duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:28/171)

Gołąbki, czyli kapusta faszerowana mielonym mięsem i ryżem 118

łyżeczki cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Do dużego garnka wkładamy główkę kapusty (głąbem do góry). Zalewamy ją wodą tak, aby cała została przykryta. Dodajemy ok. pół łyżki soli, dzięki czemu liście kapusty szybciej zmiękną i gotujemy. W trakcie gotowania odcinamy liście od głąba i delikatnie je oddzielamy (te już sparzone będą po odcięciu łatwo dawały się wyjmować). Tak postępujemy do odcięcia wszystkich(...)jeden na drugim. Zalewamy je wcześniej przygotowanym bulionem (woda +kostki rosołowe), aby zostały przykryte. Jeśli bulionu nie wystarczyło do przykrycia gołąbków, wówczas dolewamy wodę. Gołąbki przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 godziny. Aby przygotować sos do gołąbków należy do gotującej się wody dodać Vegetę, a następnie koncentrat pomidorowy i bardzo

MyCookBook.pl
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 193

rumiano. Po wysmażeniu dodajemy go do ziemniaków.   Gdy wszystko już ostudzone, składniki nadzienia mieszamy dokładnie razem i mocno doprawiamy solą oraz pieprzem – nie bójcie się że przepieprzycie – kapusta i duszenie mogą wyciągnąć cały smak z nadzienia, a tego nie chcemy – to wszystko musi być naprawdę mocno i konkretnie doprawione. Koniecznie spróbujcie, czy nie trzeba całości dosolić – zarówno oscypki(...)przed wędzeniem są solone, ale sprawdzić smaku nie zaszkodzi. W razie potrzeby – dosalamy.   Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Dwoma umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie dno naczynia. W dużym garnku zagotujcie z łyżeczką soli wodę – tutaj szkoły są dwie. Przy starej kapuście, zimowej, tyle wody żeby przykryła

Karo in the Kitchen
Gołąbki z ryżem 143

szklanka ryżu 2  cebule olej do smażenia sól pieprz 3 jajka Wykonanie: Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem dodać jajka, przyrumienioną pokrojoną drobno cebulę oraz ugotowany ryż. Wszystko wymieszać. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wsadzić całą główkę do garnka, po uprzednim wycięciu głębia, zalać wodą i gotować liście, gdy będą miękkie zdejmować po jednym dając czas aby reszta się zmiękczyła(...)grubej łodyżki.  Farsz nakładać na koniec listka, zwinąć oba boki do środka a następnie całość zwinąć w "rulonik". Gołąbki ułożyć w garnku i podlać ok szklanką wody, dusićkapusta zmięknie

Pychotkaaa
Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej 351

Pomysł na kurczaka (albo pomysł na kapustę kiszoną :)), a mianowicie u dka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej, duszone w piekarniku, a na koniec podpieczone do pożądanego zarumienienia się skórki- proste, a zarazem wyśmienite danie, które 'robi się samo'- a takie dania każdy lubi, prawda?! :) Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą(...)wkładam do piekarnika wtedy, kiedy odkrywam udka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta kiszona- 8 00 g * olej ryżowy- 4 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut. Duże naczynie

Kraina Miodem Płynąca
Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą 157

łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Cebulę posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzany olej na 3 minuty, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj odsączoną z nadmiaru soku kapustę i duś 5 minut. Kolejno dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, dopraw zmielonym/utartym w moździerzu zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Duś wszystko razem kolejne 3-5 minut. Rozwiń ciasto francuskie(...)laskowymi lub płatkami migdałowymi i świeżym rozmarynem. Smacznego! ps. Smakuje na ciepło i na zimno, a przechowywany w lodówce wytrzyma kilka dni.   Artykuł Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
” Żółwi schab” niebanalny obiad 150

też dużo czasu . Moi chłopcy zachwycili się schabowymi żółwikami . Zresztą kto nie lubi ziemniaków z podsmażaną cebulką , mięsa i kapusty włoskiej ..połączenie klasyczne i doskonałe Składniki na 4 osoby: 4 plastry chudego schabu , grubości 1 cm 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże ) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu kurzego lub inny smalec ( chodzi(...)żółwiki – paczuszki Brzeg spinamy wykałaczką . Obsmażamy lekko na smalcu z obu stron . Po czym wlewamy tyle wody ,żeby były przykryte do połowy . Zakrywamy pokrywką i dusimy do momentu aż kapusta zmięknie . W trakcie duszenia , trzeba je raz przewrócić . Wykładamy na talerze, dla efektu wizualnego można je przekroić Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego ! Artykuł ” Żółwi schab

Ogrodnik w podróży
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 335

miękkie. Odcedzić i ostudzić.2. Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju. Jak zmięknie, dodać odcedzone grzyby i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać odciśniętą kapustę i dusić 5-10 minut. Dodać ugotowane i pokrojone mięso, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie się rozpadać. Przestudzić farsz. Jeśli jest zbyt wodnisty(...)wielkości pierogów. Podawać z cebulką podsmażoną na oliwie. Następnego dnia odsmażyć na odrobinie oliwy na średnim ogniu.Smacznego Przepis na ciasto pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pierogi/ciasto_pierogowe/przepis.htmlPost Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 108

woda (w wersjo na bogato dodaje się jajko Choć lepienie pierogów jest czasochłonne to te chwile spędzone w kuchni się opłacają – pierogi zawsze smakują pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, są pyszne, polecam Składniki: ciasto: 0,5 kg maki pszennej 1 jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli gorąca woda – na oko , podczas dodawania wody(...)odcedź, lekko wystudź i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, posiekaj w kostkę pieczarki i cebulę. Na patelnię wrzuć pieczarki, chwilę duś, następnie dodaj posiekaną cebulę, dopraw do smaku. Duś do miękkości. Następnie połącz ze sobą kapustę z pieczarkami, duś jeszcze kilka minut na patelni, przypraw do smaku wedle uznania co do ilości przypraw. Gotowe pierogi wrzucajcie na osolony wrzątek

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 123

rozgrzej masło, posiekaj w kostkę pieczarki i cebulę. Na patelnię wrzuć pieczarki, chwilę duś, następnie dodaj posiekaną cebulę, dopraw do smaku. Duś do miękkości. Następnie połącz ze sobą kapustę z pieczarkami, duś jeszcze kilka minut na patelni, przypraw do smaku wedle uznania co do ilości przypraw. Gotowe pierogi wrzucajcie na osolony wrzątek, gotujcie około 3 minuty od momentu wypłynięcia

Zasmakuj Kuchni
Łopatka z jelenia pieczona z grzybami 371

suszonych (prawdziwki), tłuszcz (u mnie gęsi), listek laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 200 g kapusty kiszonej, Mięso umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około 5 minut. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wlać bulion, włożyć mięso, przykryć i wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Podczas pieczenia mięso obrócić dwa razy. Kapustę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Po tym czasie wyjąć mięso. Do sosu dodać kapustę i razem dusić 5 minut. Mięso pokroić w plastry, podawać z grzybami z kapustą. Dziczyznę można kupić w sklepie  Dziki Trop .       zastawa

królestwo garów
Parzybroda czyli kapusta i ziemniaki 193

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: główka młodej kapusty 1 duża cebula 300 g kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 10 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe kostka rosołowa kminek, majeranek 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków olej Kapustę siekamy  i dusimy do miękkości w dużym garnku z dodatkiem szklanki wody oraz kostką rosołową(...)Dodajemy przyprawy: sól, pieprz.  Kiedy kapusta jest już miękka dodajemy do niej kiełbasę oraz koncentrat, kminek i majeranek. Dokładnie mieszamy i dusimy do połączenia smaków. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym 270

przekładamy wcześniej obsmażone eskalopki i przez 5minut razem dusimy na małym ogniu uważając, aby sos się nie przypalił. Tak przygotowane eskalopki doskonale smakują podane z ryżem lub ziemniakami. Smacznego eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony w rękawie foliowym Schab duszony w kapuście kiszonej Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Eskalopki

Księga-Smaku
Pieczona gęś 122

wstawić do nagrzanego piekarnika (220°) Piec 3-4 godziny, w zależności od wielkości gęsi, aż do miękkości mięsa. Pamiętać o częstym polewaniu mięsa powstałym wywarem. Ja podałam z duszona kiszona kapustą. Kapustę gotowałam w garnku firmy  Ambition

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki z mięsem i pieczarkami 226

Gołąbki to moje ulubione danie, które robię na różne sposoby. Zapiekam, duszę, w kapuście włoskiej, z mięsem, z pieczarkami, z ziemniakami itp. Wszystkie te przepisy znajdziecie na blogu. Dzisiaj mam dla Was gołąbki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie. Niestety u mnie wszystkie zjedzone i pozostało tylko zdjęcie, ale w najbliższym czasie zrobię ponownie. A jakie Wy gołąbki robicie

O kuchni z uczuciem
6 sposobów na jarmuż 135

Rolady z kurczaka z jarmużem Zupa krem z jarmużu Chipsy jarmużowe Omlet z jarmużem Kapusta pekińska duszona z jarmużem Pulpety z jarmużem w pomidorach Reklamy

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania