duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:53/171)

Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami 187

cebulę, dodałam startą marchew i chwilkę razem smażyłam. Następnie dorzuciłam kapustę i podgotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Podlałam jeszcze trochę wodą i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu, dopóki kapusta nie była wystarczająco miękka. Czas zależy od kapusty, mojej wystarczyło 45 minut. Doprawiłam do smaku pieprzem, kminkiem mielonym, majerankiem (ewentualnie jeszcze solą oraz odciśniętym wcześniej sosem

Kuchenne zapiski Edyty
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i sosem z kiszonych nerkowców 182

oczyszczam i ścieram na grubej tarce, dodaję do zeszklonej cebuli i razem duszę około 10 minut. Do podduszonych pieczarek dodaję kaszę i dokładnie mieszam, pozostawiam na małym ogniu na kilka minut mieszając. Na końcu dodaję 1/2 pęczka posiekanej pietruszki dosmaczam sola i pieprzem.Farsz nakładam na liście kapusty (2-3 łyżek farszu w zależności od wielkości liści) i zawijam gołąbki(...)kiszonej kapusty, a następnie układam dość ciasno gołąbki.  Na wierzch gołąbków ponownie nakładam odrobinę kiszonej kapusty i liście kapusty. Całość zalewam szklanką soku z kiszonej kapusty i 3 szklankami zimnej wody. Duszę pod przykryciem 2-3 godzin na małym ogniu.Podaję ze wspomnianym sosem z kiszonych nerkowców - przepis już wkrótce

Magiczna kuchnia Darii
Chłopski garnek 200

szatkujemy, paprykę kroimy w małe paseczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy paprykę i razem dusimy około 5 minut. Następnie wrzucamy kapustę (jeśli się nie mieści pozostałą część wrzucamy, gdy poprzednia zmięknie i zmniejszy objętość) i po 5 minutach kawałki ziemniaków. Całość zalewamy około 500 ml wody, przyprawiamy, dokładnie

Kolorowy Przepisownik
Paszteciki Z Kapustą 223

letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru białko do posmarowania pasztecików Składniki na farsz : 200 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz 1. Cebulkę przesmażamy na oleju. Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Dusimy na brązowy kolor ( u mnie trwało to około 40 minut ). Podczas duszenia podlewamy co jakiś czas niewielka ilością wody

Gotowanie...to proste !
schab zapiekany w kapuście kiszonej 1040

mięso z dwóch stron i zdjąć z patelni. Na pozostały po mięsie tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Po chwili dodać kapustę, przyprawić pieprzem. Podlać szklanką rosołu (lub wody) i dusić około 10 minut. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć połowę kapusty (razem z sosem), na nią ułożyć schab i resztę kapusty. Przykryć pokrywką (lub folią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
BIAŁA KIEŁBASA NA KISZONEJ KAPUŚCIE 201

trzymamy w cieple. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy odciśniętą kapustę, podsmażamy razem 5 minut, po tym czasie zalewamy bulionem i dusimy 15 minut. Po tym czasie na talerz wykładamy kapustę, wykładamy kiełbaski

Z Majeczką w kuchni
młoda kapusta zasmażana z boczkiem 138

główka młodej kapusty 200 g boczku 125 ml gorącej wody 1 cebula 1 pęczek koperku 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz, wykonanie: Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą solimy i dusimy. Boczek oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę, mieszamy, doprawiamy w razie potrzeby solą, pieprzem oraz cukrem. Dodajemy mąkę. Podsmażamy jeszcze chwilę

Domowy Smak Jedzenia
Kapuśniak z młodej kapusty. 267

dodajemy kiełbasę i cebulę i smażymy przez ok. 7 min.  Bardzo drobno kroimy kapustę, a ziemniaki w dużą kostkę, dodajmy do pozostałych składników i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min, do miękkości kapusty.  Do garnka wlewamy bulion, solimy, dodajemy pieprz i bazylię, i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. Jeżeli chcemy możemy zaciągnąć zupę dwiema

Kuchnia Łukasza
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 243

niewielką ilością wody, gotować do miękkości. 2. Pieczarki obrać, pokroić w koteczkę. 3. Cebulę posiekać. Lekko zrumienić na patelni na oleju, po czym dodać pieczarki i dusić, aż woda odparuje. 4. Gdy kapusta jest miękka, dodać do niej cebulę z pieczarkami, wymieszać i  doprawić do smaku. 5. Gotową kapustę wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kaczka z kociołka 164

cebulę w piórko. Przygotowujemy kociołek; na początku smarujemy kociołek smalcem wykładamy liście kapusty na dnie i bokach. układamy porcje kaczki. Ziemniaki,cebulę i marchewkę skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami po czym wykładamy na porcjach kaczki. Wlewamy wino i wodę do środka, okrywamy kapustą i ustawiamy na ognisku. Dusimy na małym ogniu ok półtorej godziny

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z białej kapusty z burakami 191

soli Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć, cebulę i butaki obrać. Kapustę poszatkować, buraki zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Szystkie składniki na zalewę zagotować. Następnie dodać kapustę, buraki i cebulę. Całość dusić przez 15 minut. Po tym czasie nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Na dno garnka dużego garnka dajemy ściereczkę. Następnie wkładamy słoiki i zalewamy wodą

magiczna kuchnia Kasi
Quiche z kiszoną kapustą i pieczarkami. 174

kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki i podsmażyć na oleju. Dodać przepłukaną i drobno posiekaną kapustę, bulion, majeranek i cukier. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 45 - 60 minut. Po przestudzeniu wymieszać z jajkami, ricottą i żółtym serem. Pieczarki podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron

zadanie-gotowanie
Zapiekanka drwala 555

mundurkach, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę, jabłko obrać i pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki. Połączyć wszystkie składniki, po czym podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, przyprawić do smaku i dusić około 20 minut. Naczynie posmarować tłuszczem, wyłożyć przygotowaną  potrawę, oprószyć mieloną papryką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni, włożyć potrawę i zapiec przez 20 minut. Podawać

Tradycyjna Kuchnia
ZAPIEKANKA Z KAPUSTY 213

łyżeczka ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 200 ml śmietany (do sosów u mnie była to 18%) ser żółty (ok. 0,20 0,30 kg) Poszatkowana kapustę szklimy na patelni. Następnie dusimy ok 10-15 minut. Kurczaka doprawiamy, smażymy.  Kiedy wszystko będzie gotowe łączymy ze sobą składniki.   Śmietanę łączymy z papryką i przecierem.  Do masy

BezglutenowaIzabela