duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:104/171)

Pomysł na… ciecierzycę z warzywami 152

malutkiej sztuki, nie więcej niż 100 g) ciecierzyca (ok. pół słoika, 150 g) pomidorki koktajlowe (6 sztuk) Liście kapusty pokroiłam w paski. Dynię posiekałam. Paprykę i cukinię pokroiłam w plasterki. Wszystko podsmażyłam na oleju kokosowym i zmniejszyłam ogień. Chwilę dusiłam. Dodałam pokrojone w ćwiartki pomidorki i ciecierzycę i jeszcze dusiłam przez chwilę. Jarmuż odcięłam od łodyżki i posiekałam razem

Kucharzyca
Gołąbki tradycyjne z sosem pomidorowym 151

Układać warstwowo do wyczerpania gołąbków. Zalać szklanką przegotowanej wody lub rosołu. Przykryć liśćmi kapusty, na wierzchu obłożyć plastrami boczku. Garnek wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Ponieważ mięso było wcześniej podsmażane, gołąbki nie wymagają długiego duszenia. Wystarczy 45-50 minut. Osobno gotujemy sos. Na tarce o dużych oczkach ścieramy warzywa

Kulinarne przemyslenia
Karkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustą 130

Dzisiaj szybki obiadek z kawałkiem mięsa. Plastry karkówki obsmażone i zapieczone z kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można to przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz choby po szegedyńsku (Gulasz jakby po szegedyńsku) 145

czosnek (nojlepi przeciśniynty). Wszysko wciepnijcie do gorka, dodejcie ananasa, kōncyntrat i prziprawy i niech sie to trocha podusi. Potyn kapusta (keby 29 bōła 30 mocno kwaśnoł, to mogecie jōm przepōkać 31 ), a za chwila wlyjcie buliōn i niech sie to dusi, aże miyso baje miynke 32 . Na kōniec wlyjcie tam wino, śmiytōnka i doprowłcie sie to do smaku. Tera mogecie

Chop w kuchni
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Gołąbki z kaszą gryczaną 271

siekamy i łączymy z cebulą. Po chwili dodajemy kaszę i natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Kapustę sparzamy i oddzielamy liście. Okrawamy grube nerwy liściowe. Farsz nakładamy na liście dokładniej zawijamy, układamy w rondlu, podlewamy wodą i dusimy ok. 1 h. Wywar z grzybów zagęszczamy śmietanką. Doprawiamy natką/koperkiem, solą i pieprzem i polewamy gotowe gołąbki. Opcjonalnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gołąbki zapiekane 154

Gołąbki zapiekane lub gołąbki duszone na które znajdziecie przepis tutaj  mogę jeść non stop. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 szklanka wody 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła klarowanego bazylia sól pieprz     Wykonanie

O kuchni z uczuciem
Pasta z jarmużu i pieczarek 114

intensywnego zielonego koloru (3 - 4 minuty). Można dolać odrobinę wody. Dodajemy pieczarki i posiekany lub starty na tarce czosnek. Dusimy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy serek, przyprawy i i blendujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w białko, beta-karoten i błonnik. Zawiera witaminy A, C i K oraz potas, żelazo, magnez, fosfor

My Chcemy Jeść
Roladki schabowe z boczkiem wędzonym i serem żółtym. 2499

wszystkich stron do zrumienienia. Zmniejszam ogień, dolewam gorącej, przegotowanej wody tylko tyle aby w połowie przykryła roladki. Mięso duszę pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości. Roladki tym razem podałam z pieczonymi ziemniakami z patelni i surówką z kapusty pekińskiej . Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście 137

łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na kapuście ułożyć  podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. Dolać bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypać wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i  papryką chilli, przykryć i dusić przez ponad godzinę na nawet dwie:) Całość razem smakuje i prezentuje się wyśmienicie. Smacznego

MarciochaKucharzy
Kurczak po kolumbijsku 149

doprawione udka, polewam ketchupem i przecieram pomidorowym. Na wierch kładę pozostałe jarzyny oraz zieleninę. Podlewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Gotowe nakładam na talerze i podaję z ziemniakami z wody oraz surówką z czerwonej kapusty. SMACZNEGO! Publikuję również na portalu Przepis na Kobietę

Bea(u)ty kitchen
Gulasz z szynki wieprzowej 146

dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę, startą cebulę,  kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami.Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze smakuje również z puree ziemniaczanym.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Bigos domowy 197

godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się razem ze wszystkimi składnikami na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Próbujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem,cukrem

Apetyczna babeczka
Naleśniki po meksykańsku 284

przyprawę curry, papryczkę chili, sos tao tao. Jak dodamy przyprawy, mieszając dusimy jeszcze trochę na wolnym ogniu. Gdy farsz jest bardzo gęsty, dolewamy odrobinę wrzącej wody, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na gorące pół naleśnika, nakładamy farsz, składamy naleśnik na pół. Naleśniki smarujemy majonezem, posypujemy grubo kapustą pekińską i polewam je keczupem

Kuchnia Danusi
Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami 137

smażenia Ryż ugotować w osolonym wrzątku nieco dłużej niż w przepisie na opakowaniu (ok. 40 minut). Zostawić w wodzie jeszcze 20 minut, by napęczniał. Potem wyjąć i odcedzić. Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Przygotować sos. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek. Paprykę i cukinię umyć (z papryki wyciąć gniazdo nasienne) i pokroić(...)wrzątku, dodać słodką paprykę, zioła, lubczyk oraz posiekaną natkę pietruszki i dusić kolejne 5 minut. Bób obrać z łupinek, kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sosu razem z passatą pomidorową. Po kilku minutach przyprawić solą, pieprzem i cukrem, jeśli sos jest za kwaśny. Ostudzoną kapustę i ryż wymieszać z rozkłóconymi jajkami, kaszą, ziołami i kminkiem. Dodać sól i pieprz

Czerwień i błękit
Kapuśniak z mięsem mielonym 124

minutach dodać mięso mielone (doprawić solą, pieprzem oraz papryką) i dusić przez około 20 minut. W międzyczasie obrać marchewkę i pokroić w półksiężyce. Wrzucić do garnka napełnionego wodą. Dodać ziele angielskie i kilka liści laurowych. Gdy marchew zacznie się gotować, dodać pokrojoną w nieregularną kostkę kapustę, pogotować 2 minuty a następnie dodać mięso z patelni. Gotować wszystko około 10 minut

Ania i Marcin gotują
Gołąbki 163

czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie naczynie układamy największy liść kapusty, a na nim kolejne, aż spód formy i boki będą zakryte

Kuchenne Wariacje
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 158

łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie

Szczęśliwa kuchnia
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 162

łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz szegedyński 626

proszku 500 ml bulionu wołowego 2 czerwone papryki, opieczone ze skórki i zmiksowane (lub kilka łyżek paprykowej pasty) sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 kg kapusty kiszonej Do podania: gęsta kwaśna śmietana słodka węgierska papryka w proszku Mięso oprószamy mąką i obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Lepiej to zrobić w 2 partiach, żeby mięso(...)też czosnek, kminek, papryki w proszku, mieszamy i smażymy przez minutę. Dodajemy gorący bulion i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 1,5 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy zmiksowaną paprykę lub pastę paprykową oraz lekko wypłukaną, odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy

Trzeci talerz
Gołąbki z ryżem i pieczarkami 210

miski.2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 4. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Udka z kurczaka duszone w kociołku węgierskim 400

Jest to kociołek węgierski w nowej odsłonie. Zazwyczaj w kociołku przygotowujemy gulasz, leczo lub poprostu zupę węgierską. Dziś przedstawiam przepis na udka z kurczaka duszone w garnku nad ogniskiem. Składniki: 10 udek z kurczaka 10 dag wędzonej słoniny 2 cebule 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18 lub 30 % 250 ml bulionu lub 150 ml białego wytrawnego wina świeże(...)śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5-10 minut. Młode ziemniaki Takie udka możemy podać z młodymi ziemniaczkami. Ziemniaki obieramy i gotujemy, gdy będą miękkie dodajemy masła, koperku i wkładamy do naczynia żeliwnego (u mnie zwykły emaliowany garnek) i stawiamy obok ogniska. Ziemniaczki się podsmażą i nabiorą ogniskowego smaku. Młoda zasmażana kapusta Składniki: główka młodej kapusty 2 cebule

Dobra karma
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 331

pietruszki.   Dynia duszona z ogórkiem kiszonym Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 5 ogórków kiszonych Wykonanie: – Dynię pokroić w grubszą kostkę i poddusić w 1/2 szklanki wody przez 20 minut. – Dodać pokrojone w półplasterki ogórki kiszone, jeszcze chwilę poddusić razem.   Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki(...)sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut.   Gulasz z zielonych warzyw Składniki: – 2 cebule – 2 cukinie – 1/2 kalarepki – 2 łodygi selera naciowego

To co kocham
Kluski kładzione i modra kapusta :) 177

kładzione, a do tego wspaniała modra kapusta. Oceńcie sami. A jak Wam się spodoba, przygotujcie to danie w domu i pochwalcie się rezultatami :)   Kluski kładzione z modrą kapustą i sosem z passaty (4 osoby) Kluski: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 jajka 2 duże łyżki otrębów 1/4 łyżeczki kurkumy 3/4 szklanki mleka pieprz, oregano, ostra papryka(...)rondelka wlewamy passatę i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy kukurydzę oraz przyprawy. Dusimy razem ok. 2-3 min. i mamy gotowy sos do klusek :) Możemy również zrobić wersję z cebulą, wtedy zaczynamy od delikatnego przesmażenia cebuli. Modra kapusta: 1/2 główki kapusty czerwonej 1/2 cytryny 1/2 małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy

vegetanie
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 130

Tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składki: 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 1/2 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz(...)Sposób przygotowania: Grzybki namaczamy w wodzie 2 godziny a następnie gotujemy do miękkości. Kapustę lekko odciskamy, wrzucamy do rondelka, podlewamy wodą i gotujemy. Kapustę i grzybki odciskamy z wody i drobniutko siekamy. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy grzybki i kapustkę i razem dusimy. Przekładamy wszystko do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy

Podróż w kulinaria
Kurczak curry + film 109

pieczywa i z pewnością zauroczy nie jedno podniebienie.     składniki na 3 porcje 400 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 por ( biała część ) 1/4 główki białej kapusty 1 szklanka wywaru z kostki warzywnej DIETESSE-3 300 g fasolki szparagowej ( świeżej lub mrożonej ) 2 łyżeczki mąki pszennej lub żytniej 2 łyżeczki curry 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju czarny(...)Umytą białą część pora oraz obraną marchewkę kroimy w talarki. Białą kapustę siekamy na mniejsze części. Do dużego garnka wrzucamy fasolkę szparagową, pokrojoną marchew, pora oraz kapustę i kurczaka. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę warzywną, dokładnie mieszając. Gorący wywar wlewamy do garnka z warzywami i mięsem. Całość dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane

Smakowite Dania
Kapusta z grochem 161

Kapusta z grochem to tradycyjne danie, które gości na wielu polskich stolach  w czasie wigilii. Przygotowanie jest bardzo proste wystarczy ugotowany groch  połączyć z kapustą kiszoną i odpowiednio doprawić. Prosto i smacznie :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 500 g grochu łuskanego 2 cebule olej do smażenia 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Groch(...)rozgotował. Kapustę pokroić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą tylko tyle by ją przykryła. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem (można dodać majeranek, kminek) i jeszcze chwilę razem całość dusimy

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną 146

minuty na oliwie, mieszamy z mięsem i ugotowaną kaszą. Doprawić wszystko do smaku przyprawami. Liście kapusty sparzyć we wrzątku, nałożyć farsz i zawinąć. Do garnka wlać oliwę i ułożyć gołąbki. Podlać 6 szklankami wrzącej wody. Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 237

kapusty w  brytfannie lub rondlu z grubym dnem, pamiętając, aby pierwszą warstwę ułożyć nieco luźniej. Gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy gorącym, dobrze posolonym wywarem. Szczelnie przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzałka góra-dół) i dusimy około 1,5 godziny. Podajemy z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub ze zrumienioną cebulką. Ta piękna ręcznie rzeźbiona łopatka

Trzeci talerz
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 154

dodajemy kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Możemy wkruszyć także pokruszoną kromkę chleba razowego. Solimy i dusimy do miękkości. Jeżeli po godzinie mięso będzie twarde to podlewamy je wódką (wódka zmiękcza mięso). Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Bigos świąteczny 258

kiszonej kapusty drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną  suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty  Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę  zalać wszystko przecierem pomidorowym i wodą w której moczyły się grzyby 3. • Dusić bigos na wolnym ogniu aż zmięknie marchew nie mieszać  Na koniec dodać podsmażoną kiełbasę .Posypać górę bigosu

W królestwie smaków Beaty
Bigos na pierwszy dzień Świąt 191

sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona słodka 2 łyżeczki  Wykonanie: Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat). Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin. Grzyby zalałam wrzątkiem, zostawiłam na 30 minut by rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam

Różowa kuchnia
GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY 138

cebulę,grzyby, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku. Tak gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy delikatnym bulionem z przecierem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na około godzinę.Można też dusić je w garnku na małym ogniu około półtorej godziny. Moja wersja podania to gołąbki podsmażone na patelni, bo takie

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania