kapusty 200 g makaronu łazanki 200 g surowego wędzonego boczku duża cebula łyżka masła sok z cytryny sól ,pieprz liść laurowy Przygotowanie Kapustę szatkujemy ,przekładamy do garnka ,dodajemy liść laurowy oraz 100 ml wody i dusimy do miękkości (w razie potrzeby uzupełniamy płyn). Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej
R'n'G KitchenBulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem(...)pomidorach pelati Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniamięsa wieprzowego i zmielonych jajek ugotowanych na twardo z cebulą. Składniki 900 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz : 200 g pieczarek 100 g kiszonej kapusty ser żółty ementaler sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem. Zmieliłem, wbiłem 2 jajka, dodałem mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobiłem gładkie ciasto. Z ciasta uformowałem wałek, pokroiłem(...)smalcu. Farsz : na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem pokrojone w dość dużą kostkę pieczarki. Smażyłem je do czasu, aż puściły sok, który odparował po krótkim duszeniu. Pieczarki ostudziłem, dodałem starty żółty ser oraz pokrojoną kiszona kapustę. Doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenobgotowujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego. Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle (1 łyżka ), dodajemy pokrojone na plasterki, grzyby, oprószamy solą. Dusimy przez kwadrans, dodajemy posiekany czosnek, lubczyk i lekko odparowujemy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kapustę, makaron i grzyby, dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchengarnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos. Doprawić pieprzem i ewentualnie
Wanilia i Kardamonwieprzowego, a nawet wołowego. Na pół kilograma mięsa dodaje się średnią główkę drobno siekanej, ugniecionej kapusty, co sprawia, że kotleciki są delikatne, a ich smak wyjątkowy. Są też bardzo miękkie, dzięki użyciu kaszy manny do połączenia masy mięsno-warzywnej. Po lekkim obsmażeniu zajączki duszone są w piekarniku w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste. Jednym słowem zajączki w sosie(...)pomidory. Całość dusimy na niewielkim ogniu aż pomidory się rozpadną. Solimy do smaku i dodajemy pieprz. Zamiast przecierać duszone pomidory, proponuję całość zblendować, by sos był gładki. Sos ściągamy z ognia i blendujemy, a pod koniec blendowania dodajemy śmietanę. Kapustę dobrze odciskamy z soków, dodajemy do niej mielone mięso, jajka, kaszę mannę i drobno posiekamy cebulę. Dodajemy do smaku
Trzeci talerzmalakserem. Na patelni rozpuszczamy masło, mocno podgrzewamy i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy je do zeszklenia i dodajemy posiekane pieczarki. Dusimy pieczarki około 10 minut co jakiś czas mieszając, aż odparuje prawie cały płyn który puszczą. Przekładamy podduszone pieczarki do kapusty i podgrzybków, całość mieszamy i doprawiamy solą, sporo mielonym pieprzem i jeszcze do smaku – mielonym kminkiem. Jeśli Wasze nadzienie(...)wyszło za bardzo wilgotne i przy nabieraniu go widać płyn, wyjmijcie wszystko razem na szeroką dużą patelnię i duście, aż większość płynu odparuje. Nadzienie przed dalszym użyciem powinno być całkowicie ostudzone. Ciasto dzielimy sobie na porcje i bardzo, bardzo cienko wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Jeśli jak ja używacie stolnicy i wałka silikonowego, ciasta nie trzeba podsypywać mąką, nie przylgnie
Karo in the KitchenOstatnio właśnie takie wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam dość sporą ilość z myślą o grillu. Ale pogoda jak zwykle spłatała nam figla, więc zamiast grillowanych, są żeberka duszone w cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek(...)wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródMłodą kapustę myjemy i kroimy drobno,przekładamy do patelni i zalewamy rosołom drobiowym. Dodajemy kiełbaskę w większe kawałki( pętka i dusimy razem i podsmażamy). Młode ziemniaczki obieramy i kroimy w łódeczki, gotujemy w osolonej wodzie.Na talerz przekładamy kapustę podduszoną z kiełbaską, młode ziemniaczki które posypujemy koperkiem oraz pomidorka z którego zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.Smacznego
Różowa kuchniaKapusta pekińska – przypomina raczej sałatę i w tej właśnie roli zdobyła swoją popularność. Ale nadaje się również do nadziewania, duszenia, marynowania. Zasługuje na szczególne wyróżnienie ze względu na zawartość beta-karotenu. Już pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. ” Dla tych co znają ją tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło
mojewypiekiinietylkokiszonej kapusty, z pachnącymi grzybami i jałowcem, ugotowany na rosole z mięsa i warzyw. Bigos domowy doprawiony majerankiem, tymiankiem i kminkiem, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat. Bigos jest na koniec zapiekany - zapewniam, że ten bigos z kiełbasą podbije Wasze podniebienia! Z tego przepisu można przygotować bigos mieszany - z kapusty kiszonej oraz ze słodkiej kapusty(...)Krok 1. Kiełbasę pokroić w kostkę Kapustę kiszoną osączyć z soku (jeżeli zbyt kwaśna można opłukać gorącą wodą), pokroić Cebulę i czosnek posiekać Namoczone wcześniej grzybki suszone pokroić Krok 2. Kapustę włożyć do większego garnka, wlać wodę (może być rosół), dodać grzybki suszone, liście laurowe, ziarenka jałowca, kminek, tymianek i majeranek - odparowywać, aż kapusta będzie miękka. W tym czasie rozpuścić
Moja Książka KucharskaPierożki z kapustą i grzybami + jak przechowywać pierogi i uszka Dziś polecam Wam pyszne pierożki z kapustą i grzybami idealne do czerwonego barszczu. U mnie dziś wszystko było wykonane w pośpiechu, więc pierożki nie grzeszą urodą Ale zapewniam, że są pyszne. Ja wykonałam wersję mini, ale z powodzeniem możecie przygotować z poniższego przepisu większe pierożki. Na zdjęciach szybki czerwony barszcz(...)drobno kroimy. Kapustę kiszoną zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy około 1 godziny do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu odsączamy (wyjmujemy liście i ziele) i drobno siekamy. Cebule drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy grzyby i lekko podsmażamy. Po chwili dodajemy naszą kapustę, doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą. Chwilę dusimy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy
Słodkie okruszkiPrzepis na pizzoccheri W średnim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i ziemniaki. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy kapustę, pieprz i szałwię. W czasie kiedy warzywa się duszą gotujemy makaron (tak by był al dente). Przed samym podaniem mieszamy makaron z warzywami i serem. Podajemy na ciepło. Lubisz moje wpisy? Bądź
Ugotowane pozamiatanełyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Kapustę, ziemniaki i cebulę kroimy (cebulę dosyć drobno). Ziemniaki i cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnie i chwilę podsmażamy. Dodajemy kapustę i bób, podlewamy małą ilością wody i przykrywamy. Dusimy do miękkości co jakiś czas sprawdzając, czy woda całkowicie nie wyparowała (innymi słowy - dbamy, by nam się danie nie przypaliło). Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone
Jeść, by żyć w zdrowiuczasu do czasu. Kiedy całość miękka, dodać odrobinę octy winnego, aby dokwasić ewentualnie kapustę do smaku. Podawać jako dodatek do drugiego dania. Taka kapusta pasuje między innymi do pieczonych mięs lub mięs duszonych w ciemnym sosie
Codzienna kuchnia niecodzienna