duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:45/171)

ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 112

trochę ułatwić Wam te poszukiwania świątecznych smakołyków przygotowałam dla Was kilka pysznych przepisów. Dziś zapraszam na gorący, prosto z pieca kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami. Espumisan Max, wyrób medyczny CE Taki kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami jest świetnym pomysłem np. jako dodatek do wigilijnego, czerwonego barszczu – świetny zamiennik dla pasztecików z grzybami albo(...)gotujemy na półtwardo. Kapustę kiszona siekamy, wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej drobno pokrojone grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Posiekaną cebulę przesmażany na odrobinie oleju, dodajemy ugotowaną kapustę z grzybami oraz kaszę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą pieprzem i odrobiną cukru, chłodzimy. CAŁOŚĆ

Ostra na Słodko
Tikil gomen i trendy kulinarne 2016 144

ocet - kapusta - marchewka - cebula - ziemniaki - kminek - kurkuma Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą tworząc ciasto naleśnikowe, dodajemy trochę sody oraz octu i smażymy naleśniki na patelni. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rondla z olejem i dusimy razem z pokrojoną cebulą marchewką i ziemniakami. Radzę zacząć od samej kapusty, bo najdłużej się robi. Na koniec dodajemy kminek i kurkumę i dusimy jeszcze jakiś

Kryzysowa Książka Kucharska
Polski kapuśniak z chińską kapustą pakchoi 128

podsmaż ją na 2-3 łyżkach oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Co cebuli dodaj przyprawy, wymieszaj dodaj kapustę kiszoną i marchewką, duś razem 2-3 minuty mieszając po czym dodaj 2- 2,5 litra wody. Zagotuj na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie drobno posiekaj kapustę pakchoi/pekińską

greenscarf
EINTOPF Z MŁODĄ KAPUSTĄ 168

strony schab, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i oczyszczone pieczarki. Mieszamy i podsmażamy całość chwilę. Następnie dodajemy kapustę, mieszamy, podlewamy odrobiną wody, solimy, pieprzymy i dusimy całość około 10-15 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Na koniec dorzucamy pokrojone na ćwiartki ziemniaki. Mieszamy, posypujemy koperkiem, jeśli lubimy to również tymiankiem  i ... podajemy z zimnym zsiadłym

Walijskie Pichcenie
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 150

świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor! Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody

Pyry na Gaz
Ciasto na pierogi 140

ulubione) Składniki: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody

Pyry na Gaz
Gołąbki 142

boki kapusty zawijamy do środka i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka umieszczamy kilka liści kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak, aby gołąbki były przykryte. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy gołąbki przez godzinę. Ugotowane gołąbki wyjmujemy na talerz. Mąkę rozprowadzamy w wodzie i dodajemy(...)zgęstnieje. Gołąbki ponownie wkładamy do sosu. Notatki - kapusta na gołąbki powinna być duża i nie za bardzo zbita - gęstość sosu można regulować według własnych upodobań - czas duszenia gołąbków zależy od tego czy kapusta jest starsza czy młoda by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
DUSZONA MŁODA KAPUSTA, BEZ CUKRU, OCTU, MĄKI 188

Któż nie lubi młodej kapusty...? U nas lubią ją wszyscy, dlatego bywa w różnych odmianach, w postaci surówki z dużą ilością koperku , gotowana tradycyjnie z octem i cukrem (u mnie ksylitolem), duszona z boczkiem i chili ,  w formie gołąbków tych lub tych , teraz dochodzi jeszcze jej wersja dietetyczna, bez dodatku cukru (ksylitolu), bez octu, bez mąki (której nigdy(...)pieprz (u mnie kolorowy) - ok.50-100ml wrzącej wody W garnku roztapiamy olej kokosowy, dorzucamy poszatkowaną lub pokrojoną kapustę, dodajemy sól, zalewamy minimalną ilością wody (ok.50ml) i dusimy na małym palniku (by się nie przypaliło), kapusta po chwili puści sok, gdy damy dużo wody, trzeba będzie ją odlać, gdy dodamy jej minimalnie, nie będzie takiej potrzeby. Kapustę podduszamy do miękkości, co jakiś

Smaczne Zdrowe
Pappardelle z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą 142

jeśli jest za kwaśna i ma za dużo soku, to odciskamy, i bardzo drobno kroimy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy grzyby, cebulę i całość wysmażamy. Dodajemy kapustę, przyprawy i całość dusimy na małym ogniu, od czasu, do czasu mieszamy. W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie, makaron na al dente. Odcedzamy i gorący dodajemy do grzybów z kapustą. Całość

Moniki Smakołyki
Krokiety gryczane z słodką kapustą, kiszką ziemniaczaną 196

dużym garnku o szerokim dnie, lub woku  roztapiamy masło, zrumieniamy cebulkę z dodatkiem cukru i całych papryczek. Pod koniec doprawiamy solą. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy (łyżką drewnianą).  Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Kiedy kapusta zmięknie, ściągamy pokrywę i całość wysmażamy, wyciągamy papryczki, a dodajemy kiszkę bez jelita, rozgniatamy ją widelcem(...)całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapusta powinna być wyrazista – pikantna. Odstawiamy do przestygnięcia. Rada: podczas przygotowania kapusty nie dolewamy ani 1 ml wody ! Pod koniec ściągamy pokrywą i podsmażamy ją, aż odparuje woda, która powstała podczas duszenia, nie zapominamy o ciągłym jej mieszaniu. Naleśniki: Do mąki dodajemy, mleko, roztrzepane jajka, sól, cukier, kozieradkę i całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto

Moniki Smakołyki
Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem 128

szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (ok 12 minut). Jeśli kasza nadal będzie twarda, wlać pozostały bulion, i dusić jeszcze 5 minut. Do kaszy dodać kapustę i groszek, doprawić do smaku, wymieszać i dusić ok 2-3 minut. Pod koniec gotowania dodać pozostałą łyżkę masła, koperek, wymieszać. Przed podaniem pęczotto można posypać parmezanem. Smacznego

Obiad gotowy
Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem 203

szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (ok 12 minut). Jeśli kasza nadal będzie twarda, wlać pozostały bulion, i dusić jeszcze 5 minut. Do kaszy dodać kapustę i groszek, doprawić do smaku, wymieszać i dusić ok 2-3 minut. Pod koniec gotowania dodać pozostałą łyżkę masła, koperek, wymieszać. Przed podaniem pęczotto można posypać parmezanem. Smacznego

Obiad gotowy
Łazanki z kapustą i pieczarkami 108

zajmie nam dużo mniej czasu :) Składniki farszu ( 4 duże porcje): 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól do smaku pieprz 500 g pieczarek 1 kg kapusty kiszonej oliwa do podsmażenia cebuli i duszenia pieczarek 400 g makaronu łazanki - (są to 4 porcje) Wykonanie farszu: Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dajemy majeranek i całość podsmażamy na małym ogniu na oliwie(...)szatkujemy, wrzucamy do garnka, solimy oraz pieprzymy do smaku i dolewamy 2 łyżki oliwy. Tak przygotowane grzyby dusimy 5 minut pod przykryciem. Następnie odkrywamy i nadal dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę

Smak mojego domu
Żeberka pieczone na kapuście, ziemniaki z pieca i surówka z pieczonego buraka 126

przepłukać, odcisnąć. Dodać drobno pokrojoną cebulę, kminek, pieprz, pomidory z zalewy, suszone jabłka , podlać 3-4 łyżkami oleju , podsmażyć ok 5 min, następnie podlać szklanką wody i dusić ok 30 minut. Kapustę przełożyć do brytfanki. Na niej ułożyć cały pas żeberek , oblać resztą marynaty. Można podlać jeszcze odrobiną wody, gdyby kapusta była zbyt sucha. Okryć brytfankę folią aluminiową. Ziemniaki obrać

Gotowanie jest łatwe
Zupa krem z modrej kapusty i quinoy 145

kefiru 1 litr wywaru warzywnego* zakwas z buraków ocet winny miód liść laurowy ziele angielskie pieprz sól  Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kapustę, lekko solimy, dodajemy łyżkę octu winnego, mieszamy, wlewamy pół szklanki wywaru warzywnego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu

Quinoa Raz!
Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 79

Thermomix przepisy. Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką Składniki: 150 g mąki 70 g bardzo gęstej śmietany 18% 20 g drożdży 1 łyżka wody 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli Składniki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 25 g grzybów suszonych 1 liść laurowy 3 szt ziela angielskiego pół łyżeczki tymianku, majeranku i kminku(...)woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu) Kapustę z grzybami przekładamy do miski (postarajmy się wyciągnąć z kapusty liść laurowy) a do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 części cebulę. Rozdrabniamy czas  5 s/obr. 5 , dolewamy olej  następnie dusimy czas  3 min/Varoma/obr.1. Do naczynia Thermomix dodajemy kapustę

Themo przepisy

Proponowane wyszukiwania