duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:113/171)

Klopsiki a'la gołąbki 196

mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.  Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym

Pyry na Gaz
Kaczka duszona, z czerwoną kapustą i jabłkami 119

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Starte jabłka wymieszać z odciśniętą kapustą. Kaczkę napełnić kapustą z jabłkami. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Dno gęsiarki z grubym dnem, posmarować olejem, obsmażyć kaczkę ze wszystkich stron, następnie wlać cydr, dodać goździki, kardamon i cynamon, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Dusić do miękkości – około 3 godzin. W razie potrzeby

królestwo garów
ŻEBERKA 94

lekko podsmażyć z obu stron. Dodać pokrojoną w piórka cebulę,posolić, podlać wodą, dusić do miękkości, mieszając aby cebula się nie przypaliła. Doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso z łatwością będzie odchodziło od kości, podawać. Ja do żeberek przygotowałam młode ziemniaki i surówkę z młodej kapusty

Kuchnia w opałach
Gołąbki z czerwonej kapusty i kaszy gryczanej 160

naszych stołach, a całkowicie niesłusznie! Są równie pyszne, co standardowe gołąbki, a nawet nieco udoskonalone, bo z dodatkiem kaszy gryczanej, marchewki i pora. Zapraszam :) Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka musztardy 2 łyżki oleju 300-500ml bulionu Przygotowanie: 1. Kapuste obieramy z zewnętrznych(...)oczkach. 6. Dusimy pod przykryciem z niewielką ilością wody. 7. Dodajemy poszatkowanego pora i kontynuujemy gotowanie, aż do momentu miękkości warzyw. 8. Ogórki kiszone kroimy w kostke i dodajemy do reszty. 9. Ugotowaną kasze gryczaną łączymy se składnikami i odstawiamy do ostygnięcia,  kiedy to się już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy. 10. Nakładamy na liść kapusty ok. 2 łyżek

FITBUuK
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 155

garnka, zalać wodą. Zagotować, dokładnie odszumować, dodać marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę. Cebulę zrumienić na palniku, przełożyć do garnka. Wrzucić liść i ziele. Gotować aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjąć mięso, bulion przecedzić. Pomidory umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zagotować. Dusić około 15 minut, lekko przestudzić, potem przetrzeć przez sito. Otrzymany przecier dodać do wywaru

Zasmakuj Kuchni
Dietetyczne gołąbki 140

odrobinie oliwy z oliwek, dodać do masy mięsnej, dokładnie wymieszać,  z kapusty usunąć głąb, sparzyć ją we wrzątku, wystudzić, na wystudzone liście kłaść masę mięsną, zwinąć gołąbki, smażyć na oliwie z odrobiną masła (dla lepszego smaczku), podlewać sokiem pomidorowym z wodą. Pamiętajcie gołąbki można dusić w bulionie wówczas obejdzie się bez tłuszczu, będą bardziej

Kuchnia Beaty
MISZ - MASZ Z DUSZONĄ SZYNKĄ WIEPRZOWĄ I SOCZEWICĄ 129

posiekać wraz z czosnkiem,wrzucić na gorącą oliwę.Na małym ogniu podsmażyć,dodać kapustę,pokrojoną w paski czerwoną paprykę,pokrojony seler naciowy,wszystko razem przesmażyć do miękkości warzyw, posolić i popieprzyć.Wsypać soczewicę ,dodać mięso i zalać bulionem i przecierem..Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.Przyprawic jeszcze raz jak trzeba do smaku i nie gotowe

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bitki wołowe w sosie własnym 250

wypadku nie solić! 2. Następnie podlać wrzątkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić godzinę. Gdy woda wyparuje dolewać wrzątek. Kiedy mięso zmięknie dorzucić kostkę rosołową. Chwilkę podgotować a na koniec doprawić i zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Gotowe! Można podawać z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty

Mama z miasta
Udka duszone w warzywach z winem 108

tłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut.  Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic bez przykrycia do chwili, gdy połowa sosu odparuje. Przykryć i dusić, aż udka będą miękkie

Kuchenne aromaty
Roladki z karkówki 1520

roladki zachowują swojego rodzaju elastyczność. Karkówka sama w sobie jest smacznym mięsem, nawet proste nadzienie roladek robi z potrawy wyjątkowe danie. Moje ulubione to roladki z karkówki z kiszoną kapustą i roladki z ogórkiem i serem. Jak zrobić mięciutkie roladki z karkówki? Przepis na roladki wieprzowe w sosie. Pomysł na roladki z karkówki z serem.   Zapraszam na przepis(...)się lekko zeszklą dodaj ponownie na patelnię roladki, podlej odrobiną wody, przykryj pokrywką i wolno duś. Jeżeli po podsmażeniu cebuli uznasz, że tłuszczu jest za dużo, ostrożnie go usuń z patelni aby niepotrzebnie obciążał sosu i roladek.  Roladki razem z cebulą duś około 20 minut. Odkryj dodaj śmietanę, mieszając doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem

Dieta moja pasja
Młoda kapustka z warzywami-idealna na obiad 211

mnie w połączeniu z kiełbaską ale można ja pominąć lub użyć np parówek,spróbujcie ,na pewno wam posmakuje.....szczególnie teraz kiedy w ogrodzie tyle dobroci...... Składnik: pół główki młodej kapusty pół kalafiora, cukinia(może być żółta i zielona) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera naciowego 2 cebule 2 kiełbaski 2 ząbki czosnku puszka pomidorów(lub w sezonie 4 świeże pomidory(...)łyżki koncentratu pomidorowego, kilka łyżek oleju pół łyżeczki curry pół łyżeczki kurkumy sól,pieprz ziołowy posiekana natka pietruszki i posiekany koperek można dodać również obgotowaną fasolkę szparagową pod koniec duszenia,ale ja akurat tym razem nie miałam) Przygotowanie: Marchewkę,pietruszkę-obieram ze skórki kroję w plasterki, kalafior w małe różyczki i razem wrzucam na osolony wrzątek i gotuję parę minut ,żeby

Swojskie jedzonko
Gulasz z sałatką Nadwiślicką Orzech. 165

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na  gulasz wieprzowy z wyśmienitą czerwoną kapustą Nadwiślicką ORZECH . Jeśli sałatki to tylko firmy ORZECH pyszne i sprawdzone. Zapraszam :) Składniki : jako dodatek sałatka Nadwiślicka Orzech 6oo g szynki 1 cebula 2 duże marchewki kawałeczek papryczki chili bez ziarenek 2 łyżki oliwy 1 kopiasta łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz(...)odparuje dolejcie resztę bulionu .Mięso dusimy tak długo aż będzie miękkie.Gęstość sosu zależy od waszego upodobania, jeśli lubicie rzadki dolejcie więcej bulionu lub wody, jeśli gęsty możecie w 1/2 szklanki wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wlać do wywaru i chwilę zagotować. Sos podajemy z ziemniakami, kaszą, kluskami z czym lubicie, jako dodatek polecam kapustę czerwoną. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 163

dolną twardą. Na jakiej wysokości musicie sami określi ć, bo nie wiemy jakiej wielkości macie kapustę w rękach :) tak czy siak to co twarde musi zniknąć. Rozkładamy  liście kapusty i tam gdzie pozostała biała twarda część ścinamy ją ostrym wąskim nożem, aby liść w tym miejscu był cieniutki. Teraz zaczynamy od największych liści i wkładamy po jednym do wrzącej(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, i dusimy ok. 15-20 min. Dobrze jest przykryć blaszkę folią aluminiową, którą nakłuwamy nożem, aby woda mogła odparowywać. Gotowe gołąbki podajemy z surówką (przepis poniżej). Możemy też jako dodatek podać ryż basmati. Najlepiej smakują z sosem chili słodko-kwaśnym. Smacznego :) Surówka: pozostałe liście kapusty pekińskiej 1 średni granat 2 duże łyżki kukurydzy

vegetanie
Paszteciki z kapustą i grzybami 112

tyle barszcz jest już bardziej łaskawy. W tym roku do świątecznego barszczyku (przepis na barszcz z kiszonych buraków znajdziecie TUTAJ ) przygotuję paszteciki z kiszonej kapusty oraz grzybów. W tym przepisie podstawą jest dobrej jakości kapusta kiszona, bron boże nie kwaszona. Zwracajcie na to uwagę! Do kapustki leśne grzybki, najlepiej mieszanka kilku rożnych dla lepszego aromatu. Ja użyłam grzybów suszonych, jeśli(...)Jeśli chcecie do takiego farszu można dodać suszoną żurawinę , która będzie świetnie pasowała. Na Święta warto zaopatrzyć się w większą ilość kapusty, która przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy, cukier, kminek, suszony majeranek białko jajka Przygotowanie

Życie ze smakiem
Szybkie duszaki 134

cebule pokrojone w piórka ziemniaki pokrojone w plastry marchewki pokrojone w plastry kapusta pokrojona w paseczki 2 laski kiełbasy pokrojone w kostkę sól pieprz zioła prowansalskie czerwona papryka ostra 5 łyżek oleju do podlania Wykonanie: Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać przełożyć do gąsiorka lub naczynia żaroodpornego i dusić w piekarniku aż wszystko będzie miękkie

Pychotkaaa