duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:83/171)

Krokiety w grahamkowych naleśnikach 143

wodę, dodajemy posiekaną cebulę, dodajemy tłuszcz podsmażamy kilka minut a następnie dodajemy posiekane grzyby razem z wywarem i przyprawy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy płyn, a na koniec odparowujemy kapustę tak aż będzie sucha. Po wystudzeniu dodajemy jajko i mieszamy. Do wysokiego kubka wbijamy jajka , dodajemy mleko i wodę, rozmącamy lekko, następnie

Gotowanie jest łatwe
Wakacyjny Bigos 139

SKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek

ClauditteMissCooking
Kotlety mielone z kapustą 183

marchewki-3-5 łyżek mleka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania:1.KotletyKapustę poszatkować. Cebule pokroić w drobną kostkę . Mięso mielone wrzucić do dużej miski , wbić jajko , pokrojoną kapustę i cebule. Ręcznie ugniatając mięso wymieszać składniki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać 4 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać. Następnie bierzemy się za uformowanie kotletów. Powinno(...)wodę i dodać kostkę rosołową. Gdy kotlety podsmażą się już trochę z obu stron, na patelnię wlać bulion.Następnie na małym ogniu dusić kotlety przez ok. 40 minut. (Dlaczego tak długo? Po to aby kapusta zrobiła się miękka) . Całą potrawkę przyprawić majerankiem.2.PureeObrane ziemniaki przekroić na pół  , a obraną marchewkę w grubsze koła.Do rondelka z posoloną wodą

Gotuj Z Muzyką
Barszcz Ukraiński 158

duży gar zupy. Mam nadzieje, że i wam zasmakuje zupa z tego przepisu. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: (4 litry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli(...)cienkie talarki 3. Wkładamy do garnka warzywa, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie oraz kostkę grzybową i nastawiamy na małym ogniu, dusimy pod przykryciem około 10 minut, po tym czasie zalewamy wodą.  4. Kapustę szatkujemy, obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw.  5. Gotujemy około 30 minut, dodajemy odcedzoną fasolę, i przeciśnięty przez praskę

Mój pomysł na
Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami 188

starte na tarce o drobnych oczkach i grzyby. Często mieszając smażymy ok 10 minut. Dodajemy żurawinę i wino - przykrywamy patelnię i dusimy ok 10 minut. Dodajemy wodę, zdejmujemy przykrywkę i smażymy często mieszając ok 10-15 minut. Kapusta jest przepyszna z samym chlebem ale idealnie tez się sprawdzi jako nadzienie tartaletek Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami Ciasto

sierotka maRysia w kuchni
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY 165

damy radę. Już następnego lata zamierzamy zbierać własne plony i nie mogę się tego doczekać. Dziś na tapecie młoda kapusta.  Obecnie mój nieodłączny składnik sałatek w formie surowej i dań obiadowych w wersji duszonej z cebulką. Są dni, że mam ochotę zaszaleć w kuchni. Owym szaleństwem są dzisiejsze gołąbki.  "Szaleństwem", bo trzeba być naprawdę crazy, by zwijać(...)gołąbki przy dwójce małych dzieci. Robiłam to na raty i nawet nie poczułam,  by ich przyrządzanie było czaso- i pracochłonne. Młoda kapusta jest dużo plastyczniejsza przy zwijaniu.  Takie gołąbki wykonuje się dużo szybciej niż tradycyjne. Farsz, skromnie mówiąc,  uczyniłam rewelacyjny. Bardzo polecam i zapraszam do wykonania! Składniki na 7 sztuk: 7 wierzchnich zielonych liści młodej kapusty

Jeść, by żyć w zdrowiu
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 621

się moczyły gotujemy je pod przykryciem do miękkości na małym ogniu, około 30-40 minut. Grzyby odcedzamy, odciskamy z wywaru, drobno kroimy lub siekamy w malakserze. Dodajemy do posiekanej kapusty. Wywar po gotowaniu grzybów możecie przelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać ten grzybowy wywar do przygotowania wigilijnego(...)malakserem. Na patelni rozpuszczamy masło, mocno podgrzewamy i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy je do zeszklenia i dodajemy posiekane pieczarki. Dusimy pieczarki około 8-10 minut co jakiś czas mieszając, aż odparuje prawie cały płyn który puszczą. Przekładamy podduszone pieczarki do kapusty i podgrzybków, całość mieszamy i doprawiamy solą, sporo mielonym pieprzem i jeszcze do smaku – mielonym kminkiem.   Jeśli Wasze

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane z gulaszem i kiszoną zasmażaną kapustą 172

paseczki czerwoną paprykę. Wszystko mieszamy z mięsem i podlewamy około 500/ 600 ml wody. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy woda za szybko odparuje można jej jeszcze dolać, wszystko zależy ile tego sosu potrzebujecie. Mięso dusimy tak długo aż po włożeniu widelca będzie miękkie ale nie może się całkowicie rozpadać bo wyjdzie ciapa(...)gotujemy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, delikatnie oprószamy solą i podsmażamy tak aby straciła tylko surowość, nie ma być brązowa. Ugotowaną kapustę wykładamy na durszlak, przelewamy wodą i przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy cebulę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 7 minut

Sama słodycz i szczypta chili
Karkówka nr 1 z czerwoną kapustą 153

głąba. Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę razem z czosnkiem i podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Do garnka wrzucić kapustę, dodać cebulę, czosnek, wodę i starte na tarce razem ze skórką jabłka oraz miód. Solę, doprawić pieprzem i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dolać wino.  Na  patelnie wrzucić 2 łyżki masła

Kubki smaku
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 226

smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe.Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.Odstawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ:Kapustę szatkujemy , posypujemy solą.Wkładamy do dużego garnka , podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy odrobinę kminku i dusimy ok. 10-15 minut.Mięso mielone siekamy , oprószamy solą , pieprzem i papryką.Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju cały czas mieszając.W osobnym garnku

Ostra na Słodko
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY 116

Bardzo podobną sałatkę z kapusty jadłam będąc u znajomych na Śląsku.Jedno mogę powiedzieć ,że bardzo mi smakuje taki sposób podania kapusty z boczkiem. 80 dag.białej kapusty                                    1 winne jabłko(...)szczypiorek                        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kroimy w ćwiartki,wycinamy głąb.Szatkujemy liście,przekładamy do rondla.Podlewamy małą ilością wody,solimy,dusimy na małym ogniu ok.5 min.Kapustę osączamy,studzimy.Przekładamy na półmisek.Boczek kroimy w kosteczkę,wysmażamy na suchej patelni.Wlewamy ocet,przestudzamy i mieszamy z olejem.Doprawiamy solą i pieprzem.Kapustę polewamy boczkową

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki z pomidorowym nadzieniem 85

gołąbki :P niesamowite z każdym farszem. Czasami robić się nie chce, nie wiadomo dlaczego...ale jak się zrobi....MMMM <3 parę chwil nie idzie na marne ;) Składniki 1 kapusta włoska 300 g mięsa mielonego z karkówki 1 łyżka oleju Sos: 2 łyżki oleju 1 duża cebula 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz(...)łyżka) podsmażamy mięso, tak aby było „sypkie”. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki), podsmażamy cebulę, dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, bazylię i dusimy 20 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ryż gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy, oddzielamy liście, studzimy i usuwamy zgrubiałe części (nerwy). Na każdy liść kładziemy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem warzywnym

R'n'G Kitchen
Lekki bigos wegetariański dla dzieci 72

DZIECI Składniki: 500 g kapusty kiszonej 500 g kapusty białej, surowej 1 cebula 100 g śliwek suszonych 700 ml passaty pomidorowej (sos pomidorowy w butelce) 1 jabłko 1 gruszka 6 pieczarek 2-3 łyżki oleju 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka soli Przyprawy: szczypta pieprzu ziołowego, majeranku i kminku Wykonanie: Kapustę kiszoną wkładamy do garnka, zalewamy wodą(...)cebula się zeszkli (około 5 minut). Obie kapusty odcedzamy. Do dużego garnka wkładamy kapusty oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Wlewamy sos pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy. Jabłko i gruszkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Wrzucamy też śliwki suszone oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut

Wiszniówka
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 117

ziemniaków, kapusty pekińskiej i musztardy francuskiej to moje fav. I mogłabym wymienić Wam jeszcze wiele "moich ulubionych połączeń" kapusty pekińskiej z czymś bo pobawiłam się nią i nauczyłam się niej.  A z racji tego, że fermentacja to ostatnio moja ulubiona zabawa podaję Wam przepis na kiszoną kapustę pekińską. Składniki na duży słoik. 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej(...)szklanki cukru  3 łyżki soli  Posiekaj drobno kapustę. W garnku zagotuj wodę z pozostałymi składnikami do rozpuszczenia soli i cukru. Posiekaną kapustę włóż do słoika. Gorącą wodą zalej warzywo. Odstaw na 3 tygodnie w chłodne miejsce.  Wegański bigos: Cała kiszona kapusta pekińska  1/4 główki białej kapusty  1 szalotka  3 suszone pomidory  2 łyżki

Mango Papaja
Szybki bigos ze słodkiej kapusty 317

rozgrzanym masłem, zrumienić, dodać pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki. Kapustę zszatkować  i przełożyć do dużego garnka, zalać wodą do 1/3 wysokości kapusty, zagotować. Dorzucić zawartość patelni i wszystkie przyprawy, za wyjątkiem czosnku. Dusić około 30 minut. Na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Podgrzewać jeszcze około 3 minut. Podawać gorący zaraz po przygotowaniu

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania