duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:35/171)

Młoda kapusta na gęsto 125

Pysznie smakuje również z pajdą świeżego pieczywa posmarowanego masłem. Składniki: główka młodej kapusty (jeśli jest mała to dwie) pęczek koperku 3 łyżki śmietany (30%) 3 łyżki masła 2 łyżki mąki łyżka octu winnego sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy ją szklanką wody i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, ocet, sól(...)Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aż mąka lekko zbrązowieje. Zasmażkę wlewamy do kapusty. Dodajemy również posiekany koperek. Ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Całość dusimy jeszcze kilka minut, aż kapusta zgęstnieje.   Artykuł Młoda kapusta na gęsto pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Nogi z kaczki po góralsku 135

ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron i wytop jak najwięcej tłuszczu. Zlej nadmiar tłuszczu, podlej winem. Gdy alkohol odparuje oprósz mięso solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj mięso kapustą kiszoną i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości podlewają wodą jeśli trzeba. Wyjmij nogi z kapusty. Na patelni  na łyżce wytopionego tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Oprósz ją maką, dodaj

Gotuj Sam!
Pierogi z kapustą i grzybami 236

ok.15-20 minut). Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Grzyby osączyć (wywar zachować) i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (lub masła), zeszklić cebulę, dodać kapustę i grzyby. Dusić razem do miękkości, podlewając wywarem z grzybów (jeżeli zabraknie, można dolać wody). Gdy kapusta będzie już miękka, a płyn odparuje, doprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem, gałką muszkatołową. Odstawić

Pełny talerz
Słodko- ostra kapusta pekińska z grzybami Mun! 216

sojowy o smaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta chińska??? ;-) Grzyby mun ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać olej, podusić cebulkę, czosnek, imbir, dodać kapustę, przykryć i dusić około 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy grzyby i pozostałe składniki. Smażymy do miękkości kapusty. Zagęszczamy mąką kukurydzianą! Rewelacja! Polecam

SMYKWKUCHNI
Młoda kapustka z kiełbasą jałowcową, papryką i pieczarkami 255

potrzebna). Mieszamy kapustę z resztą składników. Dodajemy 2 łyżeczki miękkiego masła, doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszając podsmażamy z 5 minut. Następnie przykrywamy garnek/patelnię pokrywką i dusimy całość aż kapusta zmięknie i przejmie cały smak przypraw (powinniśmy uzyskać miękko kapustkę pełną smaku i małą ilość a la sosu, w którym można maczać chleb ) Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy pieprzem i/lub solą

Słodkie okruszki
KAPUSTA Z KIEŁBASĄ, WARZYWAMI I ŚMIETANĄ 124

Przygotowanie: Cebulę kroję w pióra, pieczarki w plastry, paprykę w średniej wielkości kostkę, kiełbasę w półplastry. Kapustę odciskam, siekam na mniejsze kawałki, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju szklę cebulę z dodatkiem soli. Następnie dodaję pieczarki i kiełbasę, duszę pod przykryciem około(...)minut. Do warzyw dodaję kapustę, smażę 10 minut, co jakiś czas mieszając. Do kapusty dodaję marchewkę i podlewam wodą (nie za dużo), duszę kolejne 10 minut. Następnie dodaję paprykę i duszę kolejne 10 minut. Na koniec do kapusty dodaję śmietanę i koncentrat, mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem

JejKuchnia
Kapusta z grochem 166

się rozgrzać lub jesteśmy po prostu zbyt zmęczeni, żeby coś konkretnego gotować. Są dwie szkoły robienia kapusty z grochem. W jednej mamy samą kapustę z grochem, w drugim wariancie dodajemy do dania ziemniaki i całość dusimy. Możecie spróbować obie wersje i wybrać tą dla Was smaczniejszą. Ja zawsze dodaję majeranek, chociaż mało osób to robi Drukuj Kapusta z grochem window.ajaxurl(...)laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulkę i szklimy. Wsypujemy mąkę i mieszamy do stworzenia zasmażki. Dodajemy olej i wrzucamy kapustę i groch. Dodajemy przyprawy. Dusimy razem kilka minut. Najlepsza na kolejny dzień. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kapusta-z-grochem/ BosowKuchni Artykuł Kapusta z grochem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki

Mieszam w Garnku
Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 496

kapustą i pieczarkami to danie, które może posłużyć jako smaczna przystawka, pożywny codzienny obiad czy nawet potrawa na Wigilijnym stole. Bardzo smaczne, delikatne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą idealne połączenie smaków któremu naprawdę nie sposób się oprzeć.  Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: nieduża główka kapusty(...)szczypta soli  Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Farsz: Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą, dodajemy płaską łyżkę soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h). Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Kapustę dobrze odcedzamy a następnie dodajemy do niej połowę podsmażonej cebuli. Dusimy ok. 40 minut często mieszając

Słodka Strona
Kapusta Pak Choi z łososiem. 229

paski. Czosnek, imbir i chilli drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać plastry i dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami wody, Następnie dodać resztę kapusty i smażyć ,aż zmięknie. W czasie duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając kapustę. Przełożyć na talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia. Posypać nim kapustę i polać pozostałością

Kulinarny karnet Christophera
Młoda kapusta ze skwarkami. 110

przyprawami do 3/4 miękkości, usmażony boczek przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać kapustę, a na maśle pozostałym z pieczenia smażymy pokrojone w kostkę pomidory, mięso, pomidory, kapustę łączymy , mieszamy, ewentualnie doprawiamy, dusimy do miękkości mięsa i kapusty

Kuchnia Beaty
Obiad za 10zł - zapiekane pulpety z szynki wieprzowej z puree ziemniaczanym z kapustą włoską. 281

63zł Łączny koszt oparty o ceny marketowe wyniesie 10,10zł. Posiekaną cebule szklimy na maśle (z w/w ilości zostawiamy trochę do posmarowania naczynia), solimy i pieprzymy, dodajemy posiekaną kapustę włoską i dusimy ją około 8 minut pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy do miękkości, łączymy z cebulą i kapustą włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy

BaRepas
Lekki bigos z młodej kapusty, jabłkiem i żurawiną 140

seler pokrój w 1 cm kawałki. W dużym garnku (5 litrowym) rozgrzej olej i wrzuć 1/3 kapusty i selera, i co 5 minut kolejne partie. Kolejno dodaj poszatkowaną kapustę pekińską i duś wszystko razem 5 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone na 4 morele, jabłka pokrojone w 1 cm kostkę i żurawinę. Wymieszaj. Duś kolejne 5 minut. Dopraw solą, kuminem(...)kolendrą, i duś kolejne 5 minut. Według mnie bigos już jest idealny! Smacznego!   Artykuł Lekki bigos z młodej kapusty, jabłkiem i żurawiną pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście 365

Lubię wszelkiego rodzaju wędzone mięsa duszone w kiszonej kapuście .To taki specyficzny niby bigos .Coś jest w tym , że wędzonki i kiszona kapusta po prostu się kochają . Doceniają to szczególnie tzw. ,, obgryzywacze" ( tak nazywam członków rodziny którzy namiętnie podbierają mi z zup wszystkie kości by je ze smakiem obgryzać ). A już Mama jest pierwsza w kolejce do tych

Buniabaje w kuchni
Świąteczne paszteciki z kapustą i pieczarkami 174

świątecznym stole zawsze pojawiają się paszteciki! Jedne z kapustą i pieczarkami i drugie z pieczarkami i serem. Idealnie smakują z czerwonym barszczem. To jest nierozłączny element tego dania podczas świąt. Paszteciki znikają jako pierwsze. Nie są duże, ale są puszyste, mięciutkie i każdy je uwielbia. Limitowana edycja pasztecików w kształcie gwiazdek. Złociste, elegancko prezentują się na stole. Przepis(...)łyżki masło 1 łyżka woda 1/2 szkl. Kapustę drobno siekamy. Pieczarki i cebulę obieramy. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach cebulę (lu drobno posiekaną ) i szklimy. Następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Chwilę smażymy. Dodajemy kapustę i wodę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy

Kuchnia Paulettes
Kluski ziemniaczane z mięsem 126

farszem. Składniki 1 kg ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 300 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 250 g mielonej szynki wieprzowej kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Następnie nadmiar płynu odparowujemy, kapustę doprawiamy solą, pieprzem

R'n'G Kitchen