duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:101/171)

Makaron kolanka z czerwoną kapustą i groszkiem. 165

kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej cebulę do miękkości. Dodajemy do cebuli kapustę, zielony groszek i podlewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pieprz, tymianek, przeciśnięty czosnek oraz skrapiamy sosem sojowym. Dusimy jeszcze chwilę razem i na koniec zaprawiamy sos jogurtem wymieszanym z odrobiną mąki. Jogurtu wystarczy jedna duża łyżka

vegetanie
Quinoa z warzywami 169

pokryło się nią. Możesz rozpuścić w wodzie bulionetkę, jeśli lubisz. Wsypałam na wierzch mrożony bukiet 9 warzyw. Dokroiłam cukinię, pora,kapustę. Posoliłam lekko . Jeszcze kilka kropel oleju rydzowego i szczypta szafranu. Ciekawe czy Agata lubi szafran? Zamknęłam pokrywę i dusiłam około pół godziny. Po otwarciu pokrywy danie prezentuje się właśnie tak jak tu na zdjęciu. Nic nie uleciało w powietrze

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos Świąteczny i nie tylko 450

garnka i gotujemy 2-3 razy zmieniając wodę. Po trzecim razie , do garnka nalewamy 1/4 wody dodajemy do kapusty pomidory w puszce, passatę, usmażoną wędlinę oraz drobno pokrojone grzyby. Doprawiamy dużą  ilością pieprzu i papyki, oraz solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i doprawiając.Po tym czasie bigos jest

Smaki Edyty
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 131

różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy(...)talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Powinna mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy (ale nie przesadnie) smak i mieć silną woń wędzonki, śliwek i ew. dziczyzny. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos

KUCHNIA POLSKA
Zrazy z karkówki 240

SKŁADNIKI: 700g karkówki bez kości, 100g boczku surowego, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki mąki, woda, oliwa, sól, pieprz, sałatka Nadwiślicka z czerwonej kapusty z jabłkiem ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w grubsze plastry i rozbijam cienko tłuczkiem. Na każdy płat mięsa kładę kawałek boczku, ogórka i cebuli. Oprószam solą i pieprzem. Mięso zwijam(...)zanurzone). W 1/2 szklanki wody mieszam mąkę i paprykę mieloną. Masę wlewam do mięsa. Mięso duszę na małym ogniu do miękkości. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zrazy podaję z ziemniakami i sałatką Nadwiślicką.   Zrazy podałam z pyszną sałatką Nadwiślicką z czerwonej kapusty z jabłkiem, którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Zachęcam do zakupu produktów firmy ORZECH

Tradycyjna kuchnia Kasi
ZUPA GOŁĄBKOWA 410

łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 20 minut.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną(...)małe cząstki.Kiedy mięso jest podsmażone wsypać 100g suchego ryżu i wlać  szklankę wody. Dusić na malutkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć i całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą i warzywami. Gotować wszystko ok 15-20 minut na małym ogniu, doprawić do smaku i posypać posiekanym

Walijskie Pichcenie
Gęś po polsku w kapuście 162

Polish goose in the ovenSkładniki.2 nogi gęsi50 dag kapusty kiszonej2 ząbki czosnku1 cebula1 papryka zielona2 pomidory1 łyżeczka kminku1 łyżka  majeranku1 łyżeczka mąkisól5 dag smalcu5 dag boczku wędzonego100ml śmietany1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem  i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc.Kapustę pokroić, przełożyć do  rondla,  zalać(...)smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut.Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone

Kulinarny karnet Christophera
Czarny ryż jaśminowy z warzywami 179

Witajcie :) Dzisiaj pysznie, szybko i zdrowo. Zapraszam na wyśmienity czarny ryż firmy  Radix Bis. Z dodatkiem duszonych warzyw na masełku smakuje wyśmienicie.    Właściwości zdrowotne ryżu czarnego : nie jest łuskany (jak biały), zatem nie jest pozbawiony wielu dobroczynnych składników, m.in. błonnika , dzięki któremu poprawia się praca przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na wzrok, układ krążenia, a także pamięć(...)minut na małym ogniu bez przykrycia. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki, kapustę w paseczki,pieczarki w półplasterki, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa i oprószamy przyprawami, dusimy na małym ogniu tak długo aż cukinia będzie miękka taka na ząb ale nie może się rozpadać

Sama słodycz i szczypta chili
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 224

rozbić tłuczkiem i uformować płaty. Ja miałam kilka mniejszych kawałków, które porozcinałam tylko nożem tworząc płat - nie rozbijałam go już. Na lekko posolone mięso nakładać plastry boczku i kapustę kiszoną. Zwijać i spinać wykałaczkami, szpilkami do mięsa lub związywać bawełnianą grubą nicią. (Roladek nie obtaczać w mące.) W natłuszczonym odrobiną oleju naczyniu(...)ząbków czosnku. Nakryć arkuszem folii aluminiowej lub pokrywką naczynia, pozostawiając szczeliny dla parującej z mięsa wody. Udusić w temperaturze 170-180 stopni do miękkości i lekkiego zrumienienia. Podczas duszenia obracać delikatnie mięso. Podczas opiekania powstanie niezbyt ciemny sos, ale bardzo aromatyczny. Po wyjęciu mięsa sos z cebulą i czosnkiem można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Ja takiego zmiksowanego sosu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wege gołąbki z kaszą i soczewicą 92

pomidorów 2 łyżki oliwy sól pieprz wędzona papryka 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Liście kapusty należy sparzyć. P roponuję najpierw usunąć nożem głąb, wówczas łatwiej będzie zdejmować miękkie liście. Kapustę umieszczamy w dużym garnku we wrzącej wodzie, dziurą po głąbie do dołu. Po dwóch minutach przekręcamy kapustę i czekamy jeszcze 2-3 minut zanim zdejmiemy pierwsze liście. Zdejmujemy(...)sojowym, płatkami drożdżowymi i papryką. Można też dodać chili. Na liściu kapusty umieszczamy porcję farszu (2-3 łyżki) i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki układamy najmniejsze liście kapusty, na nich kładziemy gołąbki, które też przykrywamy kapustą. Gołąbki podlewamy wodą, w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki z młodej kapusty z quinoą, tuńczykiem i sosem koperkowym 179

białej quinoy 1 puszka tuńczyka Princes w sosie własnym 1 główka młodej kapusty pół szklanki młodych liści pokrzywy pół szklanki liści rzodkiewki 1 cebula pęczek koperku 200 ml kwaśniej śmietany 18%  1 żółtko 1 łyżka klarowanego masła świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie:  Z młodej kapusty obieramy te liście, które najbardziej nadają się na gołąbki (odpowiednio duże(...)farsz. Cebulkę kroimy w kostkę, liście pokrzywy i rzodkiewki siekamy, jedno i drugie dusimy na maśle, aż trochę zmięknie, a następnie mieszamy z quinoą i odsączonym tuńczykiem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki siekanego koperku. Przygotowany w ten sposób farsz zawijamy w podgotowane liście kapusty, takk jak tradycyjne gołąbki i umieszczamy w parowarze na kolejne 15 minut

Quinoa Raz!
łopatka duszona w sosie cebulowo-pieczarkowym 122

Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty.  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 1 marchewka 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki przyprawy do mięs(...)łyżka tłuszczu Mięso natrzeć czosnkiem i przyprawą. Cebule pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Zeszklić i dodać mięso. Obsmażyć z obu stron na złoto i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem około godziny, podlewając jeśli trzeba. Pieczarki i marchewkę pokroić na plasterki, dodać do mięsa. Kiedy będą miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 174

płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia  do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz:Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować do miękkości z liściem laurowym(...)grzybów, dosypuje na tym etapie zupę grzybową z proszku i całość dokładnie miesza).Grzyby umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i dusić do miękkości, dodając pokrojoną w kostkę cebulę.Ugotowane mięso drobno posiekać - jeżeli robimy ze świeżym, należy go zemleć a następnie przyprawić i  usmażyć na patelni.Kapustę, grzyby i mięso dokładnie wymieszać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 161

masła 1 szklanka wody Cebulkę siekamy drobno , lekko rumienimy na maśle , przelewamy z całą zawartością patelni do garnka . Kapustę szatkujemy lub cieniutko kroimy , wkładamy do garnka z cebulką , podlewamy szklanką wody , solimy , dodajemy cukier , suszone grzyby i wszystko przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu około 30- 40 minut , co jakiś czas mieszając i pilnując żeby się nie przypalało . Po upływie(...)wodą , jak makaron ,żeby się zahartowały. Najlepiej smakują podsmażone , na złoto na maśle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego !   Post Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Dorsz z oregano i mixem tłuszczowym ;) 67

dosyp oregano i wyciśnij trochę cytryny.Gdy ryba zmięknie, na patelni podziel ją na małe kawałki.Dodaj ugnieciony czosnek i duś jeszcze pare minut. Najlepiej smakuje z sałatą z: oliwkami,parmezanem,suszonymi pomidorami/cherry,pestkami dyni/sezamem... ...ale może być też z kapustą kiszoną

Keto Przepisy