duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:63/171)

Kulebiak z kapustą i grzybami. 165

szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 min. Następnie grzyby odciskamy (wodę po grzybach zastawiamy), kroimy i dodajemy do cebulki.  Po tym dodajemy pokrojoną kapustę, zalewamy wodą po grzybach i dusimy ok. 20 min. Pod koniec duszenia doprawiamy i następnie studzimy.  Do wystudzonego farszu dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane jaja.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt

Kuchnia Łukasza
Razowe łazanki z młodą kapusta i olejem lnianym 85

przyprawy. Zacznij gotować na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj przyprawę Maggi i odrobinę oleju rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze doprawione. Duś jeszcze klika minut. Potem wrzuć makaron i mieszaj razem z warzywami. Dodaj drobno posiekaną natkę i dopraw jeszcze Maggi i pieprzem jeśli trzeba. Całość polej olejem lnianym

AZgotuj!
Ryż smażony z kapustą 128

koperku 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do niej posiekaną kapustę ,zalewamy bulionem (100 ml) i dusimy na wolnym ogniu około 10 min. Następnie dodajemy ryż ,zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy do momentu ,gdy ryż będzie miękki. Nadmiar płynu odparowujemy ,dodajemy posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście 158

minut w 180 st C. W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję ją  i szatkuję, odkrawam głąba.   Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję koperek i podlewam wodą, tak do połowy kapusty.  Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie. Upieczone muffiny podaję na młodej kapuście, najlepiej

Takie tam pichcenie
Bigos pieczony po Bieszczadzku 133

Taki bigos jadłam zawsze w bieszczadzkich karczmach. Taki przygotowany bigos jest dużo bogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej ½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie

Tradycyjna Kuchnia
mielone zrazy z łopatki z kapustą kiszoną i pieczarkami... 166

talerz do garnka przelać tłuszcz po zrazach, podsmażyć resztę cebuli, pieczarki pokrojone, dodać kiszoną kapustę i wymieszać, wlać wodę, przyprawę w płynie, majeranek wsypać, na kapuście ułożyć zrazy i pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu można podać na obiad z ziemniakami lub na kolację do pieczywa..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Schabowy na kapuścianej chmurce :) 75

łyżką oleju oraz z drobno posiekaną cebulą. Wkładamy to na rozgrzaną patelnię i smażymy aż ze słoniny zrobią nam się skwarki. Dodajemy kapustę i co jakiś czas mieszając dusimy ją na małym ogniu jakieś 30 minut pod przykryciem, Doprawiamy do smaku pieprzem. Smacznego

ClauditteMissCooking
Miękkie lądowanie czyli kurczak nadziewany na kapuście 161

odcedzić. Pieczarki obrać opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę,zeszklić,dodac pieczarki i dusic  do miękkości a następnie połączyć z kapustą wloską. Wszystko razem wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.w 200stopniacgC. Następnie dodać sól morską, pieprz, przyprawę maggi, tymianek i koperek. Wszystko ponownie razem wymieszać. Faszerowana pierś z kurczaka SKŁADNIKI: 2 pojedyncze

w mojej kuchni
Łazanki z kapustą i mięsem 196

słodkiej mielonej, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżeczkę vegety, chwilę poddusić, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie pozostałymi przyprawami. Mięso z kapustą nie może być suche dlatego w trakcie duszenia dolać odpowiednią ilość wywaru pozostałego z gotowania.W między czasie ugotować łazanki według przepisu na opakowaniu, odcedzić i gorące dodać do garnka z kapustą i mięsem

Mix smaku
Młoda kapusta zasmażana z pomidorami 142

sól, pieprz.  Przygotowanie:      Młodą kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy. W dużym garnku podgrzewamy małą ilość oleju, dodajemy poszatkowaną kapustę oraz pokrojone drobno pomidory (bez skórek). Garnek przykrywamy i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę wraz z boczkiem. Po ok. 20 minutach dodajemy do kapusty. Koperek drobno siekamy i wrzucamy do garnka, mieszamy. Przyprawiamy pieprzem

Aga w kuchni
Rolada z mielonego mięsa 223

łyżeczka tymianku 1 łyżeczka lubczyku Sól, pieprz do smaku Ok 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Nadzienie: 1 mała marchewka 1 mała pietruszka ¼ średniego selera ⅓ małego pora ⅕ średniej główki kapusty 150g kiełbasy lub boczku 100g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mały kremowy serek topiony 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku(...)drobną kostkę, zalewamy ¼ szklanki wody i łyżką oleju. Dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, poszatkowaną kapustę, plastry pieczarek i kiełbasy. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Miksujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania

Kuchnia w czekoladzie
Młoda kapusta z pulpetami 1873

kapustę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,cukier, sól, pieprz. Dolać 1/2 szklanki wody,, posiekany szczypiorek i koperek. Doprawić i ułożyć na wierzch pulpety. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kapusty. młoda kapusta z pulpetami

O kuchni z uczuciem
Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą 270

kiełbasą i pomidorem. W tym smacznym i sycącym daniu nie może zabraknąć świeżego koperku, który jest nieodzownym towarzyszem dusznej młodej kapusty. To danie przygotowałam z bardzo dobrej jakości pęczaku, którego białe i regularne ziarna nie rozklejają się podczas duszenia. Oferują go Młyny Stoisław . 1 szklanka Pęczak jęczmienny kujawski Młyny Stoisław 2 białe kiełbasy parzone 1 cebula 2 szklanki gorącej wody(...)ziarna kaszy wypłukać w zimnej wodzie i dodać do kiełbasy. Wlać wodę, która powinna wszystko przykryć, oprószyć solą i przykryć pokrywką. Dusić około 15 min, aż kasza będzie miękka i odparuje cały płyn. Dodać odsączoną na sicie młodą kapustę i pokrojonego pomidora bez skóry. Wszystko wymieszać doprawiając jeszcze do smaku solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Smacznego :) http://www.mlynystoislaw.pl/ Kategoria

https:KKuchniaMniam
Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2814

Przelać na sitko do odsączenia. Pieczarki oczyścić i pokroić w małe plasterki. Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną drobno cebulę i leciutko zaszklić. Dodać pieczarki i dusić do odparowania nadmiaru wody. Do odsączonej kapusty dodać pieczarki i doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem.  Farsz odłożyć do wystudzenia.Do miski robota przesiać mąkę. Dodać jajka, sól i cukier. Mleko podgrzać, wsypać

Ala piecze i gotuje
Pańczkraut 161

opolskiej prowincji kartofelkraut albo w końcu ziemniaki z kapustą kiszoną :) Składniki: - ziemniaki - kapusta kiszona - cebula - mąka Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy. Kapustę kroimy, wrzucamy na patelnię, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki traktujemy tłuczkiem, a następnie mieszamy z kapustą, cebulą i małą ilością mąki

Kryzysowa Książka Kucharska