ziemniaczki z boczkiem i kapustą kiszoną do obiadu. Pyszne młode ziemniaczki ugotowane z kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem, z dużą ilością koperku. Ziemniaki z boczkiem - najlepsze do obiadu :) Jak zrobić ziemniaki z boczkiem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki na ziemniaki z boczkiem i kapustą. SKŁADNIKI: 5-6 dużych ziemniaków (młodych) 500g kiszonej kapusty 150g wędzonego boczku 2 łyżki(...)połowę wody. Do ziemniaków dodać kiszoną kapustę. Garnek przykryć i dusić do miękkości przez mniej więcej 40 minut. Co jakiś czas zamieszać, w razie czego uzupełnić wodę. Krok 4. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Krok 5. Pod koniec duszenia, do ziemniaków i kapusty dodać zrumieniony boczek z cebulką oraz posiekany koperek - doprawić do smaku
Moja Książka Kucharskałatwo usunąć z niej błony. Do pieczenia w całości trzeba prawie mieć rentgena w oczach aby wybrać piękny okaz…he, he…Do ziołowej karkówki świetnie pasuje duszona młoda kapusta . Uwielbiam młodą kapustę do mięsa. Klasyczna przystawka latem. Ziołowa karkówka Składniki: na 4-6 porcji 1,2 kg wieprzowej karkówki bez kości 1 mała cytryna, otarta skórka
codojedzeniasmakuje podany na ciepło z kluskami śląskimi, lub na zimno zamiast wędliny do chleba. Smacznego. Karczek pieczony w rękawie foliowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Schab duszony w kapuście kiszonej Golonka pieczona w piwie Pulpety w sosie pomidorowym Artykuł Karczek pieczony w rękawie foliowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakubigos w wersji obiadowej. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 3 gałązki selera naciowego 1 liść naciowy 2 ziela angielskie sól, pieprz, papryka czerwona 25 dkg schabu wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego koper świeży olej do smażenia Kapustę szatkuję, przekładam do garnka wlewam wodę, tyle żeby przykryła kapustę, dodaję liść laurowy i ziele angielskie, sól(...)dalej smażę. Na końcu dodaje startą na tarce jarzynowej marchewkę, i pokrojony seler naciowy. Całość przesmażam jeszcze trzy minuty. Kapustę odcedzam, dodaję przesmażone warzywa. Na patelni przesmażam pokrojony schab uwędzony, dodaję przecier pomidorowy, odrobinę wody. Przekładam do kapusty i duszę ją jeszcze z pięć minut. Na końcu doprawiam, sola, pieprzem, papryką czerwoną, podaję z koperkiem
wesoła kuchnianiezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, potrzeba do niego jedynie kapusty (dowolny rodzaj) oraz wędzonego boczku, który nadaje potrawom z kapusty wyjątkowego smaku. Polecam to danie jako idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Kapusta zasmażana z boczkiem Składniki: 1 cebula 150g wędzonego boczku mała główka kapusty (500g) (może być biała, czerwona, ja użyłam włoskiej) sól, pieprz olej(...)się wytopi i przyrumieni. W międzyczasie poszatkować kapustę (pomijając głąba). Kapustę dodać na patelnię, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez okilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Gotować do czasu aż kapusta będzie miękka, ale wciąż chrupiąca. Jeżeli wolicie jednak całkiem miękką kapustę należy dusić ją jeszcze jakiś czas pod przykryciem
Codzienne Gotowanienagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 25-30 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe, a boczek przyrumieniony. Podawać natychmiast z sosem z whisky, duszoną czerwoną kapustą i zapiekanką ziemniaczaną z brukwią. Smacznego
Codzienne Gotowanieserem i grzankami z pieczywa. Bardzo rozgrzewająca. Następnie nadeszła pora na danie główne i ja wybrałam dla siebie VEPRO KNEDLO ZELO (32 zł), czyli karkówka wieprzowa (150g) confit duszona z kapustą i kminkiem, knedlik karlowarski. Bardzo przyjemne i sycące danie. Pamiętajcie, że my mieliśmy porcje degustacyjne, normalne wersje są dużo większe W opcji była jeszcze HOVÉZI GULÁŠ
karmelowykapuśniak to świetna propozycja na zimowy obiad. Jednak z kapuśniakiem jest czasami ten problem, że gorące włókna kapusty mogą parzyć brodę czy spadać z łyżki. Mam na to świetny sposób - robię kapuśniak w formie kremowej zupy! Ponieważ od jakiegoś czasu sama kiszę kapustę w słoikach to przeważnie mam jej choć trochę w zapasie. Najbardziej lubię podjadać kiszonki tak po prostu(...)błonnika, a także dobrych probiotycznych bakterii. Polubcie kiszonki jeśli do tej pory mieliście z nimi nie po drodze. Kiszonki to też doskonały składnik zup! Z dziecięcych lat pamiętam kapustę kiszoną duszoną z kaszą - ależ to dobre! Oczywiście w zupie, kiedy kiszone warzywa zagotujemy, tych witamin i wartości jest mniej, ale przecież nie samą surowizną człowiek żyje. Miska gorącej zupy
Smaczna Pyzaczasie na 2 łyżkach oleju smażymy z obu stron na rumiano boczniaki, wcześniej pokrojone wzdłuż na paski. Odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i dorzucamy do gotowej kapusty. Mieszamy, dusimy jeszcze kilka minut i podajemy. A na jaki koncert chciałam pójść? na koncert Wardruny. Niestety bilety drogie bardzo i rozeszły się nie wiadomo kiedy więc tylko marzę... i słucham
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyprawą do kurczaka dobrze zrumienić na gorącym oleju rzepakowym, przełożyć na talerz na tłuszczu po pałkach podsmażyć pokrojone pomidory z ząbkami czosnku, blenderem zmiksować dodać drobno pokrojoną młodą kapustę i wszystko dusić z 10 minut mieszając na kapuście położyc pałki i pod przykryciem gotowac z 15 minut na średnim ogniu, przed podaniem do kapusty do smaku dodać przyprawę w płynie
W Mojej Kuchni LubięKoniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach! Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę jej więcej :) Warto pamiętać
Smakołyki Asiprzez około 30 min. Kapustę opłukać w zimnej wodzie, jeżeli jest bardzo kwaśna to czynność tą powtórzyć kilkakrotnie. Grzyby namoczyć i chwilkę obgotować. Z wywaru wyjąć mięso,dodać kapustę i dusić do miękkości w międzyczasie dodając grzyby. Odstawić, poczekać aż przestygnie i ponownie zagotować wraz z mięsem. Doprawić do smaku papryką, majerankiem, pieprzem i dodać koncentrat pomidorowy. Smacznego. Artykuł Bigos
Pieguskowa KuchniaStawiamy opór biegnącemu czasu i zamiast przygotować coś naprędce biorę się za woooolne gotowanie, schab ziołowy wolno pieczony z ziołowym nadzieniem, wolno pieczone warzywa w miodzie i wolno duszona młoda kapusta w białym winie. Takie wolne dania nadają się świetnie na weekend, kiedy aż nie wypada się śpieszyć ;) Składniki na 4-6 porcje Czas przygotowania
Słodki Kompromisukładamy na liściach, dokładnie zawijamy. Na dnie garnka układamy pozostawione liście kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wodą, tak aby przykryć gołąbki, dodajemy masło. przykrywamy jednym liściem kapusty i dusimy około 1,5 godz. pod przykryciem. Od czasu do czasu, jeśli jest taka potrzeba dolewamy wodę
Moje-pitraszeniesię dobrze wytopi gdy skwarki są rumiane wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, zostawić do wystygnięcia, przelać do smalec do naczynia - doskonale smakuje z pieczywem, dobry do smażenia, duszenia np. kapusty............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiężaroodpornego. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 1 godzinę i 40 minut w 200 st. C Upieczone żeberka są mięciutkie i bardzo smaczne. Podałam je z ziemniakami i duszoną, młodą kapustą. Zapach roznosił się po całym domu
Takie tam pichcenieoleju posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy do niej posiekane grzyby i posiekane (wcześniej obrane) pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do podsmażonych składników dodajemy naszą kapustę. Mieszamy, dusimy kilka minut pod przykryciem, próbujemy opcjonalnie doprawiając. Studzimy farsz. Jeśli wcześniej posiekaliście to koniec przygotowań. Ja dopiero na tym etapie siekam farsz na drobniutko przy użyciu blendera – wkładam porcjami farsz
Słodkie okruszkijagnięcy (u mnie z kością). Mimo, że jagnięcina ma opinię mięsa dość trudnego w przygotowaniu, upieczenie go jak w tym przepisie, nie sprawi Wam trudności. Z dodatków polecam duszoną modrą kapustę i kopytka
Milion Smakówrondla, zalałem 1 szklanka wody, dodałem 1 łyżkę smalcu. Gdy kapusta była miękka, posiekałem cebulę, podsmażyłem ją na pozostałym smalcu. Oprószyłem mąką, wymieszałem z przecierem pomidorowym, dodałem do kapusty. Mieszając dusiłem przez chwilę. Wlałem przecedzony wywar z wędzonki. Grzyby pokroiłem w cienkie paski i również dodałem do kapuśniaku. Doprawiłem do smaku
R'n'G Kitchensmażę na nim drobno posiekany czosnek oraz cebulkę. Dodaję pokrojone pieczarki oraz przyprawy. Całość smażę na patelni przez kilka minut a następnie dodaję ugotowaną soczewicę i pokrojoną kapustę kiszoną. Duszę na niewielkim ogniu farsz przez 10-15 minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Studzę farsz. Ciasto na pierogi wałkuję bardzo cienko, niemal powinno być prześwitujące. Wykrawam kółka
Mango Papajawydrążamy środki i każdą połówkę przecieramy olejem. Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, a następnie szatkujemy na drobno. Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, a jak się zeszkli dodajemy kapustę i dusimy. Dusimy do miękkości, na koniec doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone na drobno orzechy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Później połowa żółtego sera, który podziała jako spoiwo i można napełniać
Dieta moja pasjaliści kapusta pekińska 1/3 główki cebula 1 szt czosnek 4 ząbki przecier pomidorowy domowy 1 słoik sól i pieprz kminek mielony 1/2 łyżeczki koperek … Czytaj dalej Kapusta pekińska duszona z jarmużem
czarrna od kuchniDodajemy do niej sos ostrygowy sól i pieprz a na koniec smażenia podlewamy przecierem pomidorowym. Z mięsa formujemy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich. Pulpety układamy na kapuście i dusimy wszystko razem pod przykryciem około 20 minut
Qchnia po prostudodatkiem świeżych ziół i podprażonej cebuli z czosnkiem, to idealna propozycja na wiosenny obiad. Są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne, po prostu pycha. Do tego ziemniaczki z koperkiem, duszona młoda kapusta lub gotowana i pyszny obiad gotowy. Z podanych ilości uformowałam 22 średniej wielkości klopsy. Tradycyjnie już od kilku lat moje mielone są bezglutenowe, nie dodaję do nich
Smaczne Zdroweprzykryciem z 15 minut śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz jest smaczny i syty..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukinii startej na grubej tarce 60 g kiełków fasoli mung (zapomniałam) 1 łyżka sezamu garść posiekanej natki pietruszki (kolendry) Wykonanie: W woku rozgrzać olej sezamowy. Wrzucić kapustę i dusić 10 minut. Potem dokładać kolejne warstwy: cebulę, tofu, sos, ocet, marchew, cukinię, kiełki i sezam. Na koniec posypać kolendrą / natką. Ja dodałam jeszcze ugotowany ryż, który dodałam zaraz po cukinii
Sto kolorów kuchnikluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z boczku i cebuli z dodatkiem duszonej kiszonej kapusty ( po przepis zapraszam tu ). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi ziemniakami. W dobie robotów i malakserów - dzisiaj to już żaden problem. W zastępstwie zawsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na tłuszczu, gdy odparują dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy. Do pieczarek i cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy doprawiając solą i pieprzem. Ciasto nadziewamy przygotowanym farszem, formujemy z nich kule. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i posypujemy mieszanką babki. Pieczemy
Prosto i Smacznie z Anetąkroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pieczarki kroimy w pół plasterki, dodajemy do cebuli. Gdy zmniejsza swoją objętość dodajemy odciśniętą z soku kiszona kapustę. Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano
VioletoweKucharzenieproszku. Całość podsmażamy ok. 30sekund na wolnym ogniu. Dodajemy starty imbir, mleczko kokosowe i śmietankę. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy miodem, sokiem i skórką z limonki, solą oraz pieprzem. Smacznego! Książka „Ryby są super” będzie dostępna w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce
bistro mamarybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć
Moje Kuchenne Rewelacjenich ściśle układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy wodą tak aby pokryć gołąbki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i dusimy pod przykryciem przez 70 minut. 4. Gołąbki przekładamy do innego garnka. Wodę z gotowania przecedzamy przez sitko, a następnie dokładnie mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy gołąbki i dajemy
My Culinary Artseler (ewentualnie liście selera), gotować kilka minut. Posolić i popieprzyć. 1 pęto kiełbasy, boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Kapustę pokroić. Dodać pokrojoną kapustę i dusić ok.30min. do miękkości. Następnie dodać kiełbasę z boczkiem i cebulką, wymieszać i chwilę jeszcze dusić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę, koperek oraz dodać pokrojoną na większe kawałki kiełbasę
W kuchni u Monikitrafiłyśmy na: zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł a do tego do wyboru kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki, ogórki konserwowe czyli na bogato :-) Wszystko pięknie podane, czyściutko, gwarno od ludzi.W rogu stoi fortepian, nie wiem jeszcze czy można pobrzdękolić ale przede wszystkim
pieprzny smaczekcebulę z łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze
Wanilia i Kardamonkosteczkę. Paprykę myjemy, kroimy w małe paseczki. Kapustę kiszoną odsączamy, przelewamy 2 lub 3 razy wodą, aby zmniejszyć kwasowość i siekamy. Kiełbasę podsmażamy na oleju, następnie wrzucamy kapustę i dusimy razem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy paprykę, mieszamy, przyprawiamy i dusimy około 5 minut, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Farsz lekko studzimy
Kolorowy Przepisownikrozpuścić masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną. Dodać kapustę, wlać 1/4 szklanki wody i dusić około 10 minut, a następnie wlać puszkę pomidorów, dodać kumin,sól i pieprz. Dusić do miękkości kapusty. W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ugotowanej kaszy i uciskamy łyżką ma gładko. Kapustę wraz z sosem który powstał wlewamy na kaszę i również wygładzamy lekko uciskając łyżką. Ponownie
O kuchni z uczuciemdoprawić kawałek papryki czerwonej ,pokroić kawałek białej kapusty ,pokroić drobno mała cebulka ,pokroić Makaron gotujemy al dente . W tym samym czasie smażymy mięso z cebulką . Dodajemy paprykę i kapustę i dusimy jeszcze chwilkę , w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody . Doprawiamy ,sól ,pieprz ,zioła prowansalskie. Podajemy z makaronem
Ladylaura.drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać cieniutko pokrojony boczek i smażyć aż się zarumieni. Na końcu dodać drobno pokrojoną kiszoną kapustę i dusić około 15 minut. Doprawić i ostudzić. Uformować w ręku krokiet , rozpłaszczyć i nałożyć do środka łyżeczkę farszu. Delikatnie zlepić. Panierować w mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem
Gosia gotujewykładamy nim formę tarty. Schab umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab, dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek. W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając
Niezły Młynektyle , że ja nie lubię jak mnie ktoś wyręcza . Z tego wszystkiego zamiast nogi gęsi będą nogi ( a w zasadzie pałki ) kurczaka w majeranku podane z jabłkami nadzianymi duszoną kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym z wędzonką i szczypiorem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnialbo ceglasiem. Pojawia się już w maju a to znaczy, że już wiosną można wybrać się na wspaniałe grzybobranie !Moje dania z poćcami :- Zupa krem z borowików- Żeberka duszone w kapuście z grzybami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaczyli z młodą kapustą, boczkiem, koperkiem i serem żółtym, doskonały pomysł na letni rodzinny obiad, znikają szybko . To pomysł na krokiety w całkiem odmiennym wydaniu niż te z mięsem. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 40 dag mąki pszennej luksusowej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 1 średnia główka młodej kapusty 30 dag wędzonego(...)minuty, kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, drobno posiekać w kostkę i dodać do boczku razem z masłem klarowanym, wlać wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem , dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać. Do prawie miękkiej kapusty dodać posiekany koperek wymieszać zestawić z ognia, wystudzić. Każdy naleśnik smarować farszem z kapusty, posypać serem
Wanilia i Kardamonziele. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Na patelni przez cały czas dusimy mięso z szynki pokrojone w kostkę. Podlewamy wodą jeśli tego potrzebuje. Miękkie mięso dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dużooo koperku świeżego
Życie zaczyna się w kuchnigarnku podgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić.Dodać pieczarki i chwilę je podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę. Po chwili lekkiego podsmażania podlać szklanką wody. Dodać przyprawy i dusić ok. 30 min aż kapusta będzie miękka. 3. W między czasie pokroić lub porwać gotowane mięso na małe kawałki. 4. Gdy kapusta będzie miękka dodać rozdrobiony czosnek, przecier i kawałki mięsa. Jeszcze kilka(...)minut dusić całość. 5. Ugotować makaron i wymieszać z kapustą. Gotowe! Smacznego
Mama z miasta