mielone mięso i cebulę. Doprawić do smaku i dokładnie wszystko razem mieszamy. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy w rulonik. Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać wodą którą sparzyliśmy kapustę. Dusić do miękkości pod przykryciem. Podawać z sosem pomidorowym
magiczna kuchnia KasiPrezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami . Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może nieco mniej znany nad Wisłą, ale za to duży szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Upieczemy ją bowiem we włoszczyźnie i z pomidorami w jednym garnku. Na koniec znajdzie się w nim kompletna potrawa, która
Kulinarna PokusaSkładniki: ½ główki kapusty 1 duża cebula 1 łyżka smalcu sól pieprz makaron łazanki Wykonanie: Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu. Do cebuli dołożyć kapustę i dusić aż kapusta zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować, odcedzić i wymieszać z kapustą
Mama GotujePrzedwczoraj fantazja naprawdę mnie poniosła: pęczak z suszonymi pomidorami, surówka buraczana , kotlety owsiane , duszona kapusta włoska z grzybami leśnymi, ugotowane na parze plasterki ziemniaków i różyczki brokułów z pomidorowym pesto. Przepis bierze udział w akcji: Elizabeth Gilbert pragnie radykalnie zmienić swoje życie. Rzuca więc dotychczasową pracę, rozwodzi się z mężem i udaje się w daleką podróż
Qlinarnie i Qlinarnienaczyniu powstał lekki sos, który można zagęścić mąką, lub śmietaną, ja nie zagęszczałam, bo taki delikatny bardziej pasuje na upały :) Podałam z ziemniakami z wody i młodą duszoną kapustą. http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródCzerwona kapusta duszona, zasmażana to musi być polski wynalazek., to idealny dodatek w kuchni polskiej do wszelkich kotletów, klusek. Wystarczy dodać jej odrobinę słodyczy i kwasowości a odwzajemni się pysznym, idealnym smakiem. Klasyka i prostota. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać.5. Gulasz podałam do ziemniaków i duszonej kapusty z koperkiem.Smacznego
Kuchnia domowa Anistron po kilka minut do zrumienieniausmazone ukladac na talerzu wylozonym recznikiem papierowym,by odsaczyc nadmiar tluszczupodawac z mlodymi ziemniaczkami i ulubiona surowka ( u mnie z mloda kapusta duszona ze smietana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je.U mnie pyzy były dodatkiem do włoskiej kapusty duszonej z wieprzowiną
prawdziwe jedzeniespożywczych mogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół.Wiadomo, że będzie kiszony barszcz, do niego uszka z grzybami. Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami. Trochę kapusty duszonej, ryba po grecku, różne śledzie, kluski z makiem.... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla z makiem. Być może także piernik żydowski, ale to jeszcze niepewne
Smaczna Pyzaodciskamy i kroimy na drobno, jeśli jest mocno kwaśna można ją przepłukać wodą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kapustę i wszystko razem dusimy aż kapusta będzie al dente. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku też tak na pół twardo, jeśli dodamy taki do gołąbków dojdzie bardziej podczas duszenia i będzie akurat, a nie rozgotowany(...)przykrywamy i albo wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 na około godzinę, albo delikatnie pyrkami na palniku. Gotowe gołąbki ogarniamy z kapusty i wykładamy na talerz. A to co powstało w czasie procesu duszenia miksujemy dodajemy składniki i mamy pikantny sos. A kapustka jest naprawdę świetna, przechodzi smakiem mięsa i przypraw. Szczelnie zamknięty garnek kumuluje smaki,a to wielka
Dieta moja pasjaPlastry karkówki zawinięte razem z kapustą o smaku pomidorowym, duszone w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Smaczne i proste danie, idealne na niedzielny, rodzinny obiad. Sos jest szybki do przygotowania dzięki uniwersalnemu sosowi od Łowicza. 5 plastrów karkówki 1/2 główki kapusty białej 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej rzepakowy(...)oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić, aż kapusta będzie miękka, a woda całkiem odparuje. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Odstawić kapustę, aby przestygła. Rozłożyć przyprawione plastry karkówki i na każdy nakładać porcję pomidorowej kapusty
https:KKuchniaMniamkuchni - czyli kapusta zasmażana. Jak dla mnie ta receptura jest idealna. Składniki: 1/2 główki kapusty (u mnie połówka ważyła 1 kg przed oczyszczeniem z części głąba) 1 marchewka 1 cebula 2-3 łyżki siekanego koperku olej sól, pieprz 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka kminku 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% woda Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, marchew obrać(...)garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę, rumienimy. Następnie dodajemy marchewkę, chwilę dusimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, listek laurowy, trochę soli i podlewamy wodą (1/2 szklanki lub trochę więcej). Dusimy, aż kapusta zmięknie. Dorzucamy kminek. 3. Na patelni robimy zasmażkę - na rozgrzany olej dajemy 1 łyżkę mąki, lekko rumienimy. Zasmażkę przekładamy do kapusty, mieszamy, dodajemy łyżkę śmietany, znowu mieszamy i doprawiamy solą
Kuchnia domowa Ani