duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:42/171)

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 172

rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor.  Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną kapustę. Wymieszać. Całość dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 30 minut. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmarowywać farsz i zwijać w krokiety. Przygotować 2 talerze

Gospodyni Miejska
Bigos czerwony 130

właśnie teraz czyli po przymrozkach. Można zbierać ją wcześniej, ale trzeba zamrozić i rozmrozić, aby pozbyć się goryczki. Składniki: - czerwona kapusta - czerwona fasola w puszce - jarzębina   Wykonanie: Kapustę szatkujemy i dusimy do miękkości. Dodajemy jarzębinę i dusimy jeszcze kilka minut, aby potrawa przeszła smakiem. Dodajemy fasolę i jeszcze chwilę dusimy, ale tylko po to, żeby nie była zimna

Kryzysowa Książka Kucharska
Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach 173

przez sito. Jeśli będzie zbyt rzadki można ewentualnie zaciągnąć odrobiną mąki wymieszaną z odlanym wcześniej z gęsi tłuszczem. Gęś pieczoną w pomarańczach i mandarynkach podawać z duszonymi warzywami, czerwoną kapustą i pyzami (tak w Poznaniu nazywamy kluski drożdżowe na parze :) ).     Post Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Kociołek z kiszoną kapustą 122

dodajemy pieczarki, a po chwili pociętą kapustę. Doprawiamy kminkiem i pieprzem, smażymy przez 15 minut.  W garnku podgrzewamy leczo, dodajemy ziemniaki, kiełbasę, paprykę oraz podsmażone pieczarki z kapustą, przyprawiamy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut

Gotowanie i blogowanie
Pierogi z kaszanką 230

odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko zmięknie, dodać posiekaną kapustę, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby lekko podlać wodą. Po tym czasie dodać obraną z flaka i pokrojoną w plastry kaszankę . Rozdrabniamy widelcem. Chwilę podsmażamy

Stare Gary
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 231

lekko odciskamy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Kapustę odciskamy z wody i drobno siekamy. Siekamy drobno cebulę i przesmażamy na oleju. Dodajemy na chwilę grzyby i kapustę i razem dusimy. Przekładamy wszystko do głębokiej miski, doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę oleju/oliwy. Solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody

Przepysznik - BLW i nie tylko
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 147

cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary

bistro mama
Kapusta zasmażana ze słodkiej kapusty 138

mąki Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, dorzucamy do boczku. Kapustę szatkujemy, dorzucamy do garnka, podlewamy trochę wodą, posypujemy solą, pieprzem cukrem, dusimy pod przykryciem. Jak kapusta jest al dente, posypujemy mąką, mieszamy, dodajemy posiekany koper i gotowe

Pelusiowa Kuchnia
zupa krem z młodej kapusty 100

czerwonego pieprzu, sok z agawy (może być cukier), sól   macierzanka Kapustę pokroić, posolić, zgnieść i odstawić na parę minut.  W garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać bulion (ja w domu użyłam bulionu z kaczki i też był bardzo dobry)  i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić

królestwo garów
Degustaja win Valpolicella i Amarone 94

roku: Amarone della Valpolicella DOC Classico 2006 Morar – wspaniałe, soczyste, o owocowym bukiecie i długim posmaku. Idealnie komponowałoby się podczas kolacji z kaczką faszerowaną czerwoną kapustą i jabłkami,duszoną w cydrze – autorstwa Joanny. Ostatnim winem degustacji komentowanej było Amarone della Valpolicella DOC Classico Riserva 2006 Il Velluto. Wino o bardzo dobrej strukturze, dobrze zbalansowane, o wiśniowo – owocowym aromacie

królestwo garów
Azjatycka zupa pak choi 163

końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe kapuśniaczki 232

ugotowaniu usunąć liście i ziele.4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.5. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami.6. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm. Na jeden brzeg wyłożyć część farszu, zawinąć i odciąć ciasto. Powstały wałek pokroić ukośnie

Kuchnia domowa Ani
Udusiłam prosiaczka ! Żeberka z cydrem, jabłkami i cebulą 183

było używać podczas jedzenia noża a sos aromatyczny i smakowity. Z tłuczonymi ziemniakami smakują wybornie.Duszoną wieprzowinę można też przygotować z innymi składnikami. Bardzo smaczne są żeberka duszone z kiszoną kapustą i grzybami. Żarłoczkowi wyjątkowo smakowały żeberka w ketchupie - pikantne i jednocześnie słodkawe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
25 października ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU 176

tego dnia dyskutują o ekonomicznej i gastronomicznej wszechstronności pasty, dzielą się kulinarnymi pomysłami i doświadczeniem, ale przede wszystkim ucztują i cieszą się jej smakiem. Łazanki z kiszoną kapustą   Makaron z duszonym schabem   Makaron inaczej - łazanki    Makaron z kurczakiem   Makaron ze szpinakiem    Spaghetti Bolognese

Magiczne Życie Marty
C - Pene z kapustą piekińską i kurczakiem 274

pieprzem i curry, podmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojone  w plastry pieczarki i przeciśnięty czosnek, poddusić, dodać poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić kilka minut do miękkości, pod koniec dodając ugotowany makaron i posiekane, świeże zioła, całość dokładnie wymieszać. Smacznego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała