duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:71/171)

Młoda kapusta ” Babci Jadzi „ 169

Młoda kapusta „Babci Jadzi „ Młoda kapusta , to wspaniałe warzywo . No a moja teściowa , robi najlepszy bigos z młodej kapusty na świecie Tak to całkowita prawda , mój M. oczywiście go uwielbia , nawet moja mama go lubi, sama nie gotuje ale za to świetnie szyje . Jest to prosty bigosik , dość szybki do zrobienia , smak genialny , lekki z mięskiem będzie też(...)staną się złote , przekładamy do garnka z kapustą , przesypujemy marchewką . Na tej samej patelni , na której smażyliśmy karkówkę , podsmażamy cebulę , po czym dodajemy do pozostałych składników . Na koniec , na patelnię wlewamy dwie szklanki wody i zbieramy smak , przelewając do garnka z kapustą i resztą dobroci . Solimy , pieprzymy , dokładamy koncentrat , przykrywamy i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając

Ogrodnik w podróży
Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek 157

ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wywaru warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki. Przygotowanie: Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy przez 10 minut. Pokrojone pieczarki podsmażamy na 1 łyżce oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i 2 łyżki natki pietruszki. Smażymy jeszcze przez(...)pora drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy gorący wywar warzywny, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe a po zagotowaniu podsmażone pieczarki. Gotujemy około 10-15 minut do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kapustę, tymianek, sól, pieprz i zagotowujemy. Nakładamy na talerze i posypujemy pietruszką. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Kiszona kapusta zasmażana 403

Kiszona kapusta zasmażana to świetny dodatek do obiadu, zwłaszcza do różnego rodzaju mięs duszonych lub smażonych. Idealnie sprawdza się także w towarzystwie kopytek, czy też klusek (zobacz przepis na najlepsze kluski śląskie ). Czas gotowania kapusty jest niestety dość długi, ponieważ kapusta musi odpowiednio zmięknąć, lecz dla jej smaku warto czasami poświęcić tę godzinę. Kapusta wychodzi słodka – bo taką

Kulinarne Przeboje
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 190

lekko pokrojoną.2. Pieczarki oczyszczamy. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy jest miękka i złocista dorzucamy pieczarki, starte na tarce na grubych oczkach. Dusimy. Gdy pieczarki są już odparowane z wody, wrzucamy kapustę i wszystko przesmażamy, aby odparować jeszcze więcej wody. Doprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, vegetą (najlepiej domową). Pozostawiamy do przestygnięcia. Najlepiej dobrze schłodzić farsz w lodówce

Wypisz Wymaluj
młoda kapusta z pomarańczą -surówka 143

Młodą kapustę uwielbiamy pod każdą postacią, choć najczęściej występuje u nas duszona z mlekiem. Do dzisiejszego obiadu połączyłam ją z pomarańczą i koperkiem. Takie połączenie smaków jest świetne- pomarańcza nadaje świeżości i soczystości. Wpisuję tą surówkę do naszego stałego menu.  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 duża pomarańcza świeży koperek sól pieprz łyżka dobrego majonezu Kapustę zeszatkować, nasolić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 166

składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste.Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości.Grzyby zalewamy wodą moczymy, a potem gotujemy ok . 1 godz.Cebulkę dusimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i dalej obsmażamy tak ok 10 min..Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do kapusty dodajemy uduszone grzybki i cebulę. mieszamy dodajemy do smaku

W kuchennym oknie Ewy
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście 207

jeśli jest lekko ukiszona możemy z tej czynności zrezygnować, odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem. Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy około 45 minut pod przykryciem,w między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę składników:żurawinę

Wanilia i Kardamon
Dekonstrukcja domowych gołąbków + gołąbki 167

gołąbki wodą z kapusty, lub bulionem warzywnym, lub podlewamy lekko sosem.  6. Gołąbki zakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Dusimy je tak przez około godziny co jakiś czas podlewając je wodą z kapusty, bulionem lub sosem. Po godzinie odkrywamy gołąbki i pieczemy jeszcze przez około 15 min, tak aby się mocniej zarumieniły i spiekły. (Zapach niesamowity

Mój pomysł na
Kapuściana botwinka z wędzonką i koperkiem 138

smaku  PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy 5-7 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną botwinkę - całość dusimy przez około 15 minut.  Boczek oraz wędzonkę kroimy w kosteczkę, dodajemy do kapusty z botwinką, mieszamy i w dalszym ciągu podgotowujemy.  Na koniec dodajemy posiekany koper, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
kacze udka-roladki z patelni grillowej z czerwoną kapustą na obiad... 219

koniec pokrywkę zdjąć i smażyć do odparowania płynu na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z jabłkami, posypac cukrem, dodac goździki, dodać posztkowaną czerwoną kapustę sparzoną wrzątkiem, dodac cynamon, kucharka, pieprz, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie i dusić z 20 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęstnienia kapusty ugotowane ziemniaki utłuc razem

W Mojej Kuchni Lubię
Przepisy na wigilię: Kapusta wigilijna 120

Najprostszy przepis na wigilijną kapustę. Naprawdę nic więcej nie potrzeba. Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 8 łyżek oleju 4 łyżki miodu 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku Sól, pieprz Opcjonalnie: żurawina, suszone śliwki Składniki na dania dla 4 osób Przygotowanie: Krok 1 Grzyby moczymy w wodzie najlepiej przez noc, albo chociaż przez godzinę. Gotujemy(...)samej wodzie przez 15 minut. Odstawiamy. Krok 2 Kapustę jeśli jest mocno kwaśna trzeba przepłukać w zimnej wodzie. Następnie siekamy na drobniejsze kawałki. Rozgrzewamy w rondlu olej, wrzucamy kapustę i smażymy przez 4-5 minut, mieszając, aż kapusta lekko się skarmelizuje. Wtedy dolewamy trochę wody, jedna trzecia szklanki wystarczy. Dusimy przez pół godziny. Krok 3 Dodajemy grzyby razem z zalewą

Niedzielny kucharz
Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą 179

PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach przez około 20 minut. Kapustę szatkujemy, polędwice kroimy w kostkę, koperek siekamy. Do garnka przekładamy kapustę podlewamy wodą i podduszamy, odlewamy wodę podlewamy świeżą, dodajemy polędwicę i dusimy przez kwadrans. Następnie dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem.  Z iemniaki przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek  Wydrążone ziemniaki wypełniamy  farszem z kapusty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
WARSTWOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 3193

gyros wedle uznania2 łyżki majonezu1 łyżka keczupolej2 jajkaWykonanie:Mięso pokrojone w kostkę i obsypane przyprawą do gyrosa obsmażamy na oleju.  Podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości. Podczas, gdy mięso stygnie kroimy kapustę,ogórki.W szklanej salaterce przekładamy warstwami (kolejność wg uznania) mięso, kukurydzę, marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy

Walijskie Pichcenie
Schab pieczony w kapuście kiszonej 184

praskę czosnku, majeranku, szczypcie soli, pieprzu i podsmażamy. 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną (jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją wcześniej wypłukać), ziele angielskie, liść laurowy i dusimy kilka minut. 4. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i skrapiamy łyżeczką oleju. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kapusty, plastry schabu

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kapusta z grochem 166

Kapustę gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Często mieszamy, a jeśli woda wyparuje dolewamy niewielką ilość wrzątku. W tym czasie siekamy cebule i dusimy je na maśle do miękkości. Po około 20-30 minutach do kapusty dodajemy cebulę i groch. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy wg własnego uznania, choć według mnie kapusta musi być pieprzna :)  Przepis bierze udział

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania