razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej fit danie wigilijne. Możemy jednak jeszcze je odchudzić: zastąpmy uszka np. buraczkami, na których został ugotowany. 3. Karp i inne ryby Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie(...)jednak lekko zmniejszyć tę ilość kalorii- rezygnując z gotowych mas makowych (zawierają dużo cukrów i zbędnych dodatków). Przygotujmy ją sami, dodając mniejszą ilość miodu, a większą ilością bakalii. 6. Kapusta z grochem Zrezygnuj z zasmażki, już sam groch z kapustą jest wystarczająco kaloryczny. 7. Kompot z suszu Nie dosładzaj, ewentualnie użyj odrobiny miody zamiast tradycyjnego cukru. 8. Zupa rybna
Tradycyjna KuchniaPosilajcie się kaszami, one zadbają o ciepło naszego żołądka, rozgrzeją organizm i podniosą odporność. A więc……na zdrowie!!! Składniki (około 4 porcje): 1 kg żeberek wieprzowych 600 g kapusty kiszonej 400 ml soku jabłkowego 3 cebule 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej 5 liści laurowych 5 ziaren angielskich 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej(...)tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Kapustę kiszoną (bez wody) dokładamy do cebuli, zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy liście i ziele angielskie, doprawiamy papryką wędzoną, dusimy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania. Tak przygotowaną kapustę, przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, umieszczamy na wierzchu podsmażone żeberka. Pieczemy pod przykryciem 2 godziny w temp 180ºC. Serwujemy z kaszą jęczmienną, ugotowaną według instrukcji
Kierunekuchniakrytyka moich kulinarnych działań ;) Szczerze polecam tę zapiekankę - wypróbujcie! Składniki: 3 duże ziemniaki 300 g kapusty kiszonej 1 laska kiełbasy podwawelskiej (lub innej) 1 jabłko 1 duża biała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 bulionetki (esencji do duszenia warzyw) 200 ml śmietanki 30% 1 jajko 1 łyżka keczupu lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)osolonej wodzie (nie rozgotować). Po całkowitym ostudzeniu pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na ćwierćplasterki i podsmażyć na oleju około 5 minut. Dodać posiekaną kapustę, bulionetkę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłko, majeranek, kurkumę i miód. Dusić na małym ogniu około 20-25 minut. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć około 5 minut. Śmietankę, jajko, keczup i ser zmiksować
zadanie-gotowaniecała woda z nich odparowała. Do pieczarek dodajemy oliwę oraz cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażamy. Wszystko solimy i pieprzymy, dodajemy obgotowaną kapustę i startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawiamy kolendrą, słodzimy miodem i dusimy na wolnym ogniu przez ok.15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Farsz z kapusty studzimy.Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy do wysmarowanej masłem
Delicious Titbitsjest irytujący tak, jak niektórzy prowadzący swoje programy kulinarne na tym kanale... Postanowiłam zrobić z jego przepisu gulasz z polędwicy wieprzowej duszony z marchewką i cebulą. Wyszedł naprawdę pyszny. I do tego zrobiłam kapustę pekińską gotowaną z kminkiem, którą również on podał - ten przepis niebawem. No i ugotowałam pyzy drożdżowe na parze , ponieważ niestety włączyłam telewizor w trakcie(...)dużym ogniu smażymy cebulę w polędwicą Dodajemy mąkę - mieszamy i dodajemy marchewkę Całość zalewamy piwem lub bulionem Zmniejszamy ogień i dusimy całość 30 minut pod przykryciem Podajemy np. z pyzami drożdżowymi oraz z surówką lub gotowaną kapustą z kminkiem, na którą przepis podam niebawem Zjadamy :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commiękkości. W razie potrzeby dodać wody.Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 2 łyżek).Do miękkiej, ugotowanej kapusty dodać podsmażoną cebulę, ugotowany, miękki groch, resztę oleju. Dusić jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać ciepłą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Najlepiej używać kapusty kiszonej
Gospodyni Miejskamały ogień, dodać przyprawy i wszystkie podsmażone składniki i śliwki ( ewentualnie grzyby wcześniej wymoczone). Z kapusty kiszonej odlać wodę (ale nie wylewać jej, gdyż może się przydać) i dobrze ją odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać do reszty składników i dusić(...)przykryciem na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Gdyby bigos był za mało kwaśny można dolewać powoli wodę z kapusty kiszonej. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Smacznego
W kuchni u Monikiżółtego sera Naleśniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Kapustę szatkujemy ,zalewamy 100 ml wody ,dodajemy liść laurowy ,sól i dusimy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody lub osączamy z nadmiaru). Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone
R'n'G Kitchensztuki ok pół kilograma kiełbasy podwawelskiej WYKONANIE: Kapustę szatkujemy dolewamy ok. półlitra wody. Gotujemy. Wrzucamy kostkę rosołową, startą marchewke i pokrojoną cebulkę. Wsztstko dusimy do miękkości. Kiełbasę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, dodajemy do kapusty. Kiedy wszystko jest już miękkie, dodajemy ok. pół puszki pasty pomidorowej lub pokrojone pomidory obrane ze skórki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Smacznego
W kuchennym oknie Ewypodpiekamy ją przez około 10 minut aby pozbyć się nadmiaru wody. W tym samym czasie gotujemy też połowę szklanki ryżu, drugą pozostawiamy surową. Mielone mięso łączymy z podsmażoną kapustą, ugotowanym ryżem, surowym ryżem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Jeśli mięso za bardzo się klei i jest zbyt „wodniste” możemy dodać do niego(...)lepiej rozłożyć je na dwa garnki. Gołąbki obsypujemy delikatnie papryką słodką i zalewamy wodą lub bulionem tak aby przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeobłęd smaków <3 Nie sposób powstrzymać się przed kolejną dokładką. Składniki 1/2 kg karkówki wp 60 g słoniny 2 duże cebule 30 g mąki 1 kg kapusty kiszonej 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy tłuszcz( nie do końca(...)mieszamy, aby się przysmażyło. Gdy się zrumieni, wsypujemy mąkę, zasmażamy i rozprowadzamy w 200 ml wody, paprykę, kminek, solimy ( wg uznania ) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy kapustę. Kiedy będzie prawie miękka, dodajemy do mięsa (nie może być za wiele wody) i dusimy do jej miękkości. Podajemy z ziemniakami. /* Style Definitions
R'n'G Kitchenkroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na tłuszczu do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i marchew. Dusimy do czasu aż warzywa zmiękną. Łączymy z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na nagrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe (delikatnie smaruję patelnię ręcznikiem papierowym posmarowanym olejem) i smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik wykładamy po dwie
Pobite gary Barbaryzbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków. Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz(...)pół)2 ząbki czosnku2 płaskie łyżki mąki2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%masłoolejpół pęczka natki pietruszkisól i pieprzzioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Do duszenia gołąbków: 1,5-2 szklanki bulionu W kapuście wyciąć głąb, umieścić w dużym garnku z osoloną, ocukrzoną wodą i gotować na małym ogniu. Po kolei ostrożnie zdejmować z kapusty liście za pomocą kuchennych szczypiec. Kiedy
Czerwień i błękitzawinąć gołąbka. Następnie ułożyć gołąbki dość ciasno w garnku. Ja na dnie układam jeszcze pozostałe liście które razem z gołąbkami duszą się w sosie. Ale może się też tak zdarzyć, że zabraknie kapusty na wszystkie gołąbki wtedy spokojnie można uformować podłużne klopsiki z masy mięsno-ryżowej i ugotować tak jak gołąbki w pomidorowym bulionie. Smakują równie
W garach u Gosiwody 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ok 0,5kg mąki pszennej 1/3 szklanki oleju Farsz: 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 mały por 1/2 średniej główki kapusty 60dkg kiełbasy lub boczku 30 dkg pieczarek 1 kremowy serek topiony (100g) 1 jajko 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 2 łyżki oleju(...)grube, bo będą pękać przy składaniu:) 2. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami oleju. Dusimy pod przykryciem. 3. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, kapustę pokrojoną w kostkę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy. 4. Gdy jarzyny będą już miękkie
Kuchnia w czekoladzie