układać gołąbki, przekładając warstwy marchwią oraz wkładając między gołąbki liście laurowe i ziele angielskie. Zalać gorącym bulionem, ewentualnie doprawić do smaku. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki podawać z kwaśną śmietaną, posypane koperkiem. Gołąbki również można zapiec w piekarniku: ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i zapiekać przez ok. godzinę. Smacznego
Obiad gotowykapustą. Danie smakuje idealnie podane z kromką świeżego pieczywa. Poniższe żeberka przygotowałam w szybkowarze i dzięki temu, całość była już gotowa po 30 minutach duszenia. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 4 porcje: 1 kg kiszonej kapusty wraz z dodatkiem marchewki 1 kg mięsistych żeberek (tzw. pasek) 1 średniej wielkości cebula 2 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2-3 listki laurowe(...)samego garnka dodać cebulę. Chwilę przesmażyć. Na sam koniec do szybkowara przełożyć kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna to należy ją przepłukać zimną wodą!) , na wierzchu ułożyć żeberka, dodać listki laurowe, ziele angielskie i wlać 2 szklanki wody. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 30 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem
Ugotowaćkiełbasa surowa idealnie nadaje się do zapiekania. Kapusta, zioła nadają domowej wędlinie wyjątkowego smaku. A tak zapiekana biała kiełbasa znakomicie będzie smakować z pieczywem, pieczonymi ziemniakami i obowiązkowo z chrzanem. Jak upiec białą kiełbasę surową? Oto mój pomysł na białą kiełbasę. Zapraszam na przepis 🙂 Biała kiełbasa pieczona w kapuście - przepis kiszona kapusta 1 kg biała surowa kiełbasa 5 sztuk(...)zapiekaną w kapuście? Zaczniemy od kiszonej kapusty. Kapustę wrzuć na wrzątek i gotuj około 20 - 30 minut. Pieczarki pokrój w paski i podsmaż na maśle, aż się zrumienią. Zdejmij z patelni grzyby i podsmaż pokrojoną cebulę i pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek. Obgotowaną kapustę odcedź, wyłóż na patelnię z cebulą. Dodaj przyprawy i duś razem około
Dieta moja pasjapierogi. Odsączone grzyby kroimy na bardzo drobne kawałeczki. Krok 3. Przygotowuję kapustę kiszoną. Czas przygotować kapustę kiszoną. Musimy ją najpierw opłukać pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekać. Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy zimną woda, dodajemy 3 liście laurowe i ze 4 ziarenka liścia laurowego. Kapustę gotujemy na niewielkim ogniu około 30 – 40 minut. Po tym czasie odsączamy(...)podsmażamy cebulkę ale tylko do momentu aż się zeszkli, nie rumienimy jej. Krok 5. Całość duszę na patelni. Następnie dodajemy posiekane suszone grzyby i całość chwilkę dusimy, oczywiście cały czas pilnując, by nasz farsz przede wszystkim nie przypalił się. Na koniec dodajemy kapustę kiszoną, całość mieszamy i podlewamy leciutko wodą z moczenia grzybów. Nie wlewamy całej ilości tylko podlewamy stopniowo
Ania gotujepieczarek ciemny sos sojowy - grzybowy sól, pieprz lubczyk dwa duże pory Przygotowanie Pokrojony por podsmażyć na oleju z dodatkiem łyżki masła. Dodać poszatkowaną i przepłukaną kapustę. Podlać dwoma lampkami wina, posoli, popieprzyć i dusić ok 30 min Co jakiś czas mieszać i podlewać odrobiną wina. Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody, posolić do smaku i gotować do miękkości. Wodę przelać
Gaździnka warzyKapusta czerwona z jabłkiem to moja dzisiejsza propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam:) Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 kwaśne jabłko cebula olej ocet cukier sól, pieprz Wykonanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka. Zalać szklanką wody, dusić do miękkości ok 20 minut od czasy do czasu przemieszać
magiczna kuchnia Kasipatelni rozgrzej łyżkę tłuszczu - dorzuć chili i inne przyprawy. 5. Wrzuć kapuchę na dużą patelnię. 6. Rozrób wodę mlekiem kokosowym i sosami. 7. Duś pod przykryciem do momentu gdy uznasz,że kapusta jest preferowanej miękkości. 8. Na koniec dodaj sok z cytryny/limonki. Kapuchę podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem i odrobiną masła
Fiolka w kuchnipodkręca smak naszej potrawy. Dzięki temu potrawa jest zbilansowana i świetnie nadaje się na obiad lub kolację. Składniki: 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 szklanka bulionu 1/4 młodej kapusty 5-6 szparagów 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem(...)sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz wędzoną papryką. Potrawę ściągamy z ognia, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy
Mango Papajaminut. Kapusta pekińska z warzywami jest pyszna, osoby na diecie mogą ją jeść z czystym sumieniem, ale będzie również smakować osobom, które nie są na diecie i nie liczą kalorii. Z kapusty pekińskiej ostatnio przygotowałam pyszne gołąbki z pieczarkami i ryżem, które bardzo polecam, szczególnie osobą na diecie dr Ewy Dąbrowskiej. Składniki 1 kapusta pekińska 1 papryka 1 marchewka(...)szybko przesmażamy. Do podsmażonych warzyw dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy do smaku przyprawami, całość mieszamy. Dusimy warzywny bigos na wolnym ogniu ok. 15 minut aż kapusta będzie miękka. Bigos warzywny jest gotowy, smacznego. The post Bigos warzywny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWodę, w której się gotowały, dodać do kapusty. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Dusić razem, aż cebula się zeszkli, po czym dodać do kapusty wraz z grzybami i dokładnie wymieszać. Na małym ogniu gotować jeszcze godzinę, mieszając od czasu do czasu, by bigos się nie przypalił. W połowie
W SMAKKapustę kroimy na cztery części, wycinamy głąb. Kapustę tniemy w paski. Koperek drobno siekamy. Krok 2 W garnku rozpuszczamy 4 łyżki masła i podsmażamy kapustę. Krok 3 Do garnka dolewamy wodę i dusimy do miękkości około 20 – 30 minut. Doprawiamy cytryną pieprzem i solą do smaku. Krok 4 Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i przesmażamy całość
Coś bym zjadłamiękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebula na oleju. Do kapusty dodajemy grzyby i jeszcze przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy by farsz ostygł. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto(...)Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać podsmażone na masełku. zalepione pierogi czekają na ugotowaniesmażone pierogi z kapusta i grzybami
Bon Appetit Małgorzatykapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży. Jak zrobić bigos staropolski z winem - najlepszy, wypróbowany przepis, składniki przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na bigos staropolski z winem. SKŁADNIKI: 2-2,5kg kiszonej kapusty 1/2 główki świe ż ej kapusty - poszatkowana(...)grzyby w paseczki. Wywar przecedzamy przez perlonowe sito,mocno odciskając warzywa. Krok 7. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz z e świeżą kapustą , zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę. Krok 8. Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną
Moja Książka Kucharskamocno odciskając warzywa. Krok 7. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz z e świeżą kapustą , zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę. Krok 8. Słoninę oczyszczamy(...)kroimy w drobną kostkę i smażymy z pozostałą cebulą. Krok 9. Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki. Krok 10. Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone w plasterki wędliny, podsmażoną słoninę wraz z cebulą oraz ugotowane mięsa , dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu kolejną godzinę. Krok 11. Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy do smaku solą, utłuczonym pieprzem oraz cukrem. Dusimy
Moja Książka KucharskaDzisiaj zapraszam na krokiety z kapustą i pieczarkami. Składniki farszu: 2 duże cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 400 g pieczarek 750 g kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu(...)drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, solimy i pieprzymy do smaku. Dolewamy 2 łyżki oliwy i dusimy 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i drobno kroimy. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy
Smak mojego domu