duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:73/171)

Kapusta z grzybami 161

kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Bigosik z młodej kapusty z zielonym groszkiem 110

smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażyć. • Dodać drobno pokrojoną kapustę, sól, pieprz i podlać 1/2  szklanki wody. Dusić ok. 15 minut pod przykryciem. • Dorzucić groszek zielony i jeszcze poddusić z 15 minut. • Doprawić koncentratem pomidorowym, pogotować ok. 5 minut. • Ugotować ziemniaki

To co kocham
Zupa barszcz ukraiński 239

łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania: Do gotującego się wywaru wrzucamy umytą i pokrojoną w kostkę: marchewkę, pietruszkę, buraki, cebulę i ziemniaki.  Kapustę kroimy w cienkie paski. W oddzielnym garnku dusimy ją na maśle i w jednej szklance wody doprawiając jedną łyżką koncentratu.  Następnie dodajemy do reszty gotujących się warzyw. Po około 15 minutach dodajemy fasolę

Pan i Pani Smith w kuchni
Filety z kurczaka w kapuście 164

olej pieprz sól Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew, przyprawy, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do jarzyn (kto woli może przedtem podsmażyć mięso na oleju) i gotować do chwili, aż będzie miękkie. Na koniec

kuchnia doski
Kapusta zasmażana 118

wielką ilość oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażamy. Przekładamy do gotującej się kapusty baz tłuszczu. Na patelni po smażeniu robimy zasmażkę. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy zasmażkę, wszystko mieszamy i dusimy aż zgęstnieje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Kapusta z fasolą 166

gotowania fasoli. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. 1/3 fasoli rozgniatamy widelcem na papkę. Fasolę, rozgniecioną i całą, dodajemy do kapusty z przecierem i cebulą. Przyprawiamy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut

e-PrzepisyKulinarne
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 221

Grzyby namoczyć w wodzie, następnie gotować około 2 godzi. Kapustę dociskamy z nadmiaru wody następnie drobno siekamy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kapustę oraz masła dodać do wywaru grzybowego i dusić na małym aż do odparowania płynu, pod koniec dodać przesmażoną cebule. Całości doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia. Ciasto Do przesianej mąki dodać, jajko, sól

RAROSSA
Sajgonki 172

grubych oczkach. Rozgrzewamy wok, lub głębszą patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka około 5 minut. Dodajemy sypkie przyprawy, marchew. Smażymy kilka chwil, aż kapusta nieco ściemnieje. Dodajemy sos sojowy i grzyby. Dusimy pod przykryciem 5 minut, po czym odparowujemy nadmiar płynów, cały czas mieszając. Arkusze papieru ryżowego namaczamy w ciepłej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Nakładamy łyżkę farszu

Gotuj z Rumcajsem
Żeberka duszone w kapuście po staropolsku 175

przyprawy. Podlać 2-3 łyżkami tłuszczu i wstawić na ogień . Smażyć kilka minut po czym włożyć do kapusty żeberka, patelnię przepłukać wodą i wlać do kapusty, dolać również ok 3/4 l wody i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę. Następnie odkryć zredukować nadmiar płynu. Podawać z ziemniakami z wody, posypać koperkiem

Gotowanie jest łatwe
Paszteciki z kapustą i grzybami 167

świeżych, robimy to samo bez moczenia i podsmażamy na łyżce masła. Na patelni z drugą rozgrzaną porcją masła podsmażamy także koncentrat, do którego następnie dokładamy kapustę. Wlewamy do niej wodę z grzybów i dusimy kilka chwil, aż wyparuje. Następnie wrzucamy do niej pokrojone grzyby i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszając smażymy około dwóch minut. Farsz gotowy. Ciasto rozwałkowujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Gołąbki z mięsem i ryżem. 146

mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. Sos przygotowuję osobno. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle Zalać puszką pomidorów, dodać

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z marchewką i pieczarkami 180

smaku pieprzem i solą. Na przygotowanych liściach kapusty układamy nadzienie, zakładamy brzegi kapusty do środka i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy do miękkości pod przykryciem . Podajemy z  ziemniakami

Smakowite Dania
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 208

seler, pietruszka) kroimy w grube słupki i dodajemy do gotujących się udek.Na maśle podsmażamy posiekanego pora i cebulę dymkę. Gdy się delikatnie zeszkli, dodajemy posiekaną kapustę. Doprawiamy szczyptą soli i rozmarynem. Wszystko razem dusimy ok 10 min. Następnie przekładamy do gotującego się bulionu.Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną cukinię i również dodajemy do bulionu.Na końcu smażymy na oliwie pokrojone w kostkę

kulinarnyJa
Pęczakowe kaszotto z warzywami 334

gotowania solimy i dodajemy 2 - 3 łyżki oleju (np. rzepakowego), całość mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem. Warzywa myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno kroimy i razem z pozostałymi warzywami dusimy, podlewając niewielką ilością wody. Kurczaka kroimy w kostkę, chilli w paski i smażymy przyprawiając curry. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Smacznego

Taste Of My Day
Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad 325

myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody. Wszystko mieszamy i dusimy do miękkości.6. Na końcu przyprawiamy pieprzem, (jeśli chodzi o sól to boczek jest słony i trzeba uważać). Gotową kapustkę posypujemy pokrojonym koperkiem

Apetyczna babeczka