duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:90/171)

Karkówka zapiekana ze słodką kapustą 215

pieczarek 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 cebula sól pieprz kmin rzymski słodka papryka 2 łyżki smalcu Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, sól, pieprz, paprykę słodką. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Karkówkę pokroić na plastry o grubości  0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kotlet

O kuchni z uczuciem
Coleslaw - kultowa sałatka z sieciowych restauracji 256

koolsla , który jest skrótem od koolsalade , oznaczającym surówkę z kapusty.  Podstawą sałatki jest poszatkowana drobno biała kapusta ze stosunkowo niewielkim dodatkiem marchwi i cebuli. Czasami spotyka się wersje z dodatkami czerwonej kapusty, ananasa, jabłka itp. Jest to właściwie surówka, bo przecież są w niej tylko świeże składniki. Nic gotowanego, duszonego czy smażonego. W naszym kraju sałatka Coleslaw zyskała(...)pizzy, czy serwowana w tzw. barach sałatkowych. Warto jednak robić ją w domu, bo jest prosta, szybka, tania, a przy tym pełna wartości odżywczych. Składniki: 4 szklanki białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej 1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę 1/2 szklanki marchwi startej na drobniejszej tarce jarzynowej Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z sosem. Przed podaniem odstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniak z mięsem mielonym 141

pietruszka 1 mały seler 2 średniej wielkości ziemniaki 100 g boczniaków 100 g pieczarek 1,4 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/4 główki białej kapusty natka pietruszki mielony kminek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Następnie wrzucamy mięso mielone, podsmażamy(...)mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażymy następne 5 min. Do całości dodajemy pokrojone boczniaki i pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat, pokrojoną w kostkę paprykę, wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy do jej miękkości. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style

R'n'G Kitchen
Karkówka z nudlami - czyli maślne kluseczki parowane nad mięsem. 169

dobrze ten garnek mogłabym nazwać chłopskim - jest mięsko, jest kapusta, są kluchy i ziemniaki. Jest naprawdę syto. W tym przepisie wszystko  robimy w jednym garnku i bez drożdży, co jest ogromnym ułatwieniem, bo nie musimy czekać na wyrastające ciasto, a kluchy są o pełnym, bogatym smaku - przechodzą aromatem duszonych warzyw i mięsa, dodatkowo są puszyste. Mięsko jest delikatne(...)ziemniaki oraz posiekaną w plasterki cebulę. Dodać szczyptę soli. Warzywa zrumienić, po czym dodać poszatkowaną kapustę oraz startą na tarce marchew. Dolać wina i gotować tak 10 minut, by je odparować. Dodać liść laurowy, łyżkę sosu sojowego, bulion i zagotować. Dołożyć wcześniej wyjęte mięso. Dusić pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około godzinę, do miękkości mięsa. Gdy karkówka jest

Poezja Smaków - blog kulinarny
Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą 183

kminek,  sól, pieprz,  1/2 kg kiszonej kapusty. Wykonanie Jedną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki zmielić w maszynce(...)środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić. Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Knedle podawać wraz z ugotowaną kapustą i podsmażoną cebulką

Z miłości do słodkości
Jarmuż duszony-Grünkohl-Detoxfood-Właściwości zdrowotne jarmużu 144

JARMUŻ (Brassica oleracea L.var.sabellica) jest botaniczną odmianą kapusty warzywnej,a pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego.Bardzo popularny w Niemczech, szczególnie w północnych Landach.Zbiory zaczynają się późną jesienią i trwają całą zimę.Roślina ta musi przemarznąć,wtedy dopiero traci goryczkę i jest po prostu smaczniejsza.6 grudnia na północy Niemiec,jak każe ludowy zwyczaj, wykłada się liście jarmużu przed drzwiami domostw,żeby(...)nasze zdrowie,ale jest zwyczajnie pyszny.Duszony z cebulką i czosnkiem jest świetnym uzupełnieniem każdego drugiego dania.Jarmuż podobnie jak szpinak może być smakowitym farszem np. naleśników.Patrz przepis tutaj.JARMUŻ DUSZONY Z CEBULĄ I CZOSNKIEM:Składniki:1 kg jarmużu cebulaczosnekpieprz,sólocet winny i cukier do smaku/opcjonalnieokoło 2 łyżek uprażonych płatków owsianych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapustka duszona na słodko 148

Składniki : Mała główka białej kapusty 3 cebule łyżka soli łyżeczka pieprzu 2 listki laurowe szczypta cynamonu lub słodkiej papryki olej Zobacz ten przepis ...

w kuchni i w ogrodzie
Smażona kapusta bok choy. 248

sobą. W towarzystwie najbardziej oczywistych dla Wschodu przypraw. Ważne jest, by uchwycić ten moment, gdy warzywo staje się miękkie zachowując jednocześnie pełną jędrność. Wtedy jest pysznie! Składniki: 2 młode kapusty bok choy                     2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku - posiekany 1 cm kawałek imbiru - posiekany 1 łyżeczka płatków chili(...)stron (do lekkiego przyrumienienia). Dodać na patelnię 3 łyżki gorącej wody (lub bulionu, lub białego wina),, natychmiast przykryć szczelnie pokrywką i dusić 3 minuty. Sos sojowy wymieszać z sokiem cytrynowym, cukrem i olejem sezamowym. Polać sosem gorącą kapustę i podawać szybko z azjatyckim makaronem (np. sojowym lub ryżowym

zadanie-gotowanie
Paprykowe gołąbki w młodej kapuście 109

votes ) Paprykowe gołąbki w młodej kapuście Gołąbki zawsze pojawiają się na naszym stole w momencie, kiedy pojawia się młoda kapusta w sklepach. Wolę swoją z ogrodu, ale ona niestety pojawia się później, więc jak się nie ma tego co się lubi to się lubi co się ma Zazwyczaj pierwsze robię klasycznie, a później żeby przełamać nudę, tworzę nowe wariacje. Opcja(...)powtórki. Taki gołąbek wkracza w nowy wymiar smaku. Obecnie ta wersja wyparła z naszej kuchni formę klasyczną Póki jest młoda kapusta , trzeba korzystać, owinięte nią gołąbki są najsmaczniejsze. Polecam ! składniki na około 8-9 szt. gołąbków: 1 główka młodej kapusty 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 jajka 1 pełna szklanka ryżu ugotowanego na bulionie z żeberek

Ogrodnik w podróży
Scbab w piwie z ziemniakami 186

głodomorów. Do przygotowania tego dania wykorzystałam gotowany schab, który robię jako wędlinę na kanapki . Do tego grubo krojone ziemniaki i całość duszona w piwie z pikantnymi dodatkami. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej, białej lub modrej kapusty lub buraczki w dowolnej formie. Składniki: 1/2 kg gotowanego lub pieczonego schabu 1 szklanka piwa 2 cebule pokrojone w piórka(...)Schab pokroić w grube kawałki Obsmaż na oleju. Dodaj cebulę i smażyć, mieszając. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę aż cebula zmięknie. Podlać szklanką piwa, dodać zioła i dusić pod przykryciem ok.10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Gotować aż sos zredukuje się nieco. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosami Wierzch posypać koperkiem

Czerwień i błękit
Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami 162

nadmiar strzepnąć. Obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle. Zalać bulionem, przykryć patelnię pokrywką i dusić do miękkości, około 20 minut. Jeśli sos jest za rzadki, zdejmij pokrywkę i duś do odparowania nadmiaru płynu roladki podałam z młodymi kartofelkami i surówką z młodej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przaśna kapusta z fasolą i grzybami wg Aleex 180

jest także przaśna kapusta z fasolą i suszonymi grzybami. Nie w każdym rejonie Polski to danie jest znane. A szkoda, bo szybko się je przygotowuje. Kapusta z dodatkami naprawdę dobrze smakuje. Jeśli jej nie znacie, koniecznie sięgnijcie po ten przepis. A jak u Was przygotowania do świąt? Menu już ustalone? Składniki: • 1,2 kg kiszonej kapusty • 2 cebule(...)fasolę odcedzić. 7. Kapustę posiekać, zalać wodą lub wywarem z grzybów (ewentualnie uzupełnić ilość wywaru wodą) i gotować do miękkości. Odcedzić. 8. Na patelni lub w garnku z grubym dnem zrumienić posiekaną w kostkę cebulę na niewielkiej ilości oleju. 9. Dodać do kapusty cebulkę oraz grzyby i fasolę oraz liście laurowe i ziele angielskie. 10. Całość dusić kilka minut, doprawić

W mojej kuchni
Marchewka duszona do obiadu 180

Zamiast sałatki z buraczków czerwonych , gotowanej kapusty czy innego rodzaju surówek polecam smakowitą odmianę do drugiego dania w postaci marchewki duszonej. Na lunch do pracy też się świetnie nadaje – w każdym razie my nią nie gardzimy . Jest prosta w składzie i łatwa w przyrządzeniu. Słodko-słona w smaku i najlepiej smakuje na ciepło. Polecam! Składniki: 1/2 kg marchewek

Lamarida.pl
Leczo z cukinii i resztek wędlin. 232

breję z cukinii i pomidorów ładnie zwaną leczo. I tego bym się trzymała, ponieważ wszystko się zgadza, a mianowicie: świeże warzywa duszone z pomidorami, okraszone czym tam kto ma. Za to bigos to potrawa z kapusty i mięsa, a więc niech tak zostanie. U mnie jak w każdym domu zostają resztki wędlin na które nie ma amatora. Zbieram takie

Dieta moja pasja
Groch z kapustą letnia wersja 214

szczypiorem dodać olej i pokrojoną  w grubsze kawałki kiełbasę razem wszystko przesmażyć 2. Do cebuli dodać pokrojoną na grube kawałki kapustę,  pokrojone plasterki marchewki i ziemniaki, różyczki kalafiora i groch. Wlać 1/2 szklanki wody dusić pod przykryciem ok 25 minut do odparowania wody. Dodać posiekane zioła, przyprawy, doprawić solą i pieprzem  posypać wszystko 1 łyżką mąki zamiesza

W królestwie smaków Beaty
Bigos z pekinki 175

pietruszkę i marchewki -obrane i starte na tarce o grubych oczkach .Smażyć około 5 minut razem. Przełożyć do garnka, dodać pokrojoną kapustę pekińską,pokrojone suszone pomidory i kiełbasę oraz przyprawy, koncentrat. Zalać całość wodą i dusić na wolnym ogniu  do miękkości.W razie potrzeby doprawić, można dać 1 łyżeczkę octu

Moje domowe kucharzenie
GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ 187

czarnego pieprzu. Wbiłam jajka. Wszystko dokładnie wymieszałam. Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki, dodać można łyżkę mąki ziemniaczanej. Na ostudzone liście kapusty nakładałam przygotowany farsz. Zawinięte gołąbki ułożyłam  ciasno w garnku. Polałam je bulionem i dusiłam na niewielkim ogniu przez około godzinę. Naprawdę polecam. Spróbujcie je przygotować. Smacznego

potrawyregionalne
tradycyjna wątróbka drobiowa z cebulą 209

mące cebulę obieramy i kroimy w talarki na rozgrzanej patelni obsmażamy wątróbkę na margarynie z dwóch stron, dodajemy cebulę i solimy dusimy pod przykryciem około 15 minut (jeśli trzeba podlewamy nieco wodą) podajemy z kiszoną kapustą lub małosolnym ogórkiem, ziemniakami lub pieczywem

zobacz ich smak
Quinoa z czerwoną soczewicą, kapustką, cukinią i mnóstwem innych warzyw oraz olejem arganowym - wege obiad! :) 149

łyżeczka oleju arganowego Przygotowanie: Cebulę poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę.  Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą. Komosę ryżową przepłucz 2-3 razy pod wodą. Ugotuj razem z soczewicą w 1,5 szklance

Zdrowie na języku :P
Bigos, Kapitan Philips 174

Rozgrzej olej w dużym garnku i dobrze podsmaż tofu na złoto, co chwilę mieszaj. Wrzuć pokrojone pieczarki i smaż minutę. Następnie dodaj kapustę i krótko podsmaż, mieszając. Dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej wodę. Duś ok. 2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Mistrzowski, trzymający w napięciu do ostatnich minut, zaskakujący

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapusta duszona z parówkami i lubczykiem 132

dojrzałe pomidory kilka gałązek lubczyku 1 pęczek szczyoiorku 2 zabki czosnku 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć i drobno pokroić, wrzucić do garnka,  zalać wodą, dodać soli, pieprzu i dusić prawie do miękkości. Dodać masło i poprzekrajane na pół i ponacinane parówki. Na koniec dodać obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory, pokrojony

Gosia gotuje
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 178

drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać oliwę z oliwek, dodać kapustę i utartą marchewkę, kminek, czarnuszkę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i pozostałe przyprawy: kardamon, gałkę

Delicious Titbits