duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:38/171)

Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 184

podsmaż na oleju drobno pokrojone cebule i czosnek. Dodaj posiekaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie i chwilę podsmaż. Następnie podlej wodą (1 szklanka) i duś do miękkości ok. 10-15 minut (jeśli kapusta jeszcze nie jest miękka, dolej więcej wody i duś trochę dłużej). Wyjmij ziele i liście. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie kasze, dodaj kapustę z cebulą

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapusta kiszona a’la bigos 191

angielskie i ziarna pieprzu, gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Kiełbaski kroimy w kostkę, a mięso z gotowanego kurczaka rozdzielamy na mniejsze kawałki, gotowane warzywa dusimy widelcem, wszystko dodajemy do garnka z kapustą. Wlewamy passate pomidorową, lutenicę, oraz pokrojone drobno suszone śliwki, dusimy na małym ogniu kolejne 30 minut. Po godzinie gotowania kapusta powinna być już miękka. Ewentualnie doprawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
FIT ŁAZANKI 688

Kapustę szatkujemy lub kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy do niej, startą na grubych oczkach tarki marchewkę oraz przyprawy i wszystko zalewamy szklanką wody. Dusimy do miękkości kapusty, w razie potrzeby można podlewać dodatkową ilością wody. Pieczarki opłukujemy, kroimy na plasterki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażamy ok 15min. Gdy kapusta jest już miękka

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Kapusta lasowiacka z zasypką 135

Kapustę ponownie przekładamy do tego samego garnka i zalewamy wywarem z boczku, przekładając również liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy boczek pokrojony w kostkę, kaszę jęczmienną i kminek. Kapustę z dodatkami dusimy około 30 minut często mieszając. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Dodajemy mąkę i wszystko razem jeszcze chwilę smażymy. Całość przekładamy do garnka z kapustą

Trzeci talerz
Kapusta pak choi z patelni z prażonym słonecznikiem, imbirem, czosnkiem, odrobiną miodu i chilii 187

całości: zarówno zielone liście jak i białe końcówki są pyszne. Im mniejsza jest kapusta, tym delikatniejsza w smaku. Zapraszam na kapustę pak choi z patelni: lekko słodka, pikantna i aromatyczna. Danie proste i szybkie do zrobienia, które można podać na obiad lub ciepłą kolację. Składniki: 4 kapusty pak choi 1 większa papryczka chilli 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanego drobno(...)zarówno tylko lekko obsmażona dla smaku, jak i uduszona do miękkości. Jeśli zależy nam, aby była całkowicie miękka, wtedy dobrze jest ją podlać odrobiną wody podczas duszenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem. Kapustę posolić przed podaniem. Obsypać prażonym na suchej patelni słonecznikiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krokiety bez naleśników 114

łyżki oleju rzepakowego 300 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 200 ml rosołu drobiowego 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Ugotowane żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Razem z pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, dodajemy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Tak przygotowany farsz

R'n'G Kitchen
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem 137

pyszny i szybki dodatek do obiadu. A tu zapraszam na młodą kapustę z marchewką . Składniki: 1 mała główka kapusty 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać kapustę i podlać szklanką wody. Dusić 10-15 minut do miękkości kapusty. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę

magiczna kuchnia Kasi
KAPUŚNIACZKI 345

odcisnąć, posiekać, włożyć do garnka, podlać wywarem z grzybów i ugotować. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w drobną kostkę grzyby, wymieszać i poddusić. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną kapustę kiszoną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przebić pięścią, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrawać kółka. Nałożyć nadzienie

Pieguskowa Kuchnia
Młoda duszona kapusta z marchewką 170

cztery części i poszatkować. Obraną marchewkę pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę, razem zeszklić. Dodać kapustę i podlać szklanką wody. Dusić około 15 minut do miękkości kapusty. Na koniec dodać koperek, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki z kapustą i pieczarkami 167

pakujemy do nich kurczaka...      Dziś propozycja czegoś neutralnego, czyli naleśniki z kapustą i pieczarkami. Podobnie możemy serwować pierogi, czy krokiety z podobnym farszem. Tym razem naleśniki z pieczarkami... :) Składniki na farsz: 0,5-0,6 kg pieczarek 2 kg kiszonej kapusty 3 cebule tłuszcz(...)smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy pieczarki będą już prawie gotowe dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do pieczarek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Krokiety z grzybami i kapustą 124

smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy grzyby będą już prawie gotowe dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do grzybów. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kapusta czerwona zasmażana – kuchnia podkarpacka 210

cytryny cukier Kapusta czerwona zasmażana - kuchnia podkarpacka Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzątkiem i odsączamy. Słoninę kroimy w kostkę i smażymy skwarki. Wyciągamy je i dodajemy do kapusty. Dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut. W międzyczasie siekamy drobno 2 cebule, podsmażamy je na tłuszczu z wytopionej słoniny i dodajemy mąkę. Gdy się zrumieni całość dodajemy do kapusty. Przyprawiamy solą, pieprzem

Trzeci talerz
Zupa gołąbkowa 169

więc świetnym pomysłem jest ugotowanie jej wieczorem i podanie na drugi dzień na obiad. Dla wszystkich wielbicieli gołąbków to taka opcja nieco szybsza w wykonaniu. Nie trzeba parzyć kapusty, obsmażać i dusić. Z podanych proporcji wychodzi spory gar zupy. Dla mojej rodziny to obiad na dwa dni więc jeżeli macie zmniejszą rodzinę to polecam ugotować zupę z połowy porcji. Miseczka

Pieguskowa Kuchnia
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 158

chwilę Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę... ... a następnie dodać pieczarki. Posolić, dodać pieprz i  dusić do momentu wyparowania wody z pieczarek (zredukują się) Następnie dodać kapustę i wszystko chwilę dusić. Odstawić do wystygnięcia Teraz ciasto :) Wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać (nie gotować) do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić do przestygnięcia Dodać drożdże i wymieszać sprężynką Następnie wbić jajka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Lekki bigos (240 kcal) 256

osolonej wodzie z kilkoma liścikami laurowymi do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty, podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do kapusty razem ze startą na grubej tarce marchewką. Warzywa dusimy kilka minut, następnie dodajemy przecier pomidorowy

e-PrzepisyKulinarne