duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:74/171)

Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną 163

wystarczające, jeśli mamy więcej mięsa musimy zagnieść więcej ciasta ziemniaczanego na kluski ) około 150-200 gr kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1.  Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy(...)wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju pod przykryciem co jakiś czas podlewając ja woda. Trwa to jakieś 40 minut

Gotowanie...to proste !
Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym 152

puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego olej Farsz warzywny: 3 liście kapusty pekińskiej lub kawałek kapusty białej albo włoskiej 1 czerwona papryka 1/2 młodej cukinii 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g dyni (po obraniu) 3 ząbki czosnku łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy(...)pieprzem. Farsz warzywny: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Następnie dodać starte na drobnej tarce dynię i cukinię, poszatkowaną kapustę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać pół szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku octem

Czerwień i błękit
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 168

niewielką jego ilość podsmażyć na patelni w formie kotlecika. Krok 4. Przygotowany farsz nakładamy na ostudzone liście kapusty : około 1  sporą łyżkę farszu (w zależności od wielkości liścia kapusty) kładziemy w górnej części liścia, zawijamy - nakładając wierzch liścia na farsz tak, aby przykrył go w 3/4 , następnie na farsz nakładamy boki liścia kapuścianego i całość rolujemy, starannie zawijając. Krok(...)układamy, podlewamy 1 szklanką rosołu, przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 2,5 godziny lub dusimy na niewielkim ogniu ( 2,5 godziny) * spód brytfanny możemy  wyłożyć plasterkami boczku lub niewykorzystanymi liśćmi kapusty. * pomiędzy gołąbki możemy wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Krok 6. Kiedy gołąbki będą gotowe, polewamy je sosem pomidorowym

Moja Książka Kucharska
Wyluzowany ptak z modrą żurawiną i jabłkiem 158

smak. Rozgrzeje nas i nasyci. marynata: 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka soli pieprz, papryczka chili 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1 kurczak  1,8 kg nadzienie: 1/2 główki kapusty czerwonej 3 jabłka 1 cebula 200 ml octu jabłkowego sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżka masła 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 15 dkg sera żółtego startego połowa sosu żurawinowego(...)Nadzienie: Kaszę gotuję w 2/3 szklance wody i studzę. Kapustę szatkuję drobno. Cebule kroję też drobno. Do garnka przekładam kapustę, wlewam wodę tyle żeby przykryła kapustę i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękka. Wodę odcedzam, wlewam ocet winny, dodaję pokrojoną cebule, jabłka obrane i pokrojone, sól, pieprz, cukier i duszę około 20 minut. Na końcu dodaję masło, połowę sosu

wesoła kuchnia
Pierogi z kapusta i grzybami 174

przepłukać i dobrze odcisnąć, a następnie posiekać. Dodać do zeszklonej cebulki wraz z grzybkami. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać wywar z grzybów i dusić pod przykryciem, aż woda wyparuje (ok. 15-20 min.). Jeśli kapusta będzie już bardzo miękka, to można nie czekać, aż woda wyparuje, tylko po prostu ją odcisnąć przed nakładaniem farszu na ciasto. Przygotować ciasto

Gotowanie-uk
Bigos z młodej kapusty z pieczarkami 162

kilka łyżek oliwy  smażyć cebulę dodać czosnek przeciśnięty  przez praskę,pieczarki pokrojone w plastry, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę  • Dusić wszystko pod przykryciem do  odparowania wody 3. • Pod koniec gotowania kapusty dodać  pokrojone pomidory bez skórki i warzywa  podsmażone z patelni  • Doprawić wszystko przyprawami dodać  posiekane zioła.  • Wszystko razem podsmażyć

W królestwie smaków Beaty
Biała kiełbasa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 202

odsączoną kapustę, listek, goździki, grzyby namoczone drobno pokrojone, szczyptę soli i pieprzu. Dodać również wodę w której grzyby się moczyły ( około 2/3 szklanki). Dusić pod przykryciem również 15 minut. Po tym czasie zrobić pośrodku patelni z kapustą miejsce i ułożyć na nim białą kiełbasę oraz pokrojone w ósemki pozbawione gniazd nasiennych jabłko.Wszystko polać miodem , posypać drobno pokrojonym czosnkiem, majerankiem

Gosia gotuje
Ziemniaki z kiszoną kapustą 168

czosnek zgniatamy i siekamy, cebulę kroimy w pióra. Na smalcu podsmażamy cebulę z czosnkiem. Ziemniaki ucieramy na grubych oczkach zwykłej tarki. Pokrojoną kapustę dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, podlewamy niewielką ilością wody i pod przykryciem dusimy, często mieszając żeby się nie przypaliło.  Utarte gotowane ziemniaki doprawiamy łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu i łyżką papryki. Podduszoną kapustę dodajemy

chleba naszego
Łazanki z młodą kapustką i kiełbaską 135

młode kapusty,lub jedna duża 2 cebule 4 kiełbaski(można również użyć boczek surowy wędzony) opakowanie makaronu łazankowego olej, sól,pieprz Przygotowanie: kapustę szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju przez kilka minut,podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości, cebulę obieramy,kroimy w półplasterki smażymy na odrobinie oleju  aż się zarumieni i zmięknie,dodajemy do kapusty kiełbaskę kroimy

Swojskie jedzonko
ŚWIĄTECZNY BIGOS 537

pół i dodaję do kapusty. Całość doprawiam i dodaję liść laurowy, ziarna jałowca, ziele angielskie oraz cała torebkę przyprawy do bigosu. Duszę ok godziny co jakiś czas mieszając. Pozostawiam do osiągnięcia. Wkładam do lodówki. Na drugi dzień kapustę podgrzewam i zostawiam do wystygnięcia. Kapusta jest lepsza odgrzewana ale juz drugiego dnia jest pyszna i można ją śmiało jeść. Smacznego

Gotowanie Patki
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym 154

polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła sól pieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 1 szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki musztardy delikatesowej Surówka: 1 połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 jabłka 1/2 puszki kukurydzy  1/2 cebuli sos do surówki: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta soli i mała kropla(...)strony. Usmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni np. talerz i odstawiamy. W garnku umieszczamy śmietanę oraz musztardy, mieszamy i zagotowujemy. Następnie dodajemy polędwiczki, mieszamy i tak dusimy 3-4 minuty do połączenia się smaków. Surówka : Kapustę pekińską myjemy i drobno szatkujemy i wkładamy do miski. Marchewki i jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty

Gotuj z Mąką
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 158

zawrzenia. Po ugotowaniu odlewamy wodę, dodajemy pieprz i oliwę. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy, po czym wrzucamy do rondla z rozpuszczoną margaryną i dusimy około 10 minut. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do ugotowanej kapusty i całość dobrze mieszamy. Następnie faszerujemy placuszki, panierujemy w jajku i bułce tartej i pieczemy na złoty kolor z każdej ze stron. Pamiętajcie

Smakowy Raj
Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami 219

borowikami. Farsz do kulebiaka przygotowałam z kiszonej kapusty i ciemnych, bardzo aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować więcej farszu do pierogów z kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka. Grzyby z kapustą jedzono wierząc, że dodadzą sił w trudnych chwilach. Choć znaczenie potraw różni się w zależności od regionu, kapusta i grzyby są obecne na każdym wigilijnym(...)pieczarek usunąć wilgotną ściereczką ewentualne zabrudzenia i podciąć nóżki. Pokroić w cienkie plasterki. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostke cebulę, dodać pieczarki i dusić, aż odparuje cała woda z grzybów. Na patelnię dołożyć kapustę, wymieszać farsz ciasto rozwałkować na kształ prostokąta. Ścinki ciasta odłożyć i przykryć ściereczką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć farsz, zostawiając po 2 cm wolnego miejsca przy brzegach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 159

mąki olej do frytowania Wykonanie: kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę i wszystkie przyprawy zasznurowane w woreczku. Podlać winem, dodać ocet balsamiczny i dusić do miękkości około 45 minut usunąć woreczek z przyprawami. Mącżkę ziemniaczaną wymieszać z 1-2 łyżkami zimnej wody i dodać do gotującej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona kapusta pekińska 162

Kapusta pekińska daje dużo możliwości kulinarnych. Można ją jeść w surówkach, dusić bigosik, zawijać gołąbki i zapiekać, co też uczyniłam. Pięknie pachnie czosnkiem, jest miękka i idealna jako warzywny dodatek do obiadu lub na podwieczorek jako samodzielne danie z kawałkiem dobrej kiełbaski. Składniki: • 1 duża kapusta pekińska • 1/5 szklanki oleju • 3 ząbki czosnku • sól

To co kocham

Proponowane wyszukiwania