duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:68/171)

WEGAŃSKI PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I KAPUSTY 120

mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, szczypiorek do dekoracji. Wykonanie: Kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin, następnie obficie przepłukujemy wodą i gotujemy. Kapustę, cukinię i cebulę kroimy, a później dusimy na patelni z zielem angielskim i liściem laurowym (po uduszeniu pozbywamy się ziela i liścia laurowego).  Kaszę łączymy z warzywami i przyprawami. Wszystko razem blendujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 147

lodówki. Po tym czasie wylepiamy formy do pieczenia, pozostawiając część ciasta do ozdoby na wierzch. farsz: Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy sól, pieprz, kapustę kiszoną i śliwki-renklody. Całość dusimy około 8-10 minut. Zdejmujemy z ognia. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy blenderem.  Masą nadziewamy formy, na wierzch układamy ciasto w formie np. kratki bądź

SMYKWKUCHNI
Pierogi z kapustą i grzybami 173

farsz z wykorzystaniem suszonych grzybów to wcześniej je wymoczcie kilka godzin w wodzie, potem drobno posiekajcie. Jeśli uznamy, że farsz jest miękki i dobry dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy wedle uznania do smaku i dusimy jeszcze chwilę. Faszerujemy nimi pierogi. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi, jak wypłyną na wierzch gotujemy około 5-8 minut. Możecie zrobić także polewkę (chyba

Zasmakuj Kuchni
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 229

miękkości. Tak samo postępujemy z kapustą( jej nie moczymy) dodając do gotowania liść laurowy, ziele , pieprz. *Na oleju obsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy posiekane grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 20 minut pod przykryciem. * Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką, aksamitną masę. Smażymy cienkie naleśniki. * Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, ciasno zwijamy. Panierujemy

Z Majeczką w kuchni
Kapusta młoda zasmażana 149

ugotować do miękkości z dodatkiem soli, listka, ziela angielskiego. Odcedzić. Słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni, dodać mąkę , lekko zasmażyć i dodać do ugotowanej kapusty, dodać koperek posiekany i chwilę razem dusić mieszając na małym ogniu do połączenia się smaków

Camilla w kuchni
Vegetariańskie Dietetyczne Leczo - prosty przepis. Dieta odchudzająca warzywno-owocowa 14-dniowa kuracja oczyszczająca organizm 201

posiekać. Warzywa zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ugotować. Dodać koncentrat, czosnek przepuszczony przez praskę, sól himalajską, czarnuszkę i pieprz do smaku.   Kapustę pokrój, cebulę posiekaj.   Zalej bulionem i duś z liściem laurowym i kminkiem.   Pod koniec duszenia dodaj drobno pokrojone jabłka, przecier pomidorowy i resztę przypraw.   Gotuj jeszcze przez chwilę, skosztuj

IzaGotuje
Jarski Bigos - Vege prosty przepis. Dieta odchudzająca warzywno-owocowa 14-dniowa kuracja oczyszczająca organizm z toksyn. Veget 203

kminek,   2 ząbki czosnku,   liść laurowy,   sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, nasiona czarnuszki ( tutaj ).     Jak zrobić vege bigos jarski?   Kapustę pokrój, cebulę posiekaj.   Zalej bulionem i duś z liściem laurowym i kminkiem.   Pod koniec duszenia dodaj drobno pokrojone jabłka, przecier pomidorowy i resztę przypraw.   Gotuj jeszcze przez chwilę, skosztuj

IzaGotuje
LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3 201

kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojoną paprykę i  pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie  przekładamy do kapusty dodajemy pomidory w sosie własnym i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.szczyptę cukru. Dla zaostrzenia smaku dodaję też trochę pikantnego ketchupu. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
Pierożki tyrolskie 151

minut. Przygotowujemy w tym czasie farsz - serek odsączamy (jeśli to ricotta), cebulę i boczek siekamy, podsmażamy na maśle na złoto, dodajemy kapustę i przyprawy, wszystko razem podsmażamy. Dodajemy wino (lub ocet winny i wodę) i dusimy pod przykryciem 4-5 minut. Zestawiamy, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimną mieszankę cebuli, kapusty i boczku łączymy z serem, dobrze mieszamy, przyprawiamy. Ciasto dość

Kuchnia Prezydentowej
Dietetyczny bigos 153

rozgrzaną patelnie teflonową i smażymy, aż nie będzie surowy cebulę kroimy w kostkę kiedy kurczak będzie gotowy dolewamy około 0,5 szklanki wody i cebulę, dusimy, aż cebula zmięknie i się zbrązowi kiedy kapusta będzie miękka odlewamy wodę i dodajemy kurczaka z cebulą, koncentrat, kminek i przyprawiamy do smaku jeszcze chwile wszystko smażymy mieszając SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 158

ugotowane wcześniej grzyby odsączyć na ręczniku papierowym i posiekane podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem. Zostawić na ogniu przez ok 20 minut.Po tym czasie dodać do kapusty i jeszcze ok 10 minut razem dusić.  Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tary wyłożyć farsz kapuściany. Górę udekorować gwiazdkami. Piec w nagrzanym

MarciochaKucharzy
Smażone placuszki z kapustą i marchewką 103

pieprz, majeranek i wymieszać.  Kapustę poszatkować ( grubość według gustu ). Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku. Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać

Gaździnka warzy
Żeberka w ketchupowej glazurze 112

żeberka to jedno z najlepszych mięs. Dobrze przygotowane są smaczne, soczyste i co ważne można je zrobić na wiele sposobów. Ostatnio robiłam zapiekane na kapuście kiszonej a teraz wymodziłam w ketchupie. Duszone żeberka są po prostu pyszne a takie bardzo nam smakowały.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Borowik brunatny - podgrzybek 174

amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. Moje dania z podgrzybkami :- Polędwiczki drobiowe z borowikami  - Borowiki w marynacie miodowej - Pasta z grzybów leśnych - Pierogi z kapustą i grzybami- Pasztet z grzybami - Grzyby duszone, pasteryzowane- Grzyby marynowane- Sakiewki z podgrzybkami- Sos tatarski ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zielona soczewica z kapustą kiszoną i jabłkiem 163

Składniki: zielona soczewica (3/4 szklanki) kapusta kiszona (1 garść) cebula dymka (1 szt.) jabłko (1 szt.) sól pieprz papryka ostra kurkuma woda olej (do smażenia) Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy. Cebulę(...)kroimy i smażymy. Dodajemy do gotującej się soczewicy.  W trakcie gotowania doprawiamy soczewicę pieprzem, solą, kurkumą i papryką. Jabłko obieramy i trzemy na tarce. Dusimy przez kilka minut na patelni razem z kapustą. Kiedy soczewica będzie ugotowana mieszamy ją z jabłkiem i kapustą. Podgrzewamy wszystko

Weganka gotuje