Cebulę siekamy w kosteczkę i szklimy na oleju. Dorzucamy do niej pokrojone w półplasteki pieczarki i dusimy kilka chwil. Po wystudzeniu mieszamy wszystkie składniki, dodajemy pieprz i sól. Jeśli masa wyda nam się zbyt sucha możemy dodać odrobinę oliwy. Nakładamy farsz na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Podlewamy je wodą
Marder&Marder Manufacturewodą tak żeby była przykryta , garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję na wolnym ogniu . Po ugotowaniu kapustę odcedzam i odstawiam do wystudzenia . W tym czasie gdy gotuję kapustę przygotuję mięso : Wypłukane i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki ( takiej wielkości aby zmieściły się do maszynki do mielenia mięsa ) . Cebulę kroję w kostkę . Czosnek kroję w drobniutką kostkę . Teraz(...)cały sos by wyparował a mięso nadal było by twarde to należy dodać odrobinę wody i nadal dusić . Uduszone miękkie mięso przekładam razem z cebulą i czosnkiem do miski , wyjmuję listek laurowy , ziele angielskie i odstawiam do wystudzenia . Gdy mięso i kapusta stygną przygotuję ciasto na pierogi według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Końcowe przygotowanie farszu
Uwaga Babcia Gotujepieprz sól Wykonanie: Por kroimy na plasterki i na ćwiartki, chwilę dusimy go na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, zalewamy wrzątkiem*, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, solimy i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepę i poszatkowaną kapustę. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dorzucamy groszek, doprawiamy pieprzem, lubczykiem, w razie potrzeby jeszcze
Quinoa Raz!niekoniecznie 3 łyżki śmietana 18 proc , do smażenia olej Sposób przygotowania: 1..Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. 2..Kaszę ugotować w dwóch kubkach wody. 3. Grzyby zmielić na grubych oczkach. 4. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać grzyby, dusić przez chwilę. Wsypać do gorącej kaszy, dokładnie wymieszać , doprawić pieprzem i solą. Odstawić
Darcia w kuchnizwarty. Bez cytryny, soli i gałki muszkatałowej będzie mdły. Gęstość reguluj sokiem z cytryny liście kapusty zblanszować i napełnić farszem. Zwinąć i ułożyć złączeniem do dołu na rozgrzanej, wysokiej patelni z tłuszczem. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć. Dolać bulion z winem i dusić 30 minut pod przykryciem. Miękkie odłożyć i trzymać w cieple do wywaru z gotowania gołąbków dołożyć(...)zagęścić dodatkiem mąki. Nie zagęszczałam. Dodać posiekany koperek. Do sosu włożyć gołąbki i zagrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniaczkami lub ryżem (mocno maślanym z odrobiną skórki cytrynowej) Uwagi: liście kapusty włoskiej blanszujemy z wyczuciem, są delikatniejsze niż liście białej. Najlepiej zdjąć liście z kapusty, a zdejmować je bardzo łatwo i blanszować w gorącej wodzie po kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż w ten sposób traci się większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę :)Składniki:ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty,3 garście suszonych grzybów,1 większa cebula,3 średnie liście laurowe
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę(...)Sposób użycia: Bulionetkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Jeśli wolisz delikatniejszy bulion, rozpuść bulionetkę w 1 l wrzącej wody. Bulionetkę możesz dodawać też bezpośrednio do dania. "Bulionetka do duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej(...)Sposób użycia: Bulionetkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Jeśli wolisz delikatniejszy bulion, rozpuść bulionetkę w 1 l wrzącej wody. Bulionetkę możesz dodawać też bezpośrednio do dania. "Bulionetka do duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę
ClauditteMissCookingSkładniki : 1/2 kg wieprzowiny- ja użyłam biodrówki 20 dag kiszonej kapusty 2-3 cebuli, marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia ewentualnie przyprawa do gulaszu pieprz mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie :1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla2. Posiekane cebule udusić(...)wsypać paprykę - wymieszać3.Przełożyć do rondla, wymieszać z mięsem, dodać pokrojoną marchewkę, zalać szklanką wody i dusić około godziny na wolnym ogniu- często mieszać by nie przypalić, dolewać wody4. Pół godziny przed końcem gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy , pokrojony czosnek- wymieszać5. Kapustę wypłukać , jeśli kwaśna, albo tylko dobrze odcisnąć, posiekać , dodać do prawie miękkiego mięsa6. Doprawić solą, pieprzem,cukrem, kminkiem
Proste Potrawysuszonych grzybów są pyszne, a mięso kruche, delikatne i rozpływające się w ustach. Sos nie wymaga zagęszczania mąką, ponieważ obsmażymy mięso opanierowane mąką i zagęści się samoistnie podczas duszenia. Suszone grzyby mają niebywałą moc! Ten zapach i smak sosu! Całkowicie naturalny, bez vegety, rosołków, da się? Da. Bitki w sosie z suszonych grzybów to gwarancja na pyszny obiad! Składniki(...)przez sitko wlać wodę z moczenia grzybów do mięsa. Dopełnić wodą tak, by przykryć mięso. Rondel nakryć pokrywką i dusić do miękkości około 1,5 godziny podawać z kluskami, kaszami lub ziemniaczanym puree. Idealnie pasują buraczki lub kiszona kapusta - surowa lub zasmażana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porze roku są najlepsze, czyli młodą kapustę, cukinię, paprykę, ziemniaczki, marchew oraz świeże zioła. Polecam! Składniki: 2 dowolne kiełbasy (u mnie chłopskie) 10 dkg boczku wędzonego 2-3 duże ziemniaki 1 marchew 1 cebula (użyłam czerwonej cebuli) 1 czerwona papryka 1 mała młoda cukinia pół główki młodej kapusty 1 szklanka wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ulubione(...)przez około dwie minuty ciągle mieszając *** *** Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Kapustę grubo szatkujemy i dokładamy na patelnię *** *** Całość delikatnie mieszamy, zalewamy wodą, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz papryką i dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia potrawę doprawiamy jeszcze
Blog z Apetytemkawałki (dowolnie.. kostka, paski..) Bulion zagotować i włożyć do niego mięso. Gotować ok 25 minut, a następnie dodać poszatkowaną kapustę z startą marchewką i selerem. Doprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i dusić do miękkości. Na końcu zabielić odrobiną śmietany, wmieszać posiekany koperek i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyminut. Między czasie kroimy kapustę pekińską - w dość większe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka. Dodajemy do nich kapustę pekińską. Dolewamy około 1,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę. Następnie dodajemy passatę pomidorową. Znowu gotujemy. Całość przyprawiamy. Dusimy przez około 15-20 minut. Bigos można podawać z kiełbasa lub wędliną, którą macie zbędną w lodówce. Jednak
Health-Fit-Lifetarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wykładamy na dno garnka (u mnie brytfanka). Kładziemy mięso. Wlewamy rosół. Dusimy pod przykryciem ok. 2,30-3 h. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z czerwoną kapustą, albo buraczkami. Ja uwielbiam to mięso jeszcze z dodatkiem klusek śląskich zamiast ziemniaków. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas
Pobite gary Barbaryplasterkach. Kapustę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem. Następnie na 2-3 łyżkach smalcu podsmażyć z drobno posiekaną cebulką dołożyć sparzoną kapustę oraz pieczarki, lekko podlać wodą lub bulionem, doprawić świeżo mielonym pieprzem, solą. Dodać majeranek oraz nieco kminu rzymskiego. Dusić razem do miękkości i odparowania płynu. Wystudzony farsz układać porcjami na naleśnikach. Każdy naleśnik zrolować, maczać w jajku i obtaczać
W garach u Gosi