duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:16/171)

Pączki ziemniaczane 121

Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na duszoną kapustę z mięsem , a dzisiaj mam dla Was genialny dodatek właśnie do tego dania. Pączki ziemniaczane są po prostu idealne do wszelkiego rodzaju sosów, bigosów, czy właśnie dań na bazie kapusty. Są niedrogie, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Sprawdźcie sami Pączki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) około

PatiGotuje
Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 207

kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka   Pierogi to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych na podkarpackich stołach. U Lasowiaków pierogi z kapustą były i są szczególnie lubiane. Równie często przygotowuje się tu pierogi z kapustą kiszoną, jak i pierogi z kapustą słodką. Tajemnicą smaku tych wyjątkowych pierogów jest sposób przyrządzania kapusty – taki sam w przypadku obu rodzajów farszu. Aby kapusta nabrała smaku(...)około 2-3 minuty. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe porcje okraszamy cebulką podsmażoną na maśle. Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Zapraszam również na inne podkarpackie dania, świąteczne i nie tylko : Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta z grochem Łemkowska kapusta duszona z kminkiem Karp pieczony w sosie Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami Gołąbki z kaszą gryczaną

Trzeci talerz
Kwaśna jałowcowa kartoflanka 113

dnem. Zalałem ½ l gorącej wody. Kiedy się zagotowała, dodałem obrane warzywa : kartofle pokrojone w kostkę, marchewki w półplasterki oraz liść laurowy. Kiedy warzywa były prawie miękkie dodałem pokrojona kiszoną kapustę, dusiłem 5 minut. Dolałem 7 szklanek wody, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień, gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Podałem z bagietką

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta 167

sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Kapustę obrywamy z pierwszych liści i wykrawamy głąbek. Szatkujemy wraz z cebulą. Do wywaru warzywnego dodajemy kapustę, ziele oraz liście laurowe. /wywar musi zakrywać kapustę/ Dusimy do miękkości - co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dodajemy posiekany koperek

Lena Gotuje
WARSZTATY KULINARNE DLA SENIORÓW W KUCHNI IKEA 130

edycje warsztatów kulinarnych dla seniorów w Kuchni IKEA. Wszyscy uczestnicy byli zadowoleni i najedzeni, co traktuję jako mój wielki sukces. Wspólnie ugotowaliśmy ciecierzycę z cukinią w sosie pomidorowym, duszoną kapustę czerwoną z tempeh, ciasteczka owsiane z bananem, gorzką czekoladą i nasionkami chia, ciasto marchewkowe z ananasem i wiele wiele innych dań. Udane warsztaty zaowocowały zaproszeniem do poprowadzenia wykładu

Looking for Cooking
DOMOWY BIGOS 194

Przyprawiamy przyprawą do bigosu ,listkiem,ziele,pieprzem czarnym,jałowcem,goździkami itp.Wrzucamy namoczone grzyby suszone wraz z wodą w której się moczyły.Dodajemy pokrojone w paski śliwki,wlać wino dodać kapustę.Dusimy ok.1 godz.często mieszając.Ewentualnie dosolić.Bigos jest najlepszy dopiero na trzeci dzień,po kilkakrotnym odgrzewaniu.U mnie by się tak długo nie zachował hi hi.:).Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mięsne roladki w ziołach 128

mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Jako dodatek polecam duszoną kapustę kiszoną i ziemniaki pure

Kulinarne przemyslenia
Młoda kapusta duszona z soczewicą 197

drobnych młodych ziemniaków 2 młode marchewki 1 pęczek kopru 3/4 szkl zielonej soczewicy 1 mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować, … Czytaj dalej Młoda kapusta duszona z soczewicą

czarrna od kuchni
Zupa koperkowa z zielonymi kluseczkami i pulpetami 192

Zupa koperkowa cudownie pachnie moim ukochanym zielskiem. Koperek po prostu kocham i mogłabym dosypywać do wszystkiego. Czy jest bardziej wiosenna potrawa niż młoda kapusta duszona z dużą ilością koperku ? W zupie wykorzystałam zarówno jego pierzaste listki jak i aromatyczne łodyżki. Te drugie dodane do wywaru wzbogaciły jego aromat a zmiksowane w cieście naleśnikowym nadały mu koloru i koperkowego posmaku

Smaczna Pyza
Chłopski garnek 214

szatkujemy, ale nie za drobno. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, aż ładnie się zarumieni, dorzucamy paprykę. Smażymy 5 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec duszenia rondel odkrywamy, aby bulion trochę odparował, dodajemy wszystkie przyprawy, za wyjątkiem soli i pieprzu. Po zdjęciu

Gotowanie moimi oczami
Zupa gołąbkowa. Kapuśniak z mięsem mielonym i ryżem 261

gołąbki a smak dania będzie taki sam albo bardzo zbliżony. Dlatego przyprawiając tę zupę użyjcie takich samych przypraw jakich używacie do zwykłych gołąbków. Moje Żarłoczki nie przepadają za duszoną kapustą i często wyjadają z gołąbków środek a część kapusty z wierzchu zostawiają. Tego problemu nie ma kiedy robię gołąbki trochę oszukane . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gołąbki zupełnie inaczej! 281

talerzu - każdą kulkę obtocz w mące - ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu - kapustę posiekaj na drobną kostkę, pora posiekaj, w dużym rondlu lub woku na maśle zeszklij pora i kapustę, duś około 10 minut. Dodaj wodę i kostkę rosołową + przyprawy. Zagotuj całą masę, dodawaj klopsiki. Całość przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dadaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj

SMYKWKUCHNI
Danie chińskie 282

Wkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty. Mięso dokładnie mieszamy. Dokładamy rodzynki. Odstawiamy do lodówki na min. dobę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na tłuszczu. Dodajemy posiekaną kapustę. Dusimy do czasu aż zmięknie. Mieszamy z ryżem. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy.  źródło: przepis od znajomego Ilość porcji: 6 Czas wyykonania: ok. 1 h plus marynowanie Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Pulled beef - wyczesana wołowina długo pieczona 251

dwoma widelcami. Do mięsa musi być dobrze doprawiony sos i wtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną , ale świetnie sprawdzi się też jako wsad do dobrej bułki zamiast burgera. Możecie wierzyć lub nie, ale to mięso po prostu rozpływa się w ustach! Podobne danie, nawet

Smaczna Pyza
Gęsia pierś pieczona z pigwą 150

najładniejsze kawałki pigwy. Sos (można zblendować) doprawić miodem, octem balsamicznym, na końcu wmieszać zimne masło pierś przed podaniem pokroić w ukośne plastry. Podałam z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą duszona z pigwą i kawałkami pigwy z pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!