sól i pieprz do smaku Obierz cebulę i kapustę z zewnetrznych liści. Pokrój kapustę w centymetrową kostkę. Posiekaj cebulę drobnoi zeszklij ją na masle po czym dodaj kapustę. lekko ją posól i duś kilka minut, Gdy zmieknie dodaj tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku. Na małym ogniu duś jeszcze kolejne kilka minut, dodaj syrop mniszkowy z imbirem
Gotuj Sam!upadnie” dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy. Cebulę pociąć w pióra a kiełbasę w kostkę. Na patelni na oleju podsmażyć kiełbasę. Następnie dodać cebulę, podsmażone dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Dusić chwilę po czym dodać koncentrat. Pod przykryciem całość gotować na wolnym ogniu 20-25 minut do miękkości. Doprawić do smaku. Na koniec dodaję nieco świeżego koperku
W garach u Gosichyba się od nich uzależniłam. Ta ma w sobie jeszcze więcej aromatu, jest ciemniejsza od swojej poprzedniczki, kostki nr 1 . Dzisiaj np zastosowałam ją do przygotowania duszonej szynki w cukinii i kapuście, obłęd smakowy. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 150 g pora 100 g czerwonej papryki 150 g cukinii 3 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego
MamaOskarkarozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w talarki kiełbasę wraz z drobno posiekaną cebulką. Przyprawiamy solidnie przyprawami. Gdy kiełbasa będzie zrumieniona dodajemy ją razem z cebulą do kapusty - wraz z powstałym olejem. Dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku i ewentualnie dodajemy passatę. Smacznego młodego
Zasmakuj Kuchnidodajemy pokrojoną cebulę i całość smażymy jeszcze chwilę. Na koniec dorzucamy oczyszczone pieczarki (w całości jeśli są małe). Całość chwilę podsmażamy, a następnie przekładamy do kapusty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 15 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem
Walijskie PichcenieUgotowaną kapustę i grzyby dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy, podsmażamy. Jak już cebula się lekko podsmaży dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się
Passion of Cookingponownie przekładamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy za wyjątkiem czosnku, podgrzybki, śliwki, morele, podsmażoną na smalcu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz zszatkowaną kapustę słodką. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. U nas w domu nie chowamy bigosu do lodówki
Gosia gotujeoleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie przekładamy do kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem :)Bigos Anno Domini
Walijskie Pichceniebazylia, sól , oliwa z oliwek -seler naciowy- u mnie mrożony Poszatkuj kapustę pekińską, marchewkę i pora, duś chwilkę. Dodaj przyprawy do Burrito. Wymieszaj. Następnie pół łyżeczki kolendry. Dodaj trochę pieprzu ziołowego, oliwy z oliwek, soli. Wymieszaj, zamknij, duś pod przykryciem. Następnie dodaj salsy pomidorowej, wymieszaj, przykryj , duś. Dodaj selera naciowego. Od czasu do czasu sprawdzaj smak. Gdy wszystko(...)ładnie się udusi, zagotuj wode i wrzuć tortellini Polsoja na wrzątek i gotuj ok.8 minut. Wyłóż na talerz, podawaj z duszonymi jarzynami. Posyp ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. To bardzo sycące danie. Jest bardzo dobre, gdyż tortellini z wędzonym tofu...nie mialam nigdy przyjemności. Pyszne! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikiszoną ok. 30 minut. Po gotowaniu bulion z mięsa przelałam do słoika, a mięso i odcedzoną kapustę schowałam do lodówki. Na drugi dzień zmieliłam mięso z kapustą przez maszynkę. Na patelni dusiłam, podlewając bulionem, który dzień wcześniej przelałam do słoika. Na patelni podsmażyłam cebulkę, pokrojoną w kostkę i dodałam do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzem. Do szklanki nalałam wody
Aga w kuchnimasło mąka Przygotowanie: Kapustę szatkujemy w cienkie paseczki. Przekładamy do garnka, następnie dodajemy marchew startą na grubych oczkach. Wlewamy wodę, ilość tak maksymalnie do połowy kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy listki i ziele. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ilość wody jak i zasmażki czyli masła i mąki jest zależna od wielkości kapusty. Na główkę kapusty wielkości klasycznego melona
Życie zaczyna się w kuchnigarnka, dokładamy listek laurowy, ziele angielskie, wlewamy wodę i stawiamy na ogień. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy do miękkości na maśle. Jeśli kapusta jest już prawie ugotowana (gdy mamy zbyt dużo wody to odlewamy) dodajemy cebulkę i chwilkę jeszcze trzymamy na ogniu. Zestawiamy i wsypujemy pokrojony koperek, dodajemy kminek, sól
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSposób przygotowania 1. - Kapustę pokroić dać do garnka wlać troszkę na dnie wody nie dużo Przekroić udka na połówki włożyć udka pomiędzy kapustę gotować - Dodać przyprawy kostki rosołowe w kruszyć gotować do odparowania(...)dać 3 łyżki oleju wrzucić cebulę i paprykę dusić aż odparuje woda Dodać do kapusty 3. - Posiekać koper, pietruszkę, lubczyk i liście seleru Wymieszać z kapustą
W królestwie smaków Beatygrubym dnem, roztapiamy smalec. Układamy w nim gołąbki, zaczynając od tych, które są w najtwardszych liściach (czyli tych ze środka kapusty). Jeśli nie zmieszczą się Wam w jednej warstwie możecie ułożyć je jeden na drugim, ale ja generalnie duszę je w dwóch garnkach(...)których układam tylko po jednej warstwie. Gołąbki obsypujemy delikatnie papryką słodką i zalewamy wodą lub bulionem tak aby przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego Artykuł Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem pochodzi z serwisu
PatiGotujetylko wyjąć z wody. Wyjęte z wody liście studzimy lekko, a następnie ścinamy najgrubsze nerwy. (Jeśli liście będą dobrze sparzone, podgotowane, to gołąbki będą krócej dusić się w piekarniku.) Kiedy liście kapusty będę gotowe, przygotowujemy farsz. Pora kroimy w cienkie plasterki (pierścionki właściwie). Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy - wytapiamy na średnim ogniu tłuszcz. Dodajemy pora i przesmażamy krótko
Codzienna kuchnia niecodzienna