duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:70/171)

Bigos z młodej kapusty na ostro 193

papryki wędzonej pół łyżeczki płatków chili pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę włożyłam do garnka i wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Resztę świeżych(...)warzyw i pieczarki wrzuciłam na olej rozgrzany na patelni i smażyłam przez 10 minut na niedużym ogniu, często mieszając. Gdy kapusta była już obgotowana, dodałam do niej przesmażone warzywa, pomidory, koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby w trakcie duszenia można jeszcze dolać

Kulinarny Pamiętnik
kotlet drobiowy z pieczarkami i kapustą zasmażaną... 192

pokroić-poszatkować, zalać wrzącą wodą na 5 minut, wylać na durszlak, boczek drobno pokroić i zrumienić w garnku, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodać sparzoną kapustę, przyprawy, wlać z 1/2 - 1 szklankę wody, dusić do miękkości i odparowania wody, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienia piersi rozkroić na cztery porcje, delikatnie je rozbić, jajka roztrzepać z kucharkiem, pieprzem(...)koniec dodać kucharka i pieprz do ugotowanych ziemniaków wsypać posiekany koperek i tłuczkiem ubić, można dodać trochę tłuszczu ze smażenia kotletów kotlety podać z pieczarkami, z ziemniakami, z kapustą - smaczny, syty obiad na chłodne dni............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI 182

mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Krok 2. Kapustę lekko odciskamy z soku (sok zachowujemy), kroimy, zalewamy wywarem z gotowania golonki (wraz z liśćmi laurowymi), dodajemy ziele angielskie, kminek oraz jałowiec, dusimy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Krok 3. Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę(...)Krok 4. Boczek i kiełbaski kroimy na kawałki. Krok 5. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut i podajemy. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Krokiety z kapustą i grzybami- Wigilijne 180

woda 400 ml mleko 500 ml jajka 2 szt pól łyżeczki soli olej 50 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka Farsz: 1 kg kapusty kiszonej grzybki suszone 1 garść przecier pomidorowy 1 łyżka olej do duszenia sól, pieprz   Dodatkowo: jajka 2 szt  bułka tarta jako panierka Wykonanie ciasta naleśnikowego : Do miski wlewamy wodę, mleko dodajemy jaja,proszek(...)Kapustkę wymoczoną kroimy drobno i przekładamy na patelnie. Dusimy do miękkości na oleju . Dodaje listek laurowy i ziele i razem duszę. Grzyby zalewam wrzątkiem i po 15 minutach jeszcze raz je myje . Kroje w cieniutkie paseczki i dodaje do kapusty. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaje przecier pomidorowy do smaku. Letni farsz kładę na naleśniki, zwijam. Każdy krokiet maczam

Różowa kuchnia
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 162

liście laurowe. Następnie do garnka przekładamy kapustę młodą i kiszoną, jabłka, rodzynki (lub żurawinę). Dolewamy przegotowanej wody do wysokości składników w garnku. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś czas bigos należy przemieszać. Do gotującej się kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Zagotowujemy i przyprawiamy słodką

kulinarnyJa
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 149

liście laurowe. Następnie do garnka przekładamy kapustę młodą i kiszoną, jabłka, rodzynki (lub żurawinę). Dolewamy przegotowanej wody do wysokości składników w garnku. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś czas bigos należy przemieszać. Do gotującej się kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Zagotowujemy i przyprawiamy słodką

kulinarnyJa
Bigos z papryką 153

smak). Dodajemy ją do kiełbasy i warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy. Koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawy rozrabiamy w 3 szklankach wody i zalewamy bigos. Wszystko dusimy pod przykryciem około 1 godziny. Gdy woda wyparuje podlewamy kapustę (żeby bigos się nie przypalił). Smaczny bigosik do obiadu lub na kolację

VioletoweKucharzenie
GOŁĄBKI DOMOWE JAK JE ZROBIĆ 222

każde większe Święto lub na imprezie czy weselach.Gołąbki muszą po prostu być.!Dlatego chciałabym podzielić się z Wami moimi gołąbkami jakie robię dla siebie i rodziny. 1 duża kapusta biała 2 szkl.ryżu 4 szkl.wody sól 0.5 kg.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 duże cebule 0.5 kostki smalcu przyprawa uniwersalna Maggie czarny tłoczony pieprz Sos pomidorowy: ********************************************* 0.5 litra bulionu(...)wody,wymieszać i wlać do rondelka,przyprawić przyprawą uniwersalną ,solą i pieprzem.Wlac śmietanę , wymieszać.Gdy gołąbki będą gotowe , wlać sos do nich ,przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok.godziny.  Teraz wycinamy głąb z kapusty ,wycinamy wierzchnie liście( kolejność można sobie zmienić według waszych zasad ).KAPUSTĘ sparzyć w gorącej wodzie w garnku.Z liści złączonych wyciąć grube nerwy.Gotowy ryż wymieszać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapuśniak z pomidorami 164

kapusty kiszonej2 puszki pomidorów1 długa laska kiełbasy2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego3 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego1 duża cebula3 ziemniaki2 ząbki czosnkupieprz, sól, cukier, vegeta2 łyżki olejuWykonanie:Kapustę szatkujemy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W osobnym garnuszku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki tak, żeby były miękkie, ale się(...)trochę wody wyparuje i zostanie zredukowany sos z pomidorów, kiełbasy, cebuli i czosnku. Ugotowane i odcedzone ziemniaki dorzucamy na patelnię i chwilę jeszcze dusimy. Następnie zawartość patelni dorzucamy do bulionu i kapusty i gotujemy przez około 20-30 minut. Na koniec doprawiamy wedle uznania. I już można podawać.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Pomidorowy kapuśniak z ziemniakami 153

marchewkę kroimy w krążki, por, ziemniaki i kiełbasę   w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, marchewkę , pietruszkę, kiełbasę  oraz por, dusimy 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wrzucamy poszatkowaną kapustę, zalewamy wodą tak aby przykryła warzywa, gotujemy 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem, w trakcie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pomidory wkładamy

Wanilia i Kardamon
Penne okraszone kapustą 119

tłuszczu. Kapustę szatkujemy, dodajemy do cebuli, chwilę razem podsmażamy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pół łyżeczki soli, szczyptę kminku i dusimy pod przykryciem przez 15-20 min. Ziele i liść wyjmujemy, kapustę lekko studzimy i miksujemy na gładko. W razie potrzeby redukujemy płyn, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wrzucamy posiekany koperek, dodajemy śmietanę, mieszamy

R'n'G Kitchen
Żeberka zapiekane na kapuście 133

dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i ugotować o miękkości. Żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić (wywar wykorzystać do przygotowania zupy)  Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać)  podlać olejem, ok 2-3 łyżki, dodać kminek, podsmażyć mieszając, kiedy kapusta

Gotowanie jest łatwe
Młoda kapusta duszona z marchewką 162

zrumienić cebulkę, po czym dodać kapustę. Dodać 1-1,5 szklanki wody, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, trochę posolić i całość dusić, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Gdy kapusta jest już prawie miękka, dodać marchewkę oraz kminek. 4. Na patelni zrobić zasmażkę, odrobinę oleju rozgrzać, dodać łyżkę mąki, wymieszać, lekko przyrumienić

Kuchnia domowa Ani
Podkarpacka młoda kapusta „na słodko” 173

łyżeczki cukru sól, ewentualnie vegeta Kapustę drobno poszatkować i włożyć do garnka z wrzątkiem. Gotować około 2-3 minuty i odcedzić. Podgotowaną kapustę podlać gorącym rosołem, dodać cukier, kminek i ewentualnie vegetę. Dusić kilka minut przygotowując w tym czasie lekką cebulową zasmażkę. Cebulę drobno pokroić, posolić i udusić na maśle. Dodać mąkę i jeszcze chwilę razem smażyć. Cebulę i przecier

Trzeci talerz
Pyszne ” Zimowe, koperkowe ” gołąbki 135

Pyszne „Zimowe, koperkowe” gołąbki Zimowe , koperkowe gołąbki różnią się od letnich , które są ze świeżej kapusty i z lżejszym sosem i farszem . Zimowa wersja

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania