180

dodajemy suszone warzywa i chwilę podssmażamy. Dolewamy ok. 100-150 ml wody, wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry, oraz połówki pomidorów koktajlowych i dusimy około 15 minut, na koniec dodajemy koperek i mieszamy. Smacznego!   The post Młoda kapusta z pieczarkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
''Bigos'' z ogórkami kiszonymi i pieczarkami 419

Bigos'' z ogórkami, pieczarkami i kiełbasą, to danie bardzo proste w przygotowaniu. Jego przyszykowanie zajmuje niewiele czasu, w przeciwieństwie do bigosu z kapusty kiszonej, który najlepiej smakuje wtedy, kiedy jak najdłużej go dusimy. Porównanie tej potrawy z warzyw do bigosu wynika z jej kwaśnego smaku, który zawdzięcza ogórkom kiszonym. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami 271

czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.  Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.  Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami

Ze smakiem i z pasją
KROKIETY Z KISZONÁ KAPUSTĄ I GRZYBAMI SUSZONYMI 126

gotujemy 1 godz. Kapustę zalewamy odrobiną wrzącej wody i gotujemy do miękkości,odcedzamy,zalewamy gorącym wywarem z grzybów.Cebulę siekamy i obsmażamy z grzybami.Dodajemy kapustę i zasmażamy z 1 łyżką mąki,przyprawiamy i chwilę dusimy. Farsz nakładamy na naleśniki ,rolujemy na krokiety,moczymy w rozbełtanym jajku i bułce tartej,smażymy na złoty kolor

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Duszona kapustka z koperkiem 133

więcej niż 10 minut i odcedzam. Na maśle podsmażam cebulkę pokrojoną w pióra i plasterki czosnku. Następnie mieszam to wszystko w garnku z podgotowaną kapustą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po około 5 minutach duszenia dorzucam resztę przypraw i gotuję do ulubionego stopnia miękkości. Na koniec mieszam z posiekanym koperkiem i duszę jeszcze kilka minut. Jak to mówią... pyszota

Pichceniomania
Pierogi z Kapustą i Borowikami 153

Pierogi z Kapustą i Borowikami - Sposób przygotowania: Farsz: Boro wiki zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h) . W osobnym garnku dusimy grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę). Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę

Słodka Strona
Schab duszony w młodej kapuście 204

cebulką, zalewamy wodą i gotujemy. Plastry schabu rozbijamy na cieńsze, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Gdy kapusta zacznie mięknąć wkładamy do garnka mięso i pod przykryciem dusimy aż będzie miękkie. Na koniec dodajemy szczypior i koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli uznacie, że w daniu wytworzyło się za dużo wody, to po prostu

Czary - gary w kuchni
Łazanki tradycyjne (nasze) 92

ugotowałem wg przepisu zawartego na opakowaniu. Boczek pokroiłem w niewielką kostkę, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec dodałem posiekaną cebulę. Smażyłem do jej zeszklenia. Kapustę poszatkowałem, dodałem do boczku z cebulą i zalałem bulionem. Dusiłem pod przykryciem do jej miękkości, nadmiar bulionu odparowałem. Do całości dodałem makaron, wszystkie składniki wymieszałem, do smaku doprawiłem kminkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem

R'n'G Kitchen
Pęczak i pulpety 128

pieprzem. Z mięsa lepimy małe pulpeciki i smażymy na oleju z obu stron.  Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż powstanie pyszny sos. Podajemy z kwaszoną kapustą lub ulubion

prawdziwe jedzenie
Kapuściany kociołek 133

ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki oleju Wykonanie: Kociołek posmarować olejem i wkładać porcjami: wędlinę, pokrojone ziemniaki i cebulę z przyprawami. Przykryć pokrojoną kapustą, papryką , zalać szklanką wody jeszcze raz przyprawić do smaku. Dusić na wolnym ogniu około 1 godziny lub upiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Makaron pełnoziarnisty z duszonymi warzywami , olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i Grzybami Mun 157

uparuj brokuły. Odstaw na pózniej. Namocz grzyby Mun , przynajmniej 30 minut. Uwaga, grzyby zwiększają obiętność nawet pięciokrotnie! Na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchewkę, kapustę oraz seler. Wrzuć do granka, dodaj koperek, wymieszaj przykryj. Duś w niewielkiej ilości wody. Dodaj liście kolendry , przyprawę bez chemii . Dodaj około łyżki oleju rzepakowego. Zdrowy Olej Rzepakowy Green Spoon tłoczony jest

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone sajgonki, Chicago 185

smaków sos sojowy papier ryżowy woda 1 butelka sosu do sajgonek Pokrój drobno kapustę. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmaż na nim kapustę i mieszankę chińską. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody i duś aż warzywa i grzyby zmiękną (około kwadrans – w razie potrzeby dolej wody). Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce, dopraw przyprawą

Qlinarnie i Qlinarnie
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 423

szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h). W osobnym garnku dusimy grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę).Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno

Słodka Strona
Pierogi z Kapustą i Grzybami 325

szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h). W osobnym garnku dusimy grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę).Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno

Słodka Strona
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1028

szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)W osobnym garnku dusimy grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę).Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy

Słodka Strona
Łazanki z Kapustą i Grzybami 211

szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)W osobnym garnku dusimy grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę).Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy

Słodka Strona
Pierogi z kapustą i grzybami 166

następnego dnia obgotować je w tej samej wodzie. Odcedzić, wodę zostawić. Na łyżce oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i delikatnie obsmażyć. Kapustę kiszoną w razie potrzeby posiekać, dodać do podsmażonych grzybów.Dusić podlewając niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić.Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta

Moje domowe kucharzenie
Bigos z kapusty pekińskiej 147

dania. Ja jestem zwolennikiem "słoikowania" dań, dlatego gorący bigos przełożyłam do wyparzonych słoików, które przechowywałam w chłodnym miejscu.  Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 bardzo duża kapusta pekińska (wagowo 1,5 kg) 0,5 kg mięsa z łopatki 0,2 kg boczku parzonego (wędzonego) 2 szklanki wody 1 duża cebula 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku papryka(...)dodać mięso z łopatki. Całość przyprawić odrobiną soli, pieprzem i ostrą papryką. Po podsmażeniu mięsa, dodać startą marchewkę i wlać wodę oraz sos sojowy. Dusić pod przykryciem (najlepiej na średnim ogniu), aż do miękkości mięsa. Kapustę pekińską umyć i poszatkować. Do miękkiego mięsa przełożyć kapustę. Gotować kilka minut, aż do lekkiej miękkości kapusty. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy

Ugotować
Biały bigos jesienny 157

kiełbasę kroimy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na patelni . Przekładamy do gara w którym będzie się gotował bigos . Dodajemy pokrojoną , nie płukaną kiszoną kapustę , liście laurowe, grzyby , ziele , pieprz i cukier . Zakrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas mieszając ( jeśli zbyt się przysmaża , można dolać 1 szklankę wody ) . Słoninę drobno siekamy ( łatwiej się kroi schłodzona w zamrażarce ) , przesmażamy(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Taki bigos musi pykać , na wolnym ogniu pod przykryciem około 2 godzin . Co do soli , to trzeba spróbować , czasami jej nie dodaję bo kapusta kiszona ma jej sporo . Najsmaczniejszy jest drugiego dnia , odsmażony na patelni , na smalcu pozostałym po skwarkach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
SAŁATKA COLESLAW Z RZODKIEWKĄ I AWOKADO 159

gronie znajomych. Szybko się ją robi i jeszcze szybciej znika ze stołu. Pasuje do dań z grilla, jak i pieczonego lub duszonego mięsa. Może stanowić samodzielną, zdrową przekąskę. SKŁADNIKI /2-4 porcje 1/2 główki młodej kapusty 1/2 pęczka rzodkiewki 1 dojrzałe awokado 1 pęczek koperku 1 szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli sól, świeżo zmielony czarny pieprz sok z ćwiartki cytryny

cool and minty
36 pysznych dań z pomidorami 148

cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella(...)natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Pomidorowa sałatka z młodą kapustą Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Chrupiące tosty z wędzonym serem, paprykowym salami, pomidorem i czarnymi oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami 178

zostawiamy kaszę pod przykryciem. Z kapusty włoskiej wycinamy 4 liście i parzymy je w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ścinamy twardsze końcówki. Odsączamy liście na ręczniku papierowym. Pieczarki ( zostawić 6 sztuk) ścieramy na tarce jarzynowej, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przyprawę do rosołu i dusimy do miękkości na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, odparowujemy. Mieszamy duszone pieczarki z ugotowwaną kaszą(...)jaglaną, posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Na każdy liść kapusty nakładamy po ok. 2-3 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 4 gołąbki. Resztę pieczarek kroimy w plastry i podsmażamy na suchej patelni do miękkości. Wykładamy plasterki pieczarek na talerze, oraz po 2 gołąbki na porcję, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! The post Jarskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. 263

bulionu warzywnego;Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby (pieczarki też) dorzucamy do cebulki. Dusimy razem do miękkości. Doprawiamy do smaku. Kaszę gotujemy. I mieszamy z grzybami. Kapustę gotujemy w całości. Ściągamy z główki pojedyncze liście, nakładamy na nie farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem i wstawiamy

Miksturownik
PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 181

którą osobiście uwielbiam, i którą należy  podlewać bulionem (użyłam drobiowego, bo akurat taki miałam zamrożony), a następnie dusić, aż wchłonie cały płyn, aż powstanie z niej gęsta, aksamitna potrawka na kształt risotto. Do tego siekana młoda kapusta oraz chrupiące plasterki marchewki.  Ekspresowy, pożywny i przepyszny obiad lub kolacja dla rodziny gotowe:) SKŁADNIKI (na około(...)duś kaszę, aż wchłonie cały płyn. W razie konieczności możesz kaszę delikatnie zamieszać.  Dolej znowu 1/3 bulionu i gotuj kaszę pod przykryciem do jego całkowitego wchłonięcia. Zrób tak samo z ostatnią porcją bulionu . Całość powinna zająć jakieś 20-25 minut . Na koniec dodaj polędwiczki wraz z powstałym z nich w pojemniku sosem oraz posiekaną w 3 cm paski kapustę

Słodko-Słony Świat Ilony
Najlepszy bigos 135

Przygotowanie kapusty kiszonej Dzień wcześniej namaczamy grzyby (podgrzybki lub prawdziwki). Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody (0,5l) i gotujemy do miękkości- aldente. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie ziele (10 szt.) liść laurowy (4).  Kiedy kapusta zacznie się gotować(...)Przygotowanie kapusty białej Po ścięciu kapusty na szatkownicy (ok 1,8 kg) podlewamy niewielką ilością wody i 150 ml wywaru z grzybów. Po zagotowaniu kapusty dodajemy pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek oraz przyprawy jak do kapusty kiszonej. Gotujemy do aldente. Przygotowanie żeberek Pokrojone żeberka obsmażamy na oleju na patelni, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania