duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:5/171)

Kulebiak z rybą i kapustą 132

minut, aby puściła soki. Zalać wrzątkiem (0koło 700 ml – tak, aby woda przykryła całą kapustę) i gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić kapustę. W garnku rozpuścić masło i rozgrzać olej. Dodać kapustędusić przez 45 minut (do czasu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie), od czasu do czasu mieszając(...)lekkich odstępach od siebie. Każdy kulebiak wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 45 minut w 170 stopniach. Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę 1. Posolić kapustę 3. Zalać kapustę wodą i zagotować 4. Kapustę dusić na maśle 45 minut 5. Kapustę doprawić 6. Rozpuścić drożdże 7. Do mąki przelać drożdże i rozpuszczone masło 8. Wyrobić ciasto 9. Odstawić ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
DUSZONA MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM I DODATKIEM CHILLI 176

roztopić olej kokosowy (lub smalec) i wysmażyć na nim skwarki z boczku. Następnie partiami dorzucamy poszatkowaną kapustę, dokładnie mieszamy, dolewamy min.ilość wody, tj. ok.30ml , zmniejszamy palnik i dusimy naszą kapustę do miękkości (w trakcie(...)dorzucamy resztę pokrojonej kapuchy). Kapusta puści jeszcze wodę, więc większa ilość jest niepotrzebna. Ma się dusić w bardzo małej ilości wody tak, by nie trzeba już było jej odlewać. Kapustę dusimy na małym palniku do miękkości. Czym młodsza tym krócej. U mnie ok.30 minut. Czym więcej razy będzie podgrzewana tym zrobi się bardziej miękka i smaczniejsza. Doprawiamy do smaku solą

Smaczne Zdrowe
Młoda kapusta, mielone i ziemniaki czyli tradycyjnie 200

Przyrządzam młodą kapustę przynajmniej raz w tygodniu z różnymi rodzajami mięsa, z ziemniakami lub kaszą i jakoś nigdy nam się nie nudzi. Pewnie macie swój ulubiony przepis na młodą kapustę i mielone. Lubię gotować młodą kapustę z dodatkiem marchewki, laurowego liścia i mnóstwo zieleniny. Lubię kiedy kapusta jest nieprzegotowana i zawiera mało płynu. Do młodej kapusty nie dodaję wyszukanych przypraw(...)Czarny pieprz świeżo i grubo mielony w zupełności wystarczy. Młoda kapusta duszona Składniki: 5-6 porcji 1 główka młodej kapusty średniej wielkości 1 młoda cebula, duża ze szczypiorem 4 młode marchewki 4 łyżki posiekanej pietruszki, koperku i szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 liść laurowy czarny pieprz, grubozmielony 100 ml wody sól do smaku Poszatkuj kapustę

codojedzenia
Kociołek rozmaitości z żeberkami i kapustą 140

Mój drugi kociołek rozmaitości to propozycja dania jednogarnkowego z  żeberkami i pieczoną kapustą. W piekarniku dusimy żeberka z dodatkiem pysznej kapusty z grzybami. Powstały w ten sposób bigos jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Stanowi świetny dodatek do żeberek, ale też jest bardzo dobry jako oddzielne danie. Całość nie wymaga skomplikowanych przygotowań i tylko jednego garnka lub naczynia żaroodpornego. ŻEBERKA(...)godziny, przewracając mięso od czasu do czasu. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną, odciśniętą kiszoną kapustę i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Pod koniec duszenia do kapusty dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, mieszamy i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut, aż sos zgęstnieje.  Inspirację do tego przepisu znalazłam  tu #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Bon appetit mon amie
Wigilijna kapusta z pieczarkami 166

kapustę z grzybami na wolnym ogniu, do miękkości.Cebulę obrać,pokroić w plastry,podsmażyć na olejuPod koniec duszenia dodać cebulkę i przyprawy.Chwilę jeszcze dusić.Nie dodajemy wody, kapusta ma się dusić na samym oleju

Kuchnia Danusi
Kiszona Kapusta Duszona Do Obiadu 140

kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 2-3 łyżki oliwy/oleju pieprz do smaku około 3/4 szkl wody ewentualnie szczypta czerwonej papryki 1. Jeśli lubimy mniej kwaśne to płuczemy kapustę w wodzie, a następnie szatkujemy ją na drobno. 2. Na oliwie szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy kapustę, pieprzymy ją, przykrywamy pokrywką i zaczynamy ją dusić. Co jakiś czas dolewamy odrobinę(...)wody, mieszamy i znów przykrywamy. Pod koniec, zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy się kapuście zarumienić. Duszenie kapusty zazwyczaj zajmuje mi od 40 minut do 1 godziny

Gotowanie...to proste !
Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami 224

Pieczona polędwiczka wieprzowa jest delikatna i krucha. Lekkiej słodyczy nadaje jej suszona żurawina, która wypełnia jej środek. Wspaniale smakuje z duszoną, czerwoną kapustą, która z kolei jest lekko kwaskowata. Całość dopełniły kopytka z kaszy kukurydzianej w wersji bezglutenowej, bo takie miało być całe danie. Przygotowane z myślą i dbałością o osobie będącej na tej specyficznej diecie. Danie jest lekkie(...)garnku rozpuścić masło, wrzucić roztarty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać drobno posiekaną, czerwoną kapustę i podsmażyć. Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino, sok z cytryny i doprawić solą, cukrem, i pieprzem. Trzymać na ogniu, aż wszystko zmięknie i płyn odparuje. Kopytka kukurydziane . Osoloną wodę zagotować i stale

https:KKuchniaMniam
Czerwona kapusta zasmażana z czerwonym winem i konfiturą porzeczkową 203

ewentualnie odrobina cukru - w zależności od słodkości porzeczek Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę - im cieniej poszatkowana tym krócej będzie się dusiła. Podsmażyć 5 minut.  Dodać wino i konfiturę. Dusić pod przykryciem ok 30 minut co momentu(...)kapusta zyska odpowiednią miękkość. Od czasu do czasu pomieszać.  Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Można ewentualnie doprawić odrobiną cukru o ile porzeczki oddały za mało słodyczy. Kapustę dusić do lekkiej miękkości. Jeśli kapusta nie dojdzie a płyn wyparuje, można dodać 2 łyżki gorącej wody i dusić do uzyskania odpowiedniego efektu. Podawać na ciepło. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Duszona ,czerwona kapusta 156

Duszona, czerwona kapusta Były kluski śląskie , musi być i czerwona kapusta . To doskonała ciepła przystawka , coś w rodzaju bigosu , ale o zupełnie innym smaku . Piękny purpurowy kolor i cudowny aromat . Pasuje doskonale do każdej pieczeni , oczywiste że do zrazów i rolad śląskich. Bardzo prosta w przygotowaniu . No cóż wszystko pięknie , tylko moi chłopcy jakoś się do niej przekonać(...)połówki cytryny , dodajemy cukier , sól , pieprz do smaku . Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 15 minut ( czasami kapusta robi się miękka szybciej ) . Gotowe , teraz tylko kluski śląskie i rolada , no i można siadać do stołu Smacznego . Post Duszona ,czerwona kapusta pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pulpeciki w młodej kapuście. Lekkie wiosenne danie. 262

odstawiam w ciepłe miejsce. Kapustę szatkuję, paprykę kroję w paski, cebulę w kostkę. W dużej, głębokiej patelni roztapiam łyżkę masła dodaję do niego cebulę i paprykę, lekko duszę. Dodaję kapustę i dolewam dosłownie pół szklanki gorącej wody. Mieszam.Kiedy kapustka jest już na wpół miękka dodaję do niej posiekany koperek, czosnek, majeranek i szczyptę soli. Wszystko mieszam, na wierzchu kapusty układam(...)pulpeciki, patelnię przykrywam pokrywką i całość jeszcze chwilkę duszę na niewielkim ogniu do miękkości kapusty. Podczas duszenia zawartość patelni delikatnie mieszam, aby smaki się połączyły. Tak przygotowana kapustka, może stanowić samodzielne danie, jednak najlepiej smakuje podana z dodatkiem młodych ziemniaczków :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos wegetariański smaczny i zdrowy 190

oleju ) 3/4 szklanki suszonych grzybów leśnych  1/2 szklanki suszonych śliwek Jeśli lubisz słodszy bigos można go dosłodzić łyżką cukru lub, żeby było zdrowiej łyżką ksylitolu. Początkowo obie kapusty dusi się w dwóch garnkach. Grzyby i pomidory gotować około 30 min na wolnym ogniu aż zmiękną. Kiszoną kapustę, jeśli ma długie kawałki lekko posiekać i dusić z przyprawami ( ziele, jałowiec(...)liść) do momentu, aż lekko zmięknie na oliwie z pomidorów. Podlewać delikatnie wodą. Białą kapustę drobno pokroić i również dusić z resztą przypraw, aż zmięknie na oliwie. Podlać na początku wodą. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Gdy obie kapusty zmiękną wrzucić je do jednego garnka. Dodać masło oraz pokrojone na mniejsze kawałki zagotowane pomidory, grzyby

Jemy Pijemy
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem 190

dusimy, aż kapusta zmięknie i zmiejszy swoją objętość.2. W międzyczasie pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Opłukany koperek siekamy.3. Pomidory i koperek dodajemy do kapusty, dusimy chwilkę.4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy 1-2 minutki. Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i całość jeszcze chwilkę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy

Kuchnia domowa Ani
Wegański bigos z 3 rodzajów kapusty 264

można zastąpić cukrem trzcinowym, syropem klonowym, a agawy, ryżu Przygotowanie: Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku i posiekaj. W odpowiednio dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i duś kapustę. Pieczarki pokrój na ćwiartki (lub wedle uznania) i partiami wrzucaj na patelnię, mają się podsmażyć a nie ugotować we własnym sosie. Pilnuj kapusty aby się nie przypaliła, mieszaj od czasu(...)czasu. Po około 30 minutach dodaj posiekany jarmuż i kapustę pekińską. Duś razem 10 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy i sok pomidorowy. Wymieszaj i duś 5 minut. Podsmażone pieczarki odłóż na bok i na tej samej patelni podsmaż na złoto tofu pokrojone w kostkę. Dodaj posiekane morele i śliwki. Wymieszaj dokładnie. Duś kolejne 5 minut. Dorzuć pieczarki i tofu

greenscarf
Korzenna kaczka z modrą kapustą 198

podajemy z duszoną czerwoną kapustą. Sposób jej przygotowania można zresztą potraktować jako oddzielny i bardziej uniwersalny przepis. Jakkolwiek bowiem dopasowaliśmy go pod to konkretne danie z kaczki, to opiera się na dobrze sprawdzonej „rodzinnej” recepturze, którą śmiało możecie użyć przygotowując czerwoną kapustę jako dodatek również do innych rodzajów mięsa. Korzenna kaczka z modrą kapustą(...)Niezwykle delikatna pieczona kaczka o korzennym aromacie z duszoną modrą kapustą. Tę ostatnią można przygotować w taki sam sposób również do innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki Kaczka (dla 4 osób) 4 piersi z kaczki (po 250-300g) 1 łyżeczka imbiru szczypta (1/4 łyżeczki) cynamonu 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 2 czubate

Kulinarna Pokusa
Bigos z boczniakami Wigilijny 146

kapusty słodkiej 500 g kapusty kiszonej 250 g boczniaków 2 cebule olej kilka suszonych śliwek sól pieprz 2 średnie marchewki liść laurowy natka pietruszki     Przygotowanie Słodką kapustę poszatkowałem, dusiłem w małej ilości wody, a w osobnym garnku kapustę kiszoną. Do każdej dodałem startą marchewkę , liść laurowy. Gdy kapusta była gotowa, połączyłem obie(...)dodałem suszone śliwki, doprawiłem solą i pieprzem. Cebulę posiekałem dość drobno, podsmażyłem na oleju. Dodałem do kapusty. Boczniaki umyłem, osuszyłem, pokroiłem na duże kawałki, podsmażyłem i również dodałem do kapusty. Dusiłem całość ok. 20 minut. Przybrałem natką przed podaniem

R'n'G Kitchen
Wigilijne paszteciki. 179

olej sól pieprz 1 roztrzepane jajko do posmarowania      Grzyby moczymy (najlepiej całą noc), gotujemy i drobniutko kroimy. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy grzyby i pokrojoną kiszoną kapustę, dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy świeżą, poszatkowaną kapustę i dusimy jeszcze 20 minut, Następnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie odparowujemy nadmiar płynu.      Drożdże rozcieramy

Rozpustne gotowanie