polędwiczkę wieprzową faszerowaną suszonymi, wędzonymi śliwkami. Niesamowicie smaczne, eleganckie, sycące. Tworzą idealne trio z klasycznymi kopytkami i moją ulubioną surówką z czerwonej kapusty. Świetnym ( i niezbędnym! ) dodatkiem jest sos na bazie wina i śliwek, który powstał podczas duszenia. Idealna kropka nad „i”. Takim daniem zachwyci się z całą pewnością cała rodzina. Zobaczcie jak przygotować pyszną polędwiczkę wieprzową(...)zapiekania układamy plastry boczku i dość sporo masła. Wlewamy wino, dodajemy gałązki rozmarynu oraz resztę śliwek. Układamy mięso i dusimy podlewając sosem przez ok. 20-25 minut ( aż będzie miękka w środku ). Podajemy na gorąco z kopytkami, surówką z czerwonej kapusty i powstałym sosem na bazie wina i ziół. Smacznego! Ps. W świątecznych i nie tylko kulinarnych „podbojach
Ostra na Słodkosklepach coraz częściej pojawia się młoda kapusta. Najbardziej ją lubię w formie surówki. Rzadziej przygotowuję młodą kapustę gotowaną. Ostatnio zrobiłam wyjątek i poddusiłam młodą kapustę z koperkiem, boczkiem i śmietaną z kluskami leniwymi. Danie bardzo polecam, na pewno zrobię je niejeden raz. Kapusta: pół główki młodej kapusty 1 duża dymka bez szczypioru 150 g chudego boczku 3 gałązki koperku(...)zeszklić na maśle. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli i boczku razem z kminkiem. Chwilę dusić, a następnie wlać ok. 2/3 szklanki wody. Dodać posiekany koper. Dusić do miękkości. Dodać jarzynkę, pieprz i ewentualnie posolić. Odparować wodę. W garnuszku mąkę rozprowadzić w śmietance. Wlać szybko do kapusty, energicznie mieszając, po zagotowaniu wyłączyć. Trzymać w cieple. Ciasto: 400 g twarogu 2 jajka
Czerwień i błękittakże czysta lub wytrawna ziołowa wódka. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska(...)podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać, a jeśli jest za suchy – podlać wodą odstawioną z kapusty. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawysmazyć. Nie muszę używać kilku naczyń, żeby przygotować wcześniej wspomniany makaron albo gałąbki. Udało mi się je zrobić w jednym naczyniu. Zazwyczaj obsmażałam kapustę na patelni, a następnie przekładałam gołąbki do garnka i dusiłam. Tym razem wszystko udało mi się na jednej patelni, mało tego mogłam wybrać czy będę je tradycyjnie dusiła na kuchence czy też skorzystam z opcji pieczenia
Pieguskowa Kuchniaodcięcia końcówki, aby liście rozdzielić. Jeśli macie dużą kapustę to warto największe liście przeciąć wzdłuż. W szerokim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej, na ok 3-4 minuty, kapustę i szparagi. Pamiętajcie, żeby odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Najlepiej zrobić to odłamując końcówki. Zielone szparagi zawsze łamią się w miejscu, gdzie kończy się zdrewniała część. Zblanszowane warzywa wyciągamy z wody(...)głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Wrzucamy garść orzeszków ziemnych, cukinię, suszone pomidory, jalapeno. Przesmażamy chwilę warzywa razem i następnie dodajemy pokrojony czosnek, dymkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę razem i wkładamy na patelnię kapustę i szparagi. Mieszamy. Danie jest gotowe. Przekładamy na talerz i posypujemy startym serem oraz rzeżuchą. Podajemy na ciepło z dodatkiem ryżu, tostów czy chlebkiem
vegetaniedanie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe(...)koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) Dzień wcześniej, min. kilka godzin wcześniej zamoczyć grzyby w zimnej wodzie. Odlać wodę z grzybów do garnka, w którym będziemy dusić. Grzyby odsączyć, ewentualnie pokroić. Do garnka dodać kapustę kiszoną, odsączoną. Dodać ziele angielskie, listek laurowy, jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą kapustę. W tym samym czasie
Humanistka w kuchnimięsną nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 -1,5 h godziny. Sos Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, na samym końcu dodać przeciśnięty przez(...)Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem. gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami
O kuchni z uczuciemgotują Dziś pierogi z kapustą kiszoną , nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:) SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki przecieru pomidorowego(...)Postępować tak z resztą ciasta aż do wyczerpania. Przygotowanie farszu: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kapustę odcisnąć i drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kapustę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody, dodać odcedzone grzyby i dusić całość pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, liść i ziele. Gdy kapusta
Zasmakuj Kuchnigotują Dziś pierogi z kapustą kiszoną , nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:) SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki przecieru pomidorowego(...)Postępować tak z resztą ciasta aż do wyczerpania. Przygotowanie farszu: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kapustę odcisnąć i drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kapustę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody, dodać odcedzone grzyby i dusić całość pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, liść i ziele. Gdy kapusta
Zasmakuj Kuchnischabu rozbijam, doprawiam solą, pieprzem. Boczek wędzony kroję i przesmażam na patelni. Wykładam na talerz. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Kapustę kroję, przekładam na patelnię, dodaję marchewkę, podlewam wodą 1/2 szklanki i duszę aż warzywa będą aldente. Dodaję boczek, doprawiam, solą, pieprzem. Na schabie układam plaster mozzarelli, dodaję farsz z kapusty i składam na pół jak kartkę
wesoła kuchniapieprzem. Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu. Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą
R'n'G Kitchenmięso i podsmażyć. Do patelni dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kapustę pokroić w paski, rozgrzać w garnku olej, zeszklić posiekaną drugą cebulę, dodać kapustę, wlać 100 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 5-10 minut, odcedzić. W garnku rozgrzać masło, rozprowadzić w niej mąkę, dodać bulion i mleko, zagotować, sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
dom-agi.plWitam Was!Uwielbiam kapustę! A Wy? Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie.Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w warzywniakach pojawiły się zielone główki młodej kapusty. Jak tu z tego nie skorzystać? ;-)Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż można ją też spałaszować samą
Pora coś zjeśćkapustę w garnku ugniatamy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Drobno kroimy cebulę i ją również wrzucamy do garnka. Podlewamy taką ilością wody, żeby kapusta była prawie przykryta (pamiętajcie, żeby ją lekko najpierw ugnieść!). Dusimy całość na wolnym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, około 10 minut. Wrzucamy posiekany koper i garść żurawiny, mieszamy, gotujemy jeszcze około 10 minut
Karo in the Kitchenkapusty szklanka ryżu arborio 350 ml bulionu warzywnego pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę ,kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę i kapustę. Zalewamy bulionem ,dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ,do momentu kiedy ryż wchłonie cały bulion. Doprawiamy pieprzem. Podajemy same lub jak u nas z duszonym
R'n'G Kitchen