duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:20/171)

Podudzia z kurczaka w kapuście 296

Soczyste i delikatne mięso.. mięciutka i słodka kapusta oraz przepyszny wywar :-) Podudzia z kurczaka duszone z kapustą i ziołami.. najlepsze z gotowanymi ziemniakami! Czas przygotowywania:  około 10 minut Duszenie: około 1,5 h Ilość porcji:  4 Składniki: • 500 g podudzi z kurczaka - 4 sztuki • 2 łyżki oleju • 300 g odsączonej kapusty kiszonej

AniaGotuje.pl
Młoda kapusta ze śmietaną – przepis na młodą kapustę 558

Zalewamy ją szklanką wody i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Następnie kapustę dalej dusimy do miękkości jeszcze około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i śmietanę wymieszaną z mąką. Młoda kapusta ze śmietaną Artykuł Młoda kapusta ze śmietaną – przepis

e-PrzepisyKulinarne
Biała kapusta zasmażana z żurawiną i suszonymi pomidorami 152

oczywiście z polskich jabłek ) 2 łyżki maki pszennej woda Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Boczek wędzony kroimy w kostkę. W wysokiej patelni podsmażamy boczek, dodajemy kapustę. Przykrywamy i chwilę razem smażymy. Po chwili podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki dodajemy(...)kapusty razem z garścią suszonej żurawiny. Doprawiamy solą, pieprzem. Nadal dusimy ( gdy zaistnieje potrzeba można dodać wody ). Gdy kapusta zacznie mięknąć dodajemy do smaku ocet winny. Nadal dusimy. Na sam koniec kapustę posypujemy dwiema łyżkami mąki, mieszamy i przesmażamy wszystko razem od czasu mieszamy ( bez przykrycia ). Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.  (function

Smaki Ewy
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 204

Żeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora(...)jeśli używasz kupnej, potnij na mniejsze kawałki), następnie ułożyć kawałki zrumienionych żeberek, podsmażonej cebuli, dodać listek laurowy, kulki ziela angielskiego, kminek i na koniec przykryć pozostałą kiszoną kapustą oraz podlać wodą. Dusić do miękkości około 2 godzin. Mięso powinno odchodzić od kości podawać z tłuczonymi ziemniakami. Przed podaniem posypać zieleniną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilijne łazanki 127

garnka, zalewam wodą i lekko solę. Kapustę gotuję do miękkości a następnie odcedzam i szatkuję. W garnku na masełku duszę pokrojoną cebulkę a następnie dorzucam do tego kapustę, mieszam i duszę ok. 30 minut. W osobnym garnku również na masełku duszę cebulkę razem z pieczarkami. Pod koniec duszenia lekko solę pieczarki (nie wcześniej bo puszczą za dużo wody i szybciej(...)zrobią się czarne). Jak mamy kapustę i pieczarki gotowe to razem mieszamy i chwilkę dusimy dodając pieprz i jeżeli jest jeszcze taka potrzeba to solimy. Teraz gotujmy makaron łazanki i odcedzamy a następnie mieszamy z kapustą i grzybami i danie gotowe Smacznego

Kuchenne Wariacje
Duszone ziemniaki z kapustą i boczkiem 156

Kiedy ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy za pomocą wykałaczki) dodajemy kapustę, plastry boczku, kminek, dolewamy 20 ml oleju i mieszamy. Przykrywamy pokrywą i dusimy kilka min. aż kapusta nam zmięknie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Duszone ziemniaki podajemy z kapustą, boczkiem i ozdabiamy świeżym rozmarynem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Żeberka w kapuście kiszonej 124

tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ją do kapusty. Wymieszać. Połowę porcji kapusty wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, lub garnka jeżeli będziemy je dusić. Na kapustę wyłożyć żeberka, a na nie pozostałą porcję kapusty. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Jeżeli mamy słabo ukiszoną kapustę dodać nieco soli. Przykryć naczynie pokrywką(...)piec w 175 stopniach ( lub dusić ) przez 1-1,5 godzinki w zależności od wielkości żeberek. Takie żeberka najlepiej smakują z ziemniakami z wody bądź z kawałkiem ulubionego pieczywa na zakwasie. Gotowe! Artykuł Żeberka w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Duszona kapusta z marchewką 156

łyżeczkę vegety, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.Nać selera, pora, pietruszki, szczypior, lubczyk, łodygi kopru powiązać nicią w pęczki, ułożyć na kapuście, przykryć pokrywką i dusić na delikatnym ogniu 1 godzinę.Wyjąć powiązaną zieleninę, dodać do garnka posiekany koperek, obrane ze skóry, oczyszczone z gniazd nasiennych i zmiksowane pomidory (dodawać stopniowo, aby zbytnio(...)mają być tylko lekko wyczuwalne).Na koniec dodać 3 łyżki mąki uprażonej na suchej patelni.Uprażoną mąkę na kapustę najlepiej przesiewać stopniowo przez sitko i mieszać z kapustą (nie powstaną grudki)i dusić z mąką jeszcze 5 min.Doskonała jako potrawa, jak też jako dodatek do mięsa i ziemniaków

Mix smaku
Młoda kapusta 251

Salatka z młodej kapusty Kapustę i cebulę przełożyć do garnka. Zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Koperek umyć, posiekać drobno i dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze przez chwilę.   Salatka z młodej kapusty Artykuł Młoda kapusta pochodzi z serwisu

Gotowanie-uk
Młoda kapusta zasmażana 419

kapustę, ja dzisiaj proponuje Wam moją wersję, która kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadkiem u babci     Składniki: 1 główka młodej kapusty 1,5 szklanki wody 1 łyżka cukru 2 łyżki octu 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz – do smaku   *** Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka *** *** Zalewamy wodą i dusimy(...)mąkę, podsmażamy i zalewamy wodą z kapusty, robimy zasmażkę. Gdy zgęstnieje dodajemy ją do kapusty *** *** Do kapusty dodajemy ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku *** *** Wszystko dokładnie mieszamy i przez chwilę przesmażamy. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ SURÓWKI

Blog z Apetytem
Domowy bigos 156

naszą wieprzowinkę. Następnie przerzucamy do kapusty. Na tej samej patelni podsmażamy kiełbaskę, a następnie boczek (można dodać jeszcze trochę oliwy, ale jedną łyżkę należy zostawić). Podsmażone dodajemy do kapusty. Wszystko razem dusimy na średnim ogniu.Na ostatniej łyżce oliwy podsmażamy cebulkę, aż się ładnie zeszkli i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i dalej dusimy.Na tę samą patelnie wlewamy szklankę wina i zagotowujemy

Moje pyszne gotowanie
Młoda kapusta z koprem -inaczej 3347

Usunąć głąb. Poszatkować na cienkie paseczki. Wsypać do miski. Posolić i posypać cukrem. Mocno ugnieść i pozostawić na 10 minut. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić na nie kapustę i na małym gazie dusić mieszając 15 minut. Nie wlewamy wody bo kapusta ma ją w sobie i w trakcie duszenia ,,puści" jej dość by się nie przypaliło. Pokroić koperek. Wsypać(...)kapusty 3/4 usiekanego koperku. Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i jeśli trzeba szczypta soli i cukru. Przed podaniem dodać resztę usiekanego koperku. Jeśli chcemy to w ostatnim momencie można oprószyć mąką ( 2 łyżki) i zagotować , ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby bo kapusta jest i tak gęsta sama z siebie. Jedno wiem

Buniabaje w kuchni
,,Świąteczna ryba zapiekana w cieście’’ 386

ryby z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki na farsz: 1 filet białej ryby 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg pieczarek lub grzybów 2 cebule 3 szt. ząbku czosnku masło sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. mleka(...)pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy posiekaną kapustę i dusimy pod przykryciem do momentu aż kapusta będzie miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, studzimy całość mieszamy. Umyty i osuszony filet ryby obtaczamy

Podróż w kulinaria
zupa gołąbkowa 173

cebulkę, smażymy. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, kapustę kroimy na małe kawałki, mięso mielimy. Do podsmażonej cebulki dodajemy zmielone mięso, oraz marchewkę. Wszystko mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dusimy całość chwilkę na małym ogniu.  Następnie dodajemy wodę. I gotujemy około 7 minut, po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Młoda kapusta z pulpecikami 152

Uwielbiam młodą kapustę. Zwykle duszę ją ze śmietaną i dużą ilością koperku i szczypioru, tak jak robiła to moja Babcia i Mama. Wczoraj jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i ugotowałam taki pyszny obiad z pulpecikami. Danie jest niezwykle delikatne i aromatyczne. Robi się je szybko, a co ważne dla zapracowanych można je spokojnie przygotować wcześniej i odgrzać po powrocie z pracy(...)ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka i podlać ok 1/2l wody. Dodać ziele ang, liście laurowe i dusić do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dodać do kapusty w połowie gotowania. Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej koncentrat pomidorowy, resztę przypraw, wymieszać. Przełożyć pulpeciki i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem

Smakołyki Asi