duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:48/171)

Kapusta czerwona zasmażana 156

pieprz Przygotowanie Cebulę pokroiłem w kostkę i na maśle zeszkliłem. Kapustę poszatkowałem i dodałem do cebuli. Podsmażałem razem ok. 5 min. Zalałem bulionem ,dodałem liść laurowy i dusiłem pod przykryciem do miękkości kapusty. Oprószyłem mąką ,smażyłem ok. 2 min. Do smaku doprawiłem solą oraz pieprzem. Na koniec dodałem posiekany koperek. Wszystko wymieszałem i podałem jako dodatek do dania głównego

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z młodej kapusty 181

Taki kapuśniak cieszy się u mnie w domu ogromnym powodzeniem. Kiedy tylko młoda kapusta pojawia się na straganach, przygotowuję ją na wiele sposobów. Robię nie tylko kapustę zasmażaną , czy też duszoną z koperkiem i marchewką , albo z kiełbasą ... Robię pyszny kapuśniak, który gotuję najczęściej na kostce ze schabu i wywarze z jarzyn. Jeśli nie jedliście takiego kapuśniaku to koniecznie(...)Drobne i cienkie ich   części pokroiłam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Obraną cebulę opaliłam na gazem. Pomidory po zanurzeniu w gorącej wodzie obrałam ze skórki i pokroiłam w cząstki. Kapustę poszatkowałam.     Do garnka z kością wrzuciłam warzywa, dodałam cebulę i przyprawy (listek, ziele i vgetę). Po zagotowaniu zmniejszyłam gaz i pozostawiłam do gotowania na    około

Kuchnia u Krysi
Paszteciki z kapustą i grzybami 189

posiekać i zalać wodą. Dodać przyprawy,gotować do miękkości kapusty.[ listki i ziarna wyjąć z kapusty]. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone grzyby i dusić, aż woda odparuje. Połączyć z kapustą, dodać pokrojone grzyby wraz z wodą.Wym ieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze 5 minut. Po wystudzeniu dokładnie odcedzić, ponieważ farsz musi

Moje domowe kucharzenie
PIEROGI Z MIĘSEM KAPUSTĄ I GRZYBAMI 178

rosołu. Obrałam ugotowany kawałek pręgi,skrzydło z indyka  i mięso wołowe na rosół. Wykorzystałam również parę ugotowanych marchewek. Zmieliłam je Podsmażyłam pokrojoną cebulę Kiszoną kapustę drobno poszatkowałam,podlałam wodą i dusiłam razem z suszonymi grzybami około 40 minut. Po ugotowaniu dodałam kapustę do mięsa. Jak również pokrojone drobno grzyby  i podsmażoną cebulę. Farsz przyprawiłam,dolałam szklankę ugotowanego

potrawyregionalne
Krokiety z kapustą i grzybami 1615

chochelka od nalewania zupy ( taka zwykła średnia ) . Pierwszy placek zazwyczaj jest dla pieska , bo się rwie lub wychodzi zbyt gruby . Po usmażeniu pozostałych , odstawiamy je do wystygnięcia . Kapustę na farsz , szatkujemy , dusimy do miękkości z niewielką ilością wody ( tylko tyle ,żeby nie przywierała do dna ) oraz z dodatkiem wszystkich przypraw , oprócz czosnku . Czosnek dodajemy do grzybów , które przygotowujemy osobno , poprzez(...)stron w dość głębokim oleju . Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar oleju ręcznikiem papierowym i gotowe . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Krokiety z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Bigos z młodej kapusty. 242

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka, zalewamy ok 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy. Kiedy kapusta zrobi się szklista i delikatnie zmięknie dokładamy pokrojone

Malinowe Pocałunki
Bigos z młodej kapusty z olejem rzepakowym. 142

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka, zalewamy ok 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy. Kiedy kapusta zrobi się szklista i delikatnie zmięknie dokładamy pokrojone

Malinowe Pocałunki
Modra kapusta z winem i śliwkami suszonym 148

cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz  Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy około 10-15 minut na małym ogniu. Cebulę, boczek i śliwki  kroimy w drobną kosteczkę. Jabłko obieramy i również kroimy(...)Kapustę skrapiamy sokiem z cytryny i octem oraz dodajemy wszystkie składniki z patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Całość dusimy jeszcze przez około 10 minut do momentu aż kapusta będzie miękka

Mania Gotowania
Farfalle z smażoną kapustą, mięsem – szybkie łazanki 154

dente, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy kapustę i całość przesmażamy. Przykrywamy pokrywą i kilka min dusimy, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy kapusta będzie al dente wysmażamy ją często mieszając, tak aby odparowała z niej woda. Dodajemy mięso, smażymy. Makaron mieszamy z wysmażoną kapustą z mięsem, doprawiamy kozieradką, pieprzem, ewentualnie

Moniki Smakołyki
Bigos orientalny z boczniakami czyli rzecz o tańszych zamiennikach 118

usług której staram się już nie korzystać w ogóle. Składniki: - kapusta pekińska - boczniaki - przyprawa 5 smaków - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Boczniaki kroimy w kostkę i podsmażamy. Kapustę również kroimy, dodajemy do boczniaków i dusimy. Doprawiamy do smaku i dodajemy trochę koncentratu pomidorowego. Kapusta pekińska jest bardziej delikatna niż ta nasza. Jeśli zostaną Wam resztki nie dawajcie jej chomikowi, bo może się

Kryzysowa Książka Kucharska
Wege łazanki 226

posiekaną kapustę. Chwilę ją podsmaż, a w międzyczasie odcedź grzyby i pokrój je w drobną kosteczkę. Aromatyczną wodę pozostałą z moczenia grzybów przelej do garnka z kapustą, a następnie dorzuć grzyby. Przykryj i duś przez ok. 20 min. lub do momentu, aż kapusta zmięknie. Dodaj makaron, pieczarki z cebulą oraz wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze chwilkę, ok. 5 min, aby wszystkie

Roślinna - blog wegański
Ekspresowa zupa na jesień, z kapustą i fasolą 171

wody. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień tak, aby pomidory lekko bulgotały.W tym czasie poszatkuj kapustę i dodaj do garnka. Przykryj częściowo garnek i duś zupę przez ok. 15 min, aż kapusta stanie się miękka. Fasolę odsącz z zalewy i dodaj do zupy. Dodaj ocet winny, pepperoncino, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5 minut. Nalej zupę

Chilli Czosnek i Oliwa
Młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami. Pysznie i szybko. 343

Młoda kapustka duszona na masełku z porem i pomidorkami. Cóż może być lepszego :) Tak przygotowana kapustka może posłużyć jako samodzielne danie lub jako smakowity dodatek do obiadu. Tylko uwaga proponuję przygotować od razu podwójną porcję,bo ona znika już w trakcie przygotowania tzn. kosztowania :) Składniki - główka młodej kapusty - pomidory 2 szt. - kawałek pora - pół pęczka koperku - masło - sól, cukier(...)kroje w cieniutkie półplasterki, pomidora ( wczesniej sparzonego i obranego ) w kostkę, koperek drobniutko. W dużej głębokiej patelni roztapiam ok.2 łyżki masła,dodaje do niego pora i chwilkę duszę. Do pora dodaję poszatkowaną kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej wody. Mieszam. Kiedy kapustka jest na wpół miękka dodaję pomidory, koperek,szczyptę soli,cukru i majeranku. Gotuje jeszcze chwilkę, parę minut

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania