duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:11/171)

Kulebiak- staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów 169

ewentualnego soku i poszatkuj. Na dużej patelni zeszklij cebulę na łyżce oleju i dodaj kminek. Dodaj do cebuli partiami pieczarki. Dokładnie wymieszaj, smaż razem 3 minuty, po czym dodaj kapustę. Duś wszstko razem około 15 minut aż kapusta przestanie chrupać. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Ułóż na jednej połowie farsz i złóż ciasto na pół. Zlep boki, zawiń pod spód

greenscarf
Młoda kapusta z czosnkiem + film 178

rozgrzanym tłuszczu delikatnie rumienimy cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wlewamy 1/2 szklanki wody i całość dusimy do miękkości, często mieszamy. Pod koniec duszenia kapustę doprawiamy solą, dodajemy starty żółty ser, wszystkie składniki razem łączymy i zdejmujemy garnek z ognia

Smakowite Dania
Trochę inne krokiety - czyli jak nie zwijać krokietów;) 183

najmniej pół godziny Smażyć na małym ognia (szybko się palą), trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę Usmażone naleśniki są bardzo elastyczne (całkiem jak pszenne;) Farsz: Kiszoną kapustę dusić na małym ogniu pół godziny Dodać pokrojone boczniaki i dusić kolejne 15 minut Dodać pokrojone suszone pomidory, dusić kolejne 15 minut Po tym, czasie kapusta powinna być już miękka. Zdjąć

pyszne zdrowości
Cannelloni z młodą kapustą, jarmużemi twarogiem pod serowym beszamelem 150

łyżkach oleju. Kapustę cienko poszatkować. Czosnek drobno posiekać. Do cebuli dodać czosnek, kapustę, łyżkę masła oraz jarmuż, posolić. Można sól zastąpić przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Chwilę dusić kapustę z jarmużem, potem dolać wody lub bulionu, dodać lubczyk, kminek i majeranek i dusić do miękkości do całkowitego odparowania płynu. Pod koniec dodać posiekaną natkę lub koper (ilość wg uznania). Przestudzić

Czerwień i błękit
Pierogi Z Mięsa Z Rosołu Oraz Kapusty Podduszanej 157

ktoś chce może od razu cała główkę udusić z kapustą), następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy i pieprzymy całość. Podsmażamy przez 10 minut, następnie podlewamy odrobiną wody i przykrywamy przykrywką. Kapustę dusimy przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając ją  i podlewając wodą. 3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy(...)sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło. 4. Kiedy kapusta jest już gotowa, odstawiamy ją aby trochę przestygła, w tym czasie oddzielamy mięso od kości i dusimy resztę cebuli na oleju. 5. Mięso wraz z cebulą, warzywami mielimy przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy kapustę i mieszamy całość. Przyprawiamy do smaku. 6. Bierzemy jedna

Gotowanie...to proste !
Czerwona kapusta duszona z żurawiną 149

sezonie zimowym niełatwo o smaczne świeże warzywa. To okres, kiedy rezygnuję z lekkich surówek  a na moim stole często gości czerwona kapusta duszona z żurawiną. Jest to idealny dodatek do mięsnych dań. Szczególnie pasuje do gęsi . Idealnie komponuje się także z mięsem kaczki . Jak kapusta to muszą i być pyzy . Trochę zachodu no i idealny obiad mamy gotowy(...)cienkie plasterki. Smażymy na smalcu do czasu aż zmiękną. Kapustę siekamy. Dodajemy do jabłek. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dokładamy do jabłek i kapusty. Wlewamy ocet. Dodajemy żurawinę, cukier. Wlewamy wino i szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. 0,45-1 h. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Kluski z kapustą 200

moim rodzinnym domu kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami mama podawała z panierowanymi filetami z ryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego schabu, ale również lubimy wymieszaną z ugotowanym makaronem Składniki: 250 g makaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki 500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką) garść suszonych borowików lub podgrzybków 50 g śliwek(...)Wlać do gotującej się kapusty. Gotować jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić i docukrzyć. W czasie duszenia kapusty ugotować w osolonym wrzątku makaron. Odcedzić i wymieszać z gorącą kapustą. Można również podać do ryby wigilijnej

Czerwień i błękit
Gęsina babci 166

smak :) Ponieważ gęś jest teraz towarem luksusowym ( i pomyśleć, że kiedyś chodziły po każdym podwórku ), udało mi się kupić w dobrej cenie same piersi. I nie mogłam sobie odmówić duszenia kapusty kiszonej. Knedle sobie podarowałam, podając tradycyjne ziemniaki. Jedno musicie wiedzieć, jak najmniej stosujemy dodatków smakowych do mięsa. Gęsina sama w sobie jest bardzo smaczna. Szkoda zabijać jej naturalny smak(...)Pieczemy pod przykryciem 40 minut. Kiszoną kapustę obgotowujemy jakieś 20 minut, dowarzamy i podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy poszatkowaną na tarce marchewkę. Dusimy. Po wymienionym czasie pieczenia, wyciągamy piersi z garnka, do wywaru z mięsa dodajemy podduszoną kapustę. Na wierzch układamy piersi skórką do góry, lekko solimy mięso i kapustę. Przykrywamy garnek i wstawiamy  ponownie do piekarnika

Kulinarne przemyslenia
Duszona młoda kapusta (dodatek do obiadu) 140

Duszoną kapustę można podać do obiadu zamiast surówki. Nie zapomnijmy o dodatku innych warzyw i koperku, który podkreśla(...)smak całego dania.  2 główki młodej kapusty 3 marchewki 2 cebule  1 pęczek koperku vegeta, pieprz  2 łyżki masła 1. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i koperek drobno siekamy.  2. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy kapustę, marchew i cebulę, zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy pod przykryciem często mieszając przez około 40 minut

Szefowa kuchni
Młoda zasmażana kapusta 176

płuczę w wodzie. Pomidory kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka, w którym jest odrobina wody i solę to. Kapustę szatkuję w paseczki i dorzucam do garnka. Duszę kapustę aż zmięknie. Na koniec 3-4 łyżki koncentratu mieszam z wodą, mąką i jogurtem. Mieszankę dodaję do kapusty i doprawiam do smaku

Tanio smacznie i prosto
Duszona młoda kapusta 162

kminku Sól morska, świeżo mielony pieprz Przepis: Kapustę myjemy i szatkujemy (niezbyt drobno). Na dno garnka dodajemy oliwę z oliwek, poszatkowaną kapustę i zalewamy ją wodą. Na średnim ogniu dusimy kapustę pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojony koperek, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz. Całość mieszamy i gotujemy

Emcia Pichci
Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą 99

poziomu mięsa, w razie potrzeby uzupełniamy płyn), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu i dusimy na wolnym ogniu (pod przykryciem), 20-25 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę odciskamy z kwasu, drobno kroimy. Przekładamy do garnka, wlewamy kwas i wodę(...)dodajemy liść laurowy. Dusimy pod przykryciem 20 min. Cebulę siekamy, szklimy na tłuszczu. Następnie dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy 2-3 min. Do zasmażki wlewamy trochę płynu z duszenia kapusty,   mieszamy i dodajemy do całości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. Do gulaszu dodajemy kluski, mieszamy. Podajemy z kapustą. Posypujemy posiekanym koperkiem i świeżym tymiankiem. st1\:*{behavior

R'n'G Kitchen
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 125

cebulę, zdjąłem przykrycie i zapiekałem tak aby cebula się zeszkliła, a mięso przypiekło. Suszone grzyby namoczyłem. Kapustę kiszoną pokroiłem, zalałem w garnku wodą dodałem namoczone pokrojone grzyby, przykryłem i dusiłem. Kapustę białą poszatkowałem, posoliłem, pozostawiłem w misce na 15 minut. Po tym czasie dodałem ją do kiszonej kapusty i gotowałem 30 minut. Upieczone mięso i kiełbasy pokroiłem na kawałki. Dodałem(...)kapusty mięso , kiełbasę , cebulę, przyprawy w ziarnach, pokrojone suszone śliwki i morele, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy. Przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem i dusiłem na wolnym ogniu ok. godzinę Co kilkanaście minut mieszałem do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby można dolać wody. Najlepszy jest bigos odgrzewany, więc warto po pierwszym dniu odstawić go w zimne miejsce

R'n'G Kitchen
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W KAPUŚCIE KISZONEJ 199

przygotowaniu pomysł na danie z wykorzystaniem białej kapusty.  Można podać ją na kolację z pieczywem lub na obiad z ziemniakami. Idealna również na zbliżające się święta Wielkanocne.  Danie to zachwyciło moich domowników, więc jeśli lubicie białą kiełbasę to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.  Składniki: * ok. 800 g kiszonej kapusty * 5 szt. białej kiełbasy z szynki  (użyłam(...)angielskie * pieprz do smaku * olej do przesmażenia kiełbasy * woda do zgotowania kapusty kiszonej Wykonanie: Grzyby namoczyć w szklance ciepłej wody. Następnie grzyby drobno pokroić. Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą i wodą po moczeniu grzybów. Dodać liście laurowe, ziela angielskie i odrobinę pieprzu. Kapustę dusić na małym ogniu, aż będzie miękka. Wylać gotową kapustę na sitko. Białą

Zrób to smacznie
Postna kapusta z grzybami 385

Duszona kapusta wigilijna z suszonymi grzybami, ma specyficzny kolor i smak. Jak wszystkie dania podawane na wieczerzy smakują wyjątkowo w ten jeden jedyny wieczór w roku.... Składniki : 1,5 kg kapusty kiszonej - najlepiej z beczki, robioną domowym sposobem  Szklanka suszonych grzybów oliwa z oliwek  sól pieprz 2 cebule 3-4 łyżki mąki  listek laurowy  ziele

Apetyczna babeczka
Rozpływająca karkówka, duszona w kapuście kwaszonej z aromatycznym sosem myśliwskim. 323

Karkówka duszona w kapuście kwaszonej (czy też karkówka pieczona z kapustą kwaszoną), to coraz bardziej popularne w naszym kraju danie zaczerpnięte z kuchni staropolskiej. Firmy kateringowe wpisują ją w menu weselne czy komunijne, a my co chwila wyszukujemy idealnej receptury. Nic dziwnego - karkówka duszona w kapuście jest niezwykle delikatna, wprost rozpływająca się w ustach, mięciutka - obłędna(...)przykryć ponownie kapustą oraz sosem, pamiętając, by mięso pozostało wewnątrz kapusty, a ostatnia warstwa (tak jak i pierwsza) była złożona z kapusty i sosu.  Całość szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub przykryć pokrywką, by dusiło się, a nie piekło. Wstawić do piekarnika na dwie godziny - temperatura 170 stopni.  Podawać samo lub na przykład z kluskami śląskimi , albo pieczonymi

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 138

czemu nie połączyć jej z jabłkami? Okazało się, że to dobre i smaczne zestawienie, delikatne, w sam raz do pikantnego mięsa i w towarzystwie cierpko słodkiej żurawiny. Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 500 g białej kapusty, poszatkowanej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 3 antonówki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Duszony jarmuż :) 157

Były już chipsy z jarmużu, owsianka jarmużowa, a dziś proponuję wam duszony jarmuż. Urzekł mnie swoim smakiem, który troszeczkę przypomina duszoną kapustę z tego przepisu, ale to chyba przez dodatek kminku. ~ Duszony jarmuż ~Składniki:(1 porcja)jarmuż (~150g)łyżeczka soku z cytrynyłyżeczka ketchupuprzyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski, kminekJarmuż myjemy, wykrawamy z niego twarde

Kuchenny Skrawek Nieba

Proponowane wyszukiwania